دروغگویی یک رفتار نادرست و آگاهانه برای متفاوت جلوه دادن واقعیت و فریب شریک عاطفی خود است. هر چند انسانها تلاش میکنند در روابط اجتماعی خود با صداقت رفتار کنند، اما دروغگویی امری نادر نیست. بالعکس، تحقیقات نشان داده افراد در زندگی زناشویی به دلایل مختلفی به یکدیگر دروغ میگویند. دروغگویی، یکی از خطوط قرمز بسیار مهم همهی افراد است. هیچ کس نمیتواند زندگی پایدار و سراسر آرامش را در کنار افراد مبتلا به دروغگویی تجربه کند. به همین دلیل، شناخت علتهای دروغ گفتن در رابطه همسران بسیار مهم است. این علتها ما را برای رسیدن به راهکارهای صحیح یاری میکند. اگر مایلید بدانید چرا همسر شما به شما دروغ میگوید، این موضوع را از نگاه مشاوره روابط عاطفی بررسی کنید.
دروغگویی در اکثر فرهنگها و ادیان مورد مذمت قرار گرفته و ناپسند است. با این حال، در همهی جوامع شایع میباشد. خبرگزاری فرانسه از لندن این چنین گزارش میکند که، هر آمریکایی در هر 8 دقیقه یک بار دروغ میگوید. همچنین، در ایتالیا، تحقیقات یک نشریه روانشناسی، نشان داد، 70 درصد از 360 زن و مرد شرکت کننده در مصاحبه اعلام کردند روزانه بین 5 تا 10 بار دروغ میگویند. این افراد برای دروغگویی خود دلایل مختلفی داشتند. در این میان، زنان بیشتر در رابطه با امور خانه و مردان درباره شغل خود دروغ میگفتند. برای بررسی علت دروغ گفتن از نظر روانشناسی، بهتر است این موراد را به تفکیک در زنان و مردان مورد بررسی قرار دهیم.
زنان ممکن است به دلایل زیر به همسر خود دروغ بگویند:
زنان زمانی که نتوانند به همسر خود اعتماد کنند، به ناچار به دروغ متوسل میشوند. این بیاعتمادی میتواند در موضوعات مختلف باشد. بنابراین، ممکن است روابط او را دائماً کنترل نمایند اما اذعان کنند که بیاطلاع هستند.
این مهمترین وظیفهی یک مرد است که نیازهای همسر خود را تأمین کند. اگر بی توجهی مرد به زن ادامه دار باشد و مانع از تلاشهای همسر خود بشود، زنان از دروغ برای رسیدن به خواستههای خود استفاده میکنند.
زنانی که در رابطه خود احساس امنیت ندارند، ممکن است در رابطه با هر فعالیتی به همسر خود دروغ بگویند.
زنان میتوانند شرکا و مشورت دهندگان خوبی در زمینه مسائل اقتصادی باشند. وقتی نادیده گرفته میشوند، ممکن است بهصورت مخفیانه و با دروغ مشارکت اقتصادی کنند.
وقتی مردان نتوانند محیط خانه را به خوبی اداره کنند، زنان برای برقراری مدیریت اقتصادی و … تلاش میکنند. اما، چون این امر مطلوب مردان نیست. ممکن است دروغ بگویند. مثلاً، از حقوق اول ماه برای جلوگیری از خرجهای اضافه برمیدارند و اذعان میکنند که بیاطلاع هستند.
بسیاری از زنان وقتی در رابطه با مشکلات خانه پدری خود صحبت میکنند، مورد تمسخر یا سرزنش قرار میگیرند. بنابراین، سعی میکنند این مشکلات را پنهان نمایند و به دروغگویی روی میآورند.
اگر یک زن نسبت به همسر خود شکاک باشد، حتماً از راههای مختلفی برای رسیدن به پرسشهای ذهنی خود اقدام میکند. طبیعتاً نمیتواند در این موارد با همسر خود صادق باشد.
زنان برای برقراری پیوندهای عاطفی و محبوبیت بیشتر خود دروغ میگویند. این دلیل دروغ در رابطه خصوصاً در زمان نامزدی بیشتر وجود دارد.
اگر مردان در رابطه عاشقانه خود دروغ میگویند، باید دلایل زیر بررسی شود:
مردانی که تمایل به رفیق بازی دارند اما با این رفتار توسط همسر تخریب میشوند، دروغ گفتن در رابطه را ترجیح میدهند.
بسیاری از مردان ممکن است برای جلب رضایت همسر خود هر کاری بکنند. خصوصاً برای تأمین نیازهای فرزندان با اثبات توانایی خود نیاز دارند. بنابراین، در موارد مالی با دروغ گفتن بدهیهای سنگین به بار میآورند.
مردان از سرزنش و تحقیر شدن بیزارند. اگر از جمله زنانی هستید که با قهر کردن یا رفتارهای دیگر همسر خود را سرزنش میکنید، روانشناسی قهر زن پیش بینی میکند همسرتان با شما صادقانه رفتار نخواهد کرد.
کسب درآمد برای مردان بسیار مهم است. برخی از مردان تمایل زیادی به پس انداز کردن دارند. به نوعی آرامش روانی آنها به این امر بستگی دارد. در چنین شرایطی پس انداز میکنند اما دروغ میگویند.
حتماً توجه کنید که مردان تمایلی ندارند مشکلات کاری خود را با همسرشان در میان بگذارند. بنابراین، زنانی که اصرار زیادی بر دانستن همه مسائل دارند ممکن است در این موارد با دروغ گفتن در روابط عاشقانه مواجه شوند.
برای تشخیص دروغ در رابطه عاشقانه ما نشانههای متقنی نداریم. بنابراین، نمیتوانیم افراد را متهم کنیم به اینکه دروغ میگویند. اما، روانشناسی رابطه معتقد است افرادی که در برخورد با شریک عاطفی خود دروغ میگویند ممکن است برخی از نشانههای زیر را داشته باشند. بنابراین، نسبت به این نشانهها هوشیار باشید.
حتماً توجه کنید که ممکن است عصبی بودن، حواس پرتی یا عدم تماس چشمی را با دروغگویی اشتباه بگیرید. تنها تکیه بر نشانههای رایج دروغگویی ممکن است منجر به نادرست خواندن یا برچسب زدن نادرست به رفتارهای همسرتان شود. پس، تشخیص سرنخ های غیرکلامی دروغ میتواند دشوار باشد و از فردی به فرد دیگر متفاوت است.
اگر در رابطه عاشقانه خود اولین دروغ را آغاز کردیم، ممکن است نتوانیم هیچ گاه زمانی برای آخرین دروغ تعیین کنیم. طبیعتاً برای جبران دروغهای قبلی ناچاریم از دروغهای جدیدتری استفاده کنیم. بنابراین، باید سعی نماییم از ابتدای تشکیل رابطه نسبت به این عهد خود وفادار باشیم. در غیر این صورت،
اگر میخواهید دروغ گفتن در رابطه عاشقانه روابط شما را تهدید نکند باید،
گاهی دروغ گفتن نشان از برخی اختلالات روانشناختی دارد. در این شرایط زوجین باید روانکاوی بشوند تا علت اصلی مشکل مشخص شود.
اینکه شما همسرتان را به خاطر دروغ گفتن در رابطه ببخشید یا نه، کاملاً به انتخاب شما بستگی دارد. در واقع، نوع برخوردهای قبلی همسرتان و میزان آسیبی که دروغگویی با خود به همراه داشته میتواند بر تصمیم گیری شما تأثیر بگذارد. طبیعتاً بخشیدن همسرتان به دلیل خیانت در رابطه سختتر از بخشیدن او درباره دروغ گفتن برای تفریح یا پس انداز مالی است. اما، در نظر داشته باشید، کینه میتواند در درجه اول به سلامت روان شما آسیب بزند. پس، حتماً ابتدا با یک مشاور خانواده صحبت کنید. بخشیدن همسر یا شریک زندگی خود به این معنی نیست که از دروغگویی یا رفتار آزاردهنده او چشم پوشی میکنید. بلکه، مشاوره فرصتی فراهم مینماید تا شما بدون ترس از قضاوت شدن، هیجانات خود را تخلیه کنید. دلایل دروغگویی او را بررسی نمایید. همچنین، از بهترین و کمآسیبترین راهکارها برای مدیریت این شرایط استفاده کنید.
دروغ گفتن در رابطه به هر میزانی که باشد، میتواند یک تهدید فوقالعاده جدی برای رابطه شما به حساب آید. زوجین موفق خطوط قرمز یکدیگر را میشناسند و به آن احترام میگذارند. بنابراین، این روابط کمتر با آسیبهای دروغگویی مواجه میشوند. اگر شما از جمله افرادی هستید که ناخواسته مرتکب این اشتباه شدهاید و پیامدهای زیانبار آن رابطهی شما را با چالش مواجه کرده، حتماً از زوج درمانی کمک بگیرید. با همراهی مشاوران باتابان رابطهی شما میتواند به گرمی گذشته ادامه داشته باشد.
مشاور اختلالات فردی و روانکاوی
زوج درمانی، مشاوره فردی و خانوادگی، درمان اختلالات خلقی، اضطراب، افسردگی
مشاوره ازدواج | مشاوره تحصیلی
مشاور حقوقی، کیفری و خانواده
مشاوره ازدواج و زوح درمانی و درمان اختلالات جنسی
زوج درمانی | درمان اختلالات اضطرابی و وسواس
حتما در مجله روانشناسی مرکز مشاوره باتابان بخوانید:
برای عضویت در خبرنامه و دریافت جدیدترین مقالات به صورت هر دو هفته یکبار، لطفا ایمیل خود را وارد کنید