برای آگاهی از نحوه برخورد با شوهر پارانوئید ابتدا باید این اختلال را بشناسیم؛ پارانوئید الگویی از بیاعتمادی و بدگمانی نسبت به همه افراد است که دیگران را مسئول این احساس خود میدانند؛ این افراد براین باور هستند که همسرشان بیوفا و خیانتکار میباشد لذا رفتارهای دفاعی، کینهتوزانه و تعصبی از خود نشان میدهند.
شوهرم اجازه نمیدهد تنها بیرون بروم، هر روز گوشی مرا چک میکند، هر وقت با هم بیرون میرویم دعوا راه میاندازد، حرفهایم را باور نمیکند و… نمونهایی از رفتارهایی است که شاید به گوش شما هم خورده باشد. میزان ابتلا به پارانوئید در آقایان چند برابر خانمها است؛ ممکن است با افرادی برخورد کرده باشید که شوهر آنها مبتلا به این بیماری باشد و از شما بپرسند نحوه برخورد با شوهر پارانوئید، چگونه است؟
نحوه برخورد با شوهر پارانوئید به معنای انجام رفتارها و واکنشهای درستی است که میتوان در مواجهه با شوهر پارانوئید برای دفاع از خود و حفظ رابطه انجام داد. در برخی از موارد طول مدت و شدت بیماری به گونهای است که شاید روانپزشک و رواندرمانگر به شما توصیه نماید برای حفظ سلامتی خویش، مدتی از همسرتان دور بمانید. در واقع نحوه برخورد با شوهر پارانوئید به عوامل مختلفی بستگی دارد. لازم است به این موضوع توجه نمایید که نحوه برخورد با خواستگار دارای پارانوئید بسیار متفاوت از نحوه برخورد با شوهر پارانوئید است.
زندگی با شوهر پارانوئید میتواند بسیار سخت، محدود کننده و پرریسک باشد. شاید مجبور باشید تنها جایی نروید، ساعتهای طولانی در خانه بمانید و همسرتان را در جریان جزئیات کارها و برنامههای خود قرار دهید. رفت و آمدهای شما با خانواده، دوستان و آشنایان محدود میشود و ممکن است از احساس بیاعتمادی بدون دلیل همسرخود آزردهخاطر و ناراحت شوید.
این عوامل و موارد دیگر میتواند شما را خسته، فرسوده و گوشهگیر نماید. اگر هرچه سریعتر بیمار در روند درمان قرار بگیرد و هردو جلسات مشاوره خود را ادامه دهید شرایط بهتر میشود. در ان فرآیند شما نحوه برخورد با شوهر پارانوئید را فرا میگیرید که رابطه زناشویی و زندگی خانوادگیتان را متحول میکند.
برای اینکه نحوه برخورد با شوهر پارانوئید را بدانید ابتدا باید ویژگیها و علائم هشداردهنده این اختلال را بشناسید. در ادامه ویژگیهای شوهر پارانوئید مورد بحث قرار میگیرد:
همه ما دوست داریم با همسر خود صمیمی، باز و بدون نگرانی ارتباط برقرار نماییم، به او اعتماد کنیم و ایشان نیز به ما اعتماد داشته باشد. در واقع احساس امنیت مهمترین نیاز انسان است و اگر همسر فرد ایمن نباشد زندگی سخت و دشوار میشود. آشنایی نحوه برخورد با شوهر پارانوئید میتواند از میزان مسائل و مشکلات زندگی با شوهر پارانوئید بکاهد. در ادامه درمورد روشهای نحوه برخورد با شوهر پارانوئید صحبت میکنیم:
در نحوه برخورد با شوهر پارانوئید اولین نکته پذیرش شرایط موجود است؛ سعی نکنید که رفتارهای بیمارگون همسر خود را به حساب عشق، غیرت، مردانگی و … بگذارید. با اینکه سخت است اما قبول کنید که همسر شما بیمار است حتی اگر خودش این مسئله را نمیپذیرد. پذیرش تنها به معنای قبول کردن بیماری شوهر خود نیست بلکه باید بتونید با بیاعتمادی، توهین و تمسخرهای او کنار بیایید و فکر نکنید مشکل از شماست. به این فکر کنید که او واقعا بیمار است و از روی دلیل، منطق و مدرک این حرفها را نمیزند. البته به همسر خود برچسب نزنید و تشخیص را به متخصص واگذار نمایید.
انتظارات شما باید متناسب با وضعیت همسرتان باشد؛ شما نمیتوانید انتظار داشته باشید همسرتان به راحتی در میهمانیهای مختلط شرکت کند و یا اجازه دهد شما تنهایی به مسافرت بروید. شاید شما تا مدتها نتوانید بدون ترس از تهمت، توهین و بیاعتمادی با همسر خود درمورد نگرانیها و دغدغههایتان صحبت کنید.
یکی دیگر از اصول نحوه برخورد با شوهر پارانوئید این است که صبور و باحوصله باشید؛ ممکن است اوایل هر چه شما تلاش کنید خود را با اعتماد و باوفا نشان دهید شوهرتان شما را مورد تمسخر قرار دهد. اما اگر همسرتان را بدون فشار و به آهستگی درگیر کنید به مرور به شما اعتماد میکند.
در نحوه برخورد با شوهر پارانوئید گاهی باید بدون درخواست ایشان جزئیات را مطرح نمایید تا استرس و نگرانی آنها کمتر شود؛ به عنوان مثال شما به خانه پدرتان رفتهاید، شوهرتان زنگ میزند تا مطمئن شود که واقعا آنجا هستید. به او بگویید مادرم میخواهد با شما احوال پرسی کند. در واقع باید تلاش کنید اضطراب و نگرانی او را کمتر کنید.
گاهی شما نباید درمورد جزئیات کارها و روابط خود با همسرتان صحبت کنید زیرا موجب حساسیت و نگرانی او میشود. بنابراین یکی از اصول نحوه برخورد با شوهر پارانوئید این است که درمورد جزئیات و مسائلی که فکر میکنید حساسیت او را برمیانگیزد حرف نزنید.
اولین، آخرین و مهمترین خط درمان و نحوه برخورد با شوهر پارانوئید این است که حتما به متخصص مراجعه نمایید. اگر شوهر شما در فرآیند درمان قرار نگیرد، وضعیت بیماری او روز به روز بدتر میشود و دیگر هیچ کدام از اصول بالا به کارتان نخواهد آمد. علاوه بر این شما هم باید به روانشناس و مشاور مراجعه نمایید و در جلسان روان درمانی شرکت کنید؛ تا قدم به قدم شما را راهنمایی نمایند.
شوهر پارانوئید میتواند آسیبهای جبرانناپذیر برای شما ایجاد کند، لذا باید بدانید چگونه از خود مراقبت نمایید. راهکارهای زیر به شما کمک میکند در نحوه برخورد با شوهر پارانوئید از خود مراقبت نمایید:
با وجود اینکه همسر پارانوئید شما به درک و همدلی نیاز دارد اما نمیتواند هرگونه که میخواهد با شما رفتار کند. درمانگر به شما کمک میکند در رابطه زناشویی خود مرزها و حریم یکدیگر را حفظ کنید. انتظارات و نیازهای شما نیز باید درک شود.
زندگی با افراد بدگمان میتواند خشم و عصبانیت شما را برانگیزد، شما حق دارید ناراحت و عصبانی باشید اما نکته اینجاست که با عصبانیت خود چگونه برخورد میکنید. شوهر بدگمان شما انتظار دارد شما هم خشمگین شوید تا به این نتیجه برسد شما هم مثل بقیه هستید. عصبانیت شما میتواند مهر تاییدی بر تصورات او باشد. مقاله کنترل خشم و عصبانیت در اینباره به شما کمک میکند.
افراد مبتلا به پارانوئید روی انتقاد حساس هستند و دوست ندارند دیگران اشتباهاتشان را یادآوری کنند. ممکن است خشمگین و عصبانی شوند. لذا سعی کنید کمتر انتقاد کنید و یا انتقادات خود را به صورت پیشنهاد مطرح نمایید.
پارانوئید الگویی از بیاعتمادی و بدگمانی بیپایه و اساس است که زندگی زناشویی را تحت تاثیر قرار میدهد. اگر شما نحوه برخورد با شوهر پارانوئید را بدانید فشار کمتری را متحمل میشوید و امکان بهبود رابطه افزایش مییابد. خط اول و آخر برای نحوه برخورد با شوهر پارانوئید مراجعه به متخصص باتجربه و حرفهای است تا ضمن سیر درمان شوهرتان، قدم به قدم در نحوره برخورد و ارتباط با همسرتان به شما کمک کند. مرکز روانشناسی باتابان با درمانگران متخصص، باتجربه، دلسوز و متعهد در مداخله پارانوئید در این فرآیند در کنار شما میباشد. میتوانید بدون مراجعه حضور وقت رزور کنید و چنانچه سوال و ابهامی دارید با پشتیبانان مرکز تماس حاصل نمایید.
زوج درمانگر (اختلافات با همسر)، مشاور افسردگی و دوقطبی، وسواس و کمالگرایی، اضطراب و استرس و توسعه فردی
مشاور افسردگی و دوقطبی، وسواس و کمالگرایی، اضطراب و استرس و توسعه فردی
مشاور حقوقی، توسعه فردی، تحصیلی و شغلی
زوج درمانگر (اختلافات با همسر) و مشاور اختلالات جنسی
مشاوره کودک
مشاوره نوجوان، زوج درمانگر (اختلافات با همسر)، توسعه فردی
زوج درمانگر (اختلافات با همسر)، مشاور افسردگی و دوقطبی، وسواس و کمالگرایی، اضطراب و استرس، توسعه فردی
اضطراب و استرس و توسعه فردی
مشاوره افسردگی و دوقطبی، وسواس و کمالگرایی، اضطراب و استرس و توسعه فردی
زوج درمانگر (اختلافات با همسر) و مشاور توسعه فردی
حتما در مجله روانشناسی مرکز مشاوره باتابان بخوانید:
برای عضویت در خبرنامه و دریافت جدیدترین مقالات به صورت هر دو هفته یکبار، لطفا ایمیل خود را وارد کنید