چه کسانی نیاز به روانپزشک دارند؟ (5 علامت نیاز به مراجعه)

  • تایید شده توسط روانشناس
  • تاریخ انتشار: ۱۴۰۳/۰۸/۲۲
  • تاریخ به روز رسانی: ۱۴۰۳/۰۹/۰۲
  • نویسنده:

با وجود اینکه درسال‌های اخیر فرهنگ مراجعه به مشاور و روانشناس تغییر یافته و دیگر کمتر کسی فکر می‌کند کسی که به درمانگر مراجعه می‌کند مشکل دارد و افراد با خیال راحت می‌توانند به کلینیک روانشناسی مراجعه نمایند؛ اما هنوز هم افراد زیادی هستند که برای مراجعه به روانپزشک مقاومت می‌کنند و می‌خواهند بدانند چه کسانی نیاز به روانپزشک دارند؟ امروزه مطالعات نشان داده‌اند دارودرمانی در کنار روان‌درمانی برای بسیاری از مشکلات روانشناختی ضروری می‌باشد؛ از این رو ممکن است مشاوره فردی شما را به روانپزشک نیز ارجاع بدهد. البته به نظر می‌رسد بیشترین نگرانی این افراد به دلیل اطلاعات نادرستی باشد که درمورد مصرف داروهای اعصاب و روان دارند و لازم است دیدگاه‌های خود را در این زمینه تغییر دهند.

تفاوت روانشناس و روانپزشک

مراجعه به روانپزشک

برای اینکه بدانیم چه کسانی نیاز به روانپزشک دارند؟ ابتدا باید فرق روانشناس و روانپزشک را بدانیم. روانپزشک، کسی است که ابتدا در رشته پزشکی عمومی تحصیل کرده؛ سپس برای گذراندن دوره تخصص خود، حرفه روانپزشکی را برگزیده است. اما روانشناسان و مشاوران، فارغ‌التحصیلان ارشد گرایش‌های مختلف روانشناسی و مشاوره هستند که از طریق رویکردها روانشناسی به درمان اختلالات روانی می‌پردارند؛ این متخصصان به مراجعین کمک می‌کنند در برابر بحران‌های زندگی رشد کرده و تغییر یابند. این متخصصان ارتباط تنگاتنگی با یکدیگر دارند و از آنجایی که روانشناسان و مشاوران مجوز و تجویز دارو ندارند، در بسیاری از موارد مراجعین خود را ارجاع می‌دهند. روانپزشک پس از مصاحبه و تشخیص، متناسب با شخصیت مراجع، دارو تجویز می‌کند. در واقع روانپزشکان تنها متخصصانی هستند که می‌توانند داروهای اعصاب و روان را تجویز نمایند.

چه کسانی نیاز به روانپزشک دارند؟

همان‌طور که اگر به بیماری جسمی مبتلا باشید به پزشک متخصص مراجعه می‌کنید، هنگام ابتلا به مسائل روانشناختی و اختلالات روانی باید به روانشناس و روانپزشک مراجعه نمایید. در مواردی نیز روانشناس در ادامه یا شروع درمان، مراجع را به روانپزشک ارجاع می‌دهد و گاهی شدت اختلال روانی به ویژه‌ در اختلالات طیف روانپریش و سایکوز به نحوی است که فرد برای طی کردن دوره درمان نیاز به بستری دارد. بنابراین یک پاسخ مشخص برای اینکه چه کسانی نیاز به روانپزشک دارند وجود ندارد. به طور کلی هنگامی که شرایط مراجع به گونه‌ای باشد که به روان درمانی پاسخ ندهد، جهت تنظیم سیستم مغز و تعادل در انتقال دهنده‌های عصبی، داروهای اعصاب و روان تجویز می‌شود. به عنوان مثال فردی که اضطراب شدید دارد، ابتدا باید داروهای ضد اضطراب مصرف کند تا ذهن و روانش پذیرای مشاوره شود. علاوه براین، دارو درمانی در کنار درمان روانشناختی خط اول درمان بسیاری از اختلالات روانی می‌باشد.

روانپزشک چه بیماری‌ هایی درمان می کند؟

روانپزشک چه بیماری‌ هایی درمان می کند؟

چه کسانی نیاز به روانپزشک دارند؟ برای برخی از افرادی که به اختلالات روانی مبتلا هستند مراجعه به روانپزشک ضروری می‌باشد. از جمله بیماری‌هایی که روانپزشک درمان می‌کند عبارتند از:

 

بیماری اسکیزوفرنی

بدون تردید یک پاسخ مهم برای سوال چه کسانی نیاز به روانپزشک دارند، افراد مبتلا به اسکیزوفرنی می‌باشد. این بیماری به رغم شیوع پایین آن، یکی از مزمن‌ترین و ناتوان‌کننده‌ترین اختلالات روانی است که عوامل ژنتیکی، محیطی و تربیتی در ابتلا به آن موثر می‌باشد. مبتلایان حتما باید تحت نظر روانپزشک قرار بگیرند تا از طریق مصرف دارو روند پیشرفت بیماری در آن‌ها کنترل شود. در اختلالات طیف اسکیزوفرنی که شدت اختلال زیاد باشد، فرد باید در بیمارستان بستری شود.

 

بیماری پارانویید

پارنویید الگوی فکری بی‌اعتمادی و سوءظن به دیگران است که با تحقیر و توهین و آسیب همراه می‌باشد. در بسیاری از موارد بی‌اعتمادی افراد مبتلا به پارانوئید، نسبت به شریک عاطفی و افراد مهم زندگی می‌باشد. آن‌ها نسبت به بیماری خود بینش ندارند و در پاسخ به سوال چه کسانی نیاز به روانپزشک دارند؟ باید گفت که کسانی که فاقد بینش هستند، حتما باید به روانپزشک مراجعه کنند. علاوه براین از آنجایی که درموارد شدید پارانویید امکان آسیب جدی به اطرافیان وجود دارد ممکن است روانپزشک ترجیح دهد، بیمار مدتی در بیمارستان تحت نظر باشد. این بیماری می‌تواند فرد را گوشه‌گیر کرده و با افسردگی نیز همبودی داشته باشد.

 

اختلالات خلقی

چه کسانی نیاز به روانپزشک دارند؟ افراد مبتلا به اختلالات خلقی شدید نیز باید به روانپزشک مراجعه کنند. اختلالات خلقی دسته‌ای از اختلالات روانی هستند که ویژگی اصلی آن‌ها تغییرات غیرعادی و شدید در خلق و خو است. این اختلالات شامل افسردگی عمده، اختلالات دوقطبی و اختلالات افسردگی فصلی هستند. احتمال اقدام به آسیب به خود یا دیگران، با افزایش شدت و مدت اختلال افزایش می‌یابد. روانپزشک با تجویز دارو، خلق مراجعین را متعادل می‌کند تا به مشاوره افسردگی پاسخ بدهند.

 

مشکلات وسواس

چه کسانی به روانپزشک مراجعه می‌ کنند؟ از دیگر بیماری‌هایی که روانپزشک درمان می‌کند، اختلالات طیف وسواس می‌باشد. وسواس فکری شدید محدودیت‌های وسیعی برای بیمار ایجاد کرده و زندگی او را مختل می‌کند. این اختلال شامل افکار و احساساتی است که شما را مضطرب و نگران می‌کند؛ سپس برای کاهش این اضطراب اعمال اجباری انجام می‌دهید که در بسیاری از مواقع باعث کاهش آن نمی‌شود. اسفاده از دارو درمانی در کنار روان درمانی به روند درمان تسریع می‌بخشد.

 

اختلالات عصب شناختی

دسته دیگر از بیماری‌هایی که به مصرف دارو نیاز دارند، اختلالات عصب شناختی همچون اختلال بیش‌فعالی و نقص توجه می‌باشد. این نوع اختلالات، اساس و پایه مغزی و عصبی دارند، لذا در کنار مراجعه به روانشناس به مصرف دارو نیز نیاز دارند.

چند پیشنهاد درمورد مراجعه به روانپزشک

چند پیشنهاد درمورد مراجعه به روانپزشک

درمورد مراجعه به روانپزشک و مصرف داروهای اعصاب و روان دیدگاه‌های اشتباهی وجود دارد که مانع از این می‌‌شود افراد از خدمات آن بهره‌مند شوند. پیشنهادات زیر پس از پاسخ به سوال چه کسانی به نیاز روانپزشک دارند؟ راهگشا می‌باشد:

 

  • روانپزشکان فقط دارو نمی‌نویسند؛ بلکه از طریق مصاحبه بالینی و تشخیصی و در صورت نیاز کسب اطلاعات کافی از روانشناس، خانواده و دوستان فرد، متناسب با وضعیت بیمار داروهای اعصاب و روان را تجویز می‌کند.
  • مثلا اگر فردی به تیک عصبی مبتلا باشد؛ باید با توجه به شغل و چرخه خواب و بیداری فرد داروی مناسب تجویز گردد.
  • به هیچ وجه بدون تجویز متخصص داروهای اعصاب و روان را نه مصرف کرده و نه قطع نمایید.
  • امروزه انواع داروهای اعصاب و روان وجود دارد؛ لذا دست روانپزشک برای تجویز داروهای مناسب شما به گونه‌ای که منجربه اختلال در زندگی‌تان نشود باز است.
  • برای کسب نتیجه صبور باشید و اگر ابهامی درمورد مصرف دارو دارید، با پزشک خود مطرح کنید.
  • اگر داروهای اعصاب و روان را تحت نظر متخصص مصرف کنید و روند قطع دارو را به درستی طی کنید، وابستگی ایجاد نمی‌شود.

نتیجه‌گیری

چه کسانی نیاز به روانپزشک دارند؟ در سال‌های اخیر دارو درمانی و روان درمانی، خط اول درمان بسیاری از اختلالات روانی می‌باشد. علاوه براین گاهی روانشناس به جهت تنظیم خلق و خوی بیمار، او را به روانپزشک ارجاع می‌دهد. دسته دیگری از اختلالاتی که روانپزشکان درمان می‌کنند، طیف سایکوز و روانپریش می‌باشند که متخصص با تجویز دارو، از پیشرفت بیماری جلوگیری می‌کند. بنابراین باورهای کلیشه‌ای و دیدگاه‌های اشتباه درمورد مراجعه به روانپزشک را کنار بگذارید و در صورت نیاز و ارجاع روان درمانگر با تجربه، به روانپزشک مراجعه کنید. در مرکز مشاوره باتابان روانشناسان، مشاوران و روانپزشکان مومن، متعهد و متخصص در کنار شما هستند. بدون محدودیت وقت رزرو نمایید و سوالات و ابهامات خود را از پشتیبانان مرکز پیگیری کنید.

دیدگاهتان را بنویسید

نظرات کاربران