مشاوره کودک (بصورت تلفنی، آنلاین و حضوری توسط مشاور مجرب)

  • تایید شده توسط روانشناس
  • تاریخ انتشار: ۱۴۰۲/۰۹/۳۰
  • تاریخ به روز رسانی: ۱۴۰۳/۰۱/۱۶
  • نویسنده:

کودکان در مراحل رشد خود با مشکلات متفاوتی مواجه می‌شوند. بنابراین، شما متوجه می‌شوید که نحوه‌ی یادگیری و توجه  فرزند شما طبیعی نیست. همچنین، نمی‌تواند به خوبی با دیگران ارتباط برقرار کند. شکایات معلم یا سایر افراد نزدیک نیز شما را مشوش کرده است. بنابراین، علائمی دارد که او را از افراد بهنجار در همان دامنه سنی متمایز می‌کند. در این مواقع، نیاز شما به مشاوره کودک بیش از پیش احساس می‌شود. اما برای بهره‌مندی از خدمات مشاوره کودک، شما باید بدانید مشاور کودک چه کاری انجام می‌دهد؟ روش‌های دریافت آن کدامند؟ چرا باید این خدمت را دریافت کنید؟ در چند سالگی کودک خود، باید به مشاوره کودک رجوع کنید؟ و در پایان، بهترین مرکز برای مشاوره کودک کجاست؟

منظور از مشاوره کودک چیست؟

گروه سنی یک مبحث مهم در روانشناسی است. بنابراین، شاخه‌های مختلفی از مشاوره برای گروه سنی‌های متفاوت اختصاص داده شده است. مشاوره کودک یکی از انواع خدمات مشاوره است، که فرآیند و تکنیک‌های مشاوره را به جای بزرگسالان برای کودکان خردسال و کودکان مبتلا به یک یا چند بیماری روانی به کار می‌برد. در واقع، این نوع از درمان یک فضای امنی برای کودک فراهم می‌کند تا ارتباط برقرار کند. پس از آن، مشکل کودک تشخیص داده می‌شود و از انواع تدابیر درمانی برای حل آن استفاده می‌شود.

ضرورت بهره مندی از خدمات مشاوره کودک

کودکان همانند بزرگسالان با فشارها و مشکلاتی مواجه می‌شوند که توان کنترل آن‌ها را ندارند. این مشکلات دامنه وسیعی دارد. از ناتوانی‌های دوران نوزادی تا مشکلات دلبستگی، یا ناتوانی‌هایی در زمینه مسائل تحصیلی، دوست‌یابی و … را شامل می‌شود. از طرفی، کودکان برای رفع نیاز خود به دیگران وابسته‌اند. بنابراین، زمانی که با مشکلی مواجه می‌شوند، برای جلوگیری از ایجاد مشکلی بزرگتر حتماً باید مشاوره کودک دریافت کنند.

هدف از مشاوره کودک

هدف مشاوره کودک ممکن است براساس مشکلات خاص کودک متفاوت باشد. اما، معمولاً بر روی مسائلی در زندگی کودک تمرکز کرده که به طور قابل توجهی بر رشد، سلامت روان و رفاه او تأثیر می گذارد. بنابراین، هدف از مشاوره کودک کمک به کودکان و نوجوانان برای مواجه با احساسات و موقعیت‌های استرس‌زا است. در واقع، این کمک آن‌ها را به بزرگسالانی که زندگی خود را مستقل مدیریت می‌کنند، تبدیل می‌کند. این سال‌ها در زندگی کودکان و نوجوانان نقش حیاتی دارند. پس، مشاوره کودک مشکلات و آسیب‌های وارد شده به کودک  را به بخش‌های قابل کنترل تجزیه می‌کند. در نتیجه، کودکان می‌توانند آن‌ها را درک کنند و با آن‌ها کنار بیایند.

مشاوره کودک برای چه کودکانی توصیه می شود؟

هر کودکی منحصر به فرد است. همچنین، واکنش‌های آن‌ها به دنیای اطراف نیز با یکدیگر متفاوت است. بنابراین، دلایل مشاوره برای همه‌ی کودکان یکسان نیست. با این حال، در برخی از موقعیت‌ها برای کودکان مشاوره توصیه می‌شود. این موقعیت‌ها شامل موارد زیر است:

 

مشکلات اضطراب، افسردگی و سلامت روان

تشخیص مشکلات سلامت روان در کودکان همیشه آسان نیست. بنابراین، یک مشاوره کودک نیاز است تا این مشکلات را تشخیص دهد. همچنین، برای حل آن‌ها، راهکارهایی را به والدین ارائه دهد. در صورت نیاز با کودک نیز کار کند.

 

تجربه حادث آسیب‌زا

برخی حوادث از جمله (تصادف، سوء استفاده، مرگ یکی از عزیزان، جابه‌جایی ناگهانی مدرسه و ….) روان کودکان را به شدت آشفته می‌کند. در این شرایط استفاده از مشاوره کودک بسیار لازم است. در واقع، دنیای درون کودک به راحتی کشف نمی‌شود. مشاور کودک با استفاده از تکنیک‌های متناسب به کودکان آموزش می‌دهد با این موقعیت کنار بیایند. همچنین استرس را کاهش می‌دهد.

 

رفتارهای خارج از حالت عادی

برخی از رفتارها مانند کم خوابی، گوشه نشینی، تغییر عادت غذایی، افت تحصیلی، پرخاشگری،   نشان دهنده این است که کودکان شما در حال مبارزه است. بنابراین، حتماً باید به مشاوره کودک مراجعه شود.

 

قلدری

این پدیده در مدرسه اتفاق می‌افتد و اعتماد به نفس کودک را کاهش می‌دهد. بنابراین، کودکی که چنین تجربه‌ای داشته، باید مورد بررسی قرار گیرد.

 

طلاق

شرایط طلاق فضای زندگی را به شدت متأثر می‌کند. بنابراین، یک متخصص کودک می‌تواند فضای عاطفی و ذهنی کودک را برای پذیرش این مسئله آماده کند.

انواع مشاوره کودک

امروزه با توجه به افزایش امکانات، شیوه‌های مختلفی برای دریافت مشاوره کودک وجود دارد. در واقع، برای دریافت خدمات روانشناسی خردسالان حتماً نیازی به حضور در کلینیک یا مراکز ارائه کننده خدمات سلامت روان نیست. بنابراین، انواع مشاوره کودک عبارتند از:

 

 مشاوره کودک آنلاین

یک روش بسیار کارآمد برای دریافت مشاوره کودک، مشاوره کودک آنلاین است. در واقع، پس از گسترش ویروس کووید-19 این شیوه از مشاوره کاربرد خود را به اثبات رسانده است. در این روش شما می‌توانید با مراجعه با سایت مرکز مشاوره باتابان در قسمت مربوط به مشاوره کودک، مشاوره مد نظر خود را انتخاب کنید. در ادامه برای دریافت وقت با اپراتور هماهنگ شوید.

در این شیوه شما به یک وسیله متصل به اینترنت مانند گوشی همراه، لپ تاپ یا … نیاز خواهید داشت. بنابراین، شما می‌توانید سؤالات خود را از مشاور بپرسید. همچنین، پاسخ سؤالات خود را دریافت کنید. نکته مهم آن است که زمانی که مشاور بخواهد با کودک کار کند، این شیوه کارایی کمتری دارد. در واقع، تعامل با کودکان به ابزارهای خاص خود نیاز دارد. برخی از کودکان در این شرایط همکاری نمی‌کنند.

 

 مشاوره کودک حضوری

بسیاری از افراد برای دریافت مشاوره، شیوه حضوری را ترجیح می‌دهند. در واقع، زمانی که دسترسی به باتابان ممکن باشد، این شیوه بسیار مفید است. بنابراین شما می‌توانید با تماس با مرکز باتابان یا از طریق سایت مرکز دریافت مشاوره حضوری را انتخاب کنید. سپس، با مراجعه به مرکز سؤالات خود را حضوراً با مشاور کودک در میان بگذارید و راهکار دریافت کنید. این شیوه مشاوره برای کودکانی که نیاز به انواع درمان از جمله بازی درمانی دارند، ضروری است.

 

مشاوره کودک تلفنی

مشاوره تلفنی که همه با آن آشنا هستیم، برای خدمات مشاوره کودک بسیار کارآمد است. در واقع، مشاوره کودک تلفنی در هر زمانی حتی وقتی اینترنت در دسترس نباشد ممکن است. بنابراین شما با انتخاب مشاور کودک مورد نظر خود از طریق سایت یا تماس با مرکز باتبان، می‌توانید نوبت خود را تعیین کنید. در زمان مقرر تماس بگیرید و از خدمات تلفنی مشاوره کودک استفاده کنید. با این حال، این نوع مشاوره برای والدین کودکان مناسب است.

مزایا استفاده از خدمات مشاوره کودک

ما زمانی که از مزایای مشاوره کودک آگاه باشیم، بیشتر متمایلیم که از این خدمات استفاده کنیم. به طور کلی، استفاده از مشاوره کودک،

  • آگاهی شما را افزایش می‌دهد. شما دنیای کودکی را پشت سر گذاشته‌اید اما، نیازهای کودک در هر زمانه‌ای متفاوت است. بنابراین، اطلاعات شما به‌روز می‌شود. مثلاً، استفاده از تلفن همراه برای کودکان در چند سال اخیر به یک نیاز تبدیل شده است. چیزی که در گذشته نبوده است! بنابراین، شما به عنوان یک والد باید بدانید زمان و نحوه‌ی استفاده فرزند شما باید به چه شکل باشد. در واقع، باید راهی را پیدا کنید که کمترین آسیب را برای سلامت جسمی و روحی فرزند شما در برداشته باشد. این یکی از چالش‌های جدی والدین در چند سال اخیر بوده است!
  • اعتماد به نفس شما افزایش می‌یابد. هیچ والدی تمایل ندارد که فرزند پروری او مورد انتقاد قرار گیرد. استفاده از مشاوره کودک با آرامش خاطری که فراهم می‌کند، اعتماد به نفس شما را به عنوان یک والد افزایش می‌دهد. در نتیجه، در فرزند پروری خود موفق‌تر خواهید بود.
  • استعدادهای کودک شما بالفعل می‌شود. کودکان استعدادهای فراوانی دارند. بالفعل شدن این استعدادها به نکات ظریف فرزند پروری وابسته است. در واقع، شما به عنوان یک والد باید شناخت خوبی از توانمندی‌های کودک خود داشته باشید. همچنین، باید بتوانید به موقع مسیر رشد آن‌ها را فراهم کنید. مثلاً برخی از کودکان استدلال فضایی بالاتر یا حافظه‌ قوی‌تریا حتی مهارت‌های بدنی بیشتر نسبت به دیگران دارند. این استعدادها گاهی به دلیل شرایط خانوادگی یا اطلاعات پایین والدین کشف نمی‌شود. یک مشاور در زمینه شناخت استعدادها و توانمندی‌های کودک شما و نحوه‌ی پرورش آن‌ها اطلاعات مفیدی در اختیار شما می‌گذارد.
  • برای دوران جوانی و نوجوانی فرزندتان آماده‌تر هستید. مرحله‌ی سوم کودکی در واقع به پیش از نوجوانی نزدیک است. کم کم متوجه تغییرات فکری و جهت‌گیری‌های فرزند خود خواهید شد. همچنین، برخی نشانه‌های جسمی ناشی از بلوغ نیز در برخی از کودکان زودتر نمایان می‌شود. از طرفی، کودکان باید این اطلاعات مهم درباره تغییرات خود را در ابتدا از والدین خود دریافت کنند. چون اطلاعاتی در این زمینه ندارند. والدینی که با مشاوره کودک همراه هستند، این برهه را با موفقیت پشت سر خواهند گذاشت.
  • سبک فرزند پروری خود را می‌شناسید. مشاوران معتقدند در یک دسته‌ بندی کلی، سبک های فرزند پروری به 4 دسته تقسیم می شوند.
  • فرزند پروری مستبدانه: این والدین فرزند خود را بیش از حد کنترل و امر و نهی می‌کنند. از طرفی، عاطفه و محبت کمتری نسبت به فرزند خود دارند.
  • فرزند پروری سهل گیرانه:والدینی که محبت بیش از اندازه‌ای نسبت به فرزند خود دارند. در مقابل، توجهی به رشد و جنبه‌های امر کننده به فرزند خود ندارند، در این دسته قرار می‌گیرند.
  • فرزند پروری طردکننده: چنین والدینی نه توجه عاطفی و محبتی به فرزند خود دارند و نه امر و نهی می‌کنند. در واقع، فرزند خود را به حال خود رها کرده‌اند.
  • فرزند پروری مقتدرانه: در این سبک فرزند پرری والدین به موازات امر و نهی بالایی که دارندف محبت بالایی نیز نسبت به فرزند خود دارند.

 

سبک فرزند پروری شما چیست؟

باید بدانید، بهترین سبک فرزند پروری، فرزند پروری مقتدرانه است. در واقع، زمانی والدین می‌توانند تعامل خوبی با فرزند خود داشته باشند که در کنار کنترل و امر و نهی، محبت بالایی نیز داشته باشند. در نتیجه، این تربیت مؤثر خواهد بود.

اگر سبک فرزند پروری شما مقتدرانه نیست، با خود فکر کنید چه موانعی برای این نوع فرزند پروری در مقابل شماست؟ می‌توانید این دغدغه را با مشاوران مرکز مشاوره باتابان در میان بگذارید.

  • فایده بسیار مهم دیگر آن است، که مشاوره کودک به فرزند شما کمک می‌کند تا برای مقابله با چالش‌های زندگی آماده شود. در نتیجه، کودک درمانی مشکلات روانی از جمله اضطراب و افسردگی را کاهش و اعتماد به نفس، عزت نفس کودکان و مهارت‌های اجتماعی و .. را افزایش خواهد داد. بنابراین، کودکان راهکار کنترل احساسات و واکنش‌های خود را فرا می‌گیرند.

بهترین سن برای استفاده از خدمات مرکز مشاوره کودک

دوران کودکی به سه دوره تقسیم می‌شود. این دوره‌ها شامل کودکی آغازین (از تولد تا 2 سالگی)، کودکی میانه (از 2 تا 6 سالگی) و کودکی پایانی (از 6 تا 12 سالگی) است. در واقع از نگاه روانشناسان، از ابتدای تولد تا حدود 12 سالگی به عنوان دوران کودکی یاد می‌شود. از طرفی، هر دامنه‌ی سنی نیازهای خاص خود را دارد. همچنین، شیوه‌ی برخورد با این نیازها نیز متفاوت است. پس، از همان ابتدای تولد والدین باید از خدمات مرکز مشاوره کودک استفاده کنند. بنابراین تعیین بهترین سن برای رجوع به مراکز مشاوره کودک، تا حدی متأثر از رفتار والدین، تنش‌های محیط کودک و … است.

همچنین، باید بدانیم کودکان با یکدیگر متفاوتند. نیازهای متفاوتی دارند. پس برخی از والدین از همان ابتدای تولد نیاز به دریافت مشاوره کودک را احساس می‌کنند. برخی دیگر در مواقع حساس، مثلاً زمانی که لجبازی یا اضطراب کودک نمایان شود، به دنبال رفع نیاز خود خواهند رفت. بنابراین بهترین سن برای هر کودکی متفاوت است.

ویژگی های یک مشاور کودک خوب چیست؟

اولین و مهمترین ویژگی یک مشاور کودک خوب، ارتباط گیری است. در واقع، ما زمانی می‌توانیم از توصیه‌های یک مشاور کودک استفاده کنیم که با او ارتباط برقرار کرده باشیم. این ارتباط متأثر از عوامل مختلفی از جمله فرهنگ، اعتقادات، محیط اجتماعی و … است. به عنوان مثال، پيغمبر (صلّى اللّه عليه و آله) فرموند: فرزند تا هفت سال حاكم است (يعنى آزاد) و تا هفت سال بنده است (يعنى بايد كاملا تحت تربيت باشد) و هفت سالۀ سوم وزير است (بايد مورد مشورت قرار گيرد). مشاوری که معتقد به این اصل دینی در تربیت نباشد، ممکن است توصیه‌های او برای برخورد با کودک برای ما مؤثر نباشد.

کودکان نیز باید بتوانند با مشاور خود ارتباط برقرار کند. در واقع، همکاری کودکان با مشاور به ارتباط گیری آن‌ها بستگی دارد. اگر بتوانند مشاور خود را بپذیرند برای انجام طرح درمان همکاری خواهند کرد. بنابراین، یک مشاور کودک باید توانمندی بالایی در زمینه ارتباط گیری با کودکان داشته باشد.

ویژگی مهم دیگر برای مشاوره کودک، داشتن تخصص لازم است. در واقع، مشاوره کودک می‌خواهد در زمینه نحوه‌ی صحیح تربیت کودک، بحران‌هایی که در هر مرحله با آن مواجه هستیم و نحوه‌ی مدیریت آن‌ها و … اطلاعاتی را در اختیار ما قرار دهد. بنابراین، باید بر کلیه عوامل مربوط با کودک در زمینه پیشگیری از آسیب و نحوه‌ی تربیت و پرورش کودک اطلاعات جامع و مفیدی داشته باشد. همچنین، توانایی به اشتراک گذاشتن آن‌ها به شیوه کابردی و مفید را نیز داشته باشد. از طرفی، مشاور کودک باید بنابراین، باید از مراکزی استفاده کرد که از مشاورین باتجربه و مهارت در زمینه کودک برخوردارند.

همچنین، یک مشاور کودک باید بتواند از طریق انواع مختلف مشاوره از جمله مشاوره کودک آنلاین و مشاوره کودک تلفنی نیز خدمات خود را ارائه دهد.

چگونه بهترین مرکز مشاوره کودک را پیدا کنیم؟

سعی کنید در انتخاب مرکز مشاوره کودک حساس باشید. دوران کودکی فرزند شما دوباره تکرار نخواهد شد. این دوران زیربنای بزرگسالی است. از طرفی، بسیاری از والدین در تعامل با کودک خود قربانی راهنمایی‌های غلط برخی از مشاورین شده‌اند. در واقع، در سال‌ها بعد متوجه دلبستگی نا ایمن یا حتی اختلالات درونی‌سازی یا برونی‌سازی شده در کودک خود شده‌اند که ناشی از سبک فرزند پروری ناصحیح آن‌ها بوده است. پس، انتخاب یک مرکز مشاوره مناسب تضمین کننده سلامت روان کودک شماست.

مرکز مشاوره باتابان، با برخورداری از تیم تخصصی روانشناسی رشد یکی از بهترین مراکز برای دریافت مشاوره کودک است. در واقع، همکاران ما در مرکز باتابان در تلاش هستند تا آنچه را که شما برای تربیت و پرورش هر چه بهتر فرزندتان نیاز دارید، در اختیار شما قرار دهند. شما می‌توانید از خدمات مشاوره کودک آنلاین، مشاوره کودک تلفنی یا حضوری استفاده کنید.

پاسخ به سوالات متداول

کودک من مضطرب است. اما با مشاور کودک ارتباط نمی‌گیرد. راهکار آن چیست؟

برای کودکان مضطرب ارتباط گیری با محیط جدید یا افراد جدید دشوار است. بنابراین، طبیعی است که مقاومت کند. پس به هیچ عنوان او را تحت فشار قرار ندهید. اگر با مشاور کودک همراه نشد، از مشاوران با تجربه‌تر استفاده کنید. همکاران ما در مرکز باتابان در خدمت شما هستند.

 

هزینه‌‌ی جلسات مشاوره کودک چقدر است؟

هزینه‌ی جلسات مشاوره کودک براساس نوع مشکل، روش درمان و تعداد جلسات متفاوت است. برای آگاهی از هزینه‌ها می‌توانید با همکاران ما در مرکز مشاوره باتابان تماس بگیرید.

دیدگاهتان را بنویسید

نظرات کاربران