مشاوره طلاق (رزرو نوبت از بهترین مشاور قبل و بعد طلاق)

  • تایید شده توسط روانشناس
  • تاریخ انتشار: ۱۴۰۲/۰۹/۳۰
  • تاریخ به روز رسانی: ۱۴۰۳/۰۱/۱۶
  • نویسنده:

اگر درگیر فرآیند طلاق هستید، حتماً احساسات ناخوشایند بسیاری را تجربه کرده‌اید. افکار نگران کننده فراوانی دارید، که از توان شما برای انجام سایر امورات کم کرده است. از طرفی، برای مدیریت این شرایط خودتان را تنها می‌بینید. در واقع، این شما هستید که باید مسئولیت تصمیم خودتان را بپذیرید. به طلاق فکر کنید یا بازسازی زندگی‌تان را در نظر داشته باشید. در هر حال، شرایط دشواری دارید. اما این شرایط دشوار می‌تواند برای شما آسان‌تر طی شود. در واقع، در این مرحله شما نیاز به مشورت با متخصصان حوزه طلاق دارید. بنابراین، باید بدانید مشاوره طلاق چه کاربردی دارد؟ چه زمانی باید به مشاوره طلاق رجوع کنید؟ چه سؤالاتی از شما پرسیده خواهد شد؟ بهترین مشاور طلاق کیست؟ و پیامدهای عدم رجوع به مشاوره طلاق چیست؟

مشاوره طلاق چیست؟

مشاوره در زمینه خانواده دامنه گسترده‌ای دارد. بسیاری از افراد با مشاوره پیش از ازدواج و مشاوره زوجین آشنایی دارند. اما، مشاوره طلاق نوع نسبتاً جدیدی از درمان است. در واقع، هنگام پایان دادن به یک رابطه به هر دلیلی که باشد، احساساتی مانند غم، شکست، ترس، ناامیدی، عدم اعتماد به نفس، برآورد پایین از توانمندی‌ها و… ایجاد می‌شود. البته در فرآیند طلاق، مسائل اقتصادی و اجتماعی نیز مطرح می شوند. با این حال، بعد روان‌شناختی طلاق به اندازه‌ای قدرت دارد، که سایر ابعاد را نیز تحت تأثیر قرار می‌دهد. مشاوره طلاق، در این زمان به کمک افراد می‌آید.

در واقع، فرآیند مشاوره طلاق به افراد کمک می‌کند، تا احساسات پیچیده خود را بهتر و سازنده‌تر از زمان تنهایی مدیریت کنند. به همین دلیل، با استفاده از خدمات مشاوره قصد دارند، تنش خود را کاهش و خودکارآمدی خود را افزایش دهند. در نتیجه، مشاوره طلاق با هدفی که دارد، به مدیریت هر چه بهتر این فرآیند کمک می‌کند. لازم به ذکر است که مشاوره طلاق، هم قبل از طلاق و هم بعد از طلاق برای مدیریت شرایط به افراد کمک می‌کند.

هدف مشاوره قبل از طلاق چه می باشد؟

زمانی که افراد تصمیم به طلاق می‌گیرند، صمیمت بین آن‌ها شکسته شده یا از قبل بوجود نیامده است. همچنین، روابط متقابل، احساس تعلق و دلبستگی، آرامش، استقلال و… به شکل صحیح ایجاد نمی‌شود. بنابراین، فضای چنین خانه‌ای سرشار از مشکلات عاطفی، شناختی و ارتباطی و به دنبال آن مشکلات دیگر می‌شود. از طرفی، مسائل مختلفی از جمله اعتقادات مذهبی، فضای فرهنگی حاکم، حضانت فرزندان، مسائل مالی و عاطفی پس از طلاق تصمیم‌گیری را دشوار می‌کند. بنابراین، زوجین ممکن است در تصمیم‌گیری برای طلاق شک کنند. در نتیجه، تصمیم نادرستی بگیرند. بنابراین، هدف از مشاوره پیش از طلاق کمک به افراد برای  تصمیم‌گیری صحیح درباره اقدام به جدایی است.

چه کسانی به مشاوره قبل از طلاق نیاز دارند؟

گاتمن یکی از نظریه پردازان معاصر در زمینه خانواده است. او معتقد است که پیش از طلاق، زوجین باید به این نتیجه برسند که ماندن آن‌ها در کنار هم فایده‌ای ندارد. این نتیجه برای همه‌ی زوجین به آسانی حاصل نمی‌شود. در واقع، برخی از زوجین زمانی که در شرایط تصمیم‌گیری قرار می‌گیرند، سلامت روانی آن‌ها در خطر است. به حدی که نمی‌توانند کارهای مهم خود را انجام دهند. بنابراین، اگر علائم زیر را دارید، باید به مشاوره قبل از طلاق رجوع کنید:

  • چیزهایی که قبلاً لذت بخش بوده است، الان لذت بخش نیست.
  • احساس می‌کنید، لیاقت دوست داشتن یا دوست داشته شدن ندارید.
  • عادات خواب شما تغییر کرده است. بسیار پرخواب یا کم‌خواب شده‌اید.
  • اشتهای شما نیز بیشتر یا کمتر از حد معمول شده است. در نتیجه، افزایش یا کاهش وزن را تجربه خواهید کرد.
  • احساس می‌کنید تمرکز و حضور ذهن لازم را ندارید.
  • به دلیل افت انرژی و انگیزه، تمایلی به انجام وظایف سخت ندارید.
  • احساس انزجار از خود دارید.
  • ناامیدی نیز شایع است.
  • گاهی به فکرتان می‌رسد که به خودتان آسیب برسانید.
  • خلق شما تغییرات قابل توجهی داشته است. بیش از گذشته پرخاش می‌کنید. احساس افسردگی و اضطراب دارید.
  • یادآوری هدف‌های تحصیلی یا شغلی که داشته‌اید، حالتان را بدتر می‌کند.
  • احتمال خیانت در رابطه را از طرف شریک زندگی خود می‌دهید.
  • همچنین اگر میان شما درگیری افزایش یافته و از طرفی می‌خواهید به توافق برسید. زمان خوبی است که از یک مشاوره قبل از طلاق کمک بگیرید.
  • اگر این فضا بر سلامت عاطفی فرزندانتان تأثیر گذاشته است، اهمیت مراجع به مشاور پیش از طلاق دو چندان است.

چه زمانی به مشاور طلاق مراجعه کنیم؟

همانطور که می‌دانید، طلاق یک فرآیند چندمرحله‌ای و طولانی مدت است. از طرفی، هر مرحله آن ویژگی‌های خاص خود را دارد. در کل این فرآیند طولانی، شما احساس فشار و تنش بی‌سابقه‌ای را تجربه خواهید کرد. بنابراین، بیشتر از هر زمانی به یک کمک حرفه‌ای نیازمند هستید. مراجعه به مشاوره طلاق در هر مرحله‌ای که قرار داشته باشید، لازم است. این مراحل عبارتند از:

 

طلاق، گزینه‌ی روی میز

در این مرحله شما به طلاق فکر می‌کنید اما، از تصمیم خود مطمعن نیستید. در نتیجه، نیاز دارید با مشاور طلاق صحبت کنید. در این زمان، مشاور طلاق فضایی را برای ارزیابی موقعیت فعلی شما فراهم می‌کند. در واقع، شما و همسرتان با حضور مشاور طلاق، آن دلایلی که طلاق را به یک گزینه تبدیل کرده است، بیان می‌کنید. برخی مواقع، با بازگو کردن مشکل در حضور مشاور طلاق، از شدت مشکل کاسته می‌شود. در نتیجه، ممکن است زندگی شما حفظ شود یا به شیوه بهتری جدا شوید.

 

مشاوره پیش از طلاق

در این مرحه شدت مشکلات، شما را به این نتیجه رسانده که طلاق بهترین گزینه است. در نتیجه، تنش بین شما بسیار بالاست. ممکن است یکدیگر را سرزنش کنید. مسئولیت رفتار خود را نپذیرید. از طرفی، مشاوره‌های زوج درمانی برای شما موفق نبوده است. بنابراین، مشاوره طلاق می‌تواند به شما کمک کند تا با نحوه مواجهه با فرآیند طلاق و چالش‌های آن آشنا شوید. در واقع، به شما کمک می‌کند تا بفهمید چه احساس و انتظاری دارید. همچنین، برای مدیریت این احساسات به شما کمک می‌کند. در واقع، در این مرحله هدف کاستن عواطف منفی با یادآوری خوبی‌ها و ایام لذت بخش است. از جمله راهکارهای رایج در این مرحله برای شما تعهد مجدد، آزمایشی با هم بودن، رفتن به تعطیلات، جدا شدن آزمایشی و در نهایت طلاق است. همچنین، در رابطه با مسائل حقوقی مرتبط با طلاق اطلاعاتی را در اختیار شما قرار می‌دهد. از طرفی، شما می‌توانید نگرانی‌های خود برای ادامه زندگی بدون همسر را، با مشاور طلاق مطرح کنید. در پایان، از تصمیم زود هنگام اجتناب کنید!

 

مشاوره در حین طلاق

زمانی که تصمیم بر طلاق قطعی باشد، فضای روانی حاکم بر وجود انسان به شدت متأثر می‌شود. هر چند این جدایی آگاهانه و داوطلبانه نیز باشد، باز هم تبعات روانی خاص خودش را دارد. بنابراین، شما نیاز دارید نحوه‌ی کنترل کردن شرایط را بدانید. برای مدیریت این تغییر بزرگ زندگی، مشاوره طلاق راهکارهایی را در اختیار شما قرار می‌دهد. مشاوره مبتنی بر خودکارآمدی با توجه به مدیریت طلاق، می تواند به شما کمک کند تا بهتر تصمیم بگیرید.

این نوع مشاوره طلاق، آموزش‌هایی در زمینه بلاتکلیفی در تصمیم‌گیری، مسائل مربوط به فرزندان (ملاقات، هماهنگی در تربیت، حضانت، مدیریت عواطف فرزندتان در این برهه)، مسائل اقتصادی، جهیزیه، نفقه، مسکن، تقسیم اموال و ارتباط با دوستان، خانواده و اقوام در اختیار شما قرار می‌دهد. همچنین، در زمینه مدیریت استرس و کنترل شرایط نیز راهکارهایی ارائه می‌دهد. این راهکارها، در مدیریت مشکلات بزرگ دیگر نیز کمک کننده‌اند.

 

مشاوره پس از طلاق

هر چند طلاق، بهترین گزینه برای ادامه زندگی بوده است. با این حال، احساس شما متفاوت است. ممکن است بازگشت به فعالیت‌های روزمره  برایتان کمی دشوار باشد. در واقع، نگرانی‌هایی از گذشته درباره زندگی بعد از طلاق در ذهنتان بوده است. اینکه، طلاق چه تأثیری بر فرزندانتان خواهد گذاشت؟ مسائل مالی را چطور مدیریت کنید؟ نگرش جامعه نسبت به شما چیست؟ آیا تشکیل زندگی دوباره ممکن است؟ و… در واقع، دامنه‌ی وسیعی از افکار به شما حمله‌ور خواهد بود. مواجهه با این افکار به تنهایی سخت است!

واقعیت این است که تعارضات و احساسات جریحه‌دار پس از قطعی شدن طلاق از بین نمی‌رود. مهم است که این انتقال و احساسات همراه را به بهترین نحو مدیریت کنید. مشاوره پس از طلاق، در قدم اول کمک می‌کند تا یک تعریف مجدد از زندگی به دست بیارید. بتوانید مراحل ناراحتی و غم را طی کنید. با افکار آزار دهنده قبلی خداحافظی کنید. از طرفی، عزت نفس خود را افزایش بدید. الگوهای دلبستگی خود را بشناسید. همچنین، راهکارهایی برای مواجهه با تنهایی به شما ارائه می‌دهد. بنابراین، در ابتدا آرامش درونی شما را افزایش می‌دهد. در ادامه، راهکارهایی به شما ارائه می‌دهد تا بتوانید تک تک شرایط را مدیریت کنید. در واقع، افرادی که پس از انجام طلاق ارتباط خود را با مشاور طلاق تا مدتی حفظ می‌کنند، کمتر به مشکلات خلقی و اضطرابی مبتلا می‌شوند.

چه انتظاراتی از مشاوره طلاق داشته باشیم؟

جای تعجب نیست! مشاوره طلاق، همچون مشاوره‌های دیگر اهدافی دارد. در واقع، فرآیند جلسات و نحوه مدیریت آن‌ها به هدف مشاوره جهت جدایی بر می‌گردد. افرادی که برای مشاوره طلاق رجوع می‌کنند، در یکی از مراحل (طلاق گزینه‌ی روی میز، پیش از طلاق، در حین طلاق و بعد از طلاق) قرار دارند. بنابراین، مشاور طلاق متناسب با هر مرحله (که قبل‌تر توضیح داده شد)، راهکارهایی را به شما ارائه می‌دهد.

زمانی که شما به مشاوره طلاق رجوع می‌کنید، انتظار بهترین تصمیم برای زندگی خود را دارید. در روند معمول جلسات، ابتدا فرآیند آشنایی میان شما و مشاور طی می‌شود. مدارک لازم را ارائه می‌دهید. دلیل رجوع و انتظارتان از مشاوره را بیان می‌کنید. همچنین، شما می‌توانید سؤالات مد نظر خود را بی‌دغدغه و در فضایی امن بپرسید. در ادامه، با توجه به مرحله‌ای که شما در آن قرار دارید، مشاور طلاق پروتکل مناسب شما را مد نظر قرار می‌دهد. بنابراین، خدمات مورد نیاز و مورد انتظار شما را ارائه می‌دهد.

البته به خاطر داشته باشید، برخی افراد علی‌رغم رجوع به مشاور، تصمیم خود را عملی می‌کنند. به عواقب آن کاری ندارند. پس، مشاور در این زمینه به هیچ عنوان جای شما تصمیم نخواهد گرفت. در اصل، این شرایط و انتظار شماست که مسیر آینده شما را تعیین می‌کند. پس تصمیم‌گیرنده نهایی شما هستید که باید با راهنمایی مشاور طلاق، بهترین و کارآمدترین قدم را بردارید. البته پیش از آن، باید خودتان را برای پاسخ به سؤالات مشاور طلاق آماده کنید.

سوالات مشاوره قبل از طلاق

هنگام تصمیم‌گیری برای اقدام به طلاق، حتماً افکار و سؤالات فراوانی به ذهنتان خطور کرده است. احتمالاً، برخی را پاسخ داده‌اید و پاسخ برخی دیگر را به گذر زمان واگذار کرده‌اید. از طرفی، ممکن است برای برخی سؤالات یا افکار هیچ پاسخی نداشته باشید. در فرآیند مشاوره قبل از طلاق، یکی از قدم‌های بسیار مهم برای تصمیم‌گیری، سؤالاتی است که پاسخ آ‌ها برای مشاور قبل از ازدواج مهم است. در واقع، مشاور طلاق سؤالاتی را از شما می‌پرسد. یا به عنوان بخشی از روند درمان در خانه، باید بعد از جلسه مشاوره به آن‌ها پاسخ دهید. شما باید یک لیست از دلایلی که می‌خواهید بمانید و جدا شوید را به مشاور بدهید. بهتر است اکنون که این مطلب را مطالعه می‌کنید، پاسخ سؤالات زیر را در ذهن خود مرور کنید.

  • آیا از تمام توانایی‌های خود برای اصلاح این زندگی استفاده کرده‌اید؟
  • نگرانی‌ها و انتظاراتتان را با همسرتان در میان گذاشته‌اید و خواسته‌اید که چیزی را تغییر دهد؟
  • متقابل همسر شما نگرانی‌های خود را مطرح کرده است؟
  • انتظارات مشترک شما و همسرتان از زندگی چیست؟
  • انتظاراتی که از همسرتان و زندگی مشترک دارید، منطقی است؟
  • معتقدید شما هم در ایجاد این مشکلات نقش داشته‌اید؟
  • به سهم خودتان، تغییراتی در رفتار، اخلاق و .. ایجاد کرده‌اید؟
  • انتظارات همسرتان از شما را می‌دانید؟
  • واقعاً بدون او شادتر زندگی خواهید کرد؟
  • آیا هنوز او را دوست دارید؟
  • بزرگ‌ترین ترس شما از طلاق چیست؟
  • اگر راهی برای نجات این زندگی باشد، از نظر شما چیست؟
  • به شرایط زندگی پس از طلاق فکر کرده‌اید؟ آمادگی‌های لازم را دارید؟
  • چگونه خودتان را از نظر مالی تأمین و مدیریت می‌کنید؟
  • برای مدیریت اقتصادی و عاطفی فرزندان چه برنامه‌ای دارید؟
  • چطور می‌توان تأثیر منفی طلاق را بر فرزندان کاهش داد و مدیریت کرد؟
  • درباره حضانت فرزندان، مهریه و … نظر شما و همسرتان چیست؟

هدف از پرسش این سؤالات، تغییر عقیده شما نیست. در واقع، ممکن است دلایل شما برای طلاق منطقی و قابل قبول باشد. با این حال، شما باید نقش خودتان در رابطه را درک کنید. همچنین، احساسات خودتان را بیان کنید. همچنین، دلایل اصلی خودتان از طلاق را بدانید. در ادامه از این دلایل به عنوان نقطه قوتی برای تصمیم‌گیری درست و پایبندی بر تصمیم استفاده کنید.

پیامدهای عدم حضور در جلسات مشاوره قبل از طلاق چیست؟

فرآیند مشاوره قبل از طلاق در دو بخش اجباری و اختیاری است. در واقع، زوجین می‌توانند برای مدیریت بهتر خود از مشاوره پیش از طلاق به انتخاب خود استفاده کنند. از طرفی در ایران، دادگاه نیز برای زوجین جلسات مشاوره پیش از طلاق در نظر گرفته است. این جلسات با هدف کاهش سرعت طلاق و فرصت بیشتر زوجین برای بررسی مشکل خود، اجباری است. معمولاً، بین 2 تا 4 جلسه طول می‌کشد.

در این جلسات نیز، زوجین باید با نظر مشاور پیش از ازدواج معرفی شده از دادگاه پیش بروند. به سؤالات پاسخ دهند. همچنین، دلایل خود برای تصمیم به طلاق را مطرح کنند. در پایان، مشاور مد نظر دادگاه نظر خودش را اعلام می‌کند. همچنین، گواهی عدم انصراف از طلاق را به آن‌ها می‌دهد و فرآیند طلاق ادامه می‌یابد. با این حال، زمانی که زوجین در این جلسات شرک نکنند، روند طلاق پیش نخواهد رفت. همچنین، اگر صرفاً یکی از زوجین در جلسات مشاوره شرک کند، با دیگری تماس گرفته خواهد شد. چنانچه بر عدم حضور اصرار کند، گواهی صرفاً برای همان یک نفر صادر خواهد شد. بنابراین، برای پیش‌روی مراحل طلاق حضور در این جلسات برای هر دو نفر اجباری است.

از طرفی، پیش از طلاق زوجین در مرحله طلاق عاطفی و تصمیم‌گیری هستند. همچنین، مهم‌ترین علت طلاق عدم مهارت‌های ارتباطی همسران است. بنابراین، مشاوره پیش از طلاق با آموزش این مهارت‌ها از تعارضات زناشویی و طلاق می‌کاهد. در مقابل احساس تعهد نسبت به یکدیگر را افزایش می‌دهد. مشاور پیش از طلاق با یادآوری خاطرات مثبت، تدوین فعالیت‌های مشترک، بررسی نقاط قوت و قدردانی کردن عواطف منفی را کاهش می‌دهد. بنابراین، به زوجین کمک می‌کند نقش خودشان را درک کنند. همچنین، به تغییر خودشان بیندیشند. با این حال، برخی از زوجین نسبت به شرکت در این جلسات اهمالکاری و بی‌توجهی می‌کنند. بنابراین، فرصت مهم تجدید نظر درباره زندگی خود را از دست می‌دهند.

چطور بهترین مشاور طلاق را پیدا کنیم؟

زمانی که تصمیم طلاق را مطرح می‌کنید، هر مشاوری دیدگاه خاص خودش را بیان می‌کند. بنابراین، طرح این مسئله با چندین مشاور با دیدگاه‌های متفاوت سردرگمی عجیبی برای شما ایجاد می‌کند. در نتیجه، علاوه بر آشفتگی اصلی ناشی از طلاق، یافتن یک دیدگاه واحد برای رسیدن به تصمیم درست نیز به یک چالش تبدیل می‌شود. پس، در این فرآیند حساس از مشاورانی استفاده کنید، که تجربه بالایی داشته باشند. همچنین، با دیدگاه فکری، فرهنگی و دینی شما همخوان باشند. مرکز مشاوره باتابان، از جمله مراکزی است که افتخار همکاری با اساتید بسیار توانمند در زمینه مشاوره خانواده، زوج درمانی، مشاوره پیش از ازدواج و مشاوره طلاق را دارد.

پاسخ به سوالات متداول

من مایل به طلاق نیستم، اما همسرم برای بازگشت به زندگی اقدامی نمی‌کند. چه کار کنم؟

برای پاسخ به سؤال شما، اطلاعات بیش‌تری نیاز است. در واقع، باید بدانیم مشکل شما چیست، چه زمانی بوجود آمده، همچنین، اطلاعات از شرایط سنی، شغلی، اعتقادی و ….لازم است. بنابراین، بر روی دریافت مشاوره طلاق کلیک کنید.

 

آیا ادامه زندگی با فرد پارانویید ممکن است؟

به طور کلی، نسخه‌ی واحدی در این زمینه وجود ندارد. شما باید بدانید که بسیاری از مشکلات روانی با تحت نظر متخصص بودن، قابل کنترل هستند. در قدم اول، زمینه ملاقات با متخصصان بالینی را برای همسرتان فراهم کنید. سعی کنید این ارتباط قطع نشود. در ادامه، از راهکارهای متخصص برای ادامه زندگی استفاده کنید.

دیدگاهتان را بنویسید

نظرات کاربران