بلاگ

روانشناسی نوجوانان 15 ساله (ارتباط با مشاور برای پسر و دختر)

  • تایید شده توسط روانشناس
  • تاریخ انتشار: ۱۴۰۳/۰۷/۰۹
  • تاریخ به روز رسانی: ۱۴۰۳/۰۷/۱۳
  • نویسنده:

نوجوانی یکی از دوره‌های حساس رشد است که شخصیت بزرگسالی فرد شکل می‌گیرد و تثبیت می‌شود. همزمانی دوره نوجوانی با بلوغ بر حساسیت آن افزوده است. براساس روانشناسی نوجوانان 15 ساله، نوجوانی دوره بیان عقاید مخالف و کشمکش نوجوان  با والدین می‌باشد. دوره ای که تعارض نوجوان با والدین افزایش یافته و می تواند دردسرساز  شود. تعارض ارتباطی است که بیانگر کشمکش بر سر اهداف ناسازگار و متناقض  بین دو فرد وابسته به هم می باشد. بلوغ نیز با تغییراتی در خلق و خو، جسم و روان آنان همراه است که شرایط ناپایداری را برای نوجوان و والدین ایجاد می‌کند. مشاوره نوجوانان به والدین و دختران و پسران کمک می‌کند از بحران‌های این دوران با سلامت عبور کنند و ضمن کشف هویت خود به رشد و تعالی برسند.

ویژگی‌های روانشناسی نوجوانان 15 ساله

ویژگی‌های روانشناسی نوجوانان 15 ساله

بسیاری از رویکردها نوجوانی را برهه‌ای حساس و خطرناک توصیف می‌نمایند؛ درصورتی که اگر با ویژگی‌های این مرحله از تحول آشنا باشیم، خواهیم دانست که روانشناسی نوجوانان 15 ساله بسیار جذاب و با اهمیت است و والدین و دختران و پسران آگاه می‌توانند تهدیدهای این دوران را به فرصتی برای رشد و تعالی تبدیل نمایند. از جمله ویژگی‌های روانشناسی نوجوانان 15 ساله می‌توان به موارد زیر اشاره نمود:

 

شکل گیری هویت

در این دوران تصور فرد از خودش شکل می‌گیرد و نوجوان به دنبال پاسخ به این سوال هست که من کیستم؟ تصوری که فرد از خودش دارد ممکن است با تصویر دیگران یکسان یا متفاوت باشد. او نقش‌ها و گروه‌های مختلف را امتحان می‌کند تا به تعریف درستی از خودش برسد. ممکن است درمورد تمام چیزهای که در سال‌های اولیه زندگی خود یاد گرفته است دچار تردید شود. روانشناسی نوجوانان 15 ساله نیازمند شکل گیری هویت و همراهی والدین و مربیان برای رسیدن به یک خود مطلوب است.

 

رسیدن به بلوغ

بلوغ مهم‌ترین ویژگی دوران نوجوانی است که با تغییرات جسمانی، روانی و شناختی همراه می‌باشد. روانشناسی پسر 15 ساله در دوران بلوغ با روانشناسی دختر 15 ساله متفاوت است. تغییرات بلوغ در دختران زودتر از پسران آغاز می‌شود و میان خود دختران و پسران نیز تفاوت وجود دارد که در روانشناسی کودکان 9 تا 12 سال نیز مطرح می‌گردد. کسانی که نسبت به همسالان خود دارای بلوغ زودرس یا دیررس هستند با چالش‌های بیشتری مواجهه می‌شود. نکته قابل توجه این است که همه نوجوانان از این تغییرات دیر یا زود عبور خواهند کرد.

 

دوستی و دوست یابی

 

دوستی و دوست یابی در 15 سالگی

 

براساس روانشناسی نوجوانان 15 ساله، نقش همسالان و دوستان در این دوره پررنگ می‌شود و والدین احساس خطر می‌کنند. در این مرحله از رشد، دایره‌ی دوستی‌ها کوچک‌تر؛ اما عمق و صمیمیت آن‌ها بیشتر می‌باشد. والدین به جای ایجاد محدودیت‌های غیرمنطقی برای نوجوان باید در دوست یابی و مدیریت دوستان و همسالان به فرزندان خود کمک کنند.

 

استقلال از والدین

یکی از مهم‌ترین تعارضات بین نوجوانان و والدین، مسئله استقلال و وابستگی است. براساس روانشناسی نوجوانان 15 ساله، در این سن دختران و پسران ممکن است از جمع‌های خانوادگی دوری کننند، تنهایی را ترجیح بدهند، منزوی و گوشه‌گیر شوند و تعارضات بیشتری با پدر و مادر خود داشته باشند که به دلیل ویژگی‌های خاص این دوره از رشد است. والدین باید به احساس استقلال و نیاز به تنهایی فرزند خود احترام بگذارند و در صورت نیاز برای فرزند خود مشاوره افسردگی بگیرند.

نکات مهم در رابطه با روانشناسی پسر 15 ساله

نکات مهم در رابطه با روانشناسی پسر 15 ساله

در این سن صدای پسران بم‎تر می‎شود به گونه‌ای که ممکن است والدین صحبت معمولی آن‌ها را فریاد زدن و بی احترامی تلقی نمایند. روانشناسی پسر 15 ساله با تغییرات ظاهری و روانی متعددی همراه است که شامل تغییر در ظاهر بدن، عدم تناسب اندام، رویش موهای زائد، جوش‌های صورت، نیاز به تنهایی، تعارض با والدین و… می‌شود. آنچه اهمیت دارد این است که نوجوان و والدین از این تغییرات آگاه باشند و میزان تاب آوری و سازگاری خود را تقویت نمایند.

تغییرات و چالش‌های روانشناسی دختر 15 ساله

تغییرات و چالش‌های روانشناسی دختر 15 ساله

براساس روانشناسی دختر 15 ساله، او می‌تواند یک دفعه خوش اخلاق باشد؛ اما در عرض چند دقیقه بد اخلاق شود. ممکن است یک دفعه بزند زیر گریه و یا ناگهانی پر از شور و هیجان باشد؛ پس تغییرات خلق و خو در این دوران بسیار دیده می‌شود. گروه‌های دوستی دختران نوجوان ممکن است والدین را نگران نماید. یکی دیگر از چالش‌های روانشناسی دختر 15 ساله، ارتباط با جنس مخالف است و والدین باید اطلاعات لازم را در اختیار دختران خود قرار دهند و در مورد بلوغ و عادت ماهیانه نیز با آن‌ها صحبت کنند.

نکات مهمی که والدین باید درباره روانشناسی نوجوانان 15 ساله بدانند

والدین نوجوانان 15 ساله بیشترین چالش را با فرزندان خود دارند، از جمله نکات مهمی که والدین باید درباره روانشناسی نوجوانان 15 ساله بدانند شامل موارد زیر است:

 

  • درمورد ویژگی‌ها و چالش‌های این دوره از رشد اطلاعات و آگاهی لازم را به دست آورند.
  • نوجوانان خود را در ردیف بزرگسالان قرار می‌دهند؛ لذا والدین نباید مانند کودکان با آن‌ها رفتار نمایند.
  • برخی از والدین از نوجوانان انتظارات بزرگ دارند؛ اما کودکانه با آن‌ها رفتار می‌کنند. این رفتار فرزندانتان را از شما دور می‌کند.
  • دو رکن اساسی برای ارتباط با نوجوانان محبت و احترام است. ارتباط سرشار از محبت و احترام والدین را به پایگاه ایمنی برای نوجوانان تبدیل می‌کند تا مسائل و چالش‌های خود را با آن‌ها در میان بگذارند.
  • براساس روانشناسی نوجوانان 15 ساله بهتر است والدین از توصیه‌ها و نصیحت‌های غیرضروری به فرزندان خود اجتناب نمایند.
  • والدین توصیه‌ها و انتظارات خود را منطقی و عقلانی مطرح نمایند و از امر و نهی‌های بدون دلیل و منطق اجتناب کنند.
  • این دوره از رشد گذرا است، و مهم‌ترین چیزی که والدین باید بدانند این است که یک نوجوان 15 ساله در خانه دارند.
  • به احساسات، هیجانات، نیازها و انتظارات فرزندان خود اهمیت بدهید و به جای نظارت مستقیم به صورت غیر مستقیم بر فعالیت‌های آن‌ها نظارت داشته باشید.
  • بلوغ ممکن است با افت تحصیلی همراه باشد؛ نوجوانان باید در صورت نیاز مشاوره تحصیلی دریافت نمایند.

نتیجه‌گیری

روانشناسی نوجوانان 15 ساله با ویژگی‌های همچون بلوغ، هویت یابی، تمرکز بر همسالان، استقلال از والدین، بحران هویت و… همراه است که چالش‌های بسیاری برای نوجوانان و والدین به وجود می‌آورد. عدم آگاهی دختران و پسران و والدین از روانشناسی نوجوانان 15 ساله، بر بحران‌های آن می‌افزاید. در مرکز مشاوره باتابان روانشناس و مشاوران مومن، متعهد و متخصص در روانشناسی نوجوانان و فرزند پروری در گذر موفقیت آمیز از این دوران به شما کمک می‌کنند. در هر کجای ایران و خارج از ایران که هستید وقت رزرو نمایید و در صورت وجود هرگونه سوال و ابهام با پشتیبانان مرکز در ارتباط باشید.

دیدگاهتان را بنویسید

نظرات کاربران