تنوعطلبی، یک ویژگی شخصیت محور است که در موضوعات متعدد مطرح میشود و به معنای اشتیاق به چیزهای مشابه، کسب اطلاعات جدید، ارتباط با افراد مختلف و… میباشد. این ویژگی ذاتی بشر است و در همه انسانها به مقدار متفاوتی وجود دارد. اکثریت انسانها چند دست لباس دارند، دوست دارند در مکانهای مختلف، لباس متفاوتی بپوشند، از یکنواختی بدشان میآید و دوست دارند تفریحات مختلف را تجربه نمایند. اما گاهی تنوع طلبی در مسائلی عاطفی و جنسی مطرح است که منجربه خیانت و فروپاشی خانواده میشود.
از این رو، اگر پای اختلال شخصیت تنوعطلبی به میان بیاید اوضاع کاملا عوض میشود و حالت مرضی پیدا میکند که فرد در کنار مشاوره خیانت، باید درمان فردی نیز دریافت نماید که مفهوم مورد نظر ما در این مقاله نیز همین میباشد. برخی از افراد به اشتباه براین باور هستند که اگر امیال تنوعطلبی آنها ارضا شود، رفته رفته این میل کمرنگ میگردد؛ در صورتی که با هر بار بها دادن به آن، تقویت میشود و مانند باتلاقی است که هر چه بیشتر به آن وارد شوید و دست و پا بزنید، بیشتر در آن غرق میشوید.
تنوع طلبی چیست؟ اختلال شخصیتی که در روان شناسی به نام نئوفیلی یا نئوفیلیا شناخته میشود و به معنای عشق و اشتیاق به چیزهای جدید و بدیع است. تنوع طلبی جنسی یا عاطفی با میزان اشتغال ذهنی فرد به روابط جنسی و عاطفی متعدد و حیطه رفتاری آن نیز، با میزان تلاش فرد برای برقراری روابط متعدد با افراد جدید، مشخص میشود.
براساس یک نظر سنجی در سال 2010، از 16 هزار نفر در 52 کشور جهان، 25 درصد مردان خواهان برقراری رابطه افراد جدید بودند. و براساس گزارش زوج درمانگران، تنوعطلبی یک عامل اساسی برای تهدید روابط زناشویی و به مخاطره انداختن خانواده محسوب میشود. میزان ابتلا به آن را میتوان روی یک طیف نشان داد که هر چه به انتهای آن نزدیک میشویم شدت اختلال و پیامدهای آن بیشتر میشود. امروزه با افزایش فضای مجازی و در دسترس بودن انواع محتوای جنسی و عاطفی از سنین نوجوانی، میزان ابتلا به تنوعخواهی افزایش یافته است. به گونهای که برخی از افراد صراحتا اقرار میکنند که نمیتوانند برای بودن در یک رابطه تعهد داشته باشند و ترجیح میدهند روابط متعدد را تجربه نمایند.
عوامل متعددی شکلگیری تنوع طلبی دخالت دارند. برخی از صاحبنظران بر این باور هستند که تنوعخواهی به عنوان یکی از الگوهای فکری و رفتاری، ارثی میباشد و معمولا از والدین به فرزندان متقل میشود که به دلیل ساختار بیولوژیکی آن میباشد. البته بدین معنا نیست که اگر پدری تنوعطلب باشد، حتما فرزندان هم مبتلا میشوند. بلکه عوامل متعددی در این میان دخیل میباشند که در ذیل شرح داده میشوند:
یکی از مهمترین دلایل افزایش تنوع طلبی، مسئله پورنوگرافی میباشد. پورنوگرافی منجربه ایجاد تخیلات جنسی و عاطفی میشود که در واقعیت امکان تحقق آنها وجود ندارد و تنها مختص فیلمهای پورن میباشد. ممکن است فرد برای تجربه نوع خاصی از رابطه، انواع رابطه را امتحان نماید که شاید تصوراتش تحقق یابد. درصورتی که تحقق چنین خیالاتی در دنیای واقع و در یک رابطه سالم، امکانپذیر نیست. از این رو افرادی که خیالپردازیهای جنسی حاصل از پورنوگرافی آنها زیاد است، بیشتر در معرض تنوعطلبی قرار دارند و حتما باید مشاوره فردی دریافت نمایند.
افرادی که مسئولیتپذیر نیستند، تمایلی برای برقراری روابط عاطفی طولانی مدت و ازدواج ندارند. آنها بدون هیچ تعهدی روابط متنوع برقرار میکنند و حاضر به پذیرش مسئولیت نیستند. اگر پای صحبت آنها بنشینید ممکن است خودشان به این موضوع اقرار نمایند. علاوه براین تنوع طلبی نیز منجربه بیوفایی میشود؛ زیرا شخص تنوعطلب نمیتواند در یک رابطه طولانی بماند.
تروماهای دوران کودکی مانند آزار جسمی و جنسی، تعرض و خیانت والدین نیز در تنوع طلبی نقش اساسی ایفا میکنند. در جلسات رفتار درمانی، درمان شناختی-رفتاری و روانکاوی احساسات، افکار و فرضیات این افراد ارزیابی میشود. تنوعخواهی آنها ممکن است نوعی خشم جابهجا شده، تخلیه هیجانات منفی کودکی، حس انتقامجویی و یا یک مکانیسم دفاعی باشد.
نارضایتی زناشویی شاید دلیلی برای تنوع طلبی نباشد؛ اما یک بهانه اساسی است. افرادی که به جای ساختن رابطه عاطفی فعلی و زندگی مشترک خود، به روابط متنوع پناه میبرند تا نیازهای خود را تامین کنند. یکی از اهداف مهم ازدواج تامین نیازهای جنسی و عاطفی زوجین میباشد، هنگامی که این نیازها در بستر رابطه زناشویی تحقق پیدا نکنند، فرد به روابط فرازناشویی روی میآورد تا آنچه را که در زندگی مشترک به آن نرسیده در خارج از خانواده، بتواند بیاید؛ اما چون ناکام میشود، روابط متعدد را تجربه میکند. برای افزایش رضایت زناشویی به مشاوره روابط عاطفی مراجعه کنید.
بدون تردید یکی از مهمترین دلایل افزایش تنوع طلبی در جوامع جهانی، استفاده بیرویه از فضای مجازی میباشد و پاسخی برای این است که که چرا مردان به زنی که دوستش دارند خیانت میکنند؟ در واقع خیانت به همسر، اتفاق تازهای نیست؛ اما امروزه با گسترش فضای مجازی و دسترسی سریع و آسان به انواع رسانهها و شبکههای اجتماعی، شاهد فروپاشی زندگی زناشویی و سست شدن بنیان خانواده هستیم. یکی از دلایل اساسی این موضوع، دسترسی به سایتهای پورنوگرافی و انواع روابط مجازی است.
عدم آموزش صحیح در زمان مناسب نیز از دلایل تنوعطلبی میباشد. هنگامی که در خانواده، مدرسه و جوامع آموزشی، اطلاعات لازم و کافی به افراد ارائه نمیشود، آنها به سایتهای پورنوگرافی مراجعه کرده و از طریق منابع نادرست اطلاعات کسب میکنند؛ سپس تصور آنها این است تنها شیوه موجود برای کسب رضایت جنسی و برقراری روابط عاطفی، همین شیوه میباشد. علاوه براین، آنها درمورد اینکه تنوع طلب یعنی چه، دارای باورهای اشتباه هستند.
افرادی که به انواع مواد مخدر و مشروبات الکی اعتیاد دارند، توانایی تصمیمگیری منطقی و عمل براساس عقل و تفکر را از دست میدهند. علاوه براین در برخی موارد اعتیاد، میزان پایبندی فرد به اصول اخلاقی کاهش مییابد و درج جهت تهیه مواد دست به هر کاری خواهد. اینکه چرا مردان متاهل معشوقه دارند؟ یکی از عوامل آن، مصرف مواد مخدر و پیامدهای ناشی از آن میباشد.
گاهی انسانها از اطرافیانشان به صورت منفی تقلید میکنند و تمایل دارند تجارب مشترکی داشته باشند. امروزه به دلیل گسترش فضای مجازی و تبلیغهای خلاف عقل و شرع در رسانهها، شاهد جریانهای این چنینی و دعوت دیگران برای پیوستن به ایشان هستیم که باعث افزایش تنوع طلبی و آسیب جدی به خانواده و اشخاص شده است.
ابتلا به برخی از اختلالات روانی به ویژه اختلال شخصیت و اختلالات هویتی نیز باعث میشود برخی از افراد به سمت تنوع طلبی گرایش داشته باشند. بنابراین هنگام انتخاب همسر، حتما برای مشاوره پیش از ازدواج به متخصص مراجعه نمایید تا در این زمینه به شما کمک نماید.
مهمترین سوالی که در اینجا مطرح میشود این است که چگونه تنوع طلبی را تشخیص دهیم و نشانهها و علائمی که ما را به سمت شناخت فرد تنوعطلب میبرد، کدامند؟ بهترین زمان برای شناخت این موضوع، قبل از شروع رابطه و تصمیم برای ازدواج میباشد. چرا که پس از آن بهبودی و درمان مشکل است؛ اما خوشبختانه در بسیاری از موارد، امکانپذیر میباشد. از جمله راههای شناختن فرد تنوعطلب عبارتند از:
برای جلوگیری از تنوع طلبی، باید برای روابط خویش چارچوب و معیار تعیین نمایید و به هیچ وجه سراغ پورنوگرافی، سایتها و صفحات مستهجن نروید. این شبکهها نیازهای کاذب و تصوراتی ایجاد میکنند که در واقعیت امکان تحقق آنها وجود ندارد. با خلاقیت و هنر زنانگی و مردانگی، یکنواختی را در رابطه زناشویی خود از بین ببرید. دوستیهای سالم با افراد همجنس ایجاد و ارتباط خود را با آنها قوی نمایید. پیامدهای تنوعطلبی را پیوسته با خود مرور کنید و توجه داشته باشید که این اختلال، وجهه فردی و اجتماعی شما را متزلزل میکند و مانع از تشکیل یک خانواده مطلوب و متعالی میشود. یکی از راههای دیگر برای جلوگیری از تنوعخواهی این است که بر میزان و نوع استفاده خویش از فضای مجازی نظارت کافی داشته باشید و در صورت خیانت در رابطه، به متخصص مراجعه نمایید.
تنوع طلبی چیست؟ در روابط عاطفی و جنسی به معنای تمایل به برقراری رابطه با افراد متفاوت و متنوع میباشد که دلایل متعددی دارد. برخی از این دلایل به گذشته فرد و تروماهای کودکی برمیگردد که حتما توسط متخصص باید درمان شوند. تنوعطلبی آبرو و اعتبار فرد در جامعه را خدشهدار میکند و رابطه عاطفی و بنیان خانواده را متزلزل مینماید؛ بنابراین قبل از آنکه دیر شود، برای درمان مراجعه کنید. در مرکز مشاوره باتابان، روانشناسان و مشاوران مومن، متعهد و متخصص، در کنار شما هستند. از وبسایت باتابان وقت رزرو نمایید و از خدمات تخصصی و حرفهای بهرهمند شوید.
زوج درمانی | درمان اختلالات اضطرابی و وسواس
مشاور اختلالات فردی و روانکاوی
زوج درمانی، مشاوره فردی و خانوادگی، درمان اختلالات خلقی، اضطراب، افسردگی
مشاوره ازدواج | مشاوره تحصیلی
مشاور حقوقی، کیفری و خانواده
مشاوره ازدواج و زوح درمانی و درمان اختلالات جنسی
حتما در مجله روانشناسی مرکز مشاوره باتابان بخوانید:
برای عضویت در خبرنامه و دریافت جدیدترین مقالات به صورت هر دو هفته یکبار، لطفا ایمیل خود را وارد کنید