چگونه یک فرد افسرده را شاد کنیم؟ (7 راهکار اثربخش و عملی)

  • تایید شده توسط روانشناس
  • تاریخ انتشار: ۱۴۰۲/۱۲/۱۰
  • تاریخ به روز رسانی: ۱۴۰۳/۰۷/۱۴
  • نویسنده:

افسردگی یکی از شایع‌ترین اختلالات روانی است که تعداد زیادی از افراد در برهه‌ای از عمر خود به آن مبتلا می‌شوند. این مشکل به سرماخوردگی بیماری‌های روانی معروف است. در واقع، همانگونه که بسیار شایع است، قابل برطرف شدن نیز هست. اما، علاوه بر  روان درمانی و در صورت لزوم دارو درمانی؛ باید حمایت اطرافیان نیز وجود داشته باشد. بنابراین، اگر با فرد مبتلا به افسردگی مواجه شده باشید، حتماً این دغدغه برای شما ایجاد می‌شود که چگونه فرد افسرده را شاد کنیم؟ این موضوع، یکی از پرکاربردترین موضوعات روانشناسی است که قصد داریم در این مقاله به آن بپردازیم.

چگونه یک فرد افسرده را شاد کنیم؟

زمانی که فردی مبتلا به افسردگی می‌شود، علاوه بر چالش‌هایی که برای خودش ایجاد می‌کند؛ تا حد زیادی اطرافیان را نیز درگیر می‌کند. زیرا، این افراد نوسانات خلقی را تجربه می‌کنند که علاوه بر مختل کردن فعالیت‌های روزمره، بر روابط اجتماعی هم تأثیر می‌گذارد. در نتیجه، نمی‌توانند همانند سابق با دیگران ارتباط برقرار کنند. همین عامل نشان می‌دهد که چرا باید به دیگران کمک کنیم؟ تا افسردگی آن‌ها برطرف شود. بنابراین، بسیاری از افراد به دنبال این راه‌حل هستند که چگونه یک فرد افسرده را شاد کنیم؟ پس، در نظر داشته باشیم که در تعامل با افراد افسرده باید نکاتی را در نظر بگیریم تا بتوانیم فضای خلقی آن‌ها را تغییر دهیم. برخی از مهمترین نکات عبارتند از:

 

تا می‌توانید اطلاعات خود را درباره این مشکل افزایش دهید

همه ما در مواجه با موضوع افسردگی معمولاً تداعی‌هایی در ذهن خود داریم. در واقع، این موضوع با احساساتی همچون غم، ناراحتی، خستگی، و…. تداعی می‌شود. با این حال، این فقط بخشی از موضوع است. در واقع، افسردگی نشانه‌هایی دارد که در افراد مختلف به شیوه‌های متفاوتی بروز می‌کند. مهمترین نشانه‌های افسردگی شامل موارد زیر است:

  • کاهش اشتها یا پرخوری
  • بی‌خوابی یا پر‌خوابی
  • انرژی کم و خستگی
  • مشکل در تصمیم‌گیری
  • تمرکز پایین
  • عزت نفس پایین
  • احساس ناامیدی، گناه، بی‌ارزشی و تمرکز بر شکست‌های گذشته
  • خشم و تحریک‌پذیری حتی بر سر مسائل کوچک
  • میل جنسی پایین
  • کاهش یا افزایش وزن
  • افکار مرگ و خودکشی
  • فقدان علاقه و لذت
  • بی‌قراری و کندی روانی_حرکتی
  • و…

در واقع، زمانی که شما با یک فرد مبتلا به افسردگی مواجه هستید، ممکن است با برخی از نشانه‌های بالا مواجه شوید. بنابراین، برخی پرخواب و برخی دیگر کم خواب می‌شوند. از طرفی، این اختلال همراه یا پس از اختلالات دیگر نیز ایجاد می‌شود. به عنوان مثال، برخی از افراد افسرده از اضطراب شدید رنج می‌برند. به نوعی، اضطراب آن‌ها مقدمه افسردگی بوده و همچنان ادامه دارد. در نتیجه، این افراد باید مداخلات دیگری دریافت کنند. به طبع آن، اطرافیان نیز باید برخورد متفاوتی در جهت کاهش نگرانی آن‌ها داشته باشند. لازم به یادآوری است که این نشانه‌ها در افسردگی کودکان تا حدی متفاوت است. بنابراین، برای تعامل با این کودکان باید براساس نظر مشاوران کودک عمل کنید. متخصصان مشاوره کودک باتابان می‌توانند در این زمینه به شما کمک کنند.

 

زمینه رجوع به متخصص اختلالات خلقی را فراهم کنید

 

How to cheer up a depressed person

 

افراد مبتلا به این اختلال ممکن است ندانند که افسرده هستند و از علائم آن آگاه نباشند. بنابراین، ممکن است فکر کنند احساساتشان طبیعی است. از طرفی، اغلب افراد از مشکل خود احساس شرمندگی می‌کنند. در نتیجه، به اشتباه فکر می‌کنند باید خودشان تنها با اراده بر آن غلبه کنند. اما، در موارد کمی افسردگی بدون درمان بهبود می‌یابد. بنابراین، در تعامل با هر فردی که احساس می‌کنید برخی از نشانه‌های بالا را دارد، در ابتدا باید زمینه رجوع به مشاوره افسردگی را فراهم کنید.

این بهترین کمک در قدم اول است. البته، باید بدانیم که این افراد خصوصاً کسانی که با شدت بیشتری این مشکل را تجربه می‌کنند، ممکن است تمایلی به دریافت مشاوره نداشته باشند. با این حال، عقب ننشینید. از هر طریقی که ممکن است حتی مشاوره افسردگی آنلاین استفاده کنید. این قدم برای ادامه راه بسیار مهم است. در واقع، این متخصصان اختلالات خلقی هستند که تعیین می‌کنند چگونه یک فرد افسرده را شاد کنیم و از بحران‌های خلقی عبور دهیم؟

 

از صحبت کردن غافل نشوید

افراد مبتلا به مشکلات خلقی از مسائلی رنج می‌برند که گاهاً تمایل دارند آن‌ها را با دیگران به اشتراک بگذارند. اما، زبان گفت و گوی آن‌ها متفاوت است. در واقع، این افراد با نشانه‌های اختلالات خلقی به ما می‌فهمانند که چیزی آزارشان می‌دهد. اما، توان پرداختن به آن را ندارند. از طرفی، تأکید و پافشاری بر مشکل نیز برای آن‌ها خوشایند نیست. خصوصاً اگر افسردگی در نوجوانان مطرح باشد.

بنابراین، در تعامل با این افراد سعی کنید که دفاع‌های آن‌ها را تخریب نکنید. در واقع، با تحت فشار قرار دادن آن‌ها به صحبت کردن؛ سعی در حل مشکل نداشته باشید. از طرفی، آن‌ها را رها نیز نکنید. بنابراین، همدلی در این زمان بسیار مؤثر است. اینکه بدون اشاره به مشکل اصلی، نقش یک تکیه‌گاه و حمایت کننده را ایفا کنید. در این صورت، این افراد نگرانی‌های اصلی خود را بهتر بروز می‌دهند.

 

حمایت کننده باشید

 

رجوع به متخصص اختلالات خلقی

 

برای پاسخ به این دغدغه که چگونه فرد افسرده را شاد کنیم؟ متخصصان اختلالات خلقی معتقدند حمایت اجتماعی در کنار تدابیر درمانی می‌تواند تا حد زیادی اختلالات خلقی را برطرف کند. در واقع، این افراد به دلیل چرخه‌ای از افکار منفی که در ذهن خود دارند، احساس تنهایی و بی‌اهمیتی می‌کنند. در نتیجه، نبودن حمایت اجتماعی این موضوع را برای آن‌ها تأیید می‌کند. در صورتی که، اگر سعی کنیم از هر طریقی به آن‌ها بفهمانیم که تنها نیستند، می‌توانیم جهت این چرخه را عوض کنیم. همچنین، در حل این مشکل قدم بزرگی برداریم. پس، افراد مبتلا به این مشکل نیاز ویژه‌ای به کمک اطرافیان دارند. اگر شما با چنین افرادی مواجه هستید،

  • تفریح و طبیعت‌گردی را در اولویت قرار دهید.

افراد مبتلا به این مشکل در ظاهر نشان می‌دهند که لذتی از حضور در طبیعت نمی‌برند. اما، در واقع اینطور نیست. طبیعت می‌تواند تأثیر بسیار زیادی در کاهش افکار منفی داشته باشد.

  • برنامه‌های جمعی مختصر تدارک ببینید.

این افراد بسته به شدت مشکل، تمایلی به شرکت در جمع ندارند. اما، ما باید مقابل آن عمل کنیم. برنامه‌هایی تدارک ببینیم که بتوانند در جمع‌های مختصر حضور داشته باشند. وقتی این فعالیت‌ها چندین بار تکرار شود، اثر مثبت خود را نشان می‌دهد. البته، اگر با مقاومت مواجه شدید، اصرار نکنید. نوع تفریح را تغییر دهید.

  • شرکت مراسمات معنوی بسیار مفید است.

این افراد در چنین شرایطی به یک پایگاه امن احتیاج دارند. در نتیجه، شرکت در محیط‌های معنوی مانند مراسم دعا، جشن‌های‌ میلاد، دیدار علما و … به دلیل بار روانی مثبتی که به همراه دارد در تغییر خلق این افراد مؤثر است. البته، باید سطح اعتقادات و روحیه فعلی فرد نیز در نظر گرفته شود. بسیاری از افراد در بحران‌های خلقی می‌گویند چرا باید نماز بخوانیم؟ دعا کردن چه تأثیری دارد؟ و … اما این سؤالات تا حدی ناشی از خلق منفی است. در نتیجه، ابتدا از تفریحات دیگر شروع کنید. زیرا، این حالات با تغییر خلق برطرف می‌شود.

به طور کلی، افرادی که حمایت اجتماعی بیشتری از طرف خانواده دریافت می‌کنند، زودتر بهبود می‌یابند. در نتیجه، اینکه چرا باید زود ازدواج کنیم و تشکیل خانواده بدهیم، می‌تواند نقش خودش را در بهبود سلامت روان و دوری از پریشانی روانشناختی نیز نشان دهد.

نتیجه‌گیری

همانطور که پیش‌تر گفته شد، نحوه تعامل با افراد افسرده بسیار مهم است. بنابراین، اگر در چنین شرایطی قرار گرفتید و می‌خواهید بدانید چگونه یک فرد افسرده را شاد کنید؟ باید ابتدا از یک متخصص اختلالات خلقی کمک بگیرید. سپس، براساس نظر آن و متناسب با سطح خلق فرد افسرده حمایت‌های اجتماعی مورد نیاز او را فراهم کنید.

دیدگاهتان را بنویسید

نظرات کاربران