آیا کودکان اوتیسم حرف میزنند؟ (بررسی مشکلات + 6 روش آموزش)

  • تایید شده توسط روانشناس
  • تاریخ انتشار: ۱۴۰۳/۰۳/۱۲
  • تاریخ به روز رسانی: ۱۴۰۳/۰۷/۱۳
  • نویسنده:

اوتیسم (autism) در اصطلاح به معنای مجذوب خود بودن، عدم توجه به جهان بیرونی و در خودماندگی است. اوتیسم، یکی از اختلالات رایج و مزمن دوران کودکی است که با ناتوانی بلند مدت در سال‌های اول زندگی بروز می‌کند. این ناتوانی رشدی پیچیده در در طول سه سال اول زندگی پدیدار می‌شود. ویژگی‌ اصلی این کودکان ناتوانی در برقراری ارتباط اجتماعی است. بنابراین، این کودکان در یک جنبه‌ی بسیار مهم ارتباط یعنی گفتار مشکل دارند. خانواده‌هایی که با فرزندان اوتیسم زندگی می‌کنند، معمولاً از این ناتوانی در رنج هستند. در واقع، مایلند بدانند آیا کودکان اوتیسم حرف میزنند؟ گفتار درمانی می‌تواند به بهبود شرایط آن‌ها کمک کند؟ و…

آیا کودکان اوتیسم حرف میزنند؟

can autistic children talk?

کودکان مبتلا به اوتیسم مانند سایر اختلالات بر روی یک پیوستار قرار می‌گیرند. در واقع، آن‌ها ممکن است از درجات خفیف تا شدید اوتیسم برخوردار باشند. در نتیجه، نشانه‌های متعددی از خود بروز دهند. بسیاری از افراد اوتیستیک در برقراری ارتباط و گفتار مشکلاتی دارند یا با تأخیر مواجه هستند. برخی از افراد ممکن است به حمایت بسیار کمتر و برخی دیگر به حمایت قابل توجهی نیاز داشته باشند. برخی از آن‌ها، ممکن است اصلاً صحبت نکنند. در واقع، حدود 25 تا 30 درصد از کودکان مبتلا به ASD از حداقل کلام برخوردارند (به این معنی که کمتر از 30 کلمه صحبت می‌کنند) یا اصلاً صحبت نمی‌کنند. وقتی یک فرد اوتیستیک صحبت نمی‌کند، به عنوان اوتیسم غیرحرفه‌ای شناخته می‌شود. همچنین ممکن است آن را به عنوان اوتیسم غیرکلامی نیز توصیف کنند. با این حال، اصطلاح غیرکلامی کاملاً دقیق نیست، زیرا به معنای “بدون کلمات” نیز در نظر گرفته می‌شود.

 در واقع، حتی اگر یک فرد اوتیستیک صحبت نمی‌کند، ممکن است از کلمات به روش‌های دیگر (مانند نوشتن) استفاده کند. آن‌ها همچنین ممکن است کلماتی را که به آن‌ها گفته می‌شود یا می‌شنوند درک کنند. در حقیقت، ارتباط کلامی در بین کودکان مبتلا به اوتیسم بسیار متفاوت است. برخی از کودکان مبتلا به اوتیسم ممکن است زودتر از سایر کودکان استفاده از کلمات را آغاز کنند. این کودکان از نظر دایره واژگان، دستور زبان مورد استفاده و مهارت‌های گفتاری در حد همسالان فاقد مشکل خود، قرار دارند. در حالی که، تعداد قابل توجهی برای سال‌ها یا حتی تا آخر عمر غیرکلامی باقی می‌مانند. با این حال، به طور متوسط، کودکان اوتیستیک در حدود 3 سالگی تشکیل کلمات را شروع می‌کنند.

 

از چه سنی باید کودکان حرف بزنند؟

کودکان از بدو تولد به روش‌های مختلفی توانایی گفتار و برقراری ارتباط اجتماعی را نشان می‌دهند. این سرعت رشد در کودکان مختلف متفاوت است. با این حال، بیشتر کودکان در 1 تا 2 سال اول زندگی خود استفاده از ارتباطات کلامی اولیه را آغاز می‌کنند. کودکان در اواخر اولین سال زندگی خود، اولین کلمه را بر زبان می‌آورند. همچنین، حدود 8 ماه تا یک سال بعد از ان می‌توانند از جملات در گفتار خود استفاده کنند. بنابراین، در 18 تا 24 ماهگی اولین جملات دو کلمه‌ای را بیان می‌کنند. حال اگر نسبت به فعالیت‌های کلامی کودک خود حساس شده‌اید، چند مورد زیر را بررسی کنید:

 

  • کودک شما در اوائل زندگی صداهای غرغر و سایر “صداهای کودک” را در می‌آورد، اما سپس متوقف ‌شدند.
  • در ایجاد حرکات زبان بدن، از جمله اشاره کردن و گرفتن اشیا، کند است.
  • اصوات گفتار را در 6 تا 12 ماهگی تقلید نمی‌کند.
  • در 12 تا 18 ماهگی واژگان ساده ایجاد نمی‌کند.
  • عبارات ساده را در 18 تا 24 ماهگی تشکیل نمی‌دهد.
  • با استفاده از تصاویر یا زبان اشاره به جای صداها ارتباط برقرار می‌کند.
  • فقط با کلمات واحد صحبت می‌کند یا کلمات/عبارات خاصی را تکرار می‌کند (که ربطی به آنچه در اطراف آن‌ها می‌گذرد ندارد).
  • کلمات/عباراتی را که در اطراف خود می‌شنوند (می‌تواند از دیگران یا از تلویزیون باشد) تکرار می‌کند.
  • از کلماتی استفاده می‌کند که در زمینه چیزی که کودک می‌خواهد بگوید معنی ندارد.

 

اگر هر یک از این علائم هشدار دهنده را مشاهده کردید، باید وضعیت کودک خود را یک متخصص رفتار درمانی در میان بگذارید. متخصصان کودک باتابان برای درمان کودکان مبتلا به اوتیستیک می‌توانند راه کارهای تخصصی در اختیار شما قرار دهند.

آیا می توان به کودکان اوتیسم حرف زدن یاد داد؟

آیا می توان به کودکان اوتیسم حرف زدن یاد داد؟

برای ما مهم است بدانیم آیا کودکان اوتیسم حرف می‌زنند. شاید این موضوع یکی از بزرگترین خواسته‌های والدین دارای کودکان اوتیستیک باشد. در پاسخ، دانستن این نکته لازم است که کودکان اوتیسم در گفتار و برقراری ارتباط اجتماعی با مشکل مواجهند. اما، مداخلات درمانی در زمینه این اختلال رشد قابل توجهی داشته است. بنابراین، با انجام درمان‌های تخصصی و متناسب با توانمندی‌های کودک می‌توان تا حد زیادی به افزایش توانایی گفتار این کودکان کمک کرد.

 

تکنیک های آموزش صحبت کردن به کودکان اوتیسم

اگر مایلید با کودک اوتیستیک خود تمرین‌هایی برای رشد گفتار انجام دهید، چند راه کار زیر را امتحان کنید:

 

بازی‌های صدادار

هنگام استفاده از اسباب بازی‌ها مانند ماشین، هواپیما و … صداهای آن‌ها را در بیاورید. از تشویق کودک خود برای تقلید آن‌ها غافل نشوید. مهم نیست صداهایی که فرزند شما از خود در می‌آورد شبیه به حروف و کلمات نیست.

 

صداهای نمادین

برای شرایط مختلف صدا تولید کنید. مثلاً، از ” ااام اام اام” برای لذت بردن از بستی یا “ا ا ا ا ا” برای تعجب و “واااای” برای نشان دادن اشتباه استفاده کنید. صدای شما ترجیحاً با صدای معمول در جامعه مشابه باشد. در نتیجه، فرزند شما می‌تواند آنچه را آموخته به جامعه بزرگتر تعمیم دهد.

 

آلات و ابزارهای موسیقی

با ابزار مختلف مانند سوت و ساز دهنی صداهای مختلف تولید کنید. چون خوشایند هستند، فرزند شما به تقلید آن‌ها تشویق می‌شود.

 

ترومپت

این راه کار برای والدینی که مایلند بدانند آیا کودکان اوتیسم حرف میزنند، کمک کننده است. یک لوله خالی شده دستمال کاغذی آشپزخانه را بردارید و از آن به عنوان ترومپت استفاده کنید و صدا در بیاورید.

 

استفاده از اکو

فرزند شما از طنین صدای خود در اکو لذت می‌برد و مایل می‌شود آن را تکرار کند. از کارهای مشابه می‌توان برای افزایش عزت نفس کودکان استفاده کرد.

 

عروسک‌های دستکشی

با این عروسک‌های انگشتی می‌توان کودکان را قلقلک داد و به خنده واداشت یا دالی، قایم موشک و بگرد و پیدا کن انجام داد.

آیا فقط کودکان اوتیسم مشکل صحبت کردن دارند؟

آیا فقط کودکان اوتیسم مشکل صحبت کردن دارند؟

زمانی که در رابطه با کودکان اوتیسم صحبت می‌کنیم، ممکن است نسبت به سایر اختلالات مانند دیسلکسیا نیز کنجکاو شویم. در واقع، مایلیم در کنار این پرسش که آیا کودکان اوتیسم حرف میزنند بدانیم آیا مشکلات گفتار در اختلالات دیگر هم وجود دارد یا خیر؟ به طور کلی، علاوه بر کودکان اوتیستیک افراد مبتلا به اختلالات گفتار و زبان مانند،

 

  • اختلال‌های تولید آوای گفتاری
  • اختلال‌های صدا
  • لکنت
  • بریده گویی
  • اختلال تأخیر گفتار
  • اختلال زبان بیانی
  • اختلال زبان دریافتی
  • زبان پریشی رشدی
  • موتیسم یا لالی انتخابی

 

نیز با مشکلات گفتار مواجه هستند. با این حال، این مشکلات انواع مختلفی دارند.

سایر مشکلات ارتباطی کودکان اوتیسم چیست؟

سایر مشکلات ارتباطی کودکان اوتیسم چیست؟

افراد مبتلا به اوتیسم علاوه بر مشکل در زبان و ارتباط، در رشد اجتماعی نیز تأخیر شدید و برجسته‌ای دارند. بنابراین، این افراد،

 

  • در تعامل معمول با دیگران مشکل دارند.
  • دوست‌یابی برای آن‌ها سخت و گاهاً غیر ممکن است.
  • درک نگاه و احساسات دیگران برای آن‌ها دشوار است.
  • کمتر به دیگران نگاه می‌کنند.
  • کمتر به نام خود واکنش نشان می‌دهند.
  • از لبخند متقابل کمتر استفاده می‌کنند.
  • بازی‌های اجتماعی را انجام نمی‌دهند.

 

شاید برخی از این نشانه‌ها در افسردگی کودکان نیز وجود داشته باشد. با این حال، باید میان آن‌ها تفاوت قائل شویم.

نتیجه گیری

اگر با کودک مبتلا به اوتیسم در ارتباط هستید، باید شناخت خوبی از ویژگی‌ها و دنیای درونی او به دست آورید و پاسخ سوالاتی مانند آیا کودکان اوتیسم حرف میزنند، را بدانید. این شناخت به شما کمک می‌کند تا بتوانید در مواجهه با هر رفتار بهترین واکنش را نشان دهید. خصوصاً اینکه این افراد در بیان نیازهای خود نمی‌توانند به خوبی از گفتار کمک بگیرند. پس، والدین و مراقبان هوشمند باید بتوانند از تمرین‌های گفته شده همراه با طرح درمان خاص کودک برای تقویت گفتار او استفاده کنند. در مرکز مشاوره باتابان انواع مهارت‌های لازم برای تعامل با کودکان اوتیستیک آموزش داده می‌شود.

دیدگاهتان را بنویسید

نظرات کاربران