اگر متوجه شدیم فرزندمان سیگار میکشد چه کنیم؟ (راهکار منطقی)

  • تایید شده توسط روانشناس
  • تاریخ انتشار: ۱۴۰۲/۱۱/۲۷
  • تاریخ به روز رسانی: ۱۴۰۳/۰۱/۱۶
  • نویسنده:

از لحظه‌ای که پدر یا مادر بودن را تجربه می‌کنیم، با دامنه وسیعی از مشکلات مواجه می‌شویم. در واقع، تجربه فرزند پروری در کنار لذت‌های غیر قابل وصفش، با دشواری‌هایی نیز مواجه است. این مشکلات زمانی تشدید می‌شود که متوجه شویم خطری فرزند ما را تهدید می‌کند. مهمترین دغدغه ما در این لحظات، نشان دادن عکس‌العمل صحیح است. یکی از این رفتارهای بسیار پرخطر خصوصاً در سنین نوجوانی، سیگار کشیدن است. این رفتار برای شما به عنوان والدینی که دغدغه‌مندید بدانید چگونه فرزند صالح داشته باشیم؟ بسیار ناپسند است. زیرا، به عواقب آن آگاه هستید. با این حال، این نگرانی نیز قابل اهمیت است که اگر متوجه شدیم فرزندمان سیگار میکشد چه کنیم؟ مطالعه این مقاله برای شما بسیار کمک کننده است. هدف ما آرامش و آسودگی شماست.

اگر متوجه شدیم فرزندمان سیگار میکشد چه کنیم؟

براساس نظر متخصصان مشاوره کودک و نوجوان، امروزه رفتار سیگار کشیدن به یک رفتار معمول در بین نوجوانان و جوانان تبدیل شده است. در واقع، در گذشته شاید قبح این عمل بیشتر نمایان بود. اما، در چند سال اخیر با فراوانی گرایش به این رفتار، تا حدی از ناپسندی آن در نظر افراد کاسته شده است. در نتیجه، در چنین مواقعی دشوارتر می‌شود ورود کرد. زیرا، این رفتار به یک هنجار و حتی معیاری برای پذیرفته شدن در میان دوستان تبدیل شده است. پس، فردی که بخواهد در خودش تغییری ایجاد کند باید بپذیرد که ممکن است در میان دوستانش پذیرفته نشود.

همین عامل موجب می‌شود که نقش ما به عنوان یک والد دشوارتر شود. در واقع، ما باید به گونه‌ای برخورد کنیم که بیشترین تأثیر را داشته باشد. انجام کارهای زیر به ما کمک می‌کند که اگر متوجه شدیم فرزندمان سیگار میکشد چه کنیم؟

 

تکانشی و خصمانه برخورد نکنید

اگر چنین رفتاری از فرزند خود مشاهده کردید، در قدم اول آرامش خودتان را حفظ کنید. برخوردهای تکانشی و ایجاد عصبانیت هیچ چیزی را درست نمی‌کند. در واقع، برخورد اول شما در کاهش یا افزایش دادن این رفتار بسیار مهم است. بسیاری از والدین، در قدم اول در دام همین اشتباه گرفتار می‌شوند. در نتیجه، نمی‌توانند بازخورد خوبی دریافت کنند. در نهایت، ناچارند تسلیم شوند. در حالی که، اوضاع هیچ تغییری نکرده است.

 

علت آن را جویا شوید

مهمترین قدم برای تغییر یک رفتار، کشف علت‌های ایجاد کننده آن است. این موضوع به سبک ‌های فرزند پروری شما نیز باز می‌گردد. در واقع، اگر فرزندانی منفعل و با اعتماد به نفس پایین تربیت کرده باشید، نتیجه این سبک اکنون مشخص می‌شود. زیرا، افرادی که تربیت منفعل‌تری دارند برای پذیرفته شدن در گروه‌های دوستانه و … از چنین رفتارهایی استفاده می‌کنند. لازم به یادآوری است که، در نظر گرفتن گروه سنی فرزندتان نیز مهم است. زیرا، افراد در سنین نوجوانی به چنین رفتارهایی گرایش بیشتری دارند. روانشناسی رشد می‌تواند اطلاعات بیشتری در این زمینه در اختیار شما قرار دهد.

 

از میزان و شدت این رفتار آگاه شوید

سعی کنید هوشمندانه و بدون حساس کردن فرزندتان بفهمید تا چه حد در این رفتار پیشرفت کرده است. دانستن این نکته برای کمک به ترک این رفتار بسیار مهم است. زیرا، اگر شدت آن بالا باشد، برای ترک آن باید مقدمات بیشتری را طی کنید.

 

دایره دوستان فرزند خود را بررسی کنید

متخصصان مشاوره خانواده معتقدند، تمایل به چنین رفتارهایی معمولاً ریشه در گروه دوستان فرزند شما دارد. بنابراین، والدین دغدغه‌مند باید بدون حساس کردن فرزندشان، این موضوع را بررسی کنند. در نهایت، با استفاده از متخصصان مشاوره خانواده یا مشاوره کودک و نوجوان برای تغییر این دوستان برنامه ریزی کنند. فراموش نکنید، هر جهت گیری بی‌موقع و تکانشی در این شرایط باعث تشدید آن رفتار می‌شود.

 

ارتباط بهتری با او برقرار کنید

معمولاً افرادی که حمایت بیشتری در محیط خانواده دریافت می‌کنند، گرایش کمتری به چنین رفتارهایی دارند. پس، اگر تاکنون توجه زیادی به این بعد از فرزند پروری نشان نداده‌اید، الآن زمان جبران آن است. خصوصاً اگر مخاطب شما نوجوان یا جوان باشد برقراری یک ارتباط صمیمی در کاهش و ترک این رفتار بسیار مناسب است. به طور کلی، به عنوان یک والد سعی کنید آن چیزی را که لذت بیشتری در فرزند شما ایجاد می‌کند، مانند، قرارهای هفتگی برای رفتن به رستوران، مهمانی، جمع‌های دوستانه، و … فراهم کنید.

زمانی که بتوانید ارتباط خوبی با فرزند خود برقرار کنید، می‌توانید در رابطه با مشکلات و آسیب‌های مصرف سیگار صحبت کنید. یا در صورت لزوم، عواقب آن را نشان دهید. برخی از مهمترین مشکلات روانشناختی ناشی از مصرف سیگار شامل موارد زیر است:

  • تنش و بی قراری را افزایش می‌دهد.
  • در فرآیند یادگیری و توجه اختلال ایجاد می‌کند.
  • توانایی خودکنترلی افراد را کاهش می‌دهد.
  • دود آن باعث افزایش بیش فعالی می‌شود.
  • مشکلات خلقی مانند اضطراب و افسردگی را افزایش می‌دهد.
  • و…

اکنون که دانستیم اگر متوجه شدیم فرزندمان سیگار میکشد چه کنیم؟ باید این نکته را در نظر داشته باشیم، که مصرف بیش از حد سیگار باعث ایجاد استرس‌های مزمن می‌شد. در واقع، این استرس‌ها فرآیند زندگی فرد را مختل می‌کند. در نتیجه باعث ایجاد اسهال و مشکلات خلقی مانند افسردگی می‌شود. در چنین شرایطی، استفاده از مشاوره افسردگی نیز توصیه می‌شود.

نتیجه گیری

به طور کلی اگر والد هستید و نگران سلامتی فرزند خود می‌باشید، حتماً به رفتارهای خودتان دقت کنید. بسیاری از مشکلات فرزندان ناشی از سبک‌های غلط تربیت و فرزند پروری است. با این حال، بدانید که هیچ چیز غیر ممکن و غیر قابل تغییر نیست. اما، نحوه‌ی مواجه با آن بسیار مهم است. اگر نتوانید واکنش مناسبی به رفتارهای فرزندتان نشان دهید، نمی‌توانید شرایط را تغییر دهید. پس، اگر متوجه شدید فرزندتان سیگار می‌کشد، در درجه اول خونسردی خودتان را حفظ کنید و سعی کنید از کم و کیف موضوع آگاه شوید. در قدم‌های بعد در کنار بهبود ارتباط و بررسی دایره دوستان و … با نظر مشاوران حرفه‌ای برای تغییر شرایط اقدام کنید.

دیدگاهتان را بنویسید

نظرات کاربران