هر فرد وابسته به فرهنگی که در آن رشد یافته، نوع خواستگاری را برمیگزیند. در سالهای دورتر خواستگاری عموماً از طرف خانوادهی پسر به شکلی سنتی انجام میشده و امرزوه نیز بنا بر تحولاتی که ایجاد شده، به صورت مدرن دختر و پسر ترجیح میدهند ابتدا با استقلال به شناخت رسیده و سپس به خانوادهها معرفی شوند. در این میان برخی روند آشنایی عاشقانه را پیش میگیرند و برخی سعی میکنند که عاقلانه اقدام نمایند. در هر حال این امر بنا بر فرهنگ و عقیدهی هر فرد متغیر است. اما افراد با هر شکل و شیوهای برای انتخاب شریک زندگی خود باید فوت و فنهای سیر خواستگاری را بدانند. مهمترین بخش هر خواستگاری، سوالات آن است که دختر و پسر باید با آگاهی کامل از ملاکهای خود به طرح سوالات خواستگاری درست و مناسب بپردازند. پاسخ این پرسشها میتوانند در جلسات مشاوره ازدواج بررسی و تحلیل شوند.
هر فرد علاوه بر شناخت خود باید طرف مقابل خود را نیز در خواستگاری بشناسد و تناسب سنجی میان این شناختها اتفاق بیفتد. وجود تفاهمهای اخلاقی و شخصیت با فرد مقابل بسیار مهم است و از اولین پرسشهای خواستگاری به شمار میآید.
توجه ویژهی هر فرد بر چه منشها و خصیصههای اخلاقی است و عادات وی شامل چه مواردی میشود؟ چه گزینههایی را ارزش میپندارد و ضد ارزشهای او چه چیزهایی هستند؟ واکنشهای آنی او همچون خشم و غم در شرایط مختلف چگونه است؟ این سوالات میتواند در مجموعه سوالات خواستگاری جهت شناخت اخلاقی فرد قرار گیرد که باید توجه داشت به کمک مشاور باید به صورت ضمنی و نه مستقیم مورد بررسی و پاسخگویی قرار گیرند.
شخصیت فرد ناشی از شیوهی تربیت وی و فرهنگی که در آن رشد کرده میشود. تجاربی که از کودکی گذرانده و نقشی که هر یک از والدین او در زندگیاش ایفا میکردهاند چگونه بوده؟ آیا ادبیات سخن گرفتن او مورد پسند شما و معیار شما هست یا خیر؟ در واقع علایق و سلایق فرد مقابل خود را مورد پرسش قرار دهید و اینکه تا چه میزان در خودتان و فرد مقابل میل و آمادگی ازدواج وجود دارد؟ مهمترین ترسها و نگرانیهای فرد چیست؟ میزان انعطاف پذیری یا یک دندگی فرد چقدر است؟ با چه کسانی حشر و نشر دارد؟ آیا فرد رفیق بازی هست یا خیر؟ آیا شخصیت اجتماعی و برونگرایی دارد یا بیشتر مایل به سکوت و خلوت است؟
موارد مالی شاید در اولین اولویتهای سوالات خواستگاری قرار نگیرد اما یکی از مهمترین پرسشها در زندگی امروزه در ارتباط با مسائل مادی و مالی است. سنجش برابری نسبی خانواده دختر و پسر از نظر مالی بسیار مهم میباشد. این مورد در ابتدای امر کم اهمیت به نظر میرسد اما به مرور میتواند مشکلات و آسیبهایی را در روابط بین دو خانواده ایجاد کند.
بهتر است برای رسیدن به شناخت کلی در مورد وضعیت مالی پسر به گزینههای پایدارتر در شخصیت و سبک زندگی او دقت کردو سوالات نیز باید به صورت ضمنی در دل گفتگو مطرح شوند برای مثال بفهمید که این فرد مدیریت اقصادی دارد یا خیر؟ داشتن چشم انداز کلی نسبت به شغل و آیندهی مالی توسط پسر بسیار مهمتر از طرح پرسش برای میزان درآمد ماهیانهی اوست. هنگامی که فرد دارای شمّ اقتصادی و آینده نگری بوده و به فکر آیندهی زندگی مشترک خود باشد سرمایهای را برای این امر ذخیره کردهاست و شما نیز میتوانید بپرسید که با چه میزان سرمایهای قصد جلو آمدن و پیش رفتن دارد. درک این مسئله با کمک این پرسشها به دست میآید:
این پرسشها برای شناخت بهتراز وضعیت مالی فرد به صورت ریشهای مناسب است و دید خوبی به شما خواهد داد.
این پرسشها را صراحتاً بپرسید و خود نیز در این امر و موارد دیگر صادق باشید:
پرسشهای مربوط به اعتقادات فرد مقابل باید به صورت جزئی و مصداقی پرسیده شود. این سوالات خواستگاری بهتر است غیر مستقیمتر باشد. یعنی مثلا پرسیدن سوال به این شکل: آیا شما پوشش برایتان مهم است؟ چندان شما را به هدف اصلی نمیرساند. پس نکتهی کلیدی این است که به جای پرسشهای کلیشهای و بله-خیر، کیفیت سنجی کنید و فرد را در فضای فکری خود قرار دهید. در واقع پرسیدن سوالات معکوس میتواند کمک کننده باشد. مثلا بپرسید:
این سوالات خواستگاری در جلسات دوم به بعد مطرح میشوند. زمانی که دو فرد دیگر به شناخت کلی از هم رسیدهاند و قصد دارند رابطهی خود را وارد فضای جدیتر و آینده مدارتر نمایند. شما میتوانید برای بررسی بیشتر این سوالات به جلسات مشاوره جنسی بروید.
در جلسهی اول عموماً تفاهم اولیهی خانوادهها ارزیابی میشود. پرسشهایی که جهت ادامه دادن جلسات در آینده شما را به نتیجه و برآورد کلی میرساند. در جلسهی اول متوجه میشوید که آیا فرد از نظر ظاهری با ملاک مد نظر شما، دلنشین است یا مایل به برقراری ارتباط دوباره با وی نیستید. از نظر مسائل باطنی هم بهتر است به صورت کلی به ارزیابی برسید. در هر حال اولین ارتباطات شما با فرد به شناخت از پوشش، نحوهی برخورد و معاشرت، احترام گذاری و… منجر میشود.
همچنین درک متقابل خانوادهها از یکدیگر در همان دیدارهای اولیه رخ میدهد. پرسشهای اولیهی هر خانواده نشان دهندهی تاکید و تمرکز آن خانواده بر مسائل گوناگون است. در واقع ارزشهای اصلی فرد مشخص میگردد و میتوانید متوجه شوید که آیا با خانوادهی شما سازگاری دارد یا خیر؟
بنا بر مدت زمانی که در جلسه و مرحلهی اول صرف شده است، جلسهی دوم به بعد هم پیگیری میشود. این نکات در صورتی است که روند خواستگاری رسمی باشد؛ حتی در نوع مدرن آن. به این ترتیب گفتگوهای فردی جهت آشنایی بیشتر افزایش مییابد و پرسشها جزئیتر و دقیقتر مطرح میشوند.
بر اساس سوالاتی که از جلسات اول به دست آمده به شروع گفتگو بپردازید و سعی کنید از دل پاسخهای طرف مقابل پرسشهای جدید طرح نمایید و با مصداقهای گوناگون بیشتر به دادههای ذهنی فرد برسید. برای مثال سوالات مربوط به مسائل جنسی، روابط گذشته، تجربیات تلخ و شکستهای مختلف، نظر فرد دربارهی مشاورهی پیش از ازدواج و… .
سوالات خانوادهی دختر از پسر باید شامل موارد کلی و خانوادگی باشد که آیا پسر میتواند آیندهی مشترک خود را با دختر مورد نظرش فراهم کند؛ پاسخ این سوالات در راضي كردن خانواده براي ازدواج بسیار تاثیرگذارند. سوالات ریزبینانهتر و فردی باید توسط شخص دختر در جلسهای که جدا از حضور خانوده صورت میگیرد انجام شود.
با توجه به زندگی مدرن، تفاوت فرهنگها و تعدد عقاید دربارهی زن و مرد، بهتر است دختران نظر پسر را در زمینهی شیوهی برخورد او بپرسند.
دیگر موارد مهم نیز شامل موقعیت شغلی و سطح درآمد پسر میشود که در حیطهی سوالات مالی خواستگاری به آن پرداختیم.
خانوادهی پسر میتوانند میزان نقش پدر یا مادر را در تصمیمات مهم زندگی دختر بسنجند. همچنین اولویتها و ارزشهای اولیهی خانوادهی دختر نیز در همان دیدارهای نخستین بنا بر تاکیدات و سوالاتشان مشخص میشود.
ترجیح برخی از افراد پرسیدن بعضی از سوالات به صورت مجازی است برای این افراد مشاوره ازدواج تلفنی یا مشاوره ازدواج آنلاین میتوانند جذاب باشند. هنگامی که خواستگاری یا سوالات مربوط به آن قرار است در فضای تلفنی انجام شود، یا به صورت سنتی توسط خانوادهها یا مستقیماً دختر و پسر به صورت پیامکی به گفتگو بپردازند، سوالات اصلی و کلیدی را بپرسید. به گونهای که با سوالات بازی کنید و در شرایطی که نمیتوانید از زبان بدن فرد کمک بگیرید، بتوانید تا حد امکان شخص مقابل را بشناسید. منظور از بازی کردن با سوالات این است که پرسش خود را از چند جهت بپرسید. به این ترتیب متوجه حقیقی بودن پاسخهای فرد خواهید شد و به یک نظر اصلی میرسید.
کلیت سوالات خواستگاری تلفنی میتواند شامل اهداف فرد از ازدواج و زندگی، انتظارات از ازدواج، چگونگی ابراز خشم و اندوه، چگونگی مسائل شغلی و مالی و… باشد.
به طور کلی هنگام پیشقدم شدن برای خواستگاری از یک زن مطلقه، لازم است بسیاری از جوانب را در نظر بگیرید و بدون پیش داوری لازم است به دقت و با چشم باز انتخاب کنید. موضوع سوالات مطرح شده در خواستگاری باید مسائل زیر را در بر بگیرد:
سوالات خواستگاری از مرد مطلقه در درجهی اول شامل کسب اطلاعات کلی از زندگی فعلی او و پرداختن به برخورد و شخصیت او میگردد. مثلاً نگاه او به زنان دیگر چگونه میباشد و علت طلاق او چه بوده است؟
سوالات خواستگاری از مرد مطلقه در درجات بعدی که از اهمیت زیادی نیز برخوردار است، مربوط به مخارج فعلی و شرایط سکونت وی میشود. آیا بخشی از درآمد خود را صرف پرداختن مهریه میکند؟ این فرایند چگونه است؟ آیا هنوز درگیری قانونی در مورد وضعیت مهریه دارد یا خیر؟ اگر فرزندی از ازدواج قبلی خود دارد، رابطهی او با فرزندش چگونه است؟
این پرسشها بهتر است علاوه بر پرسش و پاسخ کلامی، از طریق مشاهدهی رفتارها و تحقیقات پاسخ داده شوند. همچنین توصیه میشود مراجعه به مشاوره پیش از ازدواج را فراموش نکنید.
سوالات خواستگاری از مراحل اولیهی ازدواج است که دارای اهمیت بسیاری میباشند. چراکه همواره اولین آجرها هستند که استحکام پایدار یا ویرانی یک بنا را تعیین میکنند. خواستگاری در هر نوعی که باشد بسته به هر نوع فرهنگ و عقیدهای نیازمند چشمی باز و نگاهی ریزبینانه است. بهترین فردی که میتواند برآوردی کلی و مناسب نسبت به خواستگاری به افراد بدهد، مشاور و روانشناس است. طرح سوالات خواستگاری در حیطهی مشاورهی پیش از ازدواج قرار میگیرد. بهتر است دختر و پسر با آگاهی هر دو به صورت مستقل یا همراه با والدین خود به این جلسات مراجعه نمایند. توجه داشته باشید که مراجعهی فردیِ صرف یا حضور افراطی والدین، در این امر اخلال ایجاد میکند.
زوج درمانی | درمان اختلالات اضطرابی و وسواس
مشاور اختلالات فردی و روانکاوی
زوج درمانی، مشاوره فردی و خانوادگی، درمان اختلالات خلقی، اضطراب، افسردگی
مشاوره ازدواج | مشاوره تحصیلی
مشاور حقوقی، کیفری و خانواده
مشاوره ازدواج و زوح درمانی و درمان اختلالات جنسی
حتما در مجله روانشناسی مرکز مشاوره باتابان بخوانید:
برای عضویت در خبرنامه و دریافت جدیدترین مقالات به صورت هر دو هفته یکبار، لطفا ایمیل خود را وارد کنید