رابطه بنفیت چیست؟ (ویژگی، آسیب، نحوه اتمام و…)

  • تایید شده توسط روانشناس
  • تاریخ انتشار: ۱۴۰۳/۰۴/۰۴
  • تاریخ به روز رسانی: ۱۴۰۳/۰۴/۳۰
  • نویسنده:

ما ممکن است روابط مختلفی با دیگران داشته باشیم. در برخی روابط برای خود خط قرمزهایی تعریف کنیم و به هیچ عنوان از آن‌ها عبور نکنیم. از طرفی، ممکن است روابطی داشته باشیم که در آن خط قرمزهای خاصی تعریف نکنیم. در نتیجه، مهمترین اصل یک رابطه پایدار که همان تعهد است را نادیده بگیریم. شما کدم رابطه را تجربه کرده‌اید؟ آیا تا به حال رابطه‌ای را آغاز کرده‌اید که در آن صمیمیت عاطفی و فیزیکی را تجربه کنید؟ آیا در این رابطه نسبت به یکدیگر تعهد داشته‌اید؟ با این مقدمه قصد داریم در رابطه با روابط بنفیت در مشاوره روابط عاطفی صحبت کنیم و بررسی نماییم که رابطه بنفیت چیست.

رابطه بنفیت چیست؟

benefit relationship

رابطه بنفیت (friends with benefits) یک رابطه‌ی پویاست که در آن افراد با یکدیگر روابط صمیمی فیزیکی و جنسی دارند. اما، نسبت به یکدیگر هیچ تعهدی ندارند. سابرینا رومانوف، روانشناس بالینی و متخصص روابط می‌گوید: افراد در این نوع روابط از گذراندن وقت با هم لذت می‌برند اما تعهدی نسبت به یکدیگر ندارند. اگر این نوع رابطه را در فیلم‌ها یا دوستان خود مشاهده کرده باشید، ممکن است تعجب کنید که آیا این رابطه برای افراد سودمندی دارد؟ اگر بدانیم ویژگی‌های رابطه بنفیت چیه بهتر می‌توانیم درباره مزایا و معایب آن صحبت کنیم.

ویژگی های بنفیت چیست؟

اگر نمی‌دانید رابطه بنفیت چیست و آیا شما این رابطه را تجربه می‌کنید یا خیر، به نشانه‌های زیر دقت کنید. این‌ها مهمترین ویژگی‌های یک رابطه بنفیت است.

 

رابطه دوستی

اگر به نام این رابطه دقت کنیم، متوجه می‌شویم که این رابطه با دوستی آغاز می‌شود.  به نوعی افرادی که در این رابطه درگیر هستند شناخت نسبی از یکدیگر دارند. حتی، ممکن است علایق مشترک نیز داشته باشند. در حقیقت، این افراد به یکدیگر اهمیت می‌دهند و احترام می‌گذارند. همچنین، از وقت گذراندن با یکدیگر لذت می‌برند.

 

صمیمیت فیزیکی

براساس نظر دکتر رومانوف، افراد در این رابطه برخی صمیمت‌های فیزیکی مانند رابطه جنسی، بوسیدن، در آغوش گرفتن و .. را تجربه می‌کنند. با این حال، میزان پیشروی در صمیمیت فیزیکی به توافق افراد و هدف آن‌ها از ایجاد رابطه برمی‌گردد.

 

داشتن پاتوق‌های معمول

برای اینکه بدانیم رابطه بنفیت چیست، باید در نظر داشته باشیم که این رابطه شکل غیر معمولی ندارد. ممکن است شامل پاتوق‌های خودمانی، تماشای فیلم با هم، پختن شام برای یكدیگر، خوابیدن و گذراندن وقت با دوستان یكدیگر باشد.

 

بدون انتظار و تعهد

مهمترین ویژگی این رابطه، نبود تعهد و انتظارات اجتماعی است. در واقع، افرادی که در این رابطه قرار دارند یک ارتباط لذت بخش را تجربه می‌کنند. اما، هیچ مسئولیتی را در قبال یکدیگر تقبل نمی‌کنند. به نوعی وظایفی که افراد در روابط عاشقانه سالم و متعهدانه دارند، در این رابطه وجود ندارد. بنابراین، هیچ تعهد و پایبندی برای بودن مداوم و یا رفع نیازهای یکدیگر وجود ندارد. مشاوره جنسی معمولاً نسبت به برقراری چنین روابطی هشدار می‌دهد.

 

ارتباطی موقت

شاید یک رابطه‌ای که ما را به اشکال مختلف از جمله عاطفی، فیزیکی و … درگیر می‌کند، اگر مدت زمان محدودی داشته باشد می‌تواند صدمات زیادی به افراد وارد کند. در همین راستا، رابطه بنفیت اغلب کوتاه مدت است. در نتیجه، افراد هر زمانی که مایل باشند از این رابطه خارج می‌شوند.

 

غیر انحصاری بودن

برخی افراد معتقدند تا زمانی که این رابطه وجود دارد، چرا باید ازدواج کنیم؟ در واقع، در بیان اینکه رابطه بنفیت چیه، این ویژگی به وضوح مشخص است که این افراد همان‌طور که نسبت به یکدیگر تعهدی ندارند در روابط خود آزاد هستند. بنابراین، هر یک از طرفین رابطه می‌توانند با افراد دیگر نیز در ارتباط باشند.

شما کدام یک از نشانه‌ها را در روابط خود تجربه کرده‌اید؟ فکر می‌کنید این روابط تا چه حد رایج است؟

چرا در جامعه رابطه بنفیت رواج پیدا کرده است؟

چرا در جامعه رابطه بنفیت رواج پیدا کرده است؟

برای روشن تر شدن این موضوع می‌توانیم از تاریخچه و نظریات بیان کننده این رابطه صحبت کنیم.

 

تاریخچه رابطه بنفیت

با اینکه اصطلاح رابطه بنفیت امروزه مرتب در جامعه تکرار و حتی محقق می‌شود. اما، تعیین منشأ آن تا حدی دشوار است. اولین استفاده شناخته شده از این اصطلاح در آهنگ Head Over Feet آلانیس موریست ذکر شده است که او می گوید: “تو بهترین دوست من هستی، بهترین دوست با رابطه بنفیت”. (بخش طعنه آمیز استفاده موریست از آن این است که او یک رابطه طولانی مدت را توصیف می‌کند، که در آن معشوقه او بهترین دوست او نیز هست، بر خلاف چیزی که ما درباره رابطه بنفیت فکر می‌کنیم). از آن زمان، این مفهوم به پدیده‌ای تبدیل شده است که اغلب در فرهنگ پاپ به آن اشاره و توسط جامعه پذیرفته می‌شود.

 

نظریات تبیین کننده رابطه بنفیت

برای تبیین این رابطه براساس نظریات، تحقیقات متفاوتی انجام شده است که نشان می‌دهند روابط FWB به چند دلیل ایجاد می‌شود:

 

  • صرفاً برای برقراری رابطه جنسی
  • با هدف رابطه عاطفی و میل به افزایش صمیمیت
  • آسان و بی‌استرس بودن
  • دوری از انحصارهای رابطه
  • تجربه طلاق و میل به داشتن رابطه بعد از آن

 

بنابراین، مردان معمولاً این رابطه را ترجیح می‌دهند. چون، با بسیاری از مشکلات و مسئولیت‌هایی که باید در روابط عاشقانه سالم تجربه کنند، مواجه نمی‌شوند. این موج از علاقه به سمت روابط FWB بار منفی آن را کاهش داده است. بنابراین، افراد می‌دانند که رابطه بنفیت چیست و در میان جوانان و افراد مسن بدون فرزند خردسال همچنان ادامه دارد.

در این میان برخی نظریات دیگر نیز به بررسی جنبه‌های ظاهراً مثبت این روابط پرداخته‌اند. به عنوان مثال، نظریه تبادل عاطفی بر این باور است که «افراد برای بقا و تولید مثل نیاز به دریافت و ابراز محبت دارند». بر همین اساس، برخی از روابط FWB به افراد فرصت دریافت محبت را می‌دهد و ارتباط جنسی حاصل از این رابطه در هر حدی که باشد می‌تواند نتایج مثبتی به بار آورد. در نتیجه، وقتی این رابطه نباشد افراد بیشتر پرخاش می‌کنند. همچنین، دیدگاه‌های فمنیستی نیز معتقدند این روابط ابعاد مثبت و منفی توأم برای زنان دارد. به طور کلی، مجموعه‌ای از عواملی که ذکر شد منجر به شکل گیری این نوع روابط و تلاش برای عادی سازی آن شد. اما، این رابطه آسیب‌هایی دارد که به‌ خوبی به آن پرداخته نشده است.

آسیب های رابطه بنفیت چیه؟

آسیب های رابطه بنفیت چیه؟

طبیعتاً این رابطه آسیب‌های بسیار زیادی دارد. اما، برخی از مهمترین آسیب‌های آن شامل موارد زیر است:

 

  • این رابطه احساسات شما را تغییر می‌دهد.
  • بیشتر از گذشته هیجان‌های منفی را فعال می‌کند.
  • احساس ناامنی و ناپایداری شما را آزار می‌دهد.
  • ممکن است مشکلات خلقی، اضطرابی، اختلالات جنسی و … را تجربه کنید.
  • رابطه‌ی جنسی ناایمن می‌تواند سلامت جسمی شما را نیز به خطر بیندازد.
  • عمل کردن در جهت مخالف با باورهای دینی نیز تنش را افزایش می‌دهد.
  • سایر روابط شما را نیز با مشکل مواجه می‌کند.
  • بعد از این رابطه، حد و مرز مشخصی با دیگران ندارید.

 

اگر چنین رابطه‌ای را تجربه کرده‌اید، مشکلات خود را با ما درمیان بگذارید و راهنمایی تخصصی دریافت کنید.

چه کسانی وارد رابطه بنفیت می شوند؟

چه کسانی وارد رابطه بنفیت می شوند؟

معمولاً افرادی که می‌دانند رابطه بنفیت چیست و از آن استقبال می‌کنند در سه دسته زیر قرار می‌گیرند:

 

به دنبال صمیمیت بدون تعهد هستند

طبیعتاً افرادی رابطه FWB را ترجیح می‌دهند که تک همسری را نمی‌پذیرند. یا به عبارت بهتر قائل به داشتن همسر نیستند. بلکه، مایلند صرفاً از رابطه لذت ببرند. بنابراین، تمایلی به رابطه متعهدانه ندارند و همچنان می‌خواهند ارتباط فیزیکی نیز داشته باشند. اگر با چنین پیشنهادی مواجه شدید، در نظر داشته باشید که رابطه بنفیت چیه و فرد تعهدی نسبت به شما ندارد.

 

چالش‌ها و مسئولیت‌های یک رابطه را نمی‌خواهند

برخی افراد تمایل عجیبی به برقراری رابطه دارند. اما، حاضر به فداکاری یا سازش نیستند. تأمین نیازهای فرد مقابل برای آن‌ها اهمیتی ندارد. به بیان دکتر رومانوف: در این رابطه انتظارات و وظایف معنا ندارد. به نوعی این افراد به سود خود از رابطه فکر می‌کنند. شاید بهتر باشد بدانید رابطه تاکسیک چیست و این روابط را با یکدیگر مورد ارزیابی قرار دهید.

 

از دوستی لذت می‌برند اما مطمئن نیستند در دراز مدت مطلوب باشد

برخی افراد با خصوصیات خلقی متفاوت که گاهاً مستعد مشکلات روانی نیز هستند، ترجیح می‌دهند در یک رابطه بدون انحصار قرار گیرند. بنابراین، هر زمان که مایل بودند این رابطه را پایان می‌دهند و به رابطه دیگری می‌پردازند. در برخی فرهنگ‌ها با تفاوت‌های ارزشی درباره ازدواج و فرزندآوری این رابطه بیشتر برقرار می‌شود. زیرا، ممکن است یکی از طرفین مایل به ادامه‌ی زندگی برای فرزندآوری باشند. اما، دیگری نه. در نتیجه، این رابطه به سمت غیر انحصاری بودن می‌رود.

رابطه بنفیت مناسب چه کسانی نیست؟

رابطه بنفیت مناسب چه کسانی نیست؟

پس، این رابطه برای شما مناسب نیست اگر،

 

  • مایلید وابستگی عاطفی برقرار شود و نمی‌توانید یک رابطه عادی را تحمل کنید.
  • از شریک عاطفی خود انتظاراتی دارید و نمی‌دانید چرا مردان بعد از رابطه سرد می‌شوند. در نتیجه، اگر انتظارات شما برآورده نشود احساسات شما سرکوب می‌شود.
  • اصلاً نمی‌توانید هیچ رابطه‌ای به جز روابط تک همسری را بپذیرید و و نسبت به سایر افراد در زندگی شریک زندگی خود بسیار حسادت می کنید.
  • شما عاشق شریک عاطفی خود هستید و امیدوارید که این ترتیب به یک رابطه سالم تبدیل شود.
  • نمی‌توانید ابهام را تحمل کنید و باید بدانید که در آینده چه چیزی در انتظار شماست.

آیا ممکن است رابطه بنفیت جدی شود؟

رابطه بنفیت گاهی اوقات می‌تواند منجر به قرار ملاقات یا یک رابطه عاشقانه جدی‌تر شود. با این حال، همیشه اینطور نیست. در واقع، مطالعه‌ای در سال 2013 با بیش از 308 شرکت‌کننده که به شکل بنفیت دوست بودند، نشان داد که اکثریت آن‌ها به روابط متعهدانه‌تری منجر نمی‌شوند. محققان خاطرنشان می‌کنند که بیشتر این روابط به دوستی منحل شد. دکتر رومانوف می گوید، هیچ قانون سخت و سریعی در مورد اینکه این پویایی به کجا منتهی می شود وجود ندارد. “متغیرهای زیادی وجود دارد که بر این مسیر تأثیر می‌گذارد”. اگر متوجه شدید که نسبت به کسی که با او در این رابطه هستید احساسات عاشقانه دارید، مهم است که به او بگویید چه احساسی دارید.

 به اعتقاد دکتر رومانوف: هنگامی که احساسات خود را به اشتراک می‌گذارید، می‌توانید با هم توافق کنید تا نیازهای یکدیگر را برآورده کنید یا به توافق پایان دهید تا فردی را پیدا کنید که بتواند به شما در رسیدن به اهداف رابطه‌تان کمک کند. اگر احساسات عمیق تری نسبت به آن شخص دارید و مایلید ارتباط عمیق‌تری داشته باشید اما انتظارات شما برآورده نمی‌شود، ماندن در این رابطه خوب نیست. رابطه FWB می تواند به شما احساس امید کاذب نسبت به کسی بدهد که مایل به ادامه ارتباط با شما نیست و شما را از رسیدن به اهداف رابطه خود با کسی که می خواهید باز می‌دارد. بنابراین، حتی اگر تحمل برخی شرایط برای ما دشوار است باید یاد بگیریم چگونه قبل از ازدواج خود را کنترل کنیم و در رابطه بنفیت گرفتار نشویم.

نحوه تمام کردن رابطه بنفیت

نحوه تمام کردن رابطه بنفیت

حال که دانستید رابطه بنفیت چیست، مشخص است که در این رابطه ارتباطات زیادی تجربه می‌شود. بنابراین، اگر بخواهید به آن پایان دهید باید از راهکاری استفاده کنید که کمترین آسیب را برای عزت نفس و سایر فاکتورهای سلامت روان شما به همراه داشته باشد. بنابراین، توصیه ما این است که با یک مشاور روابط عاطفی آموزش دیده در ارتباط باشید. شرایط خود و سطح رابطه‌ای را که تجربه کرده‌اید بیان کنید. در نتیجه، از راهکارهای متناسب با آن موقعیت استفاده کنید.

نتیجه‌گیری

با پیشرفت جامعه روابطی رایج می‌شوند که ممکن است آسیب زیادی برای سلامت جسمی و روانی ما به همراه داشته باشند. رابطه بنفیت نیز یکی از این روابط است که باید از ورود به آن امتناع کرد. این روابط در مقابل روابط سالم قرار دارند. با بررسی این موضوع که رابطه بنفیت چیست و نشانه‌های گفته شده، می‌توانید بررسی کنید که آیا در رابطه بنفیت قرار گرفته‌اید یا خیر؟ اگر چنین است، حتماً با روانشناسان باتابان در ارتباط باشید و کمک حرفه‌ای دریافت کنید.

دیدگاهتان را بنویسید

نظرات کاربران