احتمالا این واژه را زیاد در بین نوجوانان و جوانان شنیده باشید. این واژهها در بین نسلهای قبل از ما رواج نداشته است؛ اما مفاهیم این چنینی را ما حتی در ادبیات پیشین نیز شاهد هستیم. شاید داستان دلباختگیهای دوران نوجوانی پدر و مادر و یا پدربرگ و مادر بزرگ خود را شنیده باشید که خاطرخواه شدهاند و جرئت و شهامت ابراز و بیان آن را نداشتهاند؛ اما آنچه در نسل جدید میبینیم نوعی رسمیت بخشیدن به این مفهوم، با واژه کراش میباشد که در کنار فضای دیجیتال و شبکههای اجتماعی فضای بسیاری متفاوتی را ایجاد نموده است. اصطلاحاتی مانند روش کراش زدم، فکر کنم روی من کراش دارد و… را در مدرسه و دانشگاه زیاده شنیدهایم؛ ولی احتمالا بسیاری از افراد آگاه نباشند که کراش یعنی چی؟ چگونه اتفاق میافتد؟ پیامدهای مثبت و منفی آن چیست و نتیجه آن چه میشود؟ براساس مشاوره روابط عاطفی، پویاییهای روانشناختی بسیاری در ایجاد احساسات مثبت و منفی ما نسبت به دیگران نقش موثری ایفا میکنند.
کراش به چه معناست؟ Crush اصطلاحی است که از فرهنگ غرب به ادبیات نسل جدید ما وارد شده است و شاید نزدیکترین واژه به آن اصطلاحاتی مانند دلباخته، هواخواه، خاطرخواه و… باشد. احتمالا شما هم بیت شعر معروف اگر با دیگرانش بود میلی، چرا جام مرا بشکست لیلی، را شنیده باشید، برخی از تحلیلگران بر این باور هستند دلیل ایجاد این احساس نوعی برداشت درست یا غلط از رفتار و گفتار دیگران باشد؛ بنابراین کراش یعنی چی؟ یعنی خاطرخواه کسی بودن در حالی که ممکن است او از این موضوع بیاطلاع باشد.
جالب توجه است بدانید که امروزه با گسترش فضای مجازی، با افزایش بیرویه این موضوع به ویژه در میان نوجوانان روبرو هستیم که روی یک بازیگر، خواننده و یا شخص سلیبریتی معروفی کراش دارند و در فضای مجازی به نام او صفحه باز میکنند و از کراش خود صحبت میکنند. چیزی که در اصطلاح نوجوانان به آن فن پیج گفته میشود. در واقع، فرهنگ دیجیتال به گونهای است که افراد به جای انکار یا پنهان کردن، احساس خود را بیان و به آن افتخار میکنند. این نوع عمومی کردن و رسمیت بخشیدن میتواند به یک حس گذرا و غالبا یک طرفه پر و بال بدهد و عمیقش نماید. تا جایی که در دوره نوجوانی برخی از افراد از دلباختگی یک طرفه از خواب و خوراک میافتند و دچار افت تحصیلی میشوند.
اصطلاحات رایجی که به گوش همه ما آشنا میباشند، عبارتند از: روت کراش دارم، روش کراش زدم، فلانی چقدر کراش است و کراش من است! در کراش یعنی چی؟ گفتیم به معنای خاطرخواه و دلباخته میباشد؛ پس در یک جمله معنی این این اصطلاحات این است که من دلباخته او شدهام یا اینکه او فرد جذاب و دلنشینی است. در بسیاری از مواقع، این احساس، زودگذر و حاکی از نوعی نگرش سطحی است که با شناخت دقیق همراه نمیباشد. برخی نیز نشانه های پسر عاشق از راه دور را دیده و دلباخته شدهاند. فرهنگ دیجیتالی با ترویج این موضوع آسیبهای زیادی برای قشر نوجوان به همراه داشته است و به ویژه در افرادی که هواخواه افراد معروف و سلبریتی شدهاند با تصور اینکه آنها نیز از زندگی شخصی او آگاه هستند، نوعی ارتباط فرا اجتماعی شکل میگیرد که مشکلات روانشناختی متعددی به همراه خواهد داشت. براساس گفتههای آقای حسین حق پناه، از دغدغهمندان حوزه رسانه و نوجوان:
بهترین راهکار در برابر این آسیبها این است که به احساسات نوجوان احترام بگذاریم و یک پایگاه ایمن برای او باشیم؛ سپس آموزشها و توصیههای لازم را به نوجوان ارائه دهیم.
کراش یعنی چه؟ آیا کراش همان عشق است؟ چه تفاوتی با عشق و دوست داشتن دارد؟ کراش انواع متعددی دارد که یکی از آنها کراش عاشقانه است؛ اما اگر بدانید عشق واقعی چیست؟ بهتر میتوانید تفاوت معنی آنها را درک کنید. در این معنی کراش به معنی عشق یک طرفه است؛ در صورتی که معشوق از آن بیخبر باشد. البته ممکن است طرف دیگر نیز عاشق و خاطرخواه باشد؛ اما علاقه خود را بروز ندهد. در داستان معروف لیلی و مجنون، مجنون دیوانهوار عاشق لیلی بود؛ به گونهای که آوازه او در تمام جهان پیچیده است. از طرفی براساس بیت اگر با دیگرانش بود میلی، چرا جام مرا بشکست لیلی، که در ابتدای مقاله نیز به آن اشاره کردیم میتوان اینگونه برداشت نمود که لیلی روی مجنون کراش داشته؛ در صورتی که مجنون عاشق لیلی بوده است.
معنی کراش خاطرخواهی و دلباختگی است که با علائم و نشانههای زیر همراه میباشد:
کراش داشتن یعنی چی؟ یعنی دلباخته هستید به گونهای که وقتی طرف مقابل را میبینید، خجالتزده میشوید و دست و پای خود را گم میکنید. تاکنون پیش آمده است فردی را ببینید که دفعه اضطراب بگیرید، دستانتان یخ کند و عرق کنید و در عین حال از دیدنش خوشحال باشید؟ این میتواند یکی از نشانههای خاطرخواهی باشد.
عاشق نمیتواند چشم از معشوق بردارد و به دنبال فرصتی است تا چشمان مشتاق خود را به او بدوزد؛ بنابراین یک تست از کجا بفهمیم پسری دوستمان دارد این است که ببینید چقدر برای ملاقات با شما مشتاق است. نوجوانی که در فضای مجازی روی یک شخص معروف و سلبریتی کراش زده باشد، ممکن است ساعتها به عکس و فیلمهای او نگاه کند.
روت کراش دارم یعنی چی؟ بدین معناست که من دلباخته تو هستم و حال و احوالاتت را پیگیری میکنم. براساس روانشناسی عشق، چنین فردی گوش به زنگ اطلاعاتی از معشوق است و هر جا که اسمی از او به میان بیاید حساس میشود و مکرر به دنبال کسب اطلاعات از او است. البته فارغ از اینکه این احساس درست یا غلط باشد، روی یک پیوستار قرار میگیرد و میزان واکنش افراد، بستگی به سطح احساسات آنها دارد.
یکی دیگر از نشانههای آن این است که درمورد رابطه با کراش خیالپردازی میکنید. درمورد ماجراهایی که دوست دارید با هم داشته باشید، حرفهایی که دوست دارید از او بشنوید و هر چیز مربوط به او رویا پردازی میکنید. متاسفانه برخی از افراد آنقدر خیالپردازی میکنند و به احساسات خود پر و بال میدهند که از واقعیت فاصله گرفته و از کار و زندگی میافتند. این افراد حتما باید به مشاوره زندگی مراجعه نمایند.
در دنیای کنونی و فرهنگ دیجیتال امروز ممکن است کراش داشتن باعث محبوبیت و معروفیت شود؛ اما آسیبهای آن بسیار گسترده میباشد. نیاز اساسی نوجوانان، جلب توجه است و هرکس از ابزاری جهت رسیدن به این مقصود استفاده میکند. هدایت تمایلات نوجوان در جهت صحیح که به رشد شخصی و موفقیت تحصیلی و اجتماعی او کمک نماید، وظیفه والدین و مربیان میباشد. مشاوره قبل از ازدواج میگوید دوست داشتن و دوست داشته شدن احساس ناب و شیرینی میباشد؛ اما اتفاقا دارای قید و شرط میباشد و باید با نوعی محبت و احترام متقابل همراه باشد. چرا که در غیر این صورت باعث نگرانی و سرخوردگی خواهد شد.
برخلاف آنچه که در فضای مجازی شاهد آن هستیم، این موضوع در واقعیت با آسیبهای جدی همراه میباشد. کراش یعنی چی؟ در واقع نوعی دلباختگی پنهانی و یا آشکار است که طرف مقابل از آن اطلاع ندارد. این وضعیت ممکن است ماهها و سالها فکر و خیال و عواطف و احساسات شما را درگیر نماید؛ در حالی که بهترین سالهای عمر خود را بیهوده گذراندهاید. میزان این آسیبها در افراد مختلف متفاوت میباشد و بیشترین خطرات برای کسانی است که با پر و بال دادن به این احساس زود گذر تمام زندگی خود را وقف آن میکنند. جوانان در آستانه ازدواج که درگیر کراش هستند ممکن است فرصتهای خوب خود را به امید اینکه روزی به کراش خود دست یابند از دست دهند و یا دچار تنوع طلبی شوند.
بعد از کراش چیست باید درمورد پارتنر چیست آگاهی کافی داشته باشید تا اگر احساس کردید دلباخته و خاطرخواه شدهاید، بتوانید احساسات خود را مدیریت نمایید و سعی کنید منطقی و عقلانی با موضوع برخورد نمایید. در این شرایط پیشنهادات زیر به شما کمک میکند:
در کراش داشتن یعنی چی؟ گفتیم که بعنی فردی بدون آنکه شما بدانید دلباخته شما شده است. احتمالا شما هم خودتان و یا در میان اطرافیانتان شنیدهاید که کسی روی آن کراش دارد. بسیاری از افراد نمیدانند در این مواقع چگونه واکنش نشان دهند و ممکن است گیج و سردرگم شوند. اینکه فردی نسبت به ما احساس خوشایند و حتی عشق و دوست داشتن دارد، جذاب و دلنشین میباشد؛ ولی این احساسات ممکن است زودگذر باشد و اینکه کسی روی شما کراش دارد، لزوما بدین معنا نیست که قصد دارد با شما رابطه عاطفی برقرار نماید و یا پیشنهاد ازدواج بدهد. علاوه براین، فرآیند ازدواج مهمترین تصمیم دوران جوانی است که نیازمند یک بررسی عقلانی و منطقی میباشد. وجود محبت و دوست داشتن، قبل از شناخت عقلانی، مانع اساسی برای یک انتخاب آگاهانه است. از این رو در این شرایط توصیه میکنیم با توجه به شرایط و با کمک متخصص یک تصمیم عقلانی اتخاذ نمایید.
امروزه واژه کراش در ادبیات نسل جدید به ویژه در فرهنگ دیجیتالی نظر بسیاری از افراد را به خود جلب نموده است. کراش یعنی چی؟ نزدیکترین واژه فارسی به آن دلباخته و خاطر خواه میباشد. موضوعی که از زمان قدیم نیز وجود داشته است؛ اما امروزه شبکههای اجتماعی بستری برای ابراز آن فراهم نموده است که با آسیبها و مشکلات بسیاری همراه است. در دوران نوجوانی میتواند منجربه روابط فرا اجتماعی و مشکلات روانشناختی شود و مانع اساسی برای ازدواج جوانان میباشد. در مرکز مشاوره باتابان، روانشناسان و مشاوران مومن، متعهد و متخصص در کنار شما هستند. هر کجای ایران و خارج از ایران هستید بدون محدودیت وقت رزرو نمایید و از خدمات حضوری و غیرحضوری مرکز بهرهمند شوید. اگر سوال و ابهامی دارید از طریق تماس و کامنت با پشتیبانان در ارتباط باشید.
اضطراب و استرس و توسعه فردی
زوج درمانگر (اختلافات با همسر)، مشاور افسردگی و دوقطبی، وسواس و کمالگرایی، اضطراب و استرس و توسعه فردی
مشاور افسردگی و دوقطبی، وسواس و کمالگرایی، اضطراب و استرس و توسعه فردی
مشاور حقوقی، توسعه فردی، تحصیلی و شغلی
زوج درمانگر (اختلافات با همسر) و مشاور اختلالات جنسی
مشاوره کودک
مشاوره نوجوان، زوج درمانگر (اختلافات با همسر)، توسعه فردی
زوج درمانگر (اختلافات با همسر)، مشاور افسردگی و دوقطبی، وسواس و کمالگرایی، اضطراب و استرس، توسعه فردی
مشاوره افسردگی و دوقطبی، وسواس و کمالگرایی، اضطراب و استرس و توسعه فردی
زوج درمانگر (اختلافات با همسر) و مشاور توسعه فردی
حتما در مجله روانشناسی مرکز مشاوره باتابان بخوانید:
برای عضویت در خبرنامه و دریافت جدیدترین مقالات به صورت هر دو هفته یکبار، لطفا ایمیل خود را وارد کنید