افسردگی در نوجوانان (دلایل، علائم، جلوگیری و درمان)

  • تایید شده توسط روانشناس
  • تاریخ انتشار: ۱۴۰۳/۰۱/۰۴
  • تاریخ به روز رسانی: ۱۴۰۳/۰۱/۱۶
  • نویسنده:

دوران پیش نوجوانی و نوجوانی با تغییرات مختلفی همراه است. در واقع، علاوه بر بروز نشانه‌های بلوغ اولیه و ثانویه، تغییراتی در هیجان، خلق، شناخت و … نوجوانان نیز ایجاد می‌شود. بنابراین، نوجوانان حالت‌های مختلفی از خود نشان می‌دهند. گاهی بسیار خوشحال و گاهی پرتنش و تحریک‌پذیر هستند. ممکن است برخی مسائل کوچک آن‌ها را غمگین یا عصبانی کند. معمولاً، چنین حالاتی برای والدین سردرگم کننده است. در واقع، آن‌ها برای دانستن علائم افسردگی در نوجوانان حساس می‌شوند. اگر شما والد یک نوجوان هستید، در ابتدا باید بدانید افسردگی در نوجوانان چیست و چه نشانه‌هایی دارد؟ علت آن چیست؟ چگونه می‌توان از ایجاد افسردگی در نوجوانان پیشگیری کرد؟ نقش شما به عنوان یک والد نوجوان چیست؟ و چگونه می‌توان نسبت به درمان او اقدام کرد؟

درک چیستی افسردگی در نوجوانان

افسردگی از جمله هیجاناتی است که همه ما تا حدی با آن آشنایی داریم. برخی علائم افسردگی در نوجوانان از جمله تشویش فکری، بی‌هدفی، ناتوانی در لذت بردن از زندگی و … را حتماً در زندگی تجربه کرده‌ایم و احساس خوبی نسبت به این حالات نداریم. بیشتر این نشانه‌ها در زمانی که رویداد ناخوشایند، جر و بحث و یا خستگی و کار زیاد را تجربه کرده‌ایم، ایجاد شده‌اند. همچنین، ما می‌توانیم از این احساسات خود با دیگران صحبت کنیم. اطمینان خاطر بدهیم که این حالات گذرا هستند. افسردگی، احساسی از دامنه وسیعی از هیجانات طبیعی ماست. این هیجانت بخش عظیمی از تجربیات ما مانند، ترس، شادی، خشم و یا ناامیدی را می‌سازند.

زمانی که با یک فرد افسرده مواجه می‌شویم، بر اساس تجربه خودمان برداشتی از احساسات او داریم. تصور ما این است که علائم او پاسخی به احساسات منفی است که با آن کنار می‌آید و سعی می‌کند بر آن پیروز شود. از طرفی، منظور متخصصان حوزه سلامت روان، بیماری افسردگی است. به طور کلی، این بیماری با نشانه‌هایی که گفتیم مشابه است، اما تفاوت برجسته‌ای دارد. این اصطلاح، زمانی استفاده می‌شود که فرد نشانه‌های ناخوشایند و پریشانی را در سطحی شدیدتر داشته باشد. همچنین، نگذارد فرد کارهای روزانه خود را به شیوه مطلوب انجام دهد.

کودکان و نوجوانان نیز همچون بزرگسالان از مشکلات خلقی رنج می‌برند، اما شکل آن در کودکان و نوجوانان متفاوت از بزرگسالان است. در واقع، کودکان و نوجوانان نیز در فرآیند رشد خود تنش، غمگینی، افکار منفی، بی حالی و … را تجربه می‌کنند. اما گاهی، شدت این نشانه‌ها زیاد است. همچنین، مدت زمان طولانی‌تری ادامه دارند. این حالت، نگران کننده است. در نتیجه، بر زندگی کودک و نوجوان تأثیر می‌گذارد. در واقع، کودک یا نوجوان مبتلا نمی‌تواند کارهای خود را به درستی انجام دهد. از طرفی با والدین، دوستان و خانواده دچار کشمش می‌شود. همین مسئله، باعث بدتر شدن شرایط و ایجاد یک چرخه‌ی معیوب می‌شود.

دلایل افسردگی در نوجوانان چیست؟

دلایل افسردگی در نوجوانان چیست؟

دانستن دلایل افسردگی در نوجوانان بسیار مهم است، زیرا به پیشگیری از ابتلا کمک می‌کند. از طرفی، باید بدانید که مشکلات خلقی در نوجوانان یک علت واحد ندارند. در واقع، تحقیقات درباره علت افسردگی نسبت به گذشته پیشرفت چشمگیری داشته است. با این حال، هنوز علت اصلی این مشکل به طور واضح بیان نشده است. در حقیقت، ما از چندین عامل در کنار هم برای تبیین علت افسردگی نوجوانان استفاده می‌کنیم. این عوامل شامل موارد زیر است:

 

تعامل وراثت ژنتیکی و حوادت ناگوار

معمولاً، سابقه‌ی ژنتیکی برای افراد افسرده به عنوان یک علت مهم در نظر گرفته می‌شود. در واقع، تصور بر این است که تاریخچه خانوادگی این مشکل (عمه، دایی، پدر بزرگ یا مادر بزرگ افسرده) یک علت مهم برای افسردگی در نوجوانان است. با این حال، برخی از نوجوانان با وجود تاریخچه خانوادگی، به افسردگی مبتلا نمی‌شوند. بنابراین، تنها وجود ژن کافی نیست. در واقع، وجود یک ژن خاص بسیار مهم است اما کافی نیست. بنابراین، باید عوامل محیطی دیگری وجود داشته باشد که باعث فعال شدن آن ژن شود.

 

عوامل محیطی

عوامل محیطی دامنه وسیعی از مشکلات را شامل می‌شود. در واقع، هر عاملی غیر از بحث وراثت، بر ایجاد افسردگی نوجوانان اثر گذار باشد، در دسته عوامل محیطی قرار می‌گیرد. مانند:

 

  • از دست دادن چیزی: شامل هر چیزی می‌شود. خانه‌هایی که درگیر فوت یکی از عزیزان و یا طلاق رسمی باشند، احتمال افسردگی در نوجوانان را بالاتر می‌برند.

 

  • کمال‌گرایی نوجوان: نوجوانانی که سخت‌گیری و مسئولیت‌پذیری بیشتری نسبت به امورات خود دارند، بیشتر با مشکلات خلقی درگیر هستند.

 

  • مشکلات خانوادگی: مشاجرات خانوادگی به شدت بر روحیه نوجوانان مؤثر است. بنابراین، والدینی که در خانه طلاق عاطفی را حاکم کرده‌اند، تغییرات خلقی را در نوجوان خود افزایش می‌دهند.

 

  • رفتار نادرست والدین: برخی والدین درک درستی از دنیای نوجوان ندارند. گاهاً شبیه دوران کودکی با او برخورد می‌کنند. در نتیجه، نوجوان چون به دنبال استقلال طلبی است، تبعیت لازم را ندارند. همین عامل، مشاجرات جدی میان نوجوان و خانواده ایجاد می‌کند. بنابراین، نوجوانانی که احساس کنند درک نمی‌شوند، مورد توجه قرار نمی‌گیرند و … نوسانات خلقی بیشتری را تجربه می‌کنند.

 

  • مشکلات مزمن جسمانی: برخی از نوجوانان با مشکلات مزمن جسمانی مانند دیابت، فیبرز کبدی و … به افسردگی مبتلا نمی‌شوند. اما، برخی بیماری‌های مزمن دیگر باعث ایجاد این بیماری در نوجوان می‌شود. خصوصاً، اگر نوجوان به صورت ناگهانی و کامل با اصل بیماری خود مواجه شود. همچنین، برخی از بیماری‌های ویروسی از جمله کووید-19 نیز می‌توانند چنین اثری داشته باشند.

 

  • سوء استفاده فیزیکی، عاطفی یا جنسی: سوء استفاده به هر شکلی و در هر مقطعی که باشد اثرات بسیار منفی دارد. با این حال، شدت آن برای کودکان و نوجوانان بیشتر است. در واقع، آن‌ها نمی‌توانند مشکل خود را به درستی بیان کنند. حتی ممکن است به دلیل ترس از عکس العمل والدین این موضوع را مطرح نکنند. در نتیجه، اثرات منفی سوء استفاده باعث ابتلای آن‌ها به مشکلات سلامت روان از جمله خلق افسرده می‌شود.

 

  • قلدری و خشونت در مدرسه: پدیده قلدری و زورگویی در کودکان و نوجوانان و به خصوص پسران شایع است. در واقع، افرادی که در مدرسه خشونت می‌بینند یا مورد زورگویی قرار می‌گیرند، اعتماد به نفس آن‌ها کاهش می‌یابد. بنابراین، تغییرات خلقی ایجاد می‌کند.

 

  • مشکلات تحصیلی: موفقیت تحصیلی برای برخی از نوجوانان بسیار مهم است. بنابراین، وقتی به هر دلیلی عملکرد مطلوبی در زمینه تحصیلی ندارند، خلق آن‌ها متأثر می‌شود. در این مواقع مشاوره تحصیلی می تواند برای نوجوان شما کمک کننده باشد.

 

  • مصرف مواد و مشروبات الکلی: تأثیر جسمی و روانی مواد و مشروبات الکلی بر کسی پوشیده نیست. همه از مضرات آن با خبریم. از طرفی، در فضای دوستانه برخی نوجوانان مصرف مواد یا مشروبات الکلی به عنوان ارزش و هنجار مطرح است. نوجوان چون به دنبال اثبات خود است، گرایش به این مواد پیدا می‌کند. بنابراین، احتمال ابتلای به مشکلات سلامت روان خصوصاً خلق افسرده بالاتر می‌رود.

 

به طور کلی، همه این عوامل در ایجاد علائم افسردگی در نوجوانان مؤثر هستند. با این حال، نقش آن‌ها جزئی و در قالبی ناشناخته است. در واقع، نوجوانانی که سابقه طولانی‌تری از مشکلات رفتاری، اختلالات یادگیری و یا نقص توجه/بیش‌فعالی داشته باشند، بیشتر به افسردگی مبتلا می‌شوند. زیرا، این افراد تجربیات منفی زیادی داشته‌اند که موجب افزایش درگیری و کشمکش با دوستان و … و در نتیجه کاهش اعتماد به نفس آن‌ها شده است.

علائم افسردگی در نوجوانان

علائم Depression در نوجوانان

علائم افسردگی در نوجوانان، شامل تغییراتی در نگرش و رفتار است. این تغییرات باعث ایجاد مشکلات قابل توجه در مدرسه، خانه، فعالیت‌های اجتماعی و … می‌شود. این علائم از نظر شدت متفاوت هستند. با این حال، این تغییرات می‌تواند شامل موارد زیر باشد:

 

تغییرات عاطفی

  • احساس غم و ناراحتی و گریه بدون دلیل مشخص
  • احساس ناامیدی یا پوچی
  • احساس خشم، حتی در مورد مسائل کوچک
  • عزت نفس پایین
  • خلق و خوی تحریک پذیر یا آزاردهنده
  • احساس گناه و بی‌ارزشی
  • بی‌علاقگی نسبت به فعالیت‌های روزمره
  • کشمش با دوستان، خانواده
  • سرزنش خود و تأکید بر شکست‌های گذشته
  • حساسیت شدید نسبت به رد یا شکست و نیاز به اطمینان بیش از حد
  • مشکل در تصمیم گیری، فکر، تمرکز و حفظ کردن
  • فکر مداوم به مرگ و خودکشی
  • احساس مداوم درباره تیره و تار بودن آینده و زندگی

 

تغییرات رفتاری

  • خستگی و از دست دادن انرژی
  • کاهش یا افزایش میزان خواب
  • تغییر در وزن و اشتها (افزایش یا کاهش)
  • بی‌قراری (ناتوانی در نشستن، قدم زدن و یا فشار دادن دست)
  • مصرف الکل یا مواد
  • عملکرد ضعیف مدرسه یا غیبت مکرر از مدرسه
  • افزایش خشم و رفتارهای خطرناک
  • کندی در تفکر، صحبت کردن یا حرکات بدن
  • دوری از فعالیت‌های اجتماعی
  • اقدام به خودکشی یا آسیب رساندن به خود (بریدن، سوزاندن)
  • شکایت از سر درد و دردهای بدنی بدون دلیل نیز شایع است.

مقایسه علائم افسردگی در نوجوانان با بزرگسالان

Depression in adolescents

افسردگی به شیوه‌های متفاوتی ظاهر می‌شود. همچنین، این بیماری در نوجوانی و بزرگسالی ارتباط نزدیکی با هم دارند. با این حال، در نحوه‌ی بروز آن در گروه‌های سنی مختلف تفاوت‌های مهمی وجود دارد. یک تفاوت اصلی بین علائم افسردگی در نوجوانان و بزرگسالان در “علائم رویشی” است. این علائم شامل موارد زیر است:

 

  1. از دست دادن انرژی: کاهش انرژی در نوجوانان مبتلا به افسردگی 97% است. در حالی که، در بزرگسالان درگیر با این مشکل تنها 71% است.
  2. تغییر الگوی خواب: مشکلات خواب به ویژه بی‌خوابی در نوجوانان مبتلا 87% ، از طرفی، در بزرگسالان 63% است. با این حال، بی خوابی به تنهایی نشانه خوبی برای افسردگی نیست، مگر اینکه با سایر علائم آن همراه باشد. دیر بیدار ماندن در دوران نوجوانی کاملاً طبیعی است و اغلب به مشکلات خلقی مربوط نمی شود.
  3. تغییر اشتها/وزن: تغییر در وزن و اشتها در نوجوانان مبتلا شایع‌تر و 87% است. در حالی که، در بزرگسالان 59% است.

 

بنابراین، نوجوانان مبتلا به افسردگی اغلب مشکلاتی در زمینه اشتها، تغییرات وزن، بی‌خوابی، کاهش انرژی و خلق و خوی ضعیف دارند. در حالی که، بزرگسالان مبتلا به این مشکل بیشتر علائم افسردگی، به جز تغییرات وزن را تجربه می‌کنند. همچنین، هر دو گروه نوجوانان و بزرگسالان علائم مشترکی مانند خلق و خوی ضعیف و احساس بی‌ارزشی را نیز تجربه خواهند کرد.

از طرفی تحریک پذیری، یکی دیگر از علائم این بیماری در نوجوانان و بزرگسالان است. برخی منابع معتقدند میزان تحریک پذیری در نوجوانان مبتلا به این اختلال بیشتر از بزرگسلان است. از طرفی، برخی منابع دیگر نظر مخالف دارند و معتقدند در بزرگسالان و نوجوانان مبتلا به افسردگی به یک اندازه است. مگر اینکه همراه با خلق افسرده باشد. در واقع، بسیار نادر است که تحریک پذیری را به عنوان یک علامت مستقل در افسردگی نوجوانان بدون همراهی با خلق و خوی افسرده مشاهده شود. بلکه ممکن است مقدمه افسردگی باشد، که نشان دهنده رابطه پیچیده بین خلق و خو و تحریک پذیری در افراد جوان‌تر است.

جلوگیری از افسردگی نوجوانی

جلوگیری از افسردگی نوجوانی

اگر والدین یک نوجوان هستید، برای جلوگیری از ابتلا به این بیماری ، می‌توانید این کارها را انجام دهید:

 

سلامت کلی نوجوان را افزایش دهید

بخش‌های مختلف زندگی یک نوجوان، می‌تواند در ابتلا او به افسردگی نوجوانی مؤثر باشد. پس، باید به تغذیه، خواب، ورزش و تعامل اجتماعی نوجوان توجه کنید. از طرفی، نمی‌توان برای نوجوان خط و مشی ترسیم کرد. اما، با تغییر سبک زندگی در خانه، این امر محقق می‌شود. بنابراین، کارهایی همچون دعوت از نوجوان برای ورزش جمعی، تنظیم زمان غذا خوردن در منزل، استفاده از مواد غذایی مقوی و حاوی مواد لازم برای بدن، تعامل اجتماعی با دوستان و آشنایان و … می‌تواند مؤثر باشد.

همچنین، اگر نوجوان شما تلفن/کامپیوتر/تبلت/غیره هوشمند دارد، ممکن است توصیه شود زمان نمایش صفحه نمایش او را محدود کنید. زیرا مطالعات متعدد نشان می‌دهد که ارتباط قوی بین زمان استفاده از نمایشگرها و افسردگی وجود دارد. بنابراین، با تعدیل این زمان می‌توان شیوه سالم استفاده از فناوری را در خانه بنا کرد.

 

آسایش و امنیت او را تأمین کنید

یکی از نیازهای اساسی نوجوان، برخورداری از یک پایگاه امن و محل آرامش است. در واقع، ارتباط صمیمی بین شما و نوجوانتان اعتماد را افزایش می‌دهد. بنابراین، سعی کنید هر زمان که او خواست، در دسترس باشید. با او وقت بگذارانید. در رابطه با همه موضوعات، نظرات یکدیگر را بپرسید. این فضا، فرصتی برای کشف دنیای درون نوجوان شماست. حتی، اگر صحبت درباره برخی مسائل مانند سوء مصرف مواد مخدر و الکل، روابط جنسی و… برای شما سخت است، باز هم متوقف نشوید. صحبت خود را ادامه دهید. همچنین صحبت درباره قلدری و زورگویی که یکی از مشکلات سلامت روان در این دوران است، بسیار مهم است.

 

از آموزش خود غافل نشوید

برای جلوگیری از ابتلا نوجوان خود به افسردگی، ابتدا باید اطلاعات خود را درباره افسردگی بالا ببرید. نشانه‌ها، علت‌ها، علائم خطر و نحوه درمان را بدانید. اگر برای شما مقدور است، سابقه‌ی خانوادگی افسردگی خود را نیز بررسی کنید. علاوه بر این موارد، شناخت دنیای نوجوان نیز بسیار مهم است. در واقع، شما باید میل به استقلال طلبی، مسئولیت پذیری، تصمیم گیری، تعامل بیشتر با دوستان و … را درباره نوجوان خود بدانید. از تغییرات فیزیکی این دوران آگاه باشید. همچنین، نحوه‌ی تعامل صحیح با نوجوان را نیز بیاموزید. این‌ها موضوعاتی نیست که شما به صورت فطری از آن برخوردار باشید. بلکه، نیازمند، آموزش و تمرین است.

 

نحوه کمک به یک نوجوان افسرده

برای درمان مشکلات خلقی، نقش حمایت اجتماعی غیر قابل انکار است. برای نوجوانان نیز همین طور است. در واقع، حمایت اطرافیان بسیار مهم است. برای نوجوان حمایت والدین، آشنایان، دوستان و کادر مدرسه مطرح است. در واقع، افرادی که بیشترین تأثیر را بر نوجوان دارند، می‌توانند بیشترین کمک را نیز انجام دهند. بنابراین، علاوه بر نقش که والدین ایفا می‌کنند، می‌توان دوستان صمیمی نوجوان و کادر مدرسه را نیز در جریان این موضوع قرار داد. از آن‌ها بخواهیم با فرد مبتلا به افسردگی صحبت کنند. برخی فعالیت‌های لذت بخش را برنامه‌ریزی کنند. اگر نشانه‌ای از افکار آسیب رسان یا خودکشی تشخیص دادند، فوراً اطلاع بدهند. در ادامه، براساس تدابیری که درمانگر نوجوان در نظر دارد، اقدام شود.

نقش والدین در کمک به افسردگی نوجوانان

نقش والدین در کمک به افسردگی نوجوانان

اگر والدین یک نوجوان افسرده هستید، حتماً بیشترین درماندگی را نسبت به فرزند خود احساس می‌کنید. شرایط افسردگی به گونه‌ای است که سایر افراد را نیز درگیر می‌کند. با این حال، مهمترین وظیفه بر عهده شماست. در واقع، شما در ابتدا باید نشانه‌های فرزند خود را بررسی کنید. زیرا، تغییرات ناشی از بلوغ نیز با برخ علائم افسردگی مشابه است. بنابراین، نشانه‌های او را با دقت بررسی کنید. اگر به افسردگی شک کردید، با مشاور صحبت کنید.

شما همچنین، می‌توانید این موضوع را با دوستان فرزند خود در میان بگذارید. ممکن است از این کار امتناع داشته باشید. آن را نوعی افشای راز خانه بدانید و یا از بیان شدن مسائل به بیرون از خانه واهمه داشته باشید. با این حال، شما می‌توانید بدون اشاره به موضوع و با ابراز نگرانی از حالات فرزند خود در مدرسه آگاه شوید.

شما باید بدانید، بیشتر نوجوانان به تنهایی و گروه همسالان گرایش دارند. بنابراین، وجود فضایی آرام، بدون تنش و برطرف کننده نیازهای نوجوان در خانه او را نسبت به محیط منزل راغب می‌کند. از طرفی، بسیار مهم است که نیازهای فرزند خود را بدانید. در واقع، نوجوانان افسرده از بیان نیازهای خود امتناع می‌کنند. همچنین، متوجه برخی از آن‌ها نیستند. شما با توافق همسرتان، به دنبال شناسایی راه‌های کشف نیاز فرزند خود باشید. از تجارب دوستان و همکارانتان استفاده کنید. در نهایت، دریافت یک کمک حرفه‌ای از مشاور یا درمانگر کودک نوجوان بسیار مفید است. برای دریافت وقت مشاوره افسردگی با درمانگران کودک و نوجوان در مرکز مشاوره باتابان کلیک کنید.

راه های درمان افسردگی در نوجوانان

برای درمان افسردگی در نوجوانان ابتدا باید شدت آن سنجیده شود. در واقع، همه افراد افسرده به درمان نیاز ندارند. بسیاری از آنان زمانی که مشکلات و دغدغه‌های خود را با شخصی در میان بگذارند، آرام می‌شوند. اما، در سطوح شدیدتر به درمان نیاز است. برخی از درمان‌های افسردگی نوجوانی شامل موارد زیر است:

 

  • رویکرد التقاطی: برای درمان بسیاری از مشکلات سلامت روان از رویکرد التقاطی استفاده می‌شود. در رویکرد التقاطی، به جای استفاده از یک نوع درمان از ترکیبی از روش‌های درمانی برای برطرف شدن علائم افسردگی در نوجوانان استفاده می‌شود.

 

  • کمک‌های درمانی برای نوجوانان: این نوع درمان شامل انواع روان‌درمانی‌های مناسب برای کاهش علائم افسردگی در نوجوانان نوجوانان است. در این نوع درمان، نحوه ارتباط نوجوان با درمانگر بسیار مهم است. در واقع، پس از آشنایی اولیه، جلسات منظمی برای ملاقات نوجوان و درمانگر گذاشته می‌شود. در این جلسات، هر دوی درمانگر و نوجوان فعالانه همکاری می‌کنند. هدف آن‌ها، درک عوامل تنش‌زا و تعارضات و همچنین، مدیریت آن‌ها به شیوه سالم‌تر است. در مصاحبه اولیه، والدین باید هر مشکل مرتبط با کودک (هر چند جزئی و یا نامتعارف) را بیان کنند.

 

یکی از درمان‌های مناسب برای کاهش علائم افسردگی در نوجوانان، درمان شناختی-رفتاری (CBT) است. در این درمان، جلسات منظمی (هفته‌ای یک بار یا دو هفته یک بار) به مدت 12 تا 20 جلسه تشکیل می‌شود. هدف درمانگر توضیح این نکته به نوجوان است که افسردگی باعث ایجاد این شیوه فکری و رفتاری در او شده است. که همین عامل موجب تشدید افسردگی او نیز می‌شود. این درمان برای بسیاری از افراد مطلوب است. زیرا آن‌ها را مجبور به حرف زدن نمی‌کند، همچنین، دیدگاه‌ جدیدی درباره موقعیت‌های سخت زندگی به افراد می‌دهد.

 

  • حمایت والدین: زندگی با نوجوان مبتلا به افسردگی سخت و بر حسب شدت آن گاهی طاقت فرسا است. در نتیجه، انرژی والدین به شدت افت می‌کند. بنابراین، ابتدا والدین باید جلسات مشاوره فردی دریافت کنند تا بتوانند با این مشکل کنار بیایند. همچنین، به راه‌هایی برای تسهیل درمان مجهز شوند. از طرفی، شرکت در بعضی جلسات گروهی باعث می‌شود، والدین کمتر احساس تنهایی کنند. همچنین، با دیگر والدین درگیر نیز آشنا شوند و از تجربیات آنان استفاده کنند.

 

  • خانواده درمانی: در این نوع درمان، هدف درمانگر بررسی مشکل در بستر خانواده است. بنابراین، نوجوان به همراه سایر اعضای خانواده در جلسه درمان حضور می‌یابد. مقاومت نسبت به چنین درمانی تا حدی بالاست. اما، با تشکیل جلسات فردی ابتدایی، آن‌ها به ادامه درمان به شیوه خانوادگی راغب خواهند شد.

 

  • دارو درمانی: برخی مواقع، نگاه نوجوان به دنیا چنان سرد و بی‌معناست که رغبتی به شرکت در روان درمانی ندارد. در این موارد، استفاده از دارو درمانی لازم است. در واقع استفاده از دارو، نوجوان را برای انجام کارهای معمولی کمک می‌کند. بنابراین، ترکیب دارو درمانی با روان درمانی برای کاهش علائم افسردگی در نوجوانان بسیار مؤثر از دارو درمانی صرف است. از طرفی، بسیاری از والدین نگران وابستگی نوجوان خود به دارو هستند. باید بدانیم، اگر داروهای افسردگی در مدت 6 ماه تا یک سال طبق دستور پزشک به همراه روان درمانی مصرف شوند، اثرات بسیار مطلوبی دارند. اما، اگر مدت آن کمتر باشد، ممکن است پس از قطع مصرف دارو علائم بازگردند. بنابراین، تجویز دکتر و نظر او بسیار مهم است.

 

  • بستری شدن در بیمارستان: در مواردی که نوجوان افسرده با خطر خودکشی رو به رو است، نمی‌تواند برای خوردن و آشامیدن از تخت بلند شود و یا افسردگی به سلامت جسمی او آسیب می‌رساند، بستری کردن ضروری است. این افراد در بخش روانپزشکی مربوط به کودکان و نوجوانان بستری می‌شوند. مدت آن از چند روز تا چند هفته متغییر است. اما، امروزه تأکید بر کاهش مدت زمان حضور در بیمارستان و تغییر در سبک زندگی و نگرش و … است.

 

  • برنامه‌های درمانی روزانه: برخی مراکز در طول روز به مدت چند ساعت برای افراد افسرده خدمات ارائه می‌دهند. در نتیجه، نیازی به بستری شدن نیست. این مراکز، برنامه‌های مختلفی برای افراد دارند و روی روابط با والدین کار می‌کنند.

برای درمان افسردگی در نوجوانان به کجا مراجعه کنم؟

درمان افسردگی در نوجوانان از بزرگسالان دشوارتر است. در واقع، به دلیل وجود تغییرات ناشی از بلوغ، تشخیص احساسات نوجوانان سخت است. همچنین، آن‌ها نمی‌توانند احساسات خود را به درستی تشخیص داده و بیان کنند. بنابراین، باید به درمانگرانی که تخصص بالایی در زمینه مشکلات افسردگی کودکان و نوجوانان و نحوه تعامل با آنان دارند، رجوع شود. در واقع، اگر نوجوان نتواند رابطه خوبی با درمانگر برقرار کند، برای درمان همکاری نمی‌کند. استفاده از متخصصان کودک و نوجوان در مرکز باتابان انتخاب مطمعنی برای درمان مشکلات فرزند شماست. شما می‌توانید سؤالات و نظرات خود را با ما درمیان بگذارید. همکاران ما در خدمت شما هستند.

دیدگاهتان را بنویسید

نظرات کاربران