دریافت مشاوره کودک و نوجوان
مشاوره با بهترین روانشناسان: تلفنی، آنلاین و حضوری
کودکان و نوجوانان در دوره حساسی از زندگی خود قرار دارند که شیوههای رفتاری مختلف را امتحان میکنند تا هویت خود را انتخاب و به ثبات بیشتری در شخصیت خود برسند. از سوی دیگر این دوران با دوره مهم قبل بلوغ و دوران حساس بلوغ همراه است که خود مولد بسیاری از چالشهای رفتاری در کودکان و نوجوانان میباشد. لذا بسیاری از والدین و معلمان مسائلی از این قبیل را مطرح میکنند که علی گوشهگیر شدهاست، زهرا مدام با خواهر بزرگترش دعوا میکند، فاطمه گاهی نماز میخواند و گاهی نمیخواند، محمد درس نمیخواند، نرگس شبها تا دیروقت بیدار است، پارسا بیشتر وقت خود را با کامپیوتر بازی میکند، سحر غذا نمیخورد و بسیاری از مشکلات دیگری که والدین و مدیر و معلم را نگران میکند.
اگر می خواهید بدانید چگونه فرزند صالح داشته باشیم، اصلاح و تغییر رفتار کودکان و نوجوانان این امکان را فراهم میکند تا نارساییهای رفتاری را در کودکان و نوجوانان کاهش دهیم و رفتار را به حالت طبیعی و نرمال برگردانیم و ارتقا دهیم. البته تغییر رفتار تنها برای رفتارهای انحرافی یا نابهنجار نیست بلکه زمانی که می خواهیم یک رفتار درست را در فرزندان خود ایجاد کنیم نیز باید اصول تغییر رفتار را بدانیم.
قبل از آنکه درمورد اصول تغییر رفتار کودکان و نوجوانان صحبت کنیم باید بدانیم رفتار چیست؟ درمورد تعریف رفتار اتفاق نظر وجود ندارد اما به طور کلی می توان گفت آنچه فرد انجام می دهد یا بیان می کند رفتار نام دارد. رفتار جنبه دیگری هم دارد که پنهان و ناآشکار است. برخی از صاحبنظران بر این باور هستند تغییر رفتار بیشتر بر روی رفتارهای آشکار تمرکز دارد و برخی دیگر بر این باور هستند که بدون فهم ریشه رفتار تغییر رفتار آشکار امکانپذیر نیست و مسئله پیچیده تر از آنچه است که ما می بینیم! برای اینکه اصول تغییر رفتار کودکان را بدانیم باید با ویژگیهای تعریف رفتار آشنا باشیم زیرا قدم اول برای تغییر رفتار کودکان و نوجوانان تعریف رفتار است؛ از جمله ویژگیهای مرتبط با تعریف رفتار که در اصول تغییر رفتار کودکان و نوجوانان باید مورد توجه قرار بگیرد عبارتند از:
وقتی میخواهیم درمورد اصول تغییر رفتار کودکان و نوجوانان صحبت کنیم قبل از آن باید به این سوال پاسخ بدهیم که آیا اصلاح و تغییر رفتار امکانپذیر است؟ نوزادان و کودکان تماشاگران خوبی هستند و با مشاهده رفتار و عمل والدین و اطرافیان بسیاری از رفتارها را فرا میگیرند. آلبرت بندورا نظریه یادگیری اجتماعی را مطرح کرد و درمورد فرآیند تقلید در کودکان توضیح داد؛ کودکان در سنین بالاتر ظرفیت تقلید از الگوهایی که قبلا دیدهاند را هم دارند. لذا ممکن است والدین یک بار مقابل کودک دروغ بگویند اما کودک بارها این عمل را تکرار کند. کودکان در سنین 7 سال به بالا میتوانند از الگوها همراه با تعقل و تفکر تقلید کنند برای همین رعایت اصول تربیت فرزندان 7 تا 14 سال، بسیار مهم است.
بسیاری از روانشناسان این دیدگاه رفتارگرایان که رفتارهای انسان ها بر اساس یادگیری ایجاد میشوند را قبول دارند. با یادگیری رفتارهای جدید میتوان رفتارهای قبل را اصلاح نمود و تغییر داد. بعد از سالها هنوز هم بسیاری از درمانگران و مشاوران از مفاهیم نظریه رفتار درمانی برای توضیح، توصیف و اصلاح رفتار کودکان و نوجوانان استفاده میکنند. در ادامه برخی از مهمترین مفاهیم این نظریه را که برای آگاهی از اصول تغییر رفتار کودکان و نوجوانان باید بدانیم را بیان میکنیم.
شکلدهی رفتار زمانی است که شما میخواهید رفتار جدیدی را در فرزند خود ایجاد کنید. برای ایجاد یک رفتار آن را به گامهای متعدد تقسیم و سپس نزدیکترین رفتار به رفتار هدف را انتخاب میکنید و با تقویت آن، فرد را به سمت رفتار هدف سوق میدهید.
در این نوع تقویت محرک خوشایندی را که فرزند شما به آن علاقه دارد به او ارائه میدهید. برای مثال اگر برایتان سوال است که چرا فرزندم مشق نمی نویسد؟ جهت اصلاح این رفتار می توانید به او بگویید تکلیفهایت را بنویس بعد میتوانی 20 دقیقه کارتون ببینی.
در این نوع تقویت محرک ناخوشایندی را که برای کودک ناخوشایند است از او دور میکنید. مثلا به کودک خود میگویید اگر خوب غذا بخوری دیگه لازم نیست آن شربت تلخ و که دوست نداری بخوری!
در تنبیه مثبت یک محرک ناخوشایند ارائه میشود. البته تنبیه آخرین حربه برای اصلاح و تغییر یک رفتار در کودکان است که در صورت جواب ندادن شیوههای دیگر با رعایت ملاحظات متعدد استفاده میشود. در بخش اصول تغییر رفتار کودکان و نوجوانان در مورد آن بیشتر صحبت میکنیم.
در تنبیه منفی برای اصلاح و تغییر رفتار، کودک از محرکی که دوست دارد محروم می،شود. در این روش هنگام آموزش نظم به کودکان به عنوان مثال می توانید به او بگویید چون اتاقت را مرتب نکردی نمیتوانی بری با بچهها بازی کنی!
به فرآیندی گفته میشود که در طی آن رفتار تقویت نمیشود و تکرار بدون تقویت رفتار، سرانجام منجربه توقف کامل آن میشود.
نکته مهمی که باید به آن توجه کرد این است که روشهای تقویت و تنبیه یا به طور کلی اصلاح رفتار، با توجه به سن، جنسیت، شخصیت، محیط خانوادگی، فرهنگی و اجتماعی کودک متفاوت است. آنچه در اینجا مطرح میشود اصول کلی تغییر رفتار کودکان و نوجوانان است.
آگاهی از اصول تغییر و اصلاح رفتار کودکان و نوجوانان برای ایجاد تغییرات مناسب و اصلاح رفتارهای ناهنجار و حتی ایجاد و ارتقای رفتارهای مطلوب در کودکان و نوجوانان بسیار ضروری میباشد. در واقع درک رفتارهای انسان وچگونگی تغییر آن علمی قوی و پیچیده است و دارای اصول و ملاحظات مختلفی است که اگر رعایت نشود می تواند نتیجه معکوس به دنبال داشتهباشد. مهمترین اصول تغییر و اصلاح رفتار کودکان و نوجوانان عبارت است از:
فرآیند اصلاح و تغییر رفتار کودکان و نوجوانان در خانه یا جلسات مشاوره کودک بطور کلی طبق مراحلی که در ادامه اشاره میشود پیش میرود.
اصول کلی و بسیار مهم تنبیه در تربیت را ادامه مطالعه فرمایید:
در فرآیند اصلاح و تغییر رفتار کودکان و نوجوانان خود حتما نکات زیر را در نظر بگیرید:
بسیاری از رفتارهای کودکان و نوجوانان در فرآیند یادگیری و الگوگیری ایجاد میشوند که در دورههای بعد میتوان با یادگیریهای جدید آنها را تغییر داد. البته حتی اگر تمام اصول اصلاح و تغییر رفتار کودکان و نوجوانان را بدانید باز هم تغییر رفتار یک فرآیند تخصصی، علمی، پیچیده و نسبتا طولانی است لذا بهترین روش این است که از همان اول رفتارهای مطلوب را در کودکان ایجاد نمایید. برای تغییر رفتار، شناخت و به کارگیری دقیق اصول تغییر و اصلاح رفتار کودکان و نوجوانان ضروری است، در غیر این صورت تمام اقدامات شما میتواند نتیجه عکس داشتهباشد. رفتار فرد موثر از محیط و شخصیت او میباشد نمیتوان بدون تغییر یکی انتظار داشت دیگری تغییر کند.
مشاوره ازدواج و زوح درمانی و درمان اختلالات جنسی
مشاور اختلالات فردی و روانکاوی
زوج درمانی، مشاوره فردی و خانوادگی، درمان اختلالات خلقی، اضطراب، افسردگی
مشاوره ازدواج | مشاوره تحصیلی
مشاور حقوقی، کیفری و خانواده
زوج درمانی | درمان اختلالات اضطرابی و وسواس
حتما در مجله روانشناسی مرکز مشاوره باتابان بخوانید:
برای عضویت در خبرنامه و دریافت جدیدترین مقالات به صورت هر دو هفته یکبار، لطفا ایمیل خود را وارد کنید