چرا نباید دیگران را مسخره کنیم؟ (آسیب شناسی کامل)

  • تایید شده توسط روانشناس
  • تاریخ انتشار: ۱۴۰۲/۱۱/۲۲
  • تاریخ به روز رسانی: ۱۴۰۳/۰۷/۱۴
  • نویسنده:

هر فردی روحیه خاص خود را دارد. در این میان، برخی از افراد تمایل بیشتری به بذله‌گویی و شوخ طبعی با دیگران دارند. این ویژگی بسیار پسندیده و مقبول است تا زمانی که به اندازه و متناسب با موقعیت مورد استفاده قرار گیرد. متأسفانه، برخی از افراد حد و مرز بین شوخ طبعی و تمسخر را نمی‌دانند. بنابراین، سعی دارند از هر راهی به ارضای این نیاز روحی خود بپردازند. بنابراین، یکی از رفتارهای بسیار ناپسند در تعامل با دیگران، تمسخر کردن است. در واقع، از دیدگاه متخصصان مشاوره زندگی، تمسخر دیگران علت‌های مختلفی دارد. همچنین، تأثیر بسیار منفی بر فضای ارتباطی می‌گذارد. از طرفی، بسیاری از افراد اطلاعات زیادی در این زمینه ندارند. در نتیجه، مایلند بدانند که چرا نباید دیگران را مسخره کنیم؟ همچنین، مسخره کردن دیگران چه پیامدهایی دارد؟ اگر شما نیز با این مسئله درگیر هستید و احساس نیاز به دانستن این مطالب در شما ایجاد شده است، مطالعه‌ی این مقاله به شما توصیه می‌شود.

منظور از مسخره کردن دیگران چیست؟

هر فردی ممکن است برداشت و زاویه نگاه متفاوتی از مسخره کردن داشته باشد. با این حال، مسخره کردن در معنای کلی آن یعنی، ما به گونه‌ای با دیگران رفتار کنیم که موجب تحقیر و کوچک شدن آن‌ها شود. در نتیجه، شأن و منزلت آن‌ها پایین بیاید. حال هر کسی ممکن است این کار را به شیوه‌های مختلفی انجام دهد.

شیوه‌های مختلف مسخره کردن

برخی از افراد تصور نمی‌کنند که رفتار فعلی آن‌ها نشان از مسخره کردن داشته باشد. در واقع، این کار را نوعی محبوبیت در نزد دیگران می‌دانند. مخصوصاً، کسانی که می‌خواهند بدانند چگونه پیش همه عزیز باشیم؟ در نتیجه، از این روش برای ایجاد محبوبیت در گروه‌های کاری، دوستانه و …  استفاده می‌کنند. با این حال، باید مطلع باشیم که مسخره کردن به شخصیت فرد مقابل و میزان صمیمت بین افراد نیز بستگی دارد. در نتیجه، شاید برخی از رفتارهایی که برای یک فرد مسخره شدن تلقی می‌شود و در جمع احساس کوچک شدن می‌کند، برای فرد دیگر چنین اثری نداشته باشد. این روش‌ها شامل موارد زیر می‌شود:

  • استفاده از القاب نامناسب
  • درخواست‌های نامعقول
  • شکلک درآوردن و استفاده از حرکات سر
  • کنایه زدن
  • و …

به طور کلی، دانستن انواع روش‌های مسخره کردن دیگران و اثرات منفی آن‌ها باعث پرهیز کردن از این رفتارها می‌شود.

چرا نباید دیگران را مسخره کنیم؟

شیوه های مختلف مسخره کردن دیگران

اگر این رفتار را تجربه کرده باشید، چه در نقش کسی که مورد تمسخر قرار گرفته و یا فردی که این کار ناپسند را انجام داده، حتماً متوجه اثرات آن شده‌اید. در واقع، اینکه چرا نباید دیگران را مسخره کنیم؟ به ما این زاویه نگاه را می‌دهد که، بیشتر کسانی به این رفتار دست می‌زنند که سلامت روان بالایی ندارند. چون، انسانی که از سلامت روان مناسب و معقول برخوردار باشد، هیچگاه تحقیر دیگران برایش مطلوب نیست. در نتیجه، باید حساس باشیم که اگر چنین کاری انجام می‌دهیم شاید موانع درونی ما را آزار می‌دهد. مثلاً، ارزیابی مثبتی از خودمان و دیگران نداریم. پس، عزت نفس پایینی داریم و همین عامل ما را به سمت چنین عمل ناشایستی سوق می‌دهد. به طور کلی، اگر چنین علت‌هایی وجود داشته باشد، باید به دنبال روش‌هایی باشیم که به ما نشان دهند چگونه عزت نفس خود را بسازیم؟ و این راهی مناسب‌تر برای تخلیه هیجانی و فرار از افکار آزار دهنده است.

بنابراین، مسخره کردن دیگران عواقب منفی زیادی دارد که برخی از آن‌ها عبارتند از:

 

تخریب روابط اجتماعی

مهمترین اثر مسخره کردن دیگران، وارد کردن آسیب جدی به روابط اجتماعی است. بنابراین، هر نوع رابطه‌ای مانند دوستانه، کاری، همسرانه و .. با این رفتار تضعیف می‌شود. هر چند ممکن است در ابتدا با این کار نظر برخی از افراد نسبت به ما جلب شود. اما، در کوتاه مدت باعث می‌شود حتی کسانی که این رفتار را در لحظه تأیید کرده‌اند، ما را طرد کنند. در نتیجه، کمترین اثر آن ایجاد بی‌اعتمادی است. پس، هیچ رابطه‌ای با تمسخر کردن حفظ نمی‌شود.

 

کاهش اعتماد به نفس

در هر جایگاهی که باشیم، وقتی کسی را مسخره می‌کنیم در واقع هم ضعف‌های درونی خود را نشان می‌دهیم و هم موجب از بین رفتن اعتماد به نفس فرد مقابل می‌شویم. این رفتار، خصوصاً در تعامل میان والدین و فرزندان آسیب زننده است. بنابراین، اگر می‌خواهیم در مسیری قرار بگیریم که متوجه شویم چگونه فرزند صالح داشته باشیم؟ باید در نوع برخورد خود با رفتارها و مخصوصاً اشتباهات فرزندمان دقت کنیم.

 

رفتار خشونت آمیز

مسخره کردن دیگران، باعث ایجاد خشونت و عصبانیت در فرد مقابل می‌شود. در واقع، بسیاری از خشونت‌هایی که ایجاد می‌شود، به نوع صحبت ما بازمی‌گردد. بسیاری از ما نمی‌دانیم چگونه قبل از حرف زدن فکر کنیم؟ در نتیجه، حاصل آن تمسخر کردن دیگران به عمد یا غیر عمد و بالاگرفتن دعوا است.

نتیجه‌گیری

به طور کلی، مسخره کردن دیگران یکی از رفتارهای بسیار نامناسب و آسیب زننده به روابط اجتماعی است. این رفتار به شیوه‌های مختلفی انجام می‌شود. با این حال، به هر شکلی که باشد عواقب منفی بسیاری هم برای فرد مسخره کننده و هم فرد مسخره شونده دارد. در نتیجه، پرداختن به این دغدغه که چرا نباید دیگران را مسخره کنیم؟ این نکته را به ما می‌فهماند که این اشخاص از برخی مشکلات درونی رنج می‌برند. بنابراین، این شیوه را برای ارضا و تخلیه هیجانی خود انتخاب می‌کنند . پس، مشاهده چنین رفتارهایی حتی در کودکی، باید جدی گرفته شود.

دیدگاهتان را بنویسید

نظرات کاربران

    ستایش

    عالیییی بوددد خیلییی واسه ی تحقیقم بهم کمک کرد👏👏👏😍😍😍

    ۱۴۰۳/۰۴/۰۸

      زهرا مظفری

      خرسندیم که خوشبختانه براتون مفید واقع شده

      ۱۴۰۳/۰۴/۰۸