روانشناسی کودکان 9 تا 12 سال
بازه سنی بین 9 تا 12 سالگی اغلب اواسط کودکی یا اوایل نوجوانی و سالهای دبستانی نامیده میشود. براساس روانشناسی کودکان 9 تا 12 سال، در این سن مغز رشد میکند و به اندازه بزرگسالی خود میرسد. دختران 9 ساله مکلف به انجام واجبات دینی خود میشوند و پسران و دختران مهارتهای جدیدی یاد میگیرند تا برای ورود به جوانی و بزرگسالی آماده شوند. از آنجایی که ممکن است والدین با خصوصیات فرزندان خود و روانشناسی کودکان 9 تا 12 ساله بهطور کامل آشنا نباشند، ممکن است تعارض بین فرزندان و والدین افزایش یابد و مسائل مربوط به استقلال و هویت یابی، والدین را آشفته و نگران کند.
براساس روانشناسی کودکان، اگر دلبستگی ایمن در سالهای اولیه کودکی شکل گرفته باشد، گذر از این دوران راحتتر میشود. اگر والدین و مربیان درمورد خصوصیات، نیازها و ویژگیهای کودکان اطلاعات کافی داشته باشند، میتوانند به چرخه رشد فرزندان خود کمک کنند.
هر دوره از رشد با ویژگیهای جسمانی، هیجانی و شناختی متفاوتی مشخص میشود. در ادامه به ویژگیهای روانشناسی کودکان 9 تا 12 سال در ابعاد جسمانی، هیجانی و شناختی اشاره میکنیم:
رشد جسمانی در سالهای دبستان با آهنگ آهسته و منظم اوایل کودکی ادامه پیدا میکند؛ اما سرعت آن در دختران و پسرات متفاوت است و در دختران دو سال زودتر این روند طی میشود. براساس روانشناسی کودکان 9 تا 12 سال، در این سن برای افزایش یادگیری موفقیت آمیز در مدرسه به غذای متعادل و فراوان نیاز دارند. در این دوره ممکن است عادتهای غذایی ناسالم باعث اضافه وزن در کودکان شود. فرم بدن دختران در این سن به بزرگسالان نزدیک میشود و وارد دوره بلوغ میگردند. مواردی همچون رشد موهای زائد در پایان این دوره دختران و پسران دیده میشود که والدین باید متناسب با سن و فهم و درک کودک اطلاعات لازم را به او بدهند.
براساس نظریه اریکسون در روانشناسی کودکان 9 تا 12 سال، آنها با بحران سخت کوشی در برابر حقارت دست و پنجه نرم میکنند. در این دوره کودکان میخواهند برخی از فعالیتهای خود را به طور مستقل انجام دهند و از خود میپرسند که آیا میتوانند موفق شوند یا نه؟ اگر در خانه و مدرسه به شایستگیهای کودک احترام گذاشته شود، احساس لیاقت در او شکل میگیرد و اعتماد به نفس و عزت نفسش افزایش مییابد. در این بازه سنی کودکان و نوجوانان هیجانات خود را میشناسند و ابراز میکنند. فرآیند رشد روانی و عاطفی در این مرحله شامل خود پنداره مثبت ولی واقعبینانه، احساس غرور درمورد موفقیتها، مسئولیت اخلاقی و همکاری با همسالان است. مراجعه به مشاوره کودک در شکلگیری این قابلیتها در فرزندان شما موثر میباشد.
براساس روانشناسی کودکان 9 تا 12 سال، توجه، یادگیری، حل مسئله، سبک تفکر، تحلیل اطلاعات و تصمیم گیری در اواسط کودکی رشد چشمگیری دارد. در این سن کودکان تحت تاثیر همسالان خود قرار دارند و برای ورود به عرصههای بزرگتر جاجعه آماده میشود. روانشناسی کودکان 9 تا 12 ساله میگوید که آنها توانایی فهم بسیاری از مسائل را دارند و به راحتی میتوان با آنها ارتباط برقرار کرد. تمرکز و توجه در آنها انعطاف پذیر است و میتوانند دروس خود را بخوانند و به خاطر بسپارند. والدین باید به توانمندیهای فرزند خود احترام بگذارند و زمینههای ایجاد استقلال او را فراهم نمایند.
در روانشناسی کودکان 9 تا 12 سال بین دختران وپسران تفاوت وجود دارد و فرآیند تحول در دختران سریعتر از پسران است به گونهای که دختران در سن 9 سالگی به بلوغ میرسند و پسران در سن 14 سالگی، فرم بدن دختران رفته رفته مانند بزرگسالان میشود و برخی از دختران در پایان این دوره عادت ماهیانه میشوند و والدین باید اطلاعات لازم را در اختیار آنها قرار دهند. رشد جسمانی پسران در این دوره دوسال دیرتر از دختران اتفاق میافتد.
در این دوره از رشد کودکان با مسائل بلوغ درگیر هستند و ممکن است خود را با دیگران مقایسه کنند. بلوغ با تغییرات زیادی برای دختران و پسران همراه است و از آنجایی که بسیاری از والدین درمورد بلوغ آگاهی ندارد، تعارض بین آنها و فرزندان افزایش مییابد که باعث نگرانی آنها میشود. یکی دیگر از آسیب های روانشناسی کودکان 9 تا 12 سال، مسئله استقلال و وابستگی به خانواده است.
از جمله نکات مهم برای والدین در روانشناسی کودکان 9 تا 12 ساله میتوان به موارد زیر اشاره نمود:
رشد روانشناسی کودکان 9 تا 12 سال، ابعاد مختلف شناختی، هیجانی و جسمانی دارد که شرایط ویژهای را در خانواده ایجاد میکند. در این سن کودکان و نوجوانان با مسائل متعددی همچون بلوغ، استقلال و وابستگی، مقایسه خود با دیگران و… درگیر هستند. عدم آگاهی والدین میتواند فرزندان را با مشکلات عمیق و طولانی مواجهه نماید. در مرکز مشاوره باتابان روانشناسان و مشاوران مومن، متعهد و متخصص در شناخت ویژگیهای رشدی کودکان و نحوه ارتباط با آنها به والدین کمک میکنند. برای یک جلسه مشاوره رایگان با ما در ارتباط باشید و اگر به راهنمایی نیاز دارید با پشتیبانان مرکز تماس بگیرید.
زوج درمانگر (اختلافات با همسر)، مشاور افسردگی و دوقطبی، وسواس و کمالگرایی، اضطراب و استرس و توسعه فردی
مشاور افسردگی و دوقطبی، وسواس و کمالگرایی، اضطراب و استرس و توسعه فردی
مشاور حقوقی، توسعه فردی، تحصیلی و شغلی
زوج درمانگر (اختلافات با همسر) و مشاور اختلالات جنسی
مشاوره کودک
مشاوره نوجوان، زوج درمانگر (اختلافات با همسر)، توسعه فردی
زوج درمانگر (اختلافات با همسر)، مشاور افسردگی و دوقطبی، وسواس و کمالگرایی، اضطراب و استرس، توسعه فردی
اضطراب و استرس و توسعه فردی
مشاوره افسردگی و دوقطبی، وسواس و کمالگرایی، اضطراب و استرس و توسعه فردی
زوج درمانگر (اختلافات با همسر) و مشاور توسعه فردی
حتما در مجله روانشناسی مرکز مشاوره باتابان بخوانید:
برای عضویت در خبرنامه و دریافت جدیدترین مقالات به صورت هر دو هفته یکبار، لطفا ایمیل خود را وارد کنید