ازدواج و تشکیل زندگی مشترک علیرغم شیرینی و تجربه لحظات ناب، با نگرانیهایی نیز همراه است. همه ما مایلیم یک ازدواج موفق داشته باشیم. با شناخت کافی از همسر زندگی خود را آغاز کنیم. همچنین، مشکلاتی را که در این مسیر ایجاد میشود را با بهترین راه کارها برطرف کنیم. با این حال، این شناخت به خودی خود حاصل نمیشود. بنابراین، نیاز داریم از یک مشاوره ازدواج کمک بگیریم. در روانشناسی ازدواج هر آنچه را که شما برای تشکیل یک زندگی موفق نیاز دارید، میآموزید. اگر مایلید در این رابطه بیشتر بدانید، دقایقی از وقت خود را به خواندن این مقاله اختصاص دهید.
ازدواج در دورههای مختلف تاریخی و در میان نسلهای مختلف معانی، کارکردها و ارزشهای متفاوت و حتی گاهاً متضادی داشته است. به طور کلی، از ازدواج تعاریف متفاوتی ارائه شده است. مانند اینکه، ازدواج یک رابطهای بر اساس شکیبایی میان یک زن و مرد بالغ به عنوان دو شخص منحصر به فرد است؛ یا اینکه، فرآیندی حاصل از ارتباط میان زن و مرد است؛ که تحت شرایط عرفی قانونی و شرعی برگزار میشود و عمل آن توسط قوانین و شرع مورد پذیرش است. در واقع، هر ازدواجی اهداف منحصر به فردی دارد.
با این حال، برخی از این اهداف ناپایدار و کم اهمیتند. بنابراین، نمیتوانند زوجین را برای یک مدت طولانی همراه با آرامش در کنار یکدیگر نگه دارند. از طرفی، برخی دیگر از انواع ازدواج بسیار پرثمر و پایدارند. روانشناسی ازدواج، به بررسی انواع عوامل اثرگذار بر ازدواج و اصول برقراری یک رابطه موفق میپردازد. بنابراین، زمینه را برای یک ازدواج پایدار و به دور از انواع آسیبها فراهم میکند.
روانشناسی ازدواج بر زوجین تأکید دارد. بنابراین، بررسی میکند که،
به طور کلی، اهداف روانشناسی ازدواج بسیار متعددند و نظریههای مختلف روانشناسی از جهات مختلف این موضوع را مورد بررسی قرار دادهاند.
چند مورد از مهمترین نظریات روانشناختی که به بررسی ازدواج پرداختهاند عبارتند از:
نظریه دوبلکس عشق آنچه را که قبلاً دو نظریه مجزا بودند ادغام میکند: نظریه مثلثی عشق و نظریه عشق به عنوان یک داستان.
استرنبرگ روانشناس معاصر آمریکایی در سال 1987 نظریهای ارائه داد. براساس این نظریه، عشق به عنوان یک مثلت با سه جزء صمیمیت، اشتیاق و تصمیم/تعهد در نظر گرفته میشود. مثلث به عنوان یک استعاره استفاده میشود، نه به عنوان یک مدل هندسی دقیق. در این مثلث، هر جزء جنبه متفاوتی از عشق را نشان میدهد.
استرنبرگ در سال 1998 نظریه مثلثی عشق را مورد ارزیابی قرار داد. در این نظریه جدید تلاش میشود، عشق با توجه به طیف وسیعی از عاطفهها، اندیشهها و انگیزشهای متفاوت با هم شناخته گردد. بر این اساس، ما آدمیان گرایش داریم عاشق کسانی بشویم که قصههایشان با قصه ما یکی یا مشابه است؛ اما، نقش آنها مکمل نقشی میباشد که ما داریم. اگر عاشق کسانی بشویم که قصه بسیار متفاوتی دارند، رابطه ما و عشق زیر ساخت این رابطه متزلزل است.
براساس این نظریه افراد با دیدگاهی اقتصادی به روابط خود مینگرند. هزینههای آن را برآورد و با پاداشها و منافع آن مقایسه میکنند. اگر یک فرد هزینههای رابطه را بیش از منافع آن برآورد نماید، پیش بینی نظریه تبادل این است که فرد تصمیم به ترک رابطه میگیرد.
در سال 1987، سیندی هازان و فیلیپ شاور، دو محقق از دانشگاه دنور، نظرات خود را در مورد روانشناسی عشق به اشتراک گذاشتند. آنها این نظریه را مطرح کردند که عشق رمانتیک یک فرآیند زیست اجتماعی و شبیه به نحوه ایجاد دلبستگی کودکان با والدینشان است. بنابراین، سبک دلبستگی یک فرد تا حدی توسط رابطهای که با والدین خود در دوران کودکی داشتند، شکل میگیرد. این همان سبک اولیه است که تا بزرگسالی ادامه مییابد، تا جایی که بخشی از روابط عاشقانه آنها میشود.
بسیاری از افراد مایلند بدانند روانشناسی ازدواج در چه زمینههایی میتواند کمک کند؟ آیا اختلاف سنی در ازدواج مشکل ایجاد میکند؟ در ادامه مهمترین مشکلاتی را که توسط روانشناسان ازدواج بررسی میشوند، مطرح میکنیم:
روانشناسی ازدواج به افراد توصیه میکند،
و….
برای اینکه روانشناسی ازدواج بتواند یک زندگی موفق را برای زوجین پیش بینی کند، باید هم روانشناس و هم زوجین وظیفه خود را در روند مشاوره به خوبی انجام دهند.
روانشناس به زوجین کمک میکند تا ابتدا روابط خود را به دور از قضاوت و سوءگیری بررسی کنند. در واقع، در یک رابطه هم باید جنبههای منفی و هم جنبههای مثبت بررسی شود. این کار کمک میکند تا چالشهایی را که فعلاً روابط را درگیر کرده است بشناسند. همچنین، اگر قصد شروع رابطه را دارند، بتوانند آسیبها و چالشهای احتمالی آن را پیش بینی کنند. در حقیقت، آن زوایایی که از دید افراد پنهان مانده است، توسط روانشناسی ازدواج کشف میشود.
لازم است بدانید، مشاوره ازدواج به جای شما تصمیم نمیگیرد. بلکه، راه انتخابی شما را با مزایا و معایب آن روشن میکند. در نتیجه، این شما هستید که تصمیم میگیرید آن را انتخاب کنید یا خیر. در نهایت، روانشناسان حرفهای باتابان، هر اطلاعاتی را که شما برای شروع یا بازسازی یک رابطه نیاز دارید، در اختیارتان قرار میدهد. همچنین، اگر آسیبهای جدیتر مانند خیانت یا طلاق را تجربه کرده باشید میتوانید پیش از شروع یک رابطه جدید با متخصص زوج درمانی در میان بگذارید.
اگر مشاور شما بسیار حرفهای باشد و از بهترین تکنیکها برای روابط شما استفاده کند؛ تا زمانی که شما آنها را به کار نبندید سودی ندارد. در واقع، زوجین زمانی میتوانند به پیشرفت رابطه خود کمک کنند که همپای مشاور به تکنیکها و تمرینات گفته شده عمل نمایند. همچنین، نتایج آن را به مشاور خود گزارش دهند.
بسیاری از آسیبهایی که یک رابطه را تهدید میکند، پیش از ازدواج و یا در ابتدای تشکیل زندگی مشترک شناخته میشوند. روانشناسی ازدواج بسیار مهم است. زیرا، با ورود به هنگام از بسیاری از این آسیبها پیشگیری میکند. همچنین، با ارائه روشهای سازنده و مفید به تقویت ارتباطات کمک میکند. با این حال، این تأثیر بسته به نوع عملکرد روانشناسان و میزان همکاری زوجین است. اگر احساس میکنید با چالشهایی مواجهید که مایلید وقت مشاوره دریافت کنید؛ متخصصان حرفهای و کارآزموده باتابان در خدمت شما هستند.
مشاور اختلالات فردی و روانکاوی
زوج درمانی، مشاوره فردی و خانوادگی، درمان اختلالات خلقی، اضطراب، افسردگی
مشاوره ازدواج | مشاوره تحصیلی
مشاور حقوقی، کیفری و خانواده
مشاوره ازدواج و زوح درمانی و درمان اختلالات جنسی
زوج درمانی | درمان اختلالات اضطرابی و وسواس
حتما در مجله روانشناسی مرکز مشاوره باتابان بخوانید:
برای عضویت در خبرنامه و دریافت جدیدترین مقالات به صورت هر دو هفته یکبار، لطفا ایمیل خود را وارد کنید