بسیاری از صاحبنظران معتقد هستند؛ عزت نفس قضاوت شخصی و پیوسته فرد درمورد ارزشمندی خود و آگاهی به این مطلب است که هر فردی استحقاق سعادت و خوشبختی را دارد. اما عزت نفس فراتر از یک قضاوت یا احساس ارزشمندی است؛ این واقعیت باور ما را نسبت به خودمان افزایش میدهد و محرک و الهامبخش رفتار است. پایه و اساس ایجاد عزت نفس، در کودکی شکل میگیرد. پس از آن، در مدرسه و اجتماع توسط عوامل دیگر تقویت و یا تضعیف میشود.
اگر خانواده عزت نفس غیرمشروط در فرزند خود ایجاد نماید بعید به نظر میرسد که عوامل بیرونی بتوانند عزت نفس او را تضعیف نمایند. کودکان ما از کسانی که دوستشان دارند یاد میگیرند بنابراین والدین موثرترین عامل در ایجاد عزت نفس کودکان میباشند. در واقع کودکان از نگاه والدین خود به ویژه مادر به خودشان، جهان، خداوند و انسانهای دیگر نگاه میکنند. عزت نفس کودک یک عامل حفاظتی مهم در برابر بسیاری از مشکلات و مسائل دوران کودکی و نوجوانی میباشد و تخریب و تضعیف عزت نفس کودکان با مسائل و مشکلاتی همراه است که تا بزرگسالی گریبانگیر آنها خواهد بود.
درمورد تعریف و معنای عزت نفس در کودکان اتفاق نظر وجود ندارد و نظریه پرادازان مختلف در این زمینه اظهار نظرهای متفاوتی دارند؛ لذا اگر شما بپرسید عزت نفس در کودکان چگونه معنا میشود؟ یک پاسخ مشخصی برای جواب این سوال وجود ندارد. اما جناب آقای ناتانیل براندن، پدر جنبش عزت نفس، در سال 1969 تعریف نسبتا جامعی از عزت نفس کودکان ارائه میدهد؛ ایشان بر این باور است که عزت نفس در کودکان دارای دو جنبه می باشد: 1) باور به توانمندی خود 2) خود را مستحق خوشبختی و سعادت دانستن
اگر کودک شما به توانمندی خود در مواجهه با تهدیدها، فرصتها و چالشهای زندگی باور داشته باشد و وجود خود را ارزشمند بداند میتوانیم بگوییم که فرزند شما از عزت نفس برخوردار است.
شاید کلمه عزت نفس برای کودکان به ویژه کودکان دوره اول ناشناخته و مبهم باشد اما کودکان حس خود ارزشمندی که درونشان وجود دارد را درک میکنند؛ کودکان در ابتدا ظرفیت بالایی برای تحلیل منطقی و عقلانی اطلاعاتی که دریافت میکنند ندارند، لذا آنچه را که احساس میکنند در درون خود ضبط مینمایند. دوستی تعریف میکرد فرزندم علاقه و استعداد خوبی برای آواز خواندن داشت، یک دفعه که خسته از سرکار برگشتم بلند شروع کرد به آواز خواندن، من هم عصبانی شدم و گفتم “صدات خیلی بد رو مخمه ساکت باش” از آن روز به بعد فرزندم دیگر نخواند! این فرزند توانایی درک اینکه در حال خستگی و عصبانیت چنین حرفی را زده نداشته است و احساس بدی که از این سخن مادر در او ایجاد شده حس توانمندی و شایستگی او را برای انجام این کار از بین برده است.
خانواده، کارخانه انسانسازی است که انسانها را پرورش میدهد و به اجتماع وارد میکند، لذا اگر شما بخواهید در یک حرف پاسخ این سوال را که عزت نفس کودکان از کجا میآید بدانید، جواب، تنها یک کلمه است: خانواده
یک نکته مهم را داخل پرانتز عرض کنم که توجه به آن خیلی اهمیت دارد؛ اگر شما والدینی هستید که فکر میکنید برای فرزند خود کم گذاشتهاید و یا باعث تخریب عزت نفس کودک خود شدهاید و حالا احساس گناه و عذاب وجدان دارید دو نکته زیر را به یاد داشته باشید:
الف) هنوز فرصت جبران است و فرزندان ما به ویژه تا قبل از 20 سالگی ظرفیت فوق العادهای برای تغییر دارند. ب) گاهی والدین نمیدانند در یک شرایط خاص رفتار درست چیست و گفتار، رفتار و کردار آنها چه تاثیرات پایداری بر فرزندان دارد.
دنیای درون روانی خود والدین آنقدر پیچیده و موثر از عوامل مختلف است که سرزنش کردن خویش ظلم بزرگی به خود میباشد. یا چنانچه شما با خواندن این مطالب والدین خود را سرزنش میکنید، بدانید حتی اگر والدین شما مقصر باشند حالا زمان مناسبی برای به دنبال مقصر گشتن نیست. این مطالب قرار است به ما کمک کند که چه طور عزت نفس کودکان خود را افزایش دهیم.
اما خانواده چه طور در شکلگیری عزت نفس کودکان موثر است؟ عوامل مختلفی در خانواده میتوانند در شکل گیری عزت نفس کودکان نقش داشته باشد که مهمترین آن ها عباتند از:
سبک دلبستگی ایمن علاوه بر اینکه به طور مستقیم در شکل گیری عزت نفس کودکان نقش دارد با جرئت و جسارتی که به فرد برای کنجکاوی، ریسک کردن و اقدام کردن میدهد باعث افزایش عزت نفس کودکان میشود، زیرا هرچه کودکان موفقیتهای بیرونی بیشتری داشته باشند عزت نفس درونی آنها هم تقویت میشود. اگر مراقب که معمولا مادر است در دو سال اول در دسترس و پاسخگو باشد؛ یعنی به نیازهای فرزند خود به موقع پاسخ دهد، به او محبت کند و یک پایگاه ایمن باشد سبک دلبستگی ایمن شکل میگیرد. مادران ایمن این پیام را به فرزند خود منتفل میکنند که من مراقب تو هستم، حتی اگر اشتباه کنی یا زمین بخوری من به تو کمک میکنم و در هر صورت تو برای من ارزشمند هستی! سبک دلبستگی ناایمن که با اجتناب، اضطراب و آشفتگی همراه است دنیا را برای کودکان ناامن و غیرقابل پیشبینی میکند و عزت نفس آنها را مخدوش مینماید.
سبکهای فرزندپروری براساس دو بعد کنترل و محبت ایجاد میشوند؛ اگر سطح هر دو بعد در شیوه فرزندپروری والدین بالا باشد سبک فرزندپروری مقتدر که با عزت نفس کودکان رابطه مستقیمی دارد شکل میگیرد. در این سبک فرزندپروری والدین به فرزندان خود محبت میورزند، در عین حال برای مدیریت آنها قوانین و مقررات منطقی وضع میکنند، درمورد قوانین و مقررات برای فرزند خود توضیح میدهند و بسته به سن کودک با او مشورت میکنند. این والدین به فرزندان خود این پیام را میدهند که ما چون تو را دوست داریم و برایمان ارزشمند هستی این قوانین و مقررات را وضع کردهایم. سبک فرزندپروری مستبد و سهلگیرانه والدین، با کاهش عزت نفس کودکان ارتباط دارد.
عزت نفس والدین با عزت نفس کودکان آنها رابطه مستقیم معناداری دارد. محال است کسی بتواند چیزی را که خودش ندارند به دیگری بدهد. لذا اگر شما به دنبال افزایش عزت نفس فرزندان خود هستید ابتدا عزت نفس خود را تقویت کنید.
یکی از عوامل دیگری که در ایجاد عزت نفس کودکان نقش دارد و با دو عامل قبل نیز در ارتباط میباشد شیوهای است که والدین برای انتقاد یا تحسین از فرزند خود استفاده میکنند. برای درک بهتر این موضوع به دو مثال زیر دقت کنید:
فرزند سه سال و نیم شما به شما یک دسته گل هدیه میدهد و شما میگویید چه گلهای زیبایی! آنها را از کجا چیدهای؟ و یا گلها را بو میکنید و میگویید چه قدر زیبا و خوشبو هستند، ممنونم! هر کدام این واکنشها چه پیامی را به فرزند شما منتقل میکند؟
فرزند شما در مهد کودک دوستش را به دلیل اینکه اسباب بازی او را برداشته، هل داده است و مربی این موضوع را دور از چشم کودک با شما در میان میگذارد؛ در این موقعیت واکنش شما چگونه است؟
الف) به محض دیدن فرزند خود او را بازخواست کرده و به او میگویید نباید دوست خود را هل بدهد، ممکن است او زمین بخورد و مشکلی برایش پیش بیایید و بعد پدر و مادرش ما را دعوا کنند!
ب) سکوت میکنید تا فرزند شما خودش موضوع را مطرح کند و شما هم ناراحتی و خشم او را از اینکه دیگری اسباب بازی او را برداشته درک میکنید و سپس به او میفهمانید که رفتارش اشتباه بودهاست و با هم درمورد رفتار درست و جایگزین صحبت میکنید!
هر کدام از این پاسخها چه پیامی را به فرزند شما منتقل میکند؟
شیوهای که شما برای تحسین یا انتقاد از فرزند خود برمیگزینید عزت نفس کودک شما را تقویت یا تضعیف میکند؛ اگر تنها هر بار که کودک شما کار خوبی انجام میدهد او را مورد توجه قرار دهید و به جای ارزشمندی خودش تنها عمل او را تحسین کنید و یا او را با دیگران مقایسه نمایید، عزت نفس مشروط ایجاد میشود که ممکن است با یک شکست کوچک هر چه رشتهاید پنبه شود.
علاوه بر عوامل خانوادگی، موارد دیگری همچون همسالان، مربی، معلم، مدیر، مدرسه و عوامل درونی همچون اعتقادات، انتخابها و سطح معنویت در ایجاد و تقویت عزت نفس کودکان نقش مهمی ایفا میکنند.
اریکسون در مراحل رشد روانی-اجتماعی خود، دوره نهفتگی را به صورت سازندگی در برابر احساس حقارت معرفی کرد که در رشد “خود” نقش مهمی ایفا میکند. به عقیده اریکسون اگر در این دوره احساس ابتکار و خلاقیت در کودک ایجاد نشود، کودک احساس بی کفایتی میکند که با کاهش عزت نفس همراه است. کودکانی که عزت نفس و احساس کفایت نداشته باشند با مسائل و مشکلاتی همچون گوشهگیری، ترس از ابراز وجود، وابستگی، بیهدفی، ترس از دنبال کردن اهداف شخصی، دوستیابی، عدم موفقیت در تحصیل، خودکارآمدی و اعتماد به نفس پایین و… مواجهه خواهند بود که که زندگی آنها در دورههای بعدی رشد را تحت تاثیر قرار میدهد.
عزت نفس کودکان مانند یک چرخه است؛ کسانی که از عزت نفس بالایی برخوردارند هستند باورها و عقایدی دارند و دست به اقداماتی میزنند که عزت نفس آنها را تقویت میکند، و برعکس؛ کسانی که از عزت نفس برخوردار نیستند در این چرخه اقداماتی را انجام میدهند که به تضعیف عزت نفس آنها میانجامد. علاوه بر این برخی از پژوهشگران حوزه عزت نفس، عزت نفس کودکان را همان سلامت ذهن آنها مینامند؛ اگر این چنین باشد عزت نفس کودکان مهمترین چیزی است که باید به آن اهتمام جدی داشت.
براساس مطالعات و پژوهشهای آزمایشی و همبستگی از مهمترین ویژگیهای کودکان دارای عزت نفس میتوان به موارد زیر اشاره نمود:
یکی از مهمترین ویژگیهای انسان این است که قابلیت زیادی برای یادگیری، تغییر و رشد دارد. بر همین اساس، روانشناسی رشد امروزه بر این باور است با وجود اینکه دوران کودکی در شکلگیری عزت نفس نقش مهمی دارد، اما اینگونه نیست که بعد از آن امکان تغییر وجود نداشته باشد. لذا امکان تقویت و افزایش عزت نفس کودکان در دورههای بعدی زندگی نیز وجود دارد. از جمله روشهای افزایش عزت نفس کودکان میتوان به موارد ذیل اشاره نمود:
نکته مهمی که باید به آن توجه نمود این است که برای افزایش عزت نفس کودکان خود باید وقت بگذاریم؛ اگر والدین هستیم در خانه و اگر مربی و معلم هستیم در مدرسه. گاهی حتی والدین باید مرخصی بگیرند و یا از بخشی از برنامههای خود صرفهنظر نمایند تا به رشد و تربیت فرزند خود بپردازند. فرزندان ما ارزشمندترین داراییهای ما هستند پس بهتر است قبل از کسب هر دارایی دیگری از ارزشمندترین داشتههای خود مراقبت کنیم.
برای ایجاد عزت نفس در کودکان نکات زیر را مورد توجه قرار دهید:
عزت نفس کودکان به معنای قضاوت شخصی و پیوسته کودک درمورد خودش است که با احساس توانمندی و شایستگی برای سعادت و خوشبختی همراه است. عوامل مختلفی در ایجاد عزت نفس کودکان دخالت دارد؛ اما خانواده مهمترین عامل موثر در ایجاد و رشد عزت نفس کودکان است؛ عزت نفس کودکان ابتدا در خانواده شکل میگیرد و سپس توسط عوامل دیگر رشد میکند و تقویت میشود. محبت و احترام به کودکان همراه با واگذاری مسئولیت به ایشان در ایجاد و افزایش عزت نفس کودکان نقش مهمی ایفا میکند. تضعیف عزت نفس کودکان در ایجاد بسیاری از مسائل و مشکلات دوره کودکی، نوجوانی و حتی بزرگسالی موثر میباشد و باعث عدم موفقیت در جنبههای فردی، خانوادگی، تحصیلی و اجتماعی زندگی فرد میگردد لذا بسیار با ارزش و ضروری است که والدین از کار و برنامه شخصی خود صرفهنظر کنند تا برای رشد و تربیت فرزند خود وقت بگذارند، برنامهریزی نمایند و به جهت دریافت کمک به مشاوره کودک مراجعه نمایند.
زوج درمانگر (اختلافات با همسر)، مشاور افسردگی و دوقطبی، وسواس و کمالگرایی، اضطراب و استرس و توسعه فردی
مشاور افسردگی و دوقطبی، وسواس و کمالگرایی، اضطراب و استرس و توسعه فردی
مشاور حقوقی، توسعه فردی، تحصیلی و شغلی
زوج درمانگر (اختلافات با همسر) و مشاور اختلالات جنسی
مشاوره کودک
مشاوره نوجوان، زوج درمانگر (اختلافات با همسر)، توسعه فردی
زوج درمانگر (اختلافات با همسر)، مشاور افسردگی و دوقطبی، وسواس و کمالگرایی، اضطراب و استرس، توسعه فردی
اضطراب و استرس و توسعه فردی
مشاوره افسردگی و دوقطبی، وسواس و کمالگرایی، اضطراب و استرس و توسعه فردی
زوج درمانگر (اختلافات با همسر) و مشاور توسعه فردی
حتما در مجله روانشناسی مرکز مشاوره باتابان بخوانید:
برای عضویت در خبرنامه و دریافت جدیدترین مقالات به صورت هر دو هفته یکبار، لطفا ایمیل خود را وارد کنید