امروزه سیگار به یکی از پرمصرفترین مواد مخدر مورد استفاده در سطح ایران و جهان تبدیل شده است به گونهای که در یک مشاهده میدانی دختران و پسران زیادی را خواهید دید که سیگار بر لب دارند و برخی نیز اصلا آن را جزو مواد مخدر محسوب نمیکنند. در صورتی که دارای نیکوتین میباشد که یک ماه کاملا اعتیادآور است و افراد را معتاد خواهد کرد. افراد بسیاری بارها اقدام به ترک این ماده مخدر نمودهاند؛ اما پس از مدتی دوباره شروع به مصرف کردهاند؛ زیرا تحمل در برابر ولع مصرف کار چندان آسانی نیست و برخلاف آنچه که عموم افراد تصور میکنند، نیازمند یک برنامهریزی دقیق و در صورت لزوم مراجعه به متخصص برای کاهش برانگیزانندههای مصرف و رفع موانع ترک آن میباشد. شاید برای شما هم سوال پیش آمده باشد که چگونه سیگار را ترک کنیم؟ مشاوره ترک اعتیاد آنلاین در این زمینه با دسترسی آسان به شما کمک میکند.
قریب به اکثریت افرادی که مواد مخدر مصرف میکنند از آسیبهای احتمالی آن آگاه میباشند و شاید خودشان قبل از اعتیاد، افراد دیگر را سرزنش کرده و یا برای ترک تشویق میکردند؛ اما حالا خودشان اسیر شدهاند! این سوال که چرا این افراد همچنان در مصرف مواد مخدر پیشروی میکنند، سوال مهمی است که باید به آن پاسخ داد؛ با وجود اینکه پاسخ به آن در نحوه ترک سیگار ضروری میباشد؛ شرح مفصل آن در این مقاله نمیگنجد! شاید شما اولین بسته سیگار را به تشویق دوستان، برای رهایی از استرس، کنترل خشم و… کشیده باشید؛ اما اکنون دچار وابستگی و اعتیاد شدهاید و مغز شما از نظر فیزیولوژیک به مصرف آن وابستگی پیدا کرده او بعید است به همین جا ختم شود. زیرا مکانیسم مغز به گونهای است که به مروز زمان برای ترشح دوپامین به مواد بیشتری نیاز دارد. پس اگر میخواهیم بدانیم چگونه سیگار را ترک کنیم، باید با مکانیسم اثر آن بیشتر آشنا شویم تا بتوانیم در زندگی بعد از ترک اعتیاد در برابر ولع مصرف مقاومت کرده و قبل از آنکه وابستگی مغز افزایش یابد خود را از چنگال آن رها کنیم.
آیا شما هم بارها ترک سیگار را امتحان کرده و در آن ناکام ماندهاید و حالا به دنبال این هستید که چگونه سیگار را ترک کنیم؟ این فقط مشکل شما نیست، افراد بسیاری بارها در چرخه ترک و بازگشت به مصرف گیر کردهاند. در مواردی ترک سیگار اگر با سایر مواد مخدر همراه نباشد به تنهایی هم ممکن میباشد؛ اما باید صبر و مقاومت زیادی به خرج بدهید و راههای ترک سیگار را به صورت اصولی دنبال کنید. از جمله روشهای ترک سیگار عبارتند از:
افراد بسیاری قصد دارند سیگار را ترک کنند و منتظر یک زمان مناسب هستند؛ ولی مدتهاست که هنوز آن زمان مناسب فرا نرسیده است! بهترین زمان برای ترک سیگار همین الان میباشد! یا اینکه سعی کنید یک زمان و تاریخ معین مشخض نمایید و دوستان و آشنایان مورد اعتماد خویش را در جریان قرار دهید. چرا که به عنوان یک ناظر و یا تقویتکنندههای بیرونی در عبور از این فرآیند به شما کمک میدهند؛ بنابراین اولین راهکار برای اینکه چگونه سیگار را ترک کنیم، این است که همین آلان برنامهریزی نمایید و به این نکته توجه کنید که شروع کردن همیشه انرژی بیشتری میطلبد. اگر مسیری را آغاز کنید و استقامت نمایید، اتفاقات خوشایندی رخ میدهد.
ترک یک ماده مخدر با ایجاد یک خلا در زندگی همراه است و بدون شک در آغاز با چالشهای زیادی مواجهه خواهید شد. ممکن است بعد از مدتی وسوسه شوید که فقط یک نخ را امتحان کنید، به جمعی وارد شوید که همه سیگار میکشند، فردی به شما سیگار تعارف کند، احساس خستگی و کلافگی داشته باشید، دچار درد جسمانی شوید و با سایر علائم ترک دست و پنجه نرم نمایید. یک روش ترک سیگار این است که با کمک مشاوره فردی این چالشها را شناسایی و برای آنها برنامه ریزی نمایید. اگر تصور درست و منطقی از مسیر داشته باشید و به ارزش مقصد پی ببرید، عبور از چالشها و فراز و نشیبهای مسیر، سهل خواهد بود.
اعتیاد چیست؟ وابستگی فیزیولوژیک مغز به مصرف ماده مخدر میباشد؛ لذا با مصرف سیگار که حاوی مقدار بالایی نیکوتین است، مغز به این ماده وابستگی میشود. یک مرحله چگونه سیگار را ترک کنیم؟ استفاده از داروی جایگزین نیکوتین است؛ اما نباید در این مرحله بمانید. چرا که در این صورت رهایی از چنگال اعتیاد به صورت کامل میسر نخواهد شد. وابستگی مغز به نیکوتین را آرام آرام باید از بین ببرید و در این مرحله حتما با متخصص مشورت نمایید.
یک ترفند دیگر برای مقابله با ولع مصرف سیگار، تکنیک تاخیر میباشد. بدین صورت، هنگامی که احساس کردید باید حتما سیگار بکشید ابتدا به خود بگویید باید ده دقیقه در برابر این وسوسه صبر کنم و آن را به تاخیر بیندازم؛ سپس به کاری بپردازید که شما را سرگرم نماید. پیشنهاد میشود از این راه ترک سیگار قبل از تصمیم به ترک نیز استفاده کنید و مصرف سیگار را چند دقیقه به تاخیر بیندازید. اگر همان لحظه که مغز نیاز به ماده مخدر دارد و ذهن آن را طلبد میکند، به تعویق بیندازید، برای رهایی از اعتیاد آماده میشوید.
برای ترک سیگار چه باید کرد؟ رهایی از بند اعتیاد نیازمند مجموعهای از تکنیکهای شناختی و رفتاری میباشد و همه این فنون در کنار یکدیگر موثر واقع میشوند. یکی از این تکنیکها این است که دهان شما مشغول خودن و جویدن باشد. با این فعالیت به دهان خود کاری میدهید تا در برابر ولع مصرف سیگار مقاومت کند. جویدن آدامس، خوردن تخمه، حرف زدن با دوستان غیرسیگاری و… در این باره به شما کمک میکند.
مصرف مواد مخدر شاید در ابتدا با ترشح دوپامین انرژی و هیجانات شما را افزایش دهد؛ اما در بلند مدت علاوه بر تاثیرات مخرب بر سلامتی جسم، روح و روان را هم نیز تضعیف میکند. انجام فعالیتهای بدنی، شاید مهمترین راهکار ترک سیگار باشد. برخی میپرسند اگر متوجه شدیم فرزندمان سیگار میکشد چه کنیم؟ انجام فعالیتهای بدنی و شرکت در کلاسهای ورزشی مانند فوتبال، والیبال، کاراته و سایر رشتههای ورزشی به فرآیند رهایی از اعتیاد کمک مینمابد.
چگونه سیگار را ترک کنیم؟ حضور در گروهها و کمپینهای موجود برای ترک اعتیاد در ایجاد انگیزه و عبور از فراز و نشیبهای این مسیر نقش مهمی ایفا میکند. جلسات گروه درمانی و حضور در کنار کسانی که در موقعیت مشابه شما قرار دارند یا از این مسیر عبور کردهاند ابزاری نیرومند برای مقابله در برابر ولع مصرف سیگار میباشد و به شما این امکان را میدهد با قطع ارتباط از دوستانی که سیگار میکشند، دوستیهای جدیدی ایجاد نمایید.
در بعضی از افراد، روی آوردن به سیگار یک شیوه مقابلهای ناسالم در برابر استرسها و فشارهای زندگی میباشد؛ بنابراین، یک روش ترک سیگار این است که سبکهای مقابلهای سالم را بیاموزید که در درمان بی حوصلگی و افسردگی بعد از ترک اعتیاد نقش مهمی ایفا میکند. هنگامی که خشمگین، ناراحت، کلافه، ناامید، عصبی و… هستید به جای مصرف سیگار از شیوههای مقابلهای سالم استفاده نمایید. غلام رضا حیدری و همکاران در مطالعه خود نشان دادند:
دلایل مصرف سیگار در ترک آن موثر میباشد.
اگر بتوانید استرسهای روزمره را کاهش دهید و شیوههای مقابله را آموزش دهید تا حد زیادی از مصرف مواد مخدر پیشگیری میکنید.
موثرترین داروی ترک اعتیاد براساس نوع مصرف، ماده مخدر، میزان و مدت مصرف و موارد دیگر متفاوت میباشد و نمیتوان یک دارو برای همه تجویز کرد. علاوه براین، مصرف دارو باید زیر نظر پزشک باشد چرا که در این صورت ممکن است اعتیادِ دارویی جایگزین اعتیاد به مواد مخدر شود. پزشک، براساس شرایط بیمار، دوز و میزان مصرف را تعیین کرده و در طول زمان کاهش میدهد.
سیگار از پرمصرفترین دخانیات در سطح جهان است که حاوی توتون، تنباکو، نیکوتین، مونوکسید کربن، آمونیاک و اسید استیک است؛ بنابراین ماده جایگزین سیگار باید بتواند به طور پیوسته، اعتیاد مغز به این موارد را کاهش دهد. توصیه متخصصین برای اینکه چگونه سیگار را ترک کنیم؟ این است که از داروهای جایگزین حاوی نیکوتین و یا داروهای غیرنیکوتینی و مشاوره ترک سیگار استفاده کنید. اکیدا توصیه میشود از مصرف خودسرانه دارو اجتناب نمایید.
چگونه سیگار را ترک کنیم؟ اعتیاد نتیجه وابستگی فیزیولوژیک مغز به مصرف مکرر یک یا چند ماده مخدر است؛ بنابراین اگر میخواهید سیگار را ترک کنید باید این وابستگی را کاهش داده و قطع کنید. فرآیند ترک سیگار نیازمند یک رویکرد یکپارچه میباشد که شامل مصرف دارو، ورزش کردن، جلسات گروه درمانی، اجتناب از محرکهای برانگیزاننده، فنون تاخیر و آموزش سبکهای مقابلهای سالم و موثر در برابر استرسها و فشارهای زندگی است. در مرکز مشاوره باتابان، روانشناسان و مشاوران مومن، متعهد و متخصص در کنار شما هستند. هر کجای ایران و خارج از ایران که هستید وقت رزرو نمایید و از خدمات حضوری و غیرحضوری مرکز بهرهمند شوید.
زوج درمانگر (اختلافات با همسر)، مشاور افسردگی و دوقطبی، وسواس و کمالگرایی، اضطراب و استرس و توسعه فردی
مشاور افسردگی و دوقطبی، وسواس و کمالگرایی، اضطراب و استرس و توسعه فردی
مشاور حقوقی، توسعه فردی، تحصیلی و شغلی
زوج درمانگر (اختلافات با همسر) و مشاور اختلالات جنسی
مشاوره کودک
مشاوره نوجوان، زوج درمانگر (اختلافات با همسر)، توسعه فردی
زوج درمانگر (اختلافات با همسر)، مشاور افسردگی و دوقطبی، وسواس و کمالگرایی، اضطراب و استرس، توسعه فردی
اضطراب و استرس و توسعه فردی
مشاوره افسردگی و دوقطبی، وسواس و کمالگرایی، اضطراب و استرس و توسعه فردی
زوج درمانگر (اختلافات با همسر) و مشاور توسعه فردی
حتما در مجله روانشناسی مرکز مشاوره باتابان بخوانید:
برای عضویت در خبرنامه و دریافت جدیدترین مقالات به صورت هر دو هفته یکبار، لطفا ایمیل خود را وارد کنید