تربیت فرزندان 7 تا 14 سال (10 نکته طلایی تربیتی)

  • تایید شده توسط روانشناس
  • تاریخ انتشار: ۱۴۰۲/۱۲/۲۹
  • تاریخ به روز رسانی: ۱۴۰۳/۰۲/۱۵
  • نویسنده:

اگر والد هستید، حتماً یکی از مهمترین و اصلی‌ترین دغدغه‌های شما تربیت فرزندانتان است. یک والد، ثمره‌ی عمر خودش را در تربیت فرزندانش می‌بیند. بنابراین، غیر از موارد نادر همه‌ی والدینی که کودکان دبستانی دارند، مایلند بدانند تربیت فرزندان 7 تا 14 سال چگونه است. اینکه شما نیز به همین دلیل ما را انتخاب کرده‌اید، دغدغه مندی شما قابل تحسین است. ما هم از نظرات متخصصین مشاوره کودک استفاده کرده‌ایم، تا نکاتی کاربردی در اختیار شما قرار دهیم.

تربیت فرزندان 7 تا 14 سال

هنگامی که یک وسیله جدیدی می‌خریم اگر بدون مطالعه دفترچه راهنما از آن استفاده کنیم، ممکن است آسیب‌های جدی به آن وارد کنیم. در نتیجه، با عملکرد خودمان باعث کاهش کیفیت آن شویم. در مورد انسان‌ها نیز این تشبیه ناقص کاربرد دارد. در واقع، زمانی که مسئولیت پدری یا مادری به ما داده می‌شود، حتماً باید به اصول و روش‌های ایفای نقش‌مان آگاه شویم. بسیاری از ناهنجاری و بزهکاری‌هایی که توسط نوجوانان و جوانان در جامعه مشاهده می‌شود، به سهل‌انگاری والدین در این مراحل سرنوشت ساز باز می‌گردد. بنابراین، تربیت کودک 7 تا 14 سال و به طور کلی، تربیت فرزندان قواعدی دارد که با پیروی از آن‌ها می‌توانید احساس رضایت بالایی از ایفای نقش خودتان داشته باشید.

همانطور که می‌دانید سه دوره برای تربیت فرزند وجود دارد که منطبق بر روایات است:

 

  1. دوره اول: از تولد تا 7 سالگی
  2. دوره دوم: 7 تا 14 سالگی
  3. دوره سوم: 14 تا 21 سالگی

همچنین، می‌دانیم که پایه‌ریزی محبت کودک در دوره اول صورت می‌گیرد. بنابراین، در دوره دوم کودک وارد مرحله فرمان پذیری می‌شود. در نتیجه، این کودک که اکنون نوجوان شده است در دوره سوم به عنوان یک نیروی جوان و ساخته شده آماده‌ی همفکری و به نوعی وزیر شدن است. بنابراین، هر کدام از دوره‌های تربیت از اهمیت بسیار بالایی برخوردارند. برخی از مهترین راهکارهایی که توسط متخصصین روانشناسی رشد برای تربیت فرزندان 7 تا 14 سال پیشنهاد شده است، عبارتند از:

 

برای فرزند خود جشن ادب بگیرید

اهمیت جشن تکلیف برای ما روشن است اما، تاکنون به برگزاری جشن ادب فکر نکرده‌ایم. علی‌رغم اهمیتی که ادب در زندگی فرزند ما دارد، به خوبی به آن پرداخته نشده است. البته، برخی والدین سعی داشته‌اند فرزندانی با ادب تربیت کنند. اما، زمان آن را به اشتباه انتخاب کرده‌اند. زمان یاددهی ادب و نظم به فرزندان در 7 سال دوم تربیت یعنی همان 7 تا 14 سال است. در واقع، فرزند شما که 7 سال اول در فضای رسیدن به خواسته‌هایش قرار داشته، الآن باید با برخی خواسته‌هایش مبارزه کند. یعنی یاد بگیرید که همه چیز نباید براساس «دلم می‌خواهد باشد». پس، اینکه چرا فرزندم مشق نمی نویسد؟ به جای خالی ادب باز می‌گردد. در این میان، نحوه‌ی برخورد شما بسیار مهم است. برای دانستن اصول برگزاری این جشن می‌توانید از متخصصین مشاوره کودک در مرکز مشاوره باتابان کمک بگیرید.

 

فرمان پذیری را در کودک خود پایه گذاری کنید

 

تقویت فرمان پذیری را در کودک

 

حتماً برایتان پیش آمده که کاری از فرزند نوجوان خود خواسته‌اید، اما او فرمان شما را اطاعت نکرده است. علت آن به رعایت فرمان پذیری از 7 سالگی باز می‌گردد. بچه‌هایی که در این سن قرار دارند، فطرتاً آمادگی پذیرش امر و نهی را دارند. بنابراین، برای آموزش نظم به کودکان خود از این زمان غافل نشوید.. پس، با شروع دوره دوم تربیت که همان تربیت فرزندان 7 تا 14 سال است، شما باید قوانین کوچکی برای منزل تعیین کنید. این قوانین در ابتدا باید از فضای شخصی کودک آغاز شود. مثلاً، «از امروز تخت خوابت را خودت مرتب کن» یا «لباس‌هایت را به گیره بزن». در قدم‌های بعدی، این قوانین بزرگ‌تر و موارد بیشتری را شامل می‌شود. مثلا، «هر ساعتی از شب که خواستی نمی‌توانی از خانه بیرون بروی» یا «باید به درست توجه بیشتری داشته باشی». این امر زمانی محقق می‌شود که دستورهای شما مهربانانه باشد. در واقع، اگر بیش از حد تحکمی باشید نتیجه عکس می‌گیرید. پس، یک فرمانده‌ی پادگان مهربان باشید.

 

برای ایجاد شخصیت در فرزندتان تلاش کنید

بسیاری از والدین با الگوگیری از روش‌های تربیت غلط گذشته‌گان، اصلاً به این امر توجهی ندارند. در نتیجه، پس از این مرحله به دنبال اصول تغییر رفتار در کودکان و نوجوانان خود هستند. ما به شما توصیه می‌کنیم در تربیت فرزندان 7 تا 14 سال و یا دو دوره دیگر به این نکات توجه کنید:

  • با همسرتان برای ایجاد احترام متقابل میان خودتان صحبت کنید و به آن پایبند باشید.
  • با حفظ این احترام به عنوان الگوی کودک قرار بگیرید.
  • به هیچ عنوان او را با دیگران مقایسه نکنید. هر کودک استعداد خاص خودش را دارد.
  • به جای تحریک منفی از جملات مثبت برای ایجاد انگیزه در او استفاده کنید.
  • اگر قول دادید برای تشویق یا تنبیه حتماً به آن عمل کنید. این عامل نقش مهمی در شخصیت کودک دارد.
  • و….

 

قدرت تفکر او را خاموش نکنید

 

افزایش قدرت تفکر کودکان

با آغاز دبستان خلاقیت در کودکان قابلیت پرورش بالایی دارد. بنابراین، ممکن است سؤالات بیشتری از شما بپرسند. یا اینکه، کنجکاوی جالبی در رابطه با موضوعاتی داشته باشند که برای آن‌ها مناسب نیست. بهترین راه این است که با ادامه دادن پرسش‌ها او را وادر به تفکر کنید. بنابراین، به هیچ عنوان سؤالات کودک خود را بی‌پاسخ نگذارید.

 

پذیرش اشتباهاتش را به او یاد بدهید

 

Raising children from 7 to 14 years old-4

 

این تصور که فرزند من هنوز کودک است و هر اشتباه او را گردن بگیرید، یکی از مضرترین رفتارهایی است که برخی والدین انجام می‌دهند. بنابراین، برای تربیت فرزندان 7 تا 14 سال باید این آمادگی را داشته باشید که از بخشی از احساسات مادری یا پدری‌تان فاصله بگیرید و حریت را در فرزند خود تقویت کنید. در نتیجه، به فرزندتان بفهمانید که هر اشتباهی عواقبی دارد و باید آن را بپذیرد. می‌توانید این کار را با نشان دادن پیامد اشتباه و تعیین تنبیه انجام دهید.

 

به تعامل او با دوستان و اطرافیان توجه کنید

در قدم اول مراقب باشید که فرزند شما مهارت برقرار ارتباط با دیگران را یاد بگیرد. اگر نمی‌تواند تعامل خوبی داشته باشد یا دوست‌یابی او مشکل دارد، باید اعتماد به نفس و مهارت‌های او بررسی شود. پس، با متخصصین روانشناسی رشد صحبت کنید. در قدم بعد بدانید که کودکان وقتی به سمت نوجوانی می‌روند گرایش عجیبی به تعامل با دوستان و همسلانشان دارند. همچنین، بیشترین الگو گیری نیز در همین فضا رخ می‌دهد. بنابراین، تدابیری بیندیشید تا فرزندتان با نوجوانان سالم و بهنجار تعامل کند.

 

استعدادهای او را شناسایی کنید

بسیاری از والدین منتظرند تا آزمون کنکور مسیر زندگی فرزندانشان را مشخص کند. اما، در حقیقت مسیر زندگی آن‌ها با مشخص شدن استعدادشان از کودکی و پرورش آن رقم می‌خورد. زیرا، در هوش‌های 8 گانه‌ی گاردنر مشخص می‌شود که استعداد بسیاری از افراد در مسیر پزشک یا حقوقدان شدن نیست. بلکه، برخی استعداد بیانی یا مهارت بدنی بالایی دارند که اگر به آن توجه شود، موفقیت‌های درخشانی در پی خواهد داشت. تیم استعدادیابی مرکز مشاوره باتابان همراه شماست.

 

خودتان را برای تغییرات بلوغ آماده کنید

بلوغ یک تغییر همه جانبه در فرزند شما ایجاد می‌کند. در نتیجه، طرز تفکر، اخلاق، مهارت‌ها، ویژگی‌های جسمی، روحی و … تغییر می‌کند. والدینی که هوشیار باشند با کمک متخصصین روانشناسی رشد خودشان را برای این مرحله و نحوه مواجهه با آن آماده می‌کنند. در نتیجه، با پرخاشگری، زود رنجی، تغییر عقاید و … فرزند به شیوه مناسب حال او برخورد می‌کنند.

 

تربیت جنسی این سن نباید نادیده گرفته شود

 

آمورش به کودکان

 

با ورد به محیط‌های اجتماعی کوچک مانند مدرسه فرزند شما باید یاد بگیرد که برخی حریم‌های خصوصی برای هر فردی وجود دارد. در نتیجه، از این حریم خصوصی خود مراقبت کند و اگر مشکلی رخ داد با شما در میان بگذارد. فرزندانی که این حداقل‌ها را نمی‌دانند سریعتر مورد سوء استفاده قرار می‌گیرند. همچنین، با بزرگتر شدن و ایجاد عادت ماهیانه در دختران باید یک مادر بتواند از قبل آمادگی‌های لازم را ایجاد کند. در نهایت، با ورود به مقطع تحصیلی جدید و همزمانی تغییرات بلوغ باید کنترل نیاز جنسی و اهمیت آن برای نوجوان روشن شود. همچنین، عوامل محرک در منزل تا حد ممکن کاهش یابد. اگر احساس می‌کنید در این زمینه نمی‌دانید چگونه عمل کنید از همکاران ما در مرکز مشاوره باتابان کمک بگیرید.

 

حتماً سبک زندگی‌تان را اصلاح کنید

بحث اصلاح سبک زندگی در تربیت فرزندان 7 تا 14 سال نباید نادیده گرفته شود. وقتی از بلوغ و تربیت جنسی صحبت می‌کنیم، در واقع ابتدا باید توجه کنیم که میزان خواب و سبک تغذیه فرزند ما چگونه است؟ اگر خواب کافی ندارد یا بیشتر از نیاز اوست، با تعیین قوانین منزل آن را تنظیم کنیم. همچنین، اگر نگران حالت‌های زودرس بلوغ هستیم، باید ابتدا طبع فرزند خود را بررسی کنیم. برخی غذاها از جمله فست و فودها باعث افزایش شهوت می‌شوند. پس، لازم است در برنامه نوجوان جای خود را به یک غذای سالم‌تر بدهند. همچنین، بخش زیادی از پرخشگری‌های یک نوجوان به مصرف غذای نامتناسب با طبع باز می‌گردد. پس، تغییرات را ابتدا از سبک زندگی خودتان آغاز کنید.

نتیجه‌ گیری

 به طور کلی، تربیت فرزندان 7 تا 14 سال تابع عوامل مختلفی است. بنابراین، شما باید در این رابطه مطالعات بیشتری داشته باشید. همچنین، با متخصصین روانشناسی کودکان در ارتباط باشید. تا علاوه بر کسب آگاهی در رابطه با این دوران بتوانید مشکلات آن را نیز به موقع تشخیص دهید. در نهایت، اقدام به موقع و مؤثری نیز داشته باشید.

دیدگاهتان را بنویسید

نظرات کاربران