بلاگ

یک بازی ساده برای تشخیص اوتیسم (6 روش تشخیص در خانه)

  • تایید شده توسط روانشناس
  • تاریخ انتشار: ۱۴۰۳/۰۸/۲۵
  • تاریخ به روز رسانی: ۱۴۰۳/۰۸/۲۵
  • نویسنده:

براساس توانبخشی کودکان مبتلا به اوتیسم، تشخیص به موقع و زود هنگام، خط اول کمک به مبتلایان می‌باشد و اثربخشی درمان را افزایش می‌دهد. مشاوره کودک بر این باور است که هر چه سریع‌تر کودک در برنامه درمانی قرار بگیرد، زودتر می‌تواند به سطح رفتار‌های عادی برسد. بسیاری از والدین نگران این هستند که آیا فرزندشان اوتیسم دارد یا خیر؛ والدین به دنبال راهی برای ارزیابی آن در کودکان خود هستند و می‌خواهند بدانند آیا یک بازی ساده برای تشخیص اوتیسم وجود دارد؟ کودکان بیشتر وقت خود را با بازی می‌گذرانند؛ لذا بازی بهترین روش برای آموزش به آن‌ها می‌باشد. این شیوه علاوه برشناخت کودک فرصتی برای رفع تردیدها و ابهامات والدین درمورد مشکل کودک فراهم می‌کند.

یک بازی ساده برای تشخیص اوتیسم

مشاهده رفتار کودک در بازی یکی از بهترین و موثرترین شیوه‌های مطالعه رفتار کودکان در هفت سال اول تولد است که اطلاعات زیادی درباره روند رشد و تحول آن‌ها در اختیار والدین و متخصصین قرار می‌دهد. امروزه، کارشناسان انواع بازی‌های ساختاریافته، نیمه‌ساختاریافته و بدون ساختار طراحی کرده‌اند که در شناسایی، تشخیص و درمان اختلالات و چالش‌های دوران کودکی نقش جدی ایفا می‌کنند و بازی درمانی به عنوان یکی از رویکردهای درمانی در روانشناسی کودکان، ابداع شده است. یک بازی ساده برای تشخیص اوتیسم می‌تواند ما را چندین قدم در درمان پیش ببرد. در این روش والدین و متخصصان می‌توانند رفتار کودک و واکنش‌های او را به دقت مورد مشاهده و ارزیابی قرار دهند. این فرآیند، غربالگری نیست؛ بلکه شیوه‌ای در جهت ارزیابی رفتارهای اجتماعی، قدرت تخیل و مهارت‌های ارتباطی کودک است. از آنجایی که کودکان مبتلا به طیف اوتیسم معمولا در برقراری ارتباط مشکل دارند، یک بازی ساده برای تشخیص اوتیسم می‌تواند به صورت گروهی انجام شود که در ارزیابی مهارت‌های ارتباطی مبتلایان حائز اهمیت می‌باشد.

نمونه بازی های ساده برای تشخیص اوتیسم

نمونه بازی های ساده برای تشخیص اوتیسم

انواع بازی‌ها برای تشخیص اوتیسم وجود دارد که در ادامه به برخی از آن‌ها اشاره می‌کنیم. اگر اختلالی در انجام این بازی‌ها مشاهده نمودید، لطفا سریع برچسب اوتیسم روی فرزند خود نگذارید. حتما به متخصص مراجعه نمایید؛ زیرا فرآیند ارزیابی، سنجش و تشخیص، مراحل مختلفی دارند که باید تحت نظر متخصص انجام شوند.

 

یک بازی ساده با موبایل برای تشخیص اوتیسم

این یکی بازی ساده برای تشخیص اوتیسم است که کنترل حرکتی را در مبتلایان می‌سنجد. مطالعات نشان داده‌اند مبتلایان به اوتیسم الگوی مشخصی را در کنترل حرکتی با دستان خود نشان می‌دهند. حرکت انگشتان کودک از طریق صفحه تبلت، گوشی و حسگرهای اینرسی در ارزیابی علائم به متخصص کمک می‌کند.

 

نخ کردن مهره ها

در این بازی به نخ و مهره‌های رنگی نیاز دارید؛ از کودک بخواهید ابتدا مهره‎های با رنگ یکسان را کنار یکدیگر قرار دهد. می‌توانید شما رنگ‌ها بگویید و او مهره‌ها را نخ کند. یک بازی ساده و کم هزینه برای تشخیص اوتیسم در کودکان است که مهارت‌های درک و شناخت و حرکتی آن‌ها را ارزیابی می‌کند. در صورت مشاهده اختلالی در انجام این بازی، با متخصص مشورت کنید.

 

اشاره به اشیاء

یک بازی ساده برای تشخیص اوتیسم بازی اشیاء است که براساس روانشناسی کودکان استثنایی و با توجه به سن کودک متفاوت می‌باشد. در این بازی شما شیئ را در مقابل کودک قرار می‌دهید و از او می‌خواهید به آن اشاره نماید. این فعالیت به شما در تشخیص علائم هماهنگی حرکات چشم و دست، کمک می‌کند.

 

پرتاب کردن

براساس روانشناسی کودکان 9 تا 12 سال، به ویژه پسران علاقه زیادی به این دسته از بازی‌ها دارند. در این فعالیت می‌توانید از یک توپ و سبد استفاده کنید. سبد بازی را در فاصله مناسبی از کودک قرار دهید و از او بخواهید توپ‌ها را در سبد پرتاب کند. علاوه براین، می‌توانید این بازی را به صورت دو نفره و گروهی انجام دهید و مهارت‌های ارتباطی کودک را ارزیابی نمایید. بدین صورت که توپ را به سمت یکدیگر پرتاب نمایند و دیگری توپ را بگیرد و به نفر بعدی بدهد. این یک بازی ساده برای تشخیص اوتیسم است.

 

بازی پازل

بدین صورت است که پازل متناسب با سن کودک را تهیه کرده و در اختیار او قرار می‌دهید. با انجام آن متوجه خواهید شد که آیا کودکتان توانایی چینش اشیاء در کنار یکدیگر و تکمیل تصاویر ناقص را دارد یا خیر. آنچه در یک بازی ساده برای تشخیص اوتیسم حائز اهمیت می‌باشد تناسب آن با سن و توانایی‌های رشدی کودک است.

 

بازی کارت‌ها

این بازی نیز ابزار خوبی برای ارزیابی توانایی درک و شناخت مبتلایان می‌باشد. این کارت‌ها می‌توانند حاوی تصاویر اشیاء مختلف و یا رنگ‌های متنوع باشند. کارت را به کودک خود نشان دهید و از او بخواهید رنگ و یا تصویری که می‌بیند را بیان کند.

علائم نشاده دهنده اوتیسم در بازی

علائم نشاده دهنده اوتیسم در بازی

در روانشناسی کودکان، علائم اوتیسم  از دو سالگی در فرد ظاهر می‌شوند و قابل تشخیص می‌باشد. رفتارهای زیر در بازی کودکان، می‌تواند ما را به سوی تشخیص اوتیسم ببرد؛ البته این موضوع با توجه به بازه سنی کودک متغیر می‌باشند. در صورت مشاهده این علائم به متخصص مراجعه نمایید.

 

  • الگوهای رفتاری تکرار شونده: اوتیسم با الگوهای رفتاری تکراری شناخته می‌شود که در یک بازی ساده برای تشخیص اوتیسم سنجیده می‌گردد. هنگامی که کودک برخی از رفتارها و حرکات را به صورت مکرر تکرار می‌کند از علائم نشان دهندة اختلال می‌باشد.
  • مهارت‌های ارتباطی: از مهم‌ترین مشخصه کودکان مبتلا به اوتیسم این است که در برقراری ارتباط کلامی عاطفی و اجتماعی با دیگران مشکل دارند. آن‌ها در بازی گوشه‌گیر هستند و یا با پرخاشگری نسبت به دیگران واکنش نشان می‌دهند.
  • توانایی‌های حرکتی: در یک بازی ساده برای تشخیص اوتیسم، شما می‌توانید توانایی حرکتی کودکان را ارزیابی نمایید. این کودکان معمولا محدودیت‌های حرکتی دارند، به عنوان مثال در بازی نمی‌توانند توپ‌ها در سبد پرتاب کنند و یا آن‌ها را دریافت نمایند. این نشانه‌ها با علائم بیش فعالی در کودکان متفاوت می‌باشد.
  • هماهنگی چشم و دست: از دیگران علائم نشان دهنده اوتیسم در بازی، عدم هماهنگی میان چشم و دست می‌باشد. هنگامی که کودک نمی‌تواند به شی مورد نظر اشاره نماید، می‌تواند از علائم ابتلا به این اختلال باشد.
  • قدرت درک مفاهیم: یک بازی ساده برای تشخیص اوتیسم مانند پازل و جورچین می‌تواند قدرت درک مفاهیم در کودک را ارزیابی نماید. اینکه آیا کودکان اوتیسم حرف میزنند؟ به قدرت درک و اکتشاف آن‌ها بستگی دارد.
  • برقراری ارتباط چشمی: کودک مبتلا به اوتیسم در بازی نمی‌تواند با همبازی‌ها، مربی، متخصص و والدین ارتباط چشمی برقرار نماید.

اهمیت تشخیص سریع اوتیسم

اهمیت تشخیص سریع اوتیسم

تشخیص زودهنگام و سریع اوتیسم از این جهت حائز اهمیت می‌باشد که در شروع درمان و کنترل بیماری نقش مهمی ایفا می‌کند. مداخله زودهنگام در دو تا پنج سالگی از پیچیده شدن اختلال جلوگیری می‌کند و براساس اصول تغییر رفتار در کودکان و نوجوانان از آنجایی که کودکان انعطاف‌پذیری بالایی دارند و بهتر می‌توانید تاخیر‌های مهارتی در آن‌ها را برطرف نمایید. علاوه براین با تشخیص زودهنگام، کودکان کمتر با پیامدهای روانی و اجتماعی اختلال درگیر می‌شوند. بنابراین تشخیص سریع اوتیسم به خانواده کمک می‌کند از فرزند خود محافظت نمایند و زمینه‌های حضور موثر او در اجتماع را فراهم آورند.

آیا بازی برای تشخیص اوتیسم کافیست؟

فرآیند سنجش، ارزیابی و تشخیص دراوتیسم نیازمند بررسی عوامل متعدد ژنتیکی، تحولی، محیطی، اجتماعی و فرهنگی می‌باشد که با یک بازی قابل ارزیابی نیستند؛ بنابراین یک بازی ساده بازی تشخیص اوتیسم کافی نیست و متخصص باید پیش‌آگهی و عوامل زمینه‌ساز را ارزیابی نماید تا بتواند برنامه درمانی را طراحی کند.

نتیجه‌گیری

با توجه به اینکه در اختلات طیف اوتیسم تشخیص زودهنگام حائز اهمیت می‌باشد، یک بازی ساده برای تشخیص اوتیسم می‌تواند نشانگر انواع علائم بیماری مانند الگوهای تکرار شونده، مهارت‌های ارتباطی، قدرت درک و شناخت، برقراری تماس چشمی، ابراز علاقه و… باشد. اما از آنجایی که پیش‌آگهی و عوامل زمینه‌ساز بیماری متفاوت می‌باشد تشخیص حتما باید توسط متخصص انجام شود. در مرکز مشاوره باتابان روانشناسان و مشاوران مومن، متعهد و متخصص در کنار شما هستند. بدون محدودیت از وب‌سایت باتابان وقت رزرو نمایید و سوالات و ابهامات خود را با پشتیبانان مطرح کنید.

دیدگاهتان را بنویسید

نظرات کاربران