اسهال استرسی (علائم، تشخیص + درمان اسهال ناشی از استرس)

  • تایید شده توسط روانشناس
  • تاریخ انتشار: ۱۴۰۲/۱۱/۰۴
  • تاریخ به روز رسانی: ۱۴۰۳/۰۱/۱۶
  • نویسنده:

استرس واکنش طبیعی بدن در برابر رویدادهای اضطراب‌آور است و کمی از آن برای زندگی ما لازم است؛ اما در دنیای مدرن استرس به بخشی از زندگی روزمره ما تبدیل شده است که با علائم و واکنش‌های رفتاری، هیجانی و فیزیولوژی همراه است. یکی از علائم فیزیولوژی، اسهال ناشی از استرس است. این وضعیت می‌تواند با محدودیت‌های زیادی در خانه، مدرسه، محل کار و اجتماع همراه باشد به گونه‌ای که هر چه دفعات ابتلای به آن بیشتر شود بخش‌هایی از زندگی فرد را مختل می‌کند.

چرا وقتی استرس دارم اسهال می‌گیرم؟

اگر شما هم دچار اضطراب شده باشید احتمالا در بسیاری موقعیت‌های پرتنش‌زا احساس کرده‌اید دل و روده‌تان بهم ریخته و به اصطلاح دچار گرفتگی روده شده‌اید؛ در این حالت ممکن است دچار اسهال استرسی شوید. در واقع نگرانی و آشفتگی منجر به ترشح هورمون‌هایی می‌شود که به معده هشدار می‌دهد حرکت را در روده کوچک کُند نماید. این هورمون‌ها منجربه افزایش حرکت در روده بزرگ می‌شوند.

وضعیت کنونی  پاسخی برای حذف سموم بالقوه مضر در بدن می‌باشد؛ بنابراین شاید شما به اسهال ناشی از استرس بگیرید و مجبور شوید بیشتر دستشویی بروید. به طور کلی آشفتگی هیجانی و بی‌قراری شما بر بدنتان تاثیر می‌گذارد؛ حتی ممکن است احساس تنگی نفس داشته باشید، بر همین اساس نیز بسیاری از افراد می‌پرسند چرا استرس باعث تنگی نفس می‌شود؟ که این وضعیت واکنش بدن در برابر رویدادهای تنش‌‌زا می‌باشد.

علائم اسهال ناشی از استرس

علائم Stress diarrhea

درمورد واکنش‌های فیزیولوژیک بدن به حالات و شرایط روانی و هیجانی، نکته مهمی که باید مورد توجه قرار بگیرد این است که این وضعیت به دلیل مشکلات و بیماری‌های پزشکی نباشد؛ زیرا نحوه درمان هر کدام متفاوت است. اگر شما به اسهال ناشی از استرس مبتلا شده باشید ممکن است هر چه پزشک به شما دارو بدهند باز بهبود پیدا نکنید و اگر اسهال شما ناشی از اضطراب و بی‌قراری نباشد و تحت روان درمانی قرار بگیرید تغییری در وضعیت خود احساس نخواهید کرد. از جمله علائم آن می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • احساس درد و گرفتگی در شکم
  • از دست دادن کنترل روده
  • نیاز فوری به تخلیه روده

تشخیص اسهال استرسی

در اسهال ناشی از استرس، همزمان با احساس نگرانی، آشفتگی، بی‌قراری، اضطرار و اضطراب احساس می‌کنید معده‌تان بهم ریخته و نیاز به تخلیه فوری دارید. در واقع در اسهال استرسی، اضطراب، آشفتگی و اسهال با یکدیگر وجود دارند. اسهال یک اصطلاح پزشکی برای مدفوع شُل و آبکی است. این وضعیت ممکن است حاد یا مزمن باشد و یک تا دو روز ادامه یابد.

پیشگیری از اسهال استرسی

پیشگیری از اسهال استرسی پاسخ ساده‌ای دارد که رسیدن به آن چندان آسان نیست! ” استرس نداشته باشید” اگر می‌خوهید در اثر اضطراب اسهال نشوید، استرس خود را کنترل نمایید. حرف زدن در این باره آسان‌ است اما عمل به آن سخت است. اگر بتوانید علائم و منابع آشفتگی خود را بشناسید می‌توانید روی مکانیسم‌های مقابله‌ای آن کار کنید.

علاوه براین از خوردن غذهایی که منجربه تحریک‌پذیری روده می‌شود، خودداری کنید. محصولات لبنی، نوشیدنی‌های گازدار و کافئین‌دار، آبمیوه‌ها و برخی از خشکبار مثل آلوخشک می‌توانند ریسک ابتلا به اسهال را افزایش دهند؛ بنابراین در شرایطی که فکر می‌کنید برایتان پرتنش است از خوردن آن ها پرهیز نمایید تا بتوانید اسهال ناشی از استرس را مدیریت نمایید. یا اینکه اگر بدانید کمبود کدام ویتامین باعث استرس می‌شود؟ نیز به شما در پیشگیری از اسهال کمک می‌کند.

چه کسانی در معرض خطر اسهال ناشی از استرس قرار دارند؟

فردی جلوی آینه متاثر از درد اسهال ناشی از استرس

برخی بر این باور هستند تنها افرادی که مشکلات معده و روده دارند به اسهال ناشی از استرس مبتلا می‌شوند، در صورتی که حتی اگر شما مشکلات معده قابل تشخیص ندارید ممکن است به آن مبتلا شوید. با این وجود افرادی که مشکلات معده دارند بیشتر در معرض می‌باشند زیرا در این شرایط روده بزرگ آن‌ها بیشتر تحریک می‌شود. علاوه براین افرادی که واکنش معمول آن‌ها به استرس انجام کارهایی است که استرس را بیشتر می‌کند اسهال ناشی از استرس را بیشتر تجربه می‌کنند.

درمان اسهال استرسی

برای درمان ابتدا  باید استرس را درمان کنید. برخی از افراد بر این باور هستند که با مصرف داروهای ضد اسپاسم می‌توانند از آن جلوگیری کنند؛ اما این داروها تنها می‌توانند اسپاسم عضلانی را درمان نمایند و اضطراب را کاهش نمی‌دهند. برخی از افراد چون نگران هستند که در شرایط پرتنش دچار اسهال شوند مضطرب‌تر و بی‌قرارتر می‌شوند! در این شرایط اگر تمام داروهای ضد اسهال را هم مصرف کنید بعید است نتیجه‌ای دریافت نمایید مگر اینکه ابتدا استرس خود را مدیریت کنید.

 

منابع و نشانه‌های استرس را بشناسید

برای درمان اسهال استرسی، ابتدا باید علائم و نشانه‌های آن را بشناسید. اینکه بدانید چه موقعیت‌های اضطراب‌زایی پیشِ رو دارید به شما کمک می‌کند با استفاده از روش‌های آرام‌سازی خود را آرام نمایید و نگرانی و آشفتگی خود را کنترل کنید. با توجه به آگاهی که از وضعیت روانی خود و نحوه واکنش خود در شرایط تنش‌زا دارید سبک غذایی خود را مدیریت نمایید.

 

اهداف خود را تعیین کنید

اولویت‌ها و اهداف خود را معین نمایید تا کمتر برای مسائل مختلف نگران و مضطرب شوید. ارزیابی کنید که آیا کارهایی وجود دارد که برای آن‌ها وقت می‌گذارید در حالی که چندان اهمیتی در زندگی شما ندارند؟ با حذف این موارد می‌توانید استراحت خود را بیشتر کنید و استرستان را کاهش دهید.

 

برنامه ریزی نمایید

وضعیت غیرقابل پیش‌بینی و بهم ریخته، آشفتگی را افزایش می‌دهد. اگر بتوانید برنامه ریزی کنید تا حدی شرایط زندگی شما قابل پیش‌بینی می‌شود و می‌توانید از میزان تنش بکاهید. به طور کلی برای درمان اسهال استرسی باید اضطراب و نگرانی خود را کاهش دهید.

 

کمک بگیرید

علاوه‌بر این درمان‌ها، می‌توانید از مشاوره برای کمک به شناسایی راه‌های جدید برای مدیریت بهتر آن بهره‌مند شوید. گاهی اوقات مراجعه به یک متخصص به شما در شناسایی الگوهای استرس در زندگی و درمان آن‌ها کمک می‌کند.

برای درمان اسهال استرسی از کجا کمک بگیریم؟

کودک مبتلا به شکم درد

خط اول درمان اسهال ناشی از استرس، کنترل و مدیریت و درمان اضطراب و پریشانی روانی است. در مرکز مشاوره باتابان درمانگران، مشاوران و روان‌شناسان متخصص و با تجربه در حوزه پیشگیری و درمان آن، به شما کمک می‌کنند تا اسهال استرسی خود را درمان نمایید. بدون مراجعه حضوری و با مطالعه رزومه و تجارب متخصصین وقت رزو نمایید و از خدمات مشاوره آنلاین و تلفنی و حضوری مرکز باتابان بهره‌مند شوید. چنانچه سوال و ابهامی دارید با پشتیبانان مرکز به صورت آنلاین و تلفنی ارتباط بگیرید تا شما را راهنمایی کنند.

نتیجه‌گیری

اسهال استرسی وضعیتی است که در پاسخ دستگاه گوارش به شرایط اضطراب‌زا بروز می‌کند و زندگی فرد را با محدودیت‌های زیادی مواجه می‌کند. برای پیشگیری و درمان آن ابتدا باید منابع و علائم پریشانی و آشفتگی خود را بشناسید و مدیریت نمایید. چنانچه اسهال ناشی از استرس حاد باشد و با بیماری‌ها و اختلالات دیگر همراه باشد می‌تواند زندگی شما را مختل نماید.

دیدگاهتان را بنویسید

نظرات کاربران