مشکلات نوجوانان (8 معضل شایع جوانان + راه حل های اصولی)

  • تایید شده توسط روانشناس
  • تاریخ انتشار: ۱۴۰۳/۰۲/۰۴
  • تاریخ به روز رسانی: ۱۴۰۳/۰۲/۱۵
  • نویسنده:

دوران نوجوانی و جوانی که از ۷ سال دوم زندگی انسان آغاز می‌شود، به دلیل ویژگی‌ها و خصوصیات بی‌مانندش مقطعی حساس و دورانی سرنوشت ساز در شکل‌گیری شخصیت انسان است. آنقدر که، فردا و آینده بدون آنان بی‌معنا جلوه می‌کند.  برخی صاحب نظران تربیتی، دوران نوجوانی را به عنوان سرزمین بی‌صاحب نام نهاده‌اند. از آن جهت که فرد در این دوران نه یک کودک است و نه یک بزرگسال. بلکه، در یک حالت گذار از کودکی به بزرگسالی قرار دارد. لذا، اگر در این دوران به مشکلات نوجوانان و جوانان توجه کافی نشود، اثرات غیر قابل جبرانی برای بزرگسالی و زندگی آینده آنان بوجود خواهد آمد. پس، همانگونه که استفاده از مشاوره تحصیلی ضروری است، باید برای سایر مشکلات نیز به متخصصان مربوطه مراجعه کنید.

مشکلات نوجوانان چیست؟

دوران نوجوانی چون با تغییرات زیادی همراه است، طبیعتاً مشکلاتی را نیز با خود به همراه دارد. البته، این مشکلات در افراد مختلف به شیوه‌های متفاوتی بروز می‌یابد. با این حال، برخی مشکلات رایج در میان نوجوانان وجود دارد که شناخت آن‌ها می‌تواند ما را برای یافتن سبک مقابله مناسب آماده کند. این مشکلات عبارتند از:

 

مشکل در هویت‌یابی

از نظر متخصصین مشاوره روابط عاطفی، نوجوانانی که با مشکل هویت‌یابی مواجه هستند، یکی از سه بحران هویت زیر را تجربه می‌کنند:

  1. هویت پیشرس: این نوجوان هویت خود را در اثر تحمیل دیگران خصوصاً والدین پذیرفته است. بنابراین به خاطر فشارهای دیگران نتوانسته‌ برای یافتن هویت خود تحقیق کند. در نتیجه، این نوجوان به شدت احساس ترس دارد. از استقلال و اعتماد به نفس لازم برخوردار نیست. باید به این نوجوان کمک کرد تا تحت نظر دیگران قرار نگیرد و با خودارزیابی به شناخت ویژگی‌ها و استعدادهای خودش بپردازد.
  2. هویت معوق: این افراد به عنوان کسانی که دارای دل مشغولی فراوان و شک نسبت به خود هستند توصیف می‌شوند. در واقع، این افراد برای زندگی خود مسیری را انتخاب نکردند. بهترین کار، کمک به آ‌ن‌ها برای ترسیم مسیر زندگی و تقویت قدرت تصمیم گیری می‌باشد.
  3. هویت مبهم: برای نوجوانانی رخ می‌دهد که هیچ بحرانی را درک نکردند و نوعی سردرگمی دارند. در نتیجه، تصمیمات خود را به تعویق می‌اندازند تا نتایج آن‌ها مشخص شود. بنابراین، نمی‌توانند با مشکلات مواجه شوند و باید به آن‌ها کمک کرد تا با قدرت تفکر هویت خود را شناسایی کنند. همچنین، برای پرورش ویژگی‌های هویتی برنامه‌ریزی کنند.

 

مشکلات جنسی

دوران نوجوانی با تغییر و تحولات جنسی همراه است. بنابراین نوجوان، به جنس مخالف گرایش می‌یابد. در نتیجه، باید توانایی خود کنترلی و مهار غریزه جنسی را به دست آورد. این توانایی خود مهارگری به آن‌ها کمک می‌کند تا از خود ارضایی نیز به دور باشند. برای رفع مشکلات نوجوانان در زمینه مسائل جنسی، از متخصص مشاوره زندگی کمک بگیرید.

 

مشکلات هیجانی

 

مشکلات هیجانی نوجوانان و جوانان

 

نوجوانان، سه هیجان ترس، خشم و محبت را با شدت بیشتری تجربه می‌کنند. در واقع، نوجوانان به دلیل آینده نامعلوم و عدم پاسخ به سؤالات ذهنی دچار ترس می‌شوند. از طرفی، به علت استقلال طلبی و عدم توجه والدین به این ویژگی پرخاشگری و خشم در وجود آنان بروز می‌یابد. در این دوران، اگرچه نوجوانان خود را بی‌نیاز از محبت دیگران می‌دانند. اما، به شدت نیاز به محبت دارند. در نتیجه، افزایش این هیجانات زمینه را برای شیوع مشکلات نوجوانان در زمینه مسائل هیجانی فراهم می‌کند.

 

تحول ارزش‌ها

نوجوانان به ارزش‌های کودکی با تردید می‌نگرند و به دنیال یافتن ارزش‌های جدید می‌باشند. در نتیجه، اگر جهت دهی درست انجام نشود، گرایش به ناهنجاری‌های فکری و اجتماعی ایجاد می‌گردد.

مشکلات اجتماعی جوانان

در جامعه امروز، تغییر و تحولات اجتماعی با سرعت بالایی رخ می‌دهد. از طرفی، در کشور ما به دلیل برخی عوامل داخلی و خارجی، امکان تحول همزمان با تحولات جهانی ایجاد نمی‌شود. به همین علت در حوزه مسائل اجتماعی مشکلات جوانان افزایش می‌یابد. مهمترین آن‌ها شامل:

 

  • مشکلات اقتصادی
  • مشکلات فرهنگی
  • مشکل در ازدواج
  • بیکاری
  • مشکلات تحصیلی
  • و ….

 

است که باید به صورت مصداقی و همراه با راهکارهای عملی به آن‌ها پرداخته شود. شما با کدام مشکل مواجهید؟ می‌توانید یک مشاوره فردی دریافت کنید و مشکل خود را با ما به اشتراک بگذارید.

مشکلات روانشناسی جوانان

مشکلات روانشناسی جوانان و نوجوانان

تحقیقات نشان می‌دهد که میزان ابتلای جوانان به مشکلات روانشناسی مانند،

 

  • اختلال افسردگی
  • اختلال دوقطبی
  • انواع اختلالات اضطرابی
  • اختلالات جنسی
  • و….

 

در سال‌های اخیر افزایش یافته است. در نتیجه، اگر این اختلالات درمان نشوند، مانع از پیشرفت جوانان شده و زمینه را برای ایجاد مشکلات بیشتر فراهم می‌کنند. پس، رجوع به مشاوره افسردگی یا سایر متخصصان سلامت روان باید در اولویت برنامه‌های مربوط به جوانان قرار گیرد.

مشکلات جوانان امروز با والدین

از آنجایی که والدین زندگی در شرایط کنونی جامعه را با زمان خود مقایسه می‌کنند، فهم مشترکی با جوان امروز ندارند. در نتیجه، این عامل باعث بروز مشکلات و تضادهایی میان جوانان و والدین می‌شود. از طرفی، جوانان نیز گاهی توقعات نابه‌جایی دارند که این موضوع را تشدید می‌کند. موارد زیر را می‌توان به عنوان برخی از مشکلات جوانان با والدین نام برد.

 

  • اختلاف نظر با والدین در سبک پوشش
  • طرز تفکر و عقاید متفاوت
  • اختلاف نظر در روابط دوستانه
  • عدم توجه به استقلال جوان
  • بی‌احترامی در روابط دوطرف
  • عدم تبعیت جوانان از هنجارهای اجتماعی
  • و….

مشکلات ذهنی نوجوانان

روان‌شناسان بر این باورند که دوران نوجوانی با تغییراتی که دارد می‌تواند زمینه‌ی فعال شدن برخی از مشکلات روانی را فراهم کند. آمارهای مربوط به خودکشی، افسردگی در نوجوانان، اختلالات مربوط به ظاهر جسمانی، اختلالات خوردن و … این گفته را تأیید می‌کند. اگر احساس کردید نوجوان شما تغییرات خلقی را تجربه می‌کند که در عملکرد روزانه او اختلال ایجاد کرده، با مشاوران باتابان در تماس باشید.

راهکارهای حل مشکلات جوانان

راهکارهای حل مشکلات جوانان و نوجوانان

در مواجهه با مشکلات، معمولاً این دغدغه ایجاد می‌شود که چگونه آن را برطرف کنیم؟ با این حال، باید ابتدا علت‌ یا علت‌های مشکلات جوانان را بدانیم. سپس، از متخصصین حوزه‌های مختلف برای برطرف کردن آن‌ها کمک بگیریم. این امر می‌تواند شامل موارد زیر باشد:

 

  • افزایش خدمات مربوط به سلامت روان در دانشگاه‌ها و …
  • آگاهی بخشی به خانواده جوانان در رابطه با ویژگی‌های این دوران
  • افزایش مهارت‌های زندگی جوانان
  • مطالبه از مسئولین و تدابیر عمده برای رفع مشکلات اجتماعی آنان
  • و …

راه حل مشکلات جوانان با خانواده

بسیاری از مشکلاتی که ایجاد می‌شود، اگر چه که ممکن است قابل رفع نباشد، اما قابل کنترل است. بنابراین، برای تعدیل روابط جوانان با خانواده، باید هر دو از دنیای یکدیگر شناخت لازم ا به دست آورند. در واقع، هم والدین بتوانند آرمان‌ها و اهداف جوانان را درک کنند. هم جوانان، دغدغه‌مندی و شناخت ناکافی والدین از دنیای کنونی را متوجه شوند. این امر، با تلاش همگانی، خصوصاً از طرف مجموعه‌های فرهنگی و متخصصین مشاوره خانواده برای ترویج سبک زندگی درست و در نتیجه، ارائه الگوهای صحیح محقق می‌شود.

لیست مشکلات جوانان

بیشترین مشکلاتی که جوانان با آن‌ها مواجه‌اند در این لیست قرار می‌گیرد. شما چه نکاتی را مد نظر دارید؟ با ما به اشتراک بگذارید.

 

انواع مشکلات جوانان

1 بیکاری
2 اعتیاد
3 طلاق
4 مشکلات مسکن
5 افزایش سن ازدواج
6 مشکلات معیشتی
7 بی‌رغبتی به تحصیل
8 ناامیدی و بی‌رمقی نسبت به آینده
9 مسائل فرهنگی و اعتقادی
10 نپذیرفتن فرهنگ جامعه
11 ضعف در سواد رسانه‌ای
12 بی‌برنامگی و اتلاف وقت
13 اطلاعت حداقلی در مسائل مختلف از جمله تشکیل زندگی، روابط با خانواده، و …..
14 و….

نتیجه گیری

همانطور که دوران نوجوانی و جوانی برای پیشرفت بسیار مهم است، مشکلاتی که ایجاد می‌شود نیز تأثیرات فراوانی بر آینده آنان دارد. بنابراین، این مشکلات باید شناخته شوند و با تلاش همگانی نست به رفع آن‌ها اقدام شود. هر فرد باید این کار را ابتدا از خانواده خودش با افزایش آگاهی نسبت به این دوران انجام دهد. در این مسیر و کمک در مواجه صحیح مشکلات نوجوانان و جوانان همراه شما هستیم.

دیدگاهتان را بنویسید

نظرات کاربران