همه افراد نیاز دارند در جامعه به طور مستقل و با تکیه بر توانمندیهای خود زندگی کنند. از طرفی، برخی افراد از این نعمت محروم هستند. در واقع، این افراد توانمندی لازم برای یک زندگی مستقل را ندارند. وظیفه همه ما است که در بالقوه نمودن ظرفیتهای بالفعل، به یکدیگر کمک کنیم. مشاوره توانبخشی مجموعهای از مداخلاتی است که برای بهینه سازی عملکرد و کاهش ناتوانی در افراد دارای شرایط سلامت در تعامل با محیط است. تصوری کنید فردی به یک بیماری ناتوان کننده مثل ام اس مبتلا شده است، فرزند مبتلا به تاخیر هوشی دارد، یکی از اعضای خانواده اعتیاد دارد، خانواده در ارتباط با سالمند دچار مشکل شده است، کودکی به اتیسم، اختلال تمرکز و… مبتلا است و بسیاری دیگر از مشکلاتی که موجب میشود افراد احساس درماندگی کنند و نتوانند از تمام ظرفیتهای خود بدون اتکا به دیگران، برای حضور موثر در خانواده و جامعه استفاده کنند.
در بسیاری از موارد، مشاوره خانواده برای توانبخشی خانوادهها الزامی میباشد. متاسفانه امروزه بسیاری از افراد درمورد مشاوره توانبخشی و نقش موثر آن در جامعه، اطلاعات اندکی دارند و نمیدانند چگونه میتوانند از خدمات آن بهره مند شوند.
توانبخشی چیست؟ فرآیند کمک به کودک و بزرگسال یا سالمند است تا بتوانند در فعالیتهای روزمره تا حد امکان مستقل باشند و در آموزش، کار، تفریح و نقشهای معنادار زندگی مانند مراقبت از خانواده، توانمند شوند. این کار از طریق کار با فرد و خانوادهاش برای رسیدگی به شرایط بهداشتی اساسی و علائم آنها، اصلاح محیط برای تطابق با نیازها، تقویت خود مدیریتی انجام میشود. به طور کلی هدف مشاوره توانبخشی استفاده از تمام ظرفیتها و پذیرش وضعیت موجود و تلاش برای رسیدن به وضعیت مطلوب است. این فرآیند باید به فرد کمک کند بر مشکلات خود غلبه نمابد و در خانواده و جامعه آنگونه که میتواند حاضر شود.
این رشته در سال 1918 برای کمک به افراد آسیب دیده در جنگ جهانی اول ایجاد شد. سپس، گسترش یافت. امروزه میزان توجه مردم به آن افزایش یافته است و حوزه کاری گستردهای مانند روانشناسی کودکان استثنایی، نوجوان، بزرگسال و سالمند را شامل میشود.
مشاوره توانبخشی به دنبال فعال کردن حداکثر توانمندی جسمی، ذهنی، شناختی، عاطفی و … افراد معلول برای انجام امورات فردی و حضور در اجتماع است. بنابراین اهداف مشاوره توانبخشی شامل موارد زیر است:
تقویت استقلال هدف اصلی و نهایی مشاوره توانبخشی است. در واقع، این رشته میخواهد افراد بتوانند متناسب با تواناییهایشان زندگی پویایی داشته باشند. تا حد امکان امورات شخصی خود را مدیریت کنند در مشاغلی که مناسب آنهاست حضور یابند. همچنین، فرصتهای تحصیلی را به دلیل عدم آگاهی دربارهی محدودیتهای خود از دست ندهند؛ این کار به عزت نفس افراد می انجامد.
افرادی که در زندگی خود ناتوانیهایی را تجربه میکنند، نسبت به افراد عادی بیشتر از مشکلات روحی رنج میبرند و به سختی سازگار میشوند. درواقع همانطور که اگر فردی پایش شکسته باشد، آهستهتر باید حرکت کند و حساسیت بالایی دارد. این افراد هم تابآوری کمتری دارند و در مواجهه با دیگران زودتر واکنش نشان میدهند. ممکن است این افراد مدتها در ذهن خود با وضعیت موجود بجنگند و از دیگران کناره گیری کنند؛ لذا احساس انزوا و تنهایی در آن رایج است و باعث میشود به مشاوره افسردگی نیاز داشته باشند. آنچه در مشاوره توانبخشی این افراد حائز اهمیت میباشد این است که بتوانند با شرایط روانی و اجتماعی خود سازگار شوند و رنج روانی و اجتماعی آنها کاهش یابد.
بسیاری از افراد ناتوان نیز توانمندیهای خاص خود را دارند. در واقع، این افراد میتوانند با تجهیزات لازم در برخی از مشاغل شرکت کنند و موفق شوند. با این حال، شناخت کافی از این مسئله ندارند. مشاوره توانبخشی به این افراد کمک میکند تا مشاغل متناسب با خود را بشناسند و ضمن تقویت توانمندیهای خود برای حضور در بازار کار آماده شوند. افراد ناتوان احساس خودکارآمدی پایینی دارند که به سلامت جسم و روان آنها آسیب جدی وارد میکند. برخورداری از یک موقعیت شغلی تاثیر معجزه آسایی در بهبود عملکرد این افراد دارد.
افراد زیادی از حق و حقوق خود در جامعه آگاه نیستند و همین امر زمینه را برای سوءاستفاده افراد سودجو ایجاد میکند. در مطب مشاوره توانبخشی افراد تمام آنچه را که برای حضور فعالانه در جامعه و مراقبت از خود لازم است فرا میگیرند. مشاور توانبخشی به افراد یاد میدهد چگونه در برابر افراد سود جو از حق و حقوق خود دفاع کنند.
برای دستیابی به اهدافی که گفته شد، مشاوران توانبخشی ابتدا توانمندیها، محدودیتها و اهداف فرد را ارزیابی میکند. سپس براساس این ارزیابیها، برای هر فردی متناسب با هدفی که دارد برنامه فردی تدوین میکند.
دفاع از حقوق معلولین، از جمله کارکردهای مهم مشاوران توانبخشی است. در واقع، همه افراد از حقوق معلولین اطلاع ندارند. بنابراین، این مشاوران اطلاعات جامعی در این باره در اختیار معلولین و خانوادههای آنها قرار میدهند. همچنین، با نهادها و سازمانهای دولتی و غیر دولتی برای ترویج و دفاع از حقوق معلولین همکاری میکنند.
این هدف به بررسی جنبههای مختلف زندگی افراد معلول، از جمله روابط خانوادگی، تعامل اجتماعی و فعالیتهای اوقات فراغت میشود. بنابراین، مشاوره توانبخشی در تلاش است تا از این طریق کیفیت زندگی افراد معلول را افزایش دهد.
فراهم کردن فناوریهای کمکی برای شرکت در کارهای مربوط به افراد معلول از اهدا مشاوران توانبخشی است. به عنوان مثال، یک مشاور توانبخشی ممکن است به افراد دارای معلولیت کمک کند تا خدمات حمل و نقل مورد نیاز خود را برای رسیدن به شغل پیدا کنند. آنها میتوانند به مشتریان خود در مورد فناوریهای کمکی آموزش دهند که به آنها کمک میکند راحتتر در آشپزخانه خود حرکت کنند. وظایف خود را در شغل خود انجام دهند یا در مدرسه یادداشت برداری کنند.
خدماتی که به افراد معلول ارائه میشود باید پیگیری شود. مشاوره توانبخشی، یک فرآیند مداوم است که برای سازگاری افراد با تغییرات محیط و شرایط خود خدمات طولانی مدتی ارائه میدهد.
مشاوران در مورد ناتوانیها، امکانات موجود و راهبردهای زندگی با معلولیتها، آموزش و اطلاعاتی را به مراجعین، خانوادهها و جامعه ارائه میدهند.
کار با افراد ناتوان یک فرآیند بلند مدت است که به همکاری پزشک، مشاور توانبخشی، مددکار اجتماعی، روانشناس فردی و خانواده، مربیان و خانواده نیازمند است. مشاور توانبخشی در جلب همکاری این افراد برای بهبودی مراجعین تمام تلاش خود را به کار میگیرد و روند درمان و همکاری را پیگیری میکند.
به طور کلی، هر فردی که با نوعی محدودیت مواجه است میتواند از مشاوره توانبخشی استفاده کند. در واقع، برخی افراد از بدو تولد با محدودیتهایی مواجه هستند. از طرفی، برخی دیگر پس از مدتی با ناتوانیهایی مواجه میشوند. بنابراین،
به مشاوره توانبخشی نیاز دارند و با مشارکت خود میتوانند بهره بیشتری ببرند.
افرادی که خدمات مشاوره توانبخشی ارائه میدهند، از اصولی پیروی میکنند. در واقع، این اصول به مشاوران کمک میکند تا متناسب با ویژگیها و شرایط اختصاصی هر فرد بهترین برنامه را برای فعال کردن تواناییهای او تدوین کنند؛ به عنوان مثال بنابراین، اصول مشاوره توانبخشی شامل موارد زیر است:
از جمله اصول اساسی مشاوره توانبخشی تأکید بر تواناییهاست. در واقع، این شاخه از مشاوره رویکرد بسیار دلگرم کنندهای دارد. زیرا، جنبههای مثبت فرد را در نظر میگیرد. بنابراین، بر آن چیزی که از دست رفته تمرکز نمیکند، بلکه بر آن هدفی که قصد دارد به آن برسد تأکید میکند.
چالشهایی که معمولاً با اختلالات و از دست رفتن توانایی ایجاد میشود، برای بیماران سخت است. در واقع، این چالشهای فیزیکی، اجتماعی و عاطفی برای آنها طاقت فرساست. بنابراین، برای رسیبدن به هدف مورد نظر ابتدا باید شناخت خوبی از وضعیت کلی فرد به دست آورد. بنابراین، ممکن است همیشه بهبودی کامل حاصل نشود. پس، باید بدانیم توانبخشی به افراد کمک میکند تا خود را با شرایط چالش برانگیز سازگار کنند. در واقع آنها باید بتوانند با شرایطی که پیش آمده منطبق شوند و براساس تواناییهای فعلی خود حرکت کنند.
به طور کلی، حالت ناتوانی باعث کاهش فعالیت، محدودیت میشود. از طرفی، مشاوره توانبخشی باعث افزایش مشارکت اجتماعی و تعامل بیشتر میشود. در واقع، این شاخه حس اعتماد به نفس افراد را افزایش میدهد و به پذیرش خود کمک میکند.
در مشاوره توانبخشی، تأکید اصلی بر در نظر گرفتن رویکرد جامع به درمان است. در واقع، باید بدانیم که یک فرد تحت درمان است نه یک بیماری. به همین دلیل، باید شرایط کلی فرد از جمله ترجیحات، گذشته، فرهنگ، باورهای دینی، حمایت اجتماعی، تواناییهای جسمانی، مراحل رشد و روانشناسی فرد نیز در نظر گرفته شود. سپس، بر این اساس برنامه متناسب با فرد ایجاد شود.
در نظر گرفتن زمان در مشاوره توانبخشی بسیار مهم است. در واقع، شروع زود هنگام این خدمات برای بسیاری از افراد از جمله، افراد مبتلا به بیماری مزمن انسداد ریه، آسیب نخاعی، سکته مغزی و … میتواند خطر بستری دوباره را کاهش دهد.
از مشاوره توانبخشی نمیتوان انتظارات خارقالعاده داشت. در واقع، این خدمات بر پایه آموزش بیشترین تأثیر را دارند. بنابراین، مراجعان باید در این فرآیند همکاری کنند. در جریان طرح درمان و اهداف و انتظارات آن قرار بگیرند. همچنین، با مشارکت فعال خود روند درمان را پیش برند.
یکی دیگر از اصول مشاوره توانبخشی، تأکید بر مراقبت مردم محور است. در این رویکرد، دیدگاههای افراد، مردم، خانوادهها، جوامع و .. نسبت به مراقبت در نظر گرفته میشود. در واقع، این افراد به عنوان مشارکت کنندگان و ذینفعان این سیستم هستند. همچنین، در این سیستم افراد باید آموزش و حمایت لازم برای مشارکت و تصمیم گیری درباره مراقبت از خود را دریافت کنند. از طرفی، مراقبان نیز بتوانند در یک محیط کاری حمایتی به حداکثر عملکرد خود برسند. به طور کلی، این نوع مراقبت از مراقبتهای بیمار محور و شخص محور گستردهتر است. همچنین، سلامت افراد در جوامع را نیز در نظر میگیرد.
مشاوره توانبخشی با توجه به اهدافی که دارد، برای زندگی افراد دارای معلولیت ضروری است. بنابراین، برخی از مهمترین مزایای مشاوره توانبخشی شامل موارد زیر است:
به طور کلی مشاوره توانبخشی به افراد کمک میکند مهارتهایی که برای زندگی در شرایط موجود نیاز دارند فرا بگیرند و ضمن افزایش ظرفیت روانی خویش با شرایط سازگار شده و از تهدیدها فرصتی برای رشد و تعالی خویش به وجود بیاورند.
هر فردی سرچشمهای از استعداد است. اما، باید راه فعال کردن این استعدادها متناسب با توانمندیها و ویژگیهای فرد کشف شود. بنابراین، مشاوره توانبخشی میتواند آرامش دوباره را برای افرادی که با ناتوانیهایی مواجه هستند ایجاد کند. در واقع، این مشاوران به دنبال کشف توانمندیهای این افراد و سپس، فراهم کردن بستری مناسب برای فعال شدن آنها هستند. بنابراین، رجوع به مشاوران توانبخشی حرفهای و آموزش دیده نیاز اصلی این افراد است. اگر نیازمند دریافت مشاوره توانبخشی هستید، ما به شما مشاوران توانبخشی مرکز مشاوره باتابان را معرفی میکنید. شما میتوانید با دریافت وقت مشاوره و بیان شرایط خود از بهترین خدمات مشاوره توانبخشی مرکز استفاده کنید.
زوج درمانگر (اختلافات با همسر)، مشاور افسردگی و دوقطبی، وسواس و کمالگرایی، اضطراب و استرس و توسعه فردی
مشاور افسردگی و دوقطبی، وسواس و کمالگرایی، اضطراب و استرس و توسعه فردی
مشاور حقوقی، توسعه فردی، تحصیلی و شغلی
زوج درمانگر (اختلافات با همسر) و مشاور اختلالات جنسی
مشاوره کودک
مشاوره نوجوان، زوج درمانگر (اختلافات با همسر)، توسعه فردی
زوج درمانگر (اختلافات با همسر)، مشاور افسردگی و دوقطبی، وسواس و کمالگرایی، اضطراب و استرس، توسعه فردی
اضطراب و استرس و توسعه فردی
مشاوره افسردگی و دوقطبی، وسواس و کمالگرایی، اضطراب و استرس و توسعه فردی
زوج درمانگر (اختلافات با همسر) و مشاور توسعه فردی
حتما در مجله روانشناسی مرکز مشاوره باتابان بخوانید:
ایجاد ظرفیتِ بالقوه نمودن توانمندیهای بالفعل افراد برای حضور موثر در خانواده و جامعه
برای همه افراد ناتوانی که به دنبال بهبود وضعیت جسمانی، روانی، خانوادگی و اجتماعی خویش هستند.
مهمترین ویژگیهای مشاور توانبخشی حرفهای آگاهی از اصول توانبخشی، رعایت اخلاق حرفهای، تخصص و تجربه کار با افراد ناتوان، رازداری و بهروز بودن است.
برای پیدا کردن بهترین مشاور توانبخشی میتوانید با مرکز مشاوره باتابان تماس بگیرید تا پشتیبانان مرکز شما را راهنمایی کنند.
برای عضویت در خبرنامه و دریافت جدیدترین مقالات به صورت هر دو هفته یکبار، لطفا ایمیل خود را وارد کنید