روانشناسی رابطه (انواع روابط و تیپ های شخصیتی در آن + تست)

  • تایید شده توسط روانشناس
  • تاریخ انتشار: ۱۴۰۳/۰۲/۲۷
  • تاریخ به روز رسانی: ۱۴۰۳/۰۷/۱۳
  • نویسنده:

ممکن است گاهی این تصور برای شما ایجاد شود که نمی‌توانید یک رابطه را به خوبی مدیریت کنید. شاید دیگران تمایلی ندارند با شما در ارتباط باشند. شاید نوع رفتار شما با رابطه‌تان متناسب نیست و هزاران شاید دیگر. با این حال، اطلاعات بیشتر درباره روانشناسی رابطه به شما کمک می‌کند تا انواع روابط را بشناسید. شناخت بیشتری از شخصیت عاطفی خود به دست آورید. همچنین، با راهکارهای روانشناسان رابطه برای حل تعارض‌ها آشنا شوید. در نهایت، از سالم بودن رابطه عاطفی خود با انجام یک تست مطمئن شوید.

آشنایی با مفهوم روانشناسی رابطه

آشنایی با مفهوم روانشناسی رابطه

روانشناسی رابطه زیر شاخه‌ای از علم روانشناسی است که به مطالعه روابط بین فردی از جمله روابط عاشقانه، دوستی‌ها و روابط خانوادگی می‌پردازد. در حقیقت، پویایی روابط انسانی و عواملی را که بر شکل گیری، دوام و یا اتمام روابط تأثیر می‌گذارد را مورد برسی قرار می‌دهد. بنابراین، در روانشناسی رابطه موضوعاتی مانند،

 

  • ارتباط
  • حل تعارض
  • سبک‌های دلبستگی
  • عشق و صمیمیت
  • تأثیر تجربیات گذشته بر روابط و خیانت در رابطه
  • رضایت از رابطه و تشکیل پیوندهای عاطفی قوی مورد توجه قرار می‌گیرد.

 

این شاخه از روانشناسی، از رویکردهای مختلف در شاخه‌های متعدد روانشناسی استفاده می‌کند. در نتیجه، هدف اصلی روانشناسی رابطه این است که افراد بتوانند روابط خود را بازسازی کنند. همچنین، این مسیر را با داشتن یک درک صحیح در مورد فرآیندهای روانی که می‌توانند بر روابط با دیگران مؤثر باشند، طی کنند.

انواع روانشناسی رابطه

هنگامی که از رابطه صحبت می‌شود، ما تمایل داریم کلمه “رابطه” را با روابط عاشقانه مرتبط کنیم. بنابراین، زمانی که به روابط عاشقانه فکر می‌کنیم، تصور اولیه ما مربوط به یک زوج است. همچنین، معمولاً فکر می‌کنیم که ارتباط میان همسران و روانشناسی عشق مهم‌ترین مسائل در زندگی یک فرد هستند، مگر اینکه او دارای فرزند باشد. با این حال، روانشناسی رابطه یک دسته‌بندی جامع و متفاوت از تصور ما ارائه می‌دهد. در نتیجه، می‌توانیم دریابیم به کدام روابط توجه کافی نداشته‌ایم.

 

روابط عاشقانه

این رابطه در صحیح‌ترین حالت خود در میان همسران وجود دارد. با این حال، باید بدانیم افرادی که زمینه برقراری یک پیوند عاشقانه برای آن‌ها فراهم نشده است؛ می‌توانند در سایر روابط موفق باشند.

 

روابط جنسی

 یک رابطه جنسی زمانی می‌تواند انرژی بخش و همراه با آرامش باشد که از طریق همسر و همراه با تعهدات آن برقرار شود. پس، اگر روابط جنسی شما خارج از این مسیر است بهتر است با یک متخصص روانشناسی عشق دختر به پسر صحبت کنید.

 

روابط خانوادگی

اگر این رابطه از پویایی، صمیمیت و سلامت لازم برخوردار باشد، می‌تواند در سایر روابط نیز تأثیر بگذارد. بنابراین، مشکلاتی که در روابط خانوادگی ایجاد می‌شود باید توسط متخصص زوج درمانی مورد بررسی قرار گیرد.

 

روابط دوستانه

در هر رابطه دوستانه حدودی وجود دارد که به نوعی توافقی میان افراد تعیین می‌شود.

 

روابط کاری

در هر فعالیتی که مشغول باشیم، می‌توانیم روابط کاری را تجربه کنیم. این روابط، بیشتر در زمینه کاری است که داریم انجام می‌دهیم.

 

روابط آشنایی

ما اغلب این نوع روابط را فراموش می‌کنیم و با آن‌ها به عنوان روابط بی اهمیت برخورد می‌کنیم. اما برای دفعات بسیاری، ارتباط کوتاهی با یک فروشنده یا … داریم. در حقیقت، روانشناسی رابطه کمک می‌کند تا بدانیم چگونه رابطه خوبی داشته باشیم؟

 

روابط آنلاین

 

روانشناسی روابط آنلاین

 

امروزه روابط انلاین نیز به روابط افراد در دنیا اضافه شده است. در این روابط، افراد می‌توانند در سراسر دنیا با یکدیگر ارتباط برقرار کنند. شما تا چه حد این ارتباط را تجربه می‌کنید؟

البته، دامنه روابط بسیار زیاد است. ما می‌توانیم به رابطه دانش آموز/معلم، مراجع/درمانگر و … نیز اشاره کنیم.

انواع شخصیت عاطفی در روانشناسی روابط عاطفی

انواع شخصیت عاطفی در روانشناسی روابط عاطفی

حتماً برای شما جالب است بدانید، شخصیت عاطفی شما کدام است و در روابط چه نقشی را ایفا می‌کنید؟ در روانشناسی رابطه، 4 نوع شخصیت عاطفی معرفی شده است:

 

شخصیت روشنفکر

در این نوع شخصیت، شما فردی باهوش، خوش بیان، تحلیل‌گر، بسیار منطقی، با قدرت مدیریت بالا برای حل مشکلات، مناظره کننده عالی و قادر به حفظ آرامش در موقعیت‎های هیجانی هستید. با این حال، ممکن است در مواجهه با احساسات دیگران یا خودتان مشکل داشته باشید. بنابراین، این تلقی ایجاد شود که از وسواس یا جدیت خاصی برخوردارید.

 

شخصیت همدل

اگر فردی همدل باشید، بسیار حساس، بخشنده، از نظر روحی سازگار و شنونده خوبی هستید. بنابراین، دیگران شما را به عنوان فردی یاری کننده، با استعداد، پرشور، درک کننده احساسات، پاسخگو می‌شناسند. از طرفی، احساسات منفی دیگران را نیز به راحتی جذب می‌کنید و نمی‌توانید حد و مرز تعیین کنید.. در نتیجه، ممکن است میزان افسردگی و اضطراب در شما بالاتر از دیگران باشد. اگر می‌خواهید با پریشانی روانشناختی درگیر نشوید، از خودگویی مثبت استفاده کنید. حد و مرز خود را با دیگران مشخص کنید. همچنین، برای تخلیه عواطف خود از ورزش‌های مورد علاقه غافل نشوید.

 

شخصیت محکم

شما به عنوان یک شخصیت‌ محکم، از نظر عاطفی برای خود و دیگران قوی هستید. اهل عمل هستید. می‌توانید در بحران خونسرد بمانید. قضاوت نمی‌کنید. با این حال، توانایی بالایی برای داشتن روابط بدون عمق و جذب هیجانات غم و ناامیدی دارید.

 

شخصیت جوش زن

شما می‌توانید احساسات خود را بیان کنید. به راحتی ببخشید. دوستان زیادی داشته باشید. همچنین، مسائل سخت را به راحتی پردازش کنید. با این حال، تکیه بر حمایت دیگران و نیاز به اشتراک گذاری هیجانات به میزان زیاد مطلوب نیست. باید خودکفایی را تمرین کنید. شما ویژگی‌های کدام شخصیت را دارید؟ برای مدیریت اختلافات روابط خود از چه راهکارهایی استفاده می‌کنید؟

تکنیک های روانشناسی رابطه برای حل اختلافات

تکنیک های روانشناسی رابطه برای حل اختلافات

زمانی که در روابط خود با چالش مواجه می‌شویم، معمولاً مایلیم این مشکل را با مشاوران در میان بگذاریم و بدانیم راهکار آن در روانشناسی چیست؟ و روانشناسان در این زمینه چه کاری انجام می‌دهند؟ قصد داریم چند تکنیک بسیار رایج که برای حل اختلافات روابط توصیه می‌شود را به شما معرفی کنیم.

 

  • در رابطه با مسائلی که شما را آزار می‎‌‌دهد با فرد مقابل صحبت کنید.
  • از کلماتی مانند همیشه یا هرگز استفاده نکنید.
  • یکدیگر را تحقیر نکنید.
  • با گفت و گو به نیازهای یکدیگر پی ببرید.
  • کمتر افکار منفی را در سر بپرورانید.
  • برای خود یک زمان آرامش و استراحت بدون حضور دیگران در نظر بگیرید.
  • حتماً به بهداشت خواب، خوراک و ورزش توجه کنید.
  • بپذیرید که باید در برخی موارد تغییر کنید.
  • و…..

چگونه روانشناسی رابطه می تواند از شکست جلوگیری کند؟

روانشناس رابطه چون از زاویه‌ی دیگری روابط را مورد بررسی قرار می‌دهد، می‌تواند آسیب‌های تهدید کننده روابط شما را شناسایی نماید. در واقع، زمانی که احساس می‌کنید این رابطه به خط پایان خود نزدیک شده است، یک زاویه نگاه صحیح به شما ارائه می‌دهد. بنابراین، می‌توانید با استفاده از خدمات روانشناسی ازدواج باتابان روابط عاطفی خود را در قدم اول حفظ و سپس تقویت کنید.

نمونه ای از تست روانشناسی رابطه

وقتی یک رابطه عاطفی را تجربه می‌کنیم حتماً مایلیم اطلاعات بیشتری درباره آن به دست آوریم. به دنبال راهی برای سنجش میزان علاقه شریک عاطفی و یا حتی صحیح بودن نوع پیوند عاطفی‌مان هستیم. طبیعتاً همه‌ی سؤالات ذهنی ما با انجام آزمون‌های روانشناختی پاسخ داده نمی‌شود. با این حال، می‌توانیم از تست روانشناسی عشق استرنبرگ (STLS) استفاده کنیم؛ تا دریابیم آیا عشق واقعی را در رابطه خود تجربه می‌کنیم یا خیر؟

نتیجه گیری

در این مقاله دانستیم که همه ما به برقراری ارتباطات مختلف نیاز داریم. بخشی از فرآیند رشد اجتماعی ما با این ارتباط محقق می‌شود. بنابراین، باید بتوانیم هر رابطه‌ای را به صحیح‌ترین شکل ممکن برقرار و حفظ کنیم تا چالش‌های کمتری را تجربه نماییم. البته، گریزی از آسیب‌های تهدید کننده رابطه نیست. هر رابطه‌ای ممکن است دوره‌های اوج یا افول داشته باشد. شما می‌توانید در رابطه با انواع ارتباطات خود با متخصصان روانشناسی رابطه باتابان در تعامل باشید. در نتیجه، از آسیب دیدن روابط خود پیشگیری کنید.

دیدگاهتان را بنویسید

نظرات کاربران