بلاگ

علت بی حوصلگی و عصبی بودن (بررسی 9 دلیل و درمان بی اعصابی)

  • تایید شده توسط روانشناس
  • تاریخ انتشار: ۱۴۰۳/۰۸/۱۶
  • تاریخ به روز رسانی: ۱۴۰۳/۰۸/۱۹
  • نویسنده:

بی‌حوصلگی حالت ذهنی و روانی است که با فقدان انگیزه، انرژی و نیرو برای انجام هر کاری، همراه است. بی‌حوصلگی و بی‌‌اعصاب بودن ما را با خودمان و دنیای اطرافمان وارد درگیری و مشاجره می‌کند. انسان‌ها اغلب به دنبال انرژی و هیجان هستند و می‌خواهند بدانند علت بی حوصلگی و عصبی بودن چیست؟ چرا در طول یک جلسه طولانی، یک کار خسته کننده، انجام کارهای تکراری و یا حتی در طول روز بدون هیچ اتفاق خاصی آن را تجربه می‌کنیم؟ عوامل مختلف درونی و بیرونی، بیولوژیکی و روانی در علت بی حوصلگی و عصبی بودن دخیل می‌باشند.
این وضعیت ذهنی و روانی تاثیرات منفی بسیاری بر روی زندگی ما می‌گذارد و باعث می‌شود احساس ناامیدی و افسردگی را تجربه نماییم در چنین شرایطی باید به مشاوره افسردگی مراجعه نمود. همه افراد گاهی بی‌حوصله می‌شوند، آنچه اهمیت  دارد شناخت این حالت و مقابله سالم با آن است.

علائم بی‌حوصلگی و بی‌اعصابی

کسالت زمانی آشکار می‌شود که نتوانید توجه خود را متمرکز نمایید و احساس کلافگی و سردرگمی داشته باشید. این جمله را شاید صدها بار شنیده و یا تکرار کرده باشیم که کارهای زیادی برای انجام دادن دارم؛ اما حال انجام هیچ کاری نداشته و حوصله هیچ کس را ندارم! و در این شرایط علت بی حوصلگی و عصبی بودن خود را نمی‌دانیم. فقط حال بدی را تجربه می‌کنیم که جرقه‌های آن گریبان اطرافیانمان را هم می‌گیرد و ممکن است بر روابط، کار، تحصیل و سایر ابعاد زندگی تاثیرات منفی پایداری داشته باشد. تشخیص اینکه الان بی‌حوصله هستید، اولین قدم برای مقابله با آن می‌باشد. علائم زیر در شناخت این وضعیت کمک کننده است. البته نوع و شدت این علائم در افراد مختلف متفاوت می‌باشد.

 

  • احساس خستگی و کسالت جسمی به گونه‌ای که ممکن است در بدن خود نوعی کرختی احساس کنید.
  • احساس افسردگی و ناامیدی را تجربه می‌کنید و فکر می‌کنید چیز جذابی در اطراف شما وجود ندارد.
  • غمگین و ناراحت هستید که در شناسایی علت بی حوصلگی و عصبی بودن باید مورد توجه قرار بگیرد.
  • زندگی برایتان پوچ و بدون معنا است و هیچ دلیل و معنایی برای کارهای خود ندارید.
  • تنهایی را ترجیح می‌دهید؛ اما این تنهایی آزار دهنده است و حوصله خودتان را هم ندارید.
  • دوست ندارید با کسی حرف بزنید و به سخنان آن‌ها گوش دهید.
  • بی‌قرار و تحریک‌پذیر هستید و به موارد کوچک واکنش نشان می‌دهید.
  • هیچ هیجان و انگیزه‌ای ندارید.
  • نمی‌توانید تمرکز نمایید.

علت بی حوصلگی و عصبی بودن چیست؟

علت بی حوصلگی و عصبی بودن چیست؟

زندگی ابعاد مختلفی دارد که بر یکدیگر تاثیر می‌گذارند، انسان هم موجودی چند بعدی و درحالِ شدن است. لذا شناسایی علت بی حوصلگی و عصبی بودن به یک عامل مربوط نمی‌شود؛ بلکه علائم متعددی وجود دارد که به صورت متفاوت بروز می‌کنند. از جمله علت بی حوصلگی و عصبی بودن می‌توان به موارد زیر اشاره نمود:

 

نداشتن برنامه تفریحی

علت بی حوصلگی و عصبی بودن نداشتن برنامه تفریحی و داشتن یک زندگی یکنواخت است که ذهن را خسته می‌کند. انسان‌ها نیاز دارند بخشی از برنامه خود را به تفریح و اوقات فراغت اختصاص دهند تا در یک فضای آرام و به دور از مشغولیات زندگی روزمره، اوقاتی را برای تفریح و گردش اختصاص دهند.

 

استراحت ناکافی و خواب نامنظم

ذهن انسان در طول شبانه روز به مقدار معینی خواب و استراحت نیاز دارد که براساس ساعت حیاتی بدن هر فرد متفاوت می‌باشد. اگر کمیت و کیفیت خواب شما بهم بریزد در طول روز احساس خستگی و کلافگی خواهید داشت که از علت بی حوصلگی و عصبی بودن است. برخی از افراد اینگونه هستند که اگر خوابشان بهم بریزد بدخلق می‌شوند. اگر می‌خواهید بدانید چه بیماری هایی باعث خواب زیاد میشود؟ این مطلب را در سایت باتابان بخوانید.

 

بیکاری

بیکاری افراد را خسته، غمگین و افسرده می‌کند؛ به گونه‌ای که فرد دلیلی برای برخاستن و عمل کردن در زندگی خود نمی‌بیند. براساس مطالعات، یکی از علت بی حوصلگی و عصبی بودن بیکاری است که خلق و خوی افراد را تغییر می‌دهد. آن‌ها خسته‌تر و بی‌حال‌تر به نظر می‌رسند. مشاوره کسب و کار در پیدا کردن شغل مناسب و رشد و پیشرفت کاری و حائز اهمیت می‌باشد.

 

عدم برنامه‌ریزی روزانه

دیگر علت بی حوصلگی و عصبی بودن عدم برنامه‌ریزی روزانه است؛ افرادی که نمی‌دانند قرار است یک روز خود را چگونه سپری کند و سردرگم، کسل و کلافه هستند. انگار که فعالیت‌های زیادی برای انجام دادن دارند و لی نمی‌دانند چطور و چه زمانی، ‌چه کاری انجام دهند. علاوه براین نداشتن برنامه ذهن را خسته و آشفته می‌کند. جهت کسب مهارت‌های برنامه‌ریزی باید مشاوره فردی دریافت کنید.

 

نشناختن خویش

کسانی که نسبت به خصوصیات، حالات، اهداف و برنامه‌های خود آگاهی کافی ندارند از توان مقابله سالم در فراز و نشیب‌های زندگی برخوردار نیستند و این علت بی حوصلگی و عصبی بودن آن‌ها می‌باشد. آن‌ها هدف و معنای مشخصی ندارند و هر مسئله‌ای می‌تواند باعث رکودشان شود.

 

سبک زندگی نادرست

 

تاثیر سبک زندگی بر بی حوصلگی

 

سبک زندگی در دنیای مدرن به گونه‌ای است که افراد را مستعد بی‌اعصاب بودن می‌کند. عواملی مانند تغذیه ناسالم، مصرف بیش از اندازه لبنیات، کم‌خونی، ورزش نکردن، شب دیر خوابیدن، خواب هنگام غروب و بسیاری از موارد دیگر می‌تواند منجربه رخوت و کسالت شود.

 

اقبال و ادبار روزگار

بعضی روزها در زندگی، انسان حوصله هیچ کس و حال انجام هیچ کاری را ندارد. این وضعیت اگر موقتی باشد اشکالی ندارد و بزرگان توصیه کرده‌اند با ذکر استغفار می‌توان از این وضعیت عبور نمود. در این باره امیرالمومنین، علی علیه السلام می‌فرمایند: دنیـا دو روز است!یک روز با تو و روز دیگر علیه توست؛ روزی که با توست مغرور نشو و روزی که علیـه توست نومید مگرد؛ زیرا هر دو پایان پذیرند.

 

افکار منفی و تحریف‌های شناختی

یکی دیگر از علت بی حوصلگی و عصبی بودن، افکار منفی و تحریف‌های شناختی است که در ذهن افراد وجود دارند و می‌توانند فرد را بی‌انگیزه و ناامید نمایند. مثلا کسی که همه چیز را سیاه و سفید می‌بیند و از تفکر همه یا هیچ برخوردار است بسیار مستعد این وضعیت می‌باشد و باید در جلسات مشاوره زندگی شرکت نماید.

اعتیاد و بیماری

 اعتیاد و سایر بیماری‌ها و همچنین اختلالات روانی می‌توانند علت بی حوصلگی و عصبی بودن باشد. مثلا فردی که بیماری اعتیاد دارد در صورت عدم مصرف به موقع، کسالت و رخوت زیادی را تجربه می‌کند. پس حتما باید درمان بی حوصلگی و افسردگی بعد از ترک اعتیاد را بدانید.

تاثیر منفی بی‌حوصلگی و بی‌اعصابی بر زندگی

تاثیر منفی بی‌حوصلگی و بی‌اعصابی بر زندگی

خستگی و ملامت حسی رایج است که در صورت مداومت تاثیرات منفی بسیاری بر زندگی دارد. بی‌حوصلگی نشان می‌دهد یک فعالیت و موقعیت مورد رضایت ما نمی‌باشد و این علت بی‌ حوصلگی و عصبی بودن است. این وضعیت در موقعیت‌های مختلفی به سراغ ما می‌آید؛ زمانی که مدت طولانی کار واحدی انجام می‌دهیم و یا در محیط‌هایی که خارج از اراده ما هستند مانند صف انتظار قرار می‌گیریم و سایر موقعیت‌های دیگر. این احساس بسیار ناخوشایند می‌باشد، ما را بی‌انرژی و بی‌انگیزه می‌کند، روح و روانمان را بهم می‌ریزد، نمی‌توانیم تمرکز کنیم و ممکن است نسبت به دیگران با خشم و عصبانیت برخورد کنیم؛ لذا فرد کسل و خسته، کارهای عقب مانده زیادی برای انجام دادن دارد. پایداری این وضعیت بر کار، تحصیل و روابط فرد تاثیرات منفی می‌گذارد. اهمال‌کاری، افت تحصیلی، اخراج از کار، قطع ارتباط با دوستان، استرس و سایر اختلالات روانی از تاثیرات منفی آن می‌باشد.

راه‌های درمان بی‌حوصلگی و عصبی بودن

برای درمان بی‌حوصلگی هیچ دارویی وجود ندارد اما اگر علت بی حوصلگی و عصبی بودن خود را بدانید راحت‌تر می‌توانید وضعیت خود را بهبود ببخشید. از جمله راه‌ها درمان آن می‌توان به موارد زیر اشاره نمود:

 

برنامه ریزی روزانه

برای مقابله با علت بی حوصلگی و عصبی بودن یکی از بهترین راه‌ها تعیین اهداف و داشتن برنامه ریزی روزانه است. این کار مانع از تنبلی و سردرگمی می‌شود. اینکه شما بدانید در هر روز برنامه‌هایی دارید که باید آن‌ها را به انجام برسانید باعث ایجاد امید و انگیزه می‌شود. البته این برنامه‌ها باید بر اساس اولویت، فوریت، اهمیت و علاقه مندی تنظیم گردند. پیشنهادات روانشناسی زرد را دور بیندازید و به یاد داشته باشید که گاهی باید کارهایی انجام دهید که به آن‌ها علاقه ندارید.

 

تغییر سبک زندگی

در سبک زندگی خود تغییرات اساسی ایجاد کنید. بدن، مرکب روح و روان است؛ هنگامی که جسم شما به دلیل خستگی زیاد، عدم استراحت، ورزش نکردن، تفریح نداشتن، تغذیه ناسالم و خواب ناکافی دچار رخوت شود ذهن نیز دچار رکود می‌گردد و این علت بی حوصلگی و عصبی بودن است. رژیم غذایی و سبک زندگی خود را تحت نظر متخصص تغییر دهید تا معجزه آن را ببینید. رژیم غذایی خود را مملو از ویتامین انتخاب کنید و تحقیق نمایید خواب زیاد نشانه کمبود کدام ویتامین است.

 

تقویت و تنبیه

 

راه‌های درمان بی‌حوصلگی و عصبی بودن

 

اگر انسان می‌توانست به همه برنامه‌های خود عمل نماید، این همه مسئله و چالش نداشت. بدن انسان اگر مدتی دچار تنبلی و کسالت شود به این وضعیت عادت می‌کند. سعی نمایید برای اجرای برنامه‌های روزانه خود تقویت و تنبیه در نظر بگیرید چیزی که واقعا تاثیر داشته باشد و به عمل به آن ملزم باشید.

 

کشف هدف و معنا در زندگی

کسانی که هدف و معنایی در زندگی نداشته، انگیزه‌ای برای حرکت در جهت رشد و تعالی ندارند و این یکی از علت بی حوصلگی و بی اعصابی است. ارزش‌ها، باورها، عقاید و آنچه که به زندگی و فعالیت‌های شما معنا می‌بخشد را شناسایی کنید.

 

یادگیری مهارت‌های مقابله‌ای سالم

در زندگی انواع بحران‌ها وجود دارد که می‌توانند باعث اضطراب، ناامیدی و درماندگی شوند و این می‌تواند علت بی حوصلگی و بی اعصابی باشد. یادگیری‌ انواع شیوه‌های مقابله‌ای سالم در نحوه مواجهه با شرایط و موقعیت‌های سخت، بحرانی و خارج از کنترل زندگی، به شما کمک می‌کند و مانع از رخوت و خستگی در این وضعیت می‌شود.

 

شناخت خصوصیات خویش و قواعد دنیا

شناخت خویش و جهان، اکسیری ناب برای مقابله با بی‌حوصلگی و بی‌اعصابی در اختیار شما قرار می‌دهد. اینکه بدانید چه خصوصیات و ویژگی‌های شخصیتی و منشی دارید و قواعد حاکم بر دنیا چگونه هستند در کنار آمدن با واقعیت‌های زندگی و عبور از آن‌ها حائز اهمیت است. مشاوره توانبخشی در این حوزه دستاوردهای بسیار خوبی کسب نموده است.

 

تقویت باورهای معنوی و مذهبی

تقویت باورها و اعتقادات معنوی و مذهبی به شما هدف و معنایی می‌دهد که به شوق دستیابی به آن، تمام سختی‌های مسیر را تحمل می‌کنید. هنگامی که خسته و ناتوان هستید و علت بی حوصلگی و عصبی بودن خود را نمی‌دانید باورها و اعمال مذهبی به شما نیرو و انرژی می‌بخشد.

راه‌های درمان بی‌حوصلگی در زنان

راه‌های درمان بی‌حوصلگی در زنان

احتمالا، میزان تجربه احساس کسالت در زنان بیشتر باشد زیرا ویژگی‌ها و خصوصیات آن‌ها به گونه‌ای است که در طول روز با محرک‌های مختلفی درگیر هستند و از آنجایی که بیشتر وقت خود را در خانه سپری می‌کنند ممکن است باعث بی حوصلگی و بی اعصابی آن‌ها شود. علاوه براین تغییر هورمون‌ها در دوره عادت ماهیانه ممکن است منجربه تجربه افسردگی، عصبی بودن و کسالت در دوران قاعدگی شود. این وضعیت در برخی از زنان به اختلال ملال پیش از قاعدگی تبدیل می‌گردد. برای درمان باید ابتدا علت بی حوصلگی و بی اعصابی در زنان را بدانیم؛ سپس بر اساس آن مداخلات طراحی می‌شود. تغییر رنگ اتاق خواب و اینکه با بهترین رنگ برای اتاق خواب از نظر روانشناسی آشنا باشید به شما انرژی می‌دهد.

چه زمانی به پزشک مراجعه کنیم؟

هنگامی که علت بی حوصلگی و عصبی بودن خود را نمی‌دانید و درمانی برای آن پیدا نمی‌کنید حتما به متخصص مراجعه نمایید. برخی از موارد مانند کم‌ خونی، کمبود ویتامینD، مصرف زیاد کلسیم و… از علل پزشکی ابتلا به آن هستند. پزشک با انجام آزمایشات می‌تواند این عوامل را شناسایی نماید. پس از آن نیز می‌توانید از خدمات مشاوره و روان درمانی برای مقابله با این وضعیت کمک بگیرید.

نتیجه‌گیری

موارد متعددی همچون عدم برنامه‌ریزی، تفریح نداشتن، بیکاری، سبک زندگی نادرست و تغذیه ناسالم از علت بی حوصلگی و عصبی بودن می‌باشد. خط اول درمان رخوت و کسالت، سبب شناسایی آن می‌باشد؛ برای درمان راهکارهایی همچون برنامه‌ریزی روزانه، تعیین اهداف، تقویت و تنبیه، رژیم غذایی سالم پیشنهاد می‌شود. در مرکز مشاوره باتابان روانشناسان و مشاوران مومن، متعهد و متخصص در مقابله با کسالت و افسردگی به شما کمک می‌کنند. در هر کجای ایران بدون محدویت وقت رزرو نمایید و سوالات و ابهامات خود را با ما مطرح نمایید.

دیدگاهتان را بنویسید

نظرات کاربران