امروز رابطه قبل از ازدواج یک امر بدیهی تلقی میشود. این موضوع خصوصاً در میان نوجوانان و جوانان به بخشی از شرایط عضویت در گروههای مطرح تبدیل شده است. بنابراین، گرایش به این رابطه به عنوان یک رفتار بهنجار تلقی میشود. نیاز است تا به تحقیقات انجام شده در این عرصه بپردازیم و نتایج آن را در زندگی آینده افراد بررسی کنیم. هر چند نتایج این رفتار به وضوح مشخص است و متخصصان مشاوره جنسی در این زمینه نظرات غیرقابل تغییری دارند؛ با این حال، باز هم برخی افراد موافق و برخی دیگر این رابطه را تأیید نمیکنند. از نظر روانشناسی رابطه قبل ازدواج برای این نوع ارتباط ممکن است دلایل مختلفی وجود داشته باشد که در ادامه به آنها اشاره خواهیم کرد.
رابطه قبل از ازدواج از جمله پدیدههای اجتماعی-فرهنگی جدید میباشد که در چند سال اخیر رشد چشمگیری داشته است. این پدیده، در دهههای گذشته بیشتر در میان افراد مرفه و خصوصاً ساکن در شهرهای بزرگ دیده میشد. اما، اخیراً با افزایش سواد، مشارکت زنان، افزایش وسایل ارتباطی و… به شکل جدیدی در روابط جوانان خود را نشان داده است. آمارها حاکی از آن است که نیمی از دختران دانشجو در تهران پیش از ازدواج تجربه ارتباط با جنس مخالف را داشتهاند. همچنین، بین 20 تا 60 درصد افراد 14-18 سال غالباً بدون رضایت خانواده و به صورت مخفیانه با جنس مخالف ارتباط دارند. این روابط به شکلهای مختلفی مانند روابط همخانگی، روابط براساس عشق سیال، رابطه با چندین نفر به صورت همزمان، روابط ضد عاشقانه و… وجود دارد. باید این نکته را در نظر داشته باشیم که روانشناسی رابطه قبل ازدواج در فرهنگهای غربی صرفاً به بررسی پیامدهای پزشکی این رابطه پرداختهاند و تأثیر این رابطه بر زندگی متأهلی افراد مورد توجه قرار نگرفته است. حال آنکه، تحقیقات نشان داده این رابطه میتواند آسیبهای پزشکی و روانشناختی زیادی برای زندگی آینده افراد داشته باشد.
وقتی درگیر رابطه قبل از ازدواج میشویم خیلی به این مفاهیم توجه نمیکنیم که عشق واقعی چیست، چه شرایطی دارد و آیا این رابطه فعلی مفید است یا خیر؟ اما، این رابطه آسیبهایی با خود به همراه دارد. شاید در ابتدا آنها را احساس نکنید. اما، بیشترین تأثیر آن بر ادامه زندگی شماست.
از اثرات بسیار بارز رابطه با جنس مخالف، بیثباتی، کاهش کیفیت زندگی، کاهش رضایت زناشویی و افزایش اختلافات خانوادگی است. چنین خانوادههایی اصلاً فضای امنی ندارند که در آن با آرامش بتوانند به نیازهای یکدیگر رسیدگی کنند. بنابراین، دائماً در مشاجره هستند. این موضوع میتواند خانوادههای طرفین را نیز درگیر کند.
روانشناسی رابطه قبل ازدواج این هشدار را میدهد که میل به تنوع طلبی با این روابط افزایش مییابد. در نتیجه، این افراد به راحتی و به زودی از همسر خود خسته میشوند. در نتیجه، همواره آماده و مشتاق برقراری رابطه با فردی غیر از همسر خود هستند.
افرادی که این رابطه را تجربه کردهاند تمایلی به ایجاد یک رابطه پایدار همراه با تعهدات ندارند. در نتیجه، به هر روشی که مایلند رفتار میکنند. در این موارد بی توجهی مرد به زن بسیار شایع است.
جالب است بدانید، رابطه قبل از ازدواج برای افراد یک حس نوستالژیک ایجاد میکند. در واقع، زمانی که افراد در رابطه جدید قرار میگیرند دائماً زندگی قبلی را لذت بخشتر، زیباتر و بهتر تلقی میکنند. بنابراین، خواهان بازگشت به دوران گذشته و تجربه همان احساس و خاطرات هستند. در نتیجه، در زندگی فعلی خود حداقل طلاق عاطفی را آغاز میکنند.
افرادی که قبل از ازدواج رابطه با جنس مخالف را تجربه میکنند، بعد از ازدواج از انتخاب خود متأسف و پشیمان هستند. بنابراین، بسیاری از بهانهگیریها، مشاجرات و چالشهای زوجین به این موضوع بازمیگردد. حتی ممکن است منجر به جدایی شود.
کاملاً طبیعی است که ما بعد از ازدواج همسر خود را با فرد قبلی و رابطه قبلی مقایسه میکنیم. زندگی متأهلی با مسئولیتهای فراوانی آمیخته است. در رابطه قبلی بدون تعهد به ارضای نیازها میپرداختیم. اما، در این رابطه حتی آن حس مطلوب را هم تجربه نمیکنیم. چون یک تجربه قبلی داشتهایم. بنابراین، دائماً در سردرگمی و ناامیدی هستیم. اینکه گاهاً رابطه با زن شوهردار افزایش مییابد، یک دلیل آن به این موضوع بازمیگردد.
اینکه چرا رابطه قبل از ازدواج به بخش جدایی ناپذیر زندگی افراد مبدل شده است، دلایل مختلفی دارد. مهمترین این دلایل از دیدگاه روانشناسی رابطه قبل ازدواج عبارتند از:
از دیدگاه اینگهارت، گروه دوستان میتواند تأثیر بسیار زیادی بر نگرشها و ارزشهای افراد داشته باشد. در دوران جوانی این گروه به عنوان گروه مرجع تلقی میشود و افراد خود را با آن میسنجند. در نتیجه، در تقلید و رقابت با آن به سر میبرند. بنابراین، داشتن دوست از جنس مخالف در فرهنگ ایران امروز یک ارزش تلقی میشود. در نتیجه، اگر فرد در مقابل این ارزش مخالفت کند، مورد سرزنش و تمسخر قرار میگیرد. شاید حسادتها و تمایلات درونی فرد نیز بیتأثیر نباشد.
تأثیر این فناوریها امروزه غیر قابل انکار است. این وسایل توانستهاند زمینه را برای ارتباط با جنس مخالف تسهیل کنند. در نتیجه، این ابزارها در ابتدا بر افکار و نگرشهای فرد تأثیر میگذارد. سپس، زمینه را برای تحقق آن افکار فراهم میکند. به همین دلیل، معمولاً به والدین توصیه میشود از فراهم کردن بیقید و شرط این امکانات برای فرزندان خود پرهیز کنید.
اگر خانواده، نزدیکان و یا حتی دوستان همجنس فرد نتوانند به نیازهای عاطفی او توجه کنند، بهترین دلیل برای برقراری رابطه قبل از ازدواج فراهم میشود. بنابر تحلیل مصاحبهگران، کمبود محبت، تنهایی و فقدان همدلی مهمترین مشکلات عاطفی بودهاند. در نتیجه، افراد جنس مخالف را به عنوان همدم تلقی کرده و انرژی روانی خود را از او میگیرد. در این شرایط، ارجاع به مشاوره روابط عاطفی توصیه میشود.
نتایج تحقیقات مؤید این مطلب است که دختران میتوانند گرایش به جنسی مخالف را در افراد ترغیب کنند. طبیعتاً در رابطه با نوع پوشش دختران دیدگاههای مختلفی وجود دارد. با این حال، روانشناسی رابطه قبل ازدواج نوع پوشش، حرکات تحریک کننده، ایما و اشاره و درخواست مستقیم از جانب دختران را مهمترین دلیل شیوع این روابط میداند.
امروزه نوع تغذیه، عدم تحرک، تماشای فیلمهای نامناسب و… زمینه را برای بیداری میل جنسی نوجوانان و جوانان فراهم کرده است. بنابراین، بالاخره مقاومت فرد شکسته میشود و بدون توجه به پیامدها به رابطه جنسی قبل از ازدواج میپردازد. به افرادی که به این دلیل موضوع روانشناسی رابطه قبل ازدواج هستند، آموزش داده میشود تا بدانند چگونه قبل از ازدواج خود را کنترل کنیم.
وقتی ما یک رابطه را آغاز میکنیم، حتی اگر در ابتدا صرفاً هدف تأمین نیازهای عاطفی باشد. باز هم هیچ تضمینی برای ورود نکردن به تأمین نیازهای جنسی وجود ندارد. در نتیجه، برای ارضای نیازهای جنسی خود نیز اقدام میکنیم. در ابتدا، این حس بسیار لذت بخش است که توانستهایم نوعی آرامش جسمی و روحی موقت را بدون صرف هزینه زیاد برای خود فراهم کنیم. اما، این موضوع برای ما چالشهای فراوانی دارد. اگر در گروه دختران قرار داشته باشیم، حتماً پیامدهای روانی این رابطه که بدون در نظر گرفتن جنبههای عاطفی و نیازهای روانی زنان انجام گرفته میتواند زمینهای برای شکل گیری مشکلات جنسی از جمله واژینیسموس، میل نداشتن نسبت به رابطه و مشکل در ارضا و ارگاسم باشد. اگر بدانید سکس تراپی چیست و به چه مشکلاتی میپردازد، میتوانید عواقب این رابطه را در گفتوگو با سکس تراپهای باتابان بهتر درک کنید.
جدای از این موارد، کسانی که به این روابط تن میدهند ممکن است به بیماریهای تناسلی مانند تب خال تناسلی، ایدز و یا بارداری ناخواسته مبتلا شوند. در نتیجه، این رابطه شاید در ابتدا به شما آرامش دهد اما، در کمترین زمان احساس افسردگی، پشیمانی، مقبول نبودن و…. به همراه دارد. در حالی که، فرآیند ازدواج با تأیید خانواده و حمایت آنها طی میشود. همچنین، افراد نسبت به یکدیگر تعهد دارند. بنابراین، برای رسیدن به خواستههای جنسی خود ابتدا به ارضای خواستههای عاطفی و روانی همسر خود میپردازند. در حقیقت، این رابطه آرامش دهنده است و تعدد روابط جنسی آن میتواند به صمیمیت بیشتر زوجین کمک کند. همچنین، زمینه را برای فرزندآوری سالم نیز فراهم مینماید.
در این مقاله به بررسی روانشناسی رابطه قبل ازدواج پرداختیم. در واقع، اینطور بیان شد که افراد برای انتخاب روابط خود آزادند. اما، روابط قبل از ازدواج به دلایل مختلفی شایع شده اند که پیامدهای مختلفی نیز دارند. بنابراین، اگر فردی این رابطه را انتخاب میکند، باید بداند که دیر یا زود جذابیت اولیه فروکش میکند و نتایج آن به صورت پایدار در زندگی آینده فرد وجود دارد. با این حال، اگر درگیر این رابطه هستید و یا پیامدهای آن را تجربه کردهاید، جای نگرانی نیست، مشاوران باتابان میتوانند در این زمینه به شما کمک حرفهای ارائه دهند. پس، فرصت را از دست ندهید. یک جلسه مشاوره میتواند به بسیاری از دغدغههای شما پاسخ دهد.
زوج درمانگر (اختلافات با همسر)، مشاور افسردگی و دوقطبی، وسواس و کمالگرایی، اضطراب و استرس و توسعه فردی
مشاور افسردگی و دوقطبی، وسواس و کمالگرایی، اضطراب و استرس و توسعه فردی
مشاور حقوقی، توسعه فردی، تحصیلی و شغلی
زوج درمانگر (اختلافات با همسر) و مشاور اختلالات جنسی
مشاوره کودک
مشاوره نوجوان، زوج درمانگر (اختلافات با همسر)، توسعه فردی
زوج درمانگر (اختلافات با همسر)، مشاور افسردگی و دوقطبی، وسواس و کمالگرایی، اضطراب و استرس، توسعه فردی
اضطراب و استرس و توسعه فردی
مشاوره افسردگی و دوقطبی، وسواس و کمالگرایی، اضطراب و استرس و توسعه فردی
زوج درمانگر (اختلافات با همسر) و مشاور توسعه فردی
حتما در مجله روانشناسی مرکز مشاوره باتابان بخوانید:
برای عضویت در خبرنامه و دریافت جدیدترین مقالات به صورت هر دو هفته یکبار، لطفا ایمیل خود را وارد کنید