اگر جزء افرادی هستید که با مبتلایان به خودشیفتگی مواجه هستید، حتماً سؤالات و چالشهایی برای شما ایجاد شده است. در واقع، شما میخواهید بدانید که در مقابل تحقیرهای این افراد چه واکنشی نشان دهید؟ چرا این فراد تا به این حد زود رنج هستند و نمیشود حتی انتقاد کوچکی به آنها وارد کرد؟ همچنین، سردی رفتار آنها در روابط شما را آشفته کرده است و به دنبال تصمیمی برای ادامهی زندگی خود هستید. از طرفی، این رفتارها بر فرزندان و سایر افراد خانواده نیز تأثیر گذاشته است. ما در این مقاله راهکارهایی مفید برای نحوه برخورد با افراد خودشیفته و کنترل و مقابله با این شرایط در اختیار شما قرار میدهیم.
اگر به دنبال پاسخ این پرسش هستید، حتماً تعامل با افراد خودشیفته را تجربه کردهاید. بنابراین میدانید که این افراد،
در واقع، هر کدام از این ویژگیها به نوعی فضای ارتباطی را آشفته میکند. بنابراین، تعامل با این افراد تا حدودی سخت و گاهی حتی سلامت روان شما را نیز تحت تأثیر قرار میدهد. همچنین، این افرا نسبت به تغییر و پذیرفتن اشکالات خودشان مقاوم هستند. بنابراین، در تعامل با این افراد باید از راهکارهایی استفاده کنید که کمترین آسیب و بیشترین سود را داشته باشد. بنابراین، باید نحوه برخورد با افراد خودشیفته را بدانید.
خودشیفتگی انواع مختلفی دارد. بنابراین، افراد خودشیفته تفاوتهایی با یکدیگر دارند. در واقع، برخی از آنها علاقه دارند، قدرتمند جلوه کنند و برای این هدف دیگران را فریب میدهند. از طرفی، برخی دیگر تمایل دارند، مهربان جلوه کنند. در نتیجه، راه متفاوتی برای رسیدن به هدف خود انتخاب میکنند. با این حال، این افراد در ویژگیهایی که قبلتر گفته شد، مشترک هستند. بنابراین، برخی راهکارها وجود دارد که میتوان در نحوه برخورد با افراد خودشیفته (صرف نظر از نوع آن) به کار برد. این راهکارها، شامل موارد زیر است:
برای اطلاع از نحوه برخورد با افراد خودشیفته در قدم اول، شما باید اطلاعات خود را درباره خودشیفتگی افزایش دهید. در واقع، افراد خودشیفته دنیای خاص خود را دارند. بنابراین، در ابتدا ممکن است مجذوب انها شوید. در نتیجه، تمایل داشته باشید که یک رابطه را به صورت جدیتر ادامه بدید. اما، این فقط در ابتدای راه است. در واقع، زندگی با این افراد تا حدی فزاینده استرس است. بنابراین، شما باید در رابطه با علائم و نشانههای یک فرد خودشیفته آموزش ببینید تا بتوانید بهترین برخورد را داشته باشید. همچنین، کمترین آسیب را در روابط تجربه کنید.
این اطلاعات همچنین، به شما کمک میکند برخی تفاوتهای ظریف در برخورد با افراد خودشیفته را رعایت کنید. همانطور که پیشتر گفتبم، خودشیفته انواع متفاوتی دارد. با این حال، دو نوع خودشیفته بزرگ و آسیب پذیر رایجتر هستند. بنابراین، بهترین راه برای مقابله با خودشیفته های بزرگ این است که آنها را در تیم خود قرار دهید و به آنها یک نقش کلیدی بدهید. از طرفی، خودشیفتههای آسیب پذیر منفعل، پرخاشگر و با عزت نفس پایین هستند. در نتیجه، باید به این افراد اطمینان و تأیید بیشتری ارائه داد.
در نحوه برخورد با افراد خودشیفته باید بدانید که این افراد در گذشتن از حد و مرزها هیچ ترس و ابایی ندارند. در واقع، این افراد به راحتی قوانین منزل و … را زیر پا میگذارند. همچنین، اگر با آنها مخالفت شود و محترم شمرده نشوند، مبهوت و عصبانی میشوند. بنابراین، تعامل با این افراد فرسودگی زیادی دارد. با این حال، شما میتوانید با تعیین حد و مرز مشخص از میزان این فرسودگی کم کنید.
برای این کار، شما باید قاطع و محکم حد و مرزهای خود را مشخص کنید و از گفتن آنها ابایی نداشته باشید. همچنین، به هیچ عنوان از تصمیم خود منصرف نشوید. مثلاً، اگر همکار شما که ویژگیهای خودشیفتگی دارد به گونهای ماشین خود را پارک میکند که جای خروج از پارک شما گرفته میشود. باید محکم و قاطع این خواستهی خود را به او بگویید. همچنین، اعلام کنید که اگر توجه نکند، عواقب دارد. مثلاً، یدک کش خبر میکنید.
یک اصل کلیدی در نحوه برخورد با افراد خودشیفته این است که تحت هر شرایطی باید به پیامدی که برای بیقانونی و زیر پا گذاشتن خواستههایتان تعیین کردهاید، عمل کنید. در واقع، اگر جای خروج از پارک برای شما خالی نشد، باید حتماً یدک کش را خبر کنید. این امر در تعامل با افراد خودشیفته بسیار مهم است.
افراد خودشیفته تمایل دارند با فریب دادن دیگران احساساتی مانند حیرت، خشم، ناراحتی، تحقیر و … را در این افراد ایجاد کنند. اما، نحوه برخورد با افراد خودشیفته باید به گونهای باشد که به فرافکنیها و انحرافهای آنها چنین واکنشهایی نشان ندهید. زیرا، این واکنشها عملکرد فرد خودشیفته را تأیید میکند. در مقابل، سعی کنید مراقب کلمات و واکنشهای خود باشید. بدون واکنش، به او پاسخ دهید.
در برابر وعدههای آنها، تقاضای عمل داشته باشید
افراد خودشیفته معمولاً وعدههایی برای آینده میدهند. اما، به آنها عمل نمیکنند. بنابراین، در نحوه برخورد با افراد خودشیفته بهترین راه برای پاسخگو کردن آنها، مقابله رودررو با فریب است. پس، باید تعهدهایشان را به آنها یادآوری کنید. همچنین، تا زمانی که به وعدههای خود عمل نکردهاند، هیچ درخواستی را پاسخ ندهید.
اگر شما از جمله کسانی هستید که در نحوه برخورد با افراد خودشیفته چالش دارید، حتماً احساس حقات را تجربه کردهاید. افراد خودشیفته، با بیتوجهی به نیازهای دیگران و همچنین، تحقیر آنها باعث سلب آرامش آنها میشوند. همچنین، این افراد معمولاً از کسانی که عزت نفس پایینتری دارند سوء استفاده میکنند.
بنابراین، افرادی که بیشترین تعامل را با خودشیفتهها دارند باید در درجه اول عزت نفس خود را افزایش دهند. در واقع، باید یاد بگیرند که گفتههای آنها را به خودشان نسبت ندهند. این امر، با شناخت بیشتر از خودشیفتهها قابل دستیابی است. همچنین، تکنیکهای مدیریت استرس و ایجاد آرامش به شما کمک میکند تا هم خودتان و هم فرد خودشیفته را بهتر مدیریت کنید. برای دریافت این تکنیکها میتوانید با ما در ارتباط باشید.
احساس ناراحتی و ناامیدی در نحوه برخورد با افراد خودشیفته طبیعی است. با این حال، باید بدانید این افراد در پس غرور ظاهریشان، عزت نفس پایین و ناامنیهایی را پنهان کردهاند. در واقع، این افراد با آسیبهای حل نشده خود زندگی میکنند. بنابراین، بهترین راه برای کمک به این افراد، تشویق آنها به درمان و شرکت در جلسات روان درمانی است.
به طور کلی، نحوه برخورد با افراد خودشیفته نقش تعیین کنندهای در سلامت روان شما و رفتارهای فرد خودشیفته دارد. در واقع، گاهی تغییر افراد خودشیفته سخت است. بنابراین، شما باید در رفتار خود تغییراتی ایجاد کنید تا بتوانید این شرایط را مدیریت کنید. همچنین، باید بدانید افرادی که با ویژگیهای خودشیفتگی دارند، باید یک کمک حرفهای دریافت کنند. البته، خودشیفتهها به دلیل دوری از درمان بدنام هستند، اما اگر از علائم افسردگی یا سایر شرایط سلامت روان رنج میبرند، ممکن است از آن استقبال کنند. از طرفی، درمان خودشیفتگی آسان نیست، اما یک درمانگر آموزش دیده می تواند به فرد کمک کند خودشیفتگی را تا حد زیادی کنترل کند. همکاران ما در مرکز مشاوره باتابان در خدمت شما هستند.
شما میتوانید سؤالات و نظرات خود را با ما درمیان بگذارید و پاسخ خود را دریافت کنید.
مشاور اختلالات فردی و روانکاوی
زوج درمانی، مشاوره فردی و خانوادگی، درمان اختلالات خلقی، اضطراب، افسردگی
مشاوره ازدواج | مشاوره تحصیلی
مشاور حقوقی، کیفری و خانواده
مشاوره ازدواج و زوح درمانی و درمان اختلالات جنسی
زوج درمانی | درمان اختلالات اضطرابی و وسواس
حتما در مجله روانشناسی مرکز مشاوره باتابان بخوانید:
برای عضویت در خبرنامه و دریافت جدیدترین مقالات به صورت هر دو هفته یکبار، لطفا ایمیل خود را وارد کنید