دستکاری روانی شامل روشهایی برای تغییر و کنترل افکار دیگران است. فرد دیگران را تحت فشار قرار میدهد تا بتواند به اهداف و خواستههای خود دست یابد. فردی در یک دوره آموزشی شرکت کرده است، سپس دیگران را متقاعد میکند که در این دوره شرکت نمایند، به کشور دیگری مهاجرت نموده و حالا سعی دارد با بزرگنمایی مزایا و کوچک نمودن معایب، همه چیز را خوب جلوه دهد، با پوشش گذاشتن روی ویژگیهای منفی خود، نظر مثبت شما را بر میانگیزد و یا کاری که در تبلیغات رسانهای انجام میشود نوعی دستکاری روانی میباشند. این مفهوم دارای تعابیر مثبت و منفی است.
در مشاوره فردی نیز مشاور از طریق تکنیک علمی و تخصصی، افکار ناکارآمد و عادات مخرب را تغییر میدهد. متاسفانه در جامعه ما افراد زیادی را میبینیم که به دلیل عدم آگاهی کافی، قربانی بازیهای روانی دیگران میشوند.
نوعی نفوذ اجتماعی است که هدف آن تغییر رفتار، افکار، احساس و درک دیگران از طریق روشهای غیر علمی و یا حتی توهین و فریب است. اگر میخواهید بدانید دستکاری روانی چیست؟ به این مثال دقت کنید: فردی که در ابتدای رابطه بیش از اندازه ابراز احساسات میکند، برایتان کادو میخرد و به شما توجه دارد؛ اما پس از آنکه نظر مثبت شما را جلب کرد، فاصله میگیرد! یا روانشناسی که با تغییر چارچوبهای ذهنی و بهبود تحریفهای شناختی، خشم و ناراحتی شما را بهبود میبخشد، هر دو از نوعی دستکاری روانی استفاده کرده اند؛ اما تفاوت زیادی با یکدیگر دارند.
این عمل گاهی آنقدر ظریف و پنهانی انجام میشود که بسیاری از افراد متوجه نمیشوند. هدف از آن نیز ایجاد نوعی سلطه و تسلط بر افکار و احساس دیگران برای کنترل کردن انتخابات و تصمیمات آنها است. روان درمانی و کسب خودآگاهی ابزاری برای محافظت از خویش در اختیار شما قرار میدهد.
اگرچه دستکاری روانی بیشتر در روابط نزدیک و صمیمی شایع است؛ اما در سایر روابط فردی، کاری و اجتماعی نیز رایج میباشد. به عنوان مثال مادری که به دخترش میگوید من بیست سال زحمت تو را کشیدهام، خوب مزد زحماتم را دادی! یا مدیری که با تعریف و تمجدیدهای اغراق گونه مسئولیت شما را چند برابر میکند! ممکن است این افراد به صورت ناخودآگاه و بدون نیت سوء از این شیوه استفاده کنند؛ اما در هر صورت نوعی دستکاری روانی است و ما در زندگی روزمره به کرار شاهد کاربرد آنها برای مقاصد مختلف هستیم. افرادی که باری به هر جهت میروند و همچون بیدی با یک باد آرام میلزرند، قربانی آن میشوند. اما براساس روانکاوی کسی که به بینش رسیده باشد و از ابعاد هوشیار و ناهوشیار خویش آگاه باشد، سعی میکند بدون توجه به راهبردهای راهنمایان اجباری و خطا پیشه، مسیر درست را انتخاب نماید.
دستکاری روانشناختی از طریق اظهارات، کلمات و اعمال انجام میشود. افرادی که از این تکنیک استفاده میکنند اغلب افرادی هستند که نسبت به قربانیان دارای قدرت و نفوذ میباشند. عباراتی که به کار برده میشود ممکن است توسط افراد سالم و یا افراد دارای اختلال دو قطبی در مقاصد متعدد استفاده شوند. از جمله این عبارات میتوان به موارد زیر اشاره نمود. نکته مورد توجه این است که این عبارات همه جا به معنی دستکاری روانی نیست:
علائم دستکاری روانشناسی چیست؟ با توجه به اینکه جملات و اظهارات و اعمال حاوی دستکاری روانشناسی ممکن است در مقاصد مختلف استفاده شوند، علائم زیر به شما کمک میکند دستکاری روانشناختی را تشخیص دهید:
شیوههای دستکاری روانشناختی چیست؟ در ادامه این روشها را توضیح میدهیم که در شناخت بازیهای روانی دیگران به شما کمک میکند.
افراد به دروغگویی متوسل میشوند تا بر شما اعمال نفوذ نمایند و به اهداف خود دست یابند. آنها ممکن است درمورد شغل، محل کار، تحصیلات و خصوصیات خویش به شما دروغ بگویند تا فریبتان دهند. این شاید بخشی از علت دروغ گفتن از نظر روانشناسی باشد. اما اگر خوب دقت کنید و هشیار باشید تناقضات موجود در رفتار و گفتار آنها را تشخیص خواهید داد.
در توجه انتخابی، فرد توجه شما را به سمت و سویی که میخواهید سوق میدهد تا کنترل خود را اعمال نماید. افرادی که فقط یک جنبه از موضوع را برجسته کرده و به آن میپردازند و سایر ابعاد را نادیده میگیرند از توجه و یا بی توجهی انتخابی استفاده میکنند. مثلا در روانشناسی جواب ندادن پیام، طرف مقابل را بر عدم پاسخگویی متمرکز میشود و نیاز و انتظارات شما را نادیده میگیرد. در مقابل این افراد سعی کنید تمامی جوانب یک مسئله و ارتباط آن با موضوعات دیگر را بسنجید.
اغراق از روشهای رایج در دستکاری روانی است. ممکن است فردی در بیان نقاط قوت خویش و نقاط ضعف شما اغرق نماید تا با بزرگنمایی خود و کوچک کردن شما، کنترل شرایط و موقعیت را در دست بگیرد. و یا اینکه مثلا فردی برای به دست آوردن دل شما بیش از حد محبت میکند و شما را تا عرش اعلی بالا میبرد! در مقابله با این افراد، واقع گرا باشید. اگر میخواهید بدانید رابطه تاکسیک چیست؟ باید گفت که در این روابط از این روش زیاد استفاده میشود.
بسیاری از افراد با منطقی سازی همه چیز سعی میکنند رابطه را به نفع خود تمام کنند. منطقی سازی در دستکاری روانی به معنای اظهار نظرات منطقی و عقلانی برای توجیه اشتباهات و فرار از مسئولیت میباشد. مثلا فردی که میگوید چون به من توهین کرد او را کتک زدم!
یکی از مهمترین شیوههای دستکاری روانی که در روابط نزدیک و عاطفی رایج میباشد، ایجاد عذاب وجدان است. او ممکن است نقش قربانی بگیرد تا ترحم و توجه شما را برانگیزد و به اهداف خود دست یابد. مثلا میگوید: تو خیلی خودخواهی! به هیچ کس توجه نمیکنی! مزد زحمات مرا خوب دادی!
براساس روانشناسی رابطه افرادی که به هر قیمتی به دنبال پیشبرد اهداف شخصی خود هستند از دستکاری روانشناسی استفاده میکنند. ایشان نیاز دارند قدرت و نفوذ خود را بر دیگران اعمال نمایند و اوضاع را تحت کنترل بگیرند، وقتی میبینند از راههای معمول نمیتوانند اعمال قدرت کنند به شیوههای ناسالم دست میزنند. گاهی نیز افراد از دستکاری روانشناسی استفاده میکنند بدون آنکه آز آن آگاه باشند. یکی از دلایل دیگری که از دستکاری روانشناختی استفاده میشود میل خاص دستیابی به قدرت است. افرادی که سلطهگر و کنترل کننده هستند نیز از این شیوه برای تامین نیاز به قدرت خود بهره میگیرند.
افرادی که وابستگی عاطفی دارند و به دنبال تایید و تمجید دیگران هستند، بیش از دیگران قربانی دستکاری روانی میشوند. از جمله افراد دیگری که ممکن است قربانی این عمل شوند عبارتند از:
بهترین راه مقابله با دستکاری روانشناختی چیست؟ راهکارهای زیر به شما کمک میکند در برابر دستکاری روانی از خود مراقبت کنید:
دستکاری روانی، فرآیند اعمال نفوذ و کنترل بر دیگران از طریق اظهارات، گفتار و اعمال فریبکارانه است. این عمل میتواند دارای جنبه مثبت نیز باشد که توسط روانشناس و متخصص برای ایجاد عادات و ویژگیهای مثبت و تغییر افکار و الگوهای ناکارآمد استفاده میشود. افرادی که عزت نفس ندارند و به دنبال تایید و تمجید دیگران هستند ممکن است قربانی شوند. دستکاری روانی در زندگی روزمره و روابط خانوادگی،کاری و اجتماعی رایج میباشد. در مرکز مشاوره باتابان روانشناسان و مشاوران مومن، متعهد و متخصص به شما کمک میکنند تا از خود محافظت نمایید.
مشاور اختلالات فردی و روانکاوی
زوج درمانی، مشاوره فردی و خانوادگی، درمان اختلالات خلقی، اضطراب، افسردگی
مشاوره ازدواج | مشاوره تحصیلی
مشاور حقوقی، کیفری و خانواده
مشاوره ازدواج و زوح درمانی و درمان اختلالات جنسی
زوج درمانی | درمان اختلالات اضطرابی و وسواس
حتما در مجله روانشناسی مرکز مشاوره باتابان بخوانید:
برای عضویت در خبرنامه و دریافت جدیدترین مقالات به صورت هر دو هفته یکبار، لطفا ایمیل خود را وارد کنید