میزان اختلاف سنی در ازدواج یکی از مهمترین عوامل موثر بر کیفیت روابط زناشویی میباشد که از جنبههای فیزیولوژیکی و روانشناختی ازدواج را تحت تاثیر قرار میدهد. با این وجود، پژوهشگران در مطالعات خود نشان دادهاند که اختلاف سنی در ازدواج به تنهایی عامل ناسازگاری زوجین در ازدواج نیست، بلکه در کنار عوامل دیگر معنا مییابد. اما اختلاف سنی زیاد و نامعقول میتواند عامل واسطه و میانجی در بسیاری از مسائل و مشکلات زوجین باشد و با رضایت زناشویی زوجین ارتباط مستقیمی دارد. سوالاتی که بسیاری از افراد در این باره مطرح میکنند این است که، بهترین اختلاف سنی برای ازدواج چه میزان باید باشد؟ آیا میتوانیم با فردی که با ما اختلاف سنی زیادی دارد ازدواج کنیم؟ در این صورت با چه چالشها و مسائلی مواجهه خواهیم شد؟ آیا با عشق و علاقه میتوان این چالشها را پشت سر گذاشت؟
میزان اهمیت اختلاف سنی در ازدواج چه قدر است؟ آیا آنقدر اهمیت دارد که تنها به دلیل اختلاف سنی یک مورد ازدواج با شرایط خوب را رد کنیم؟ یک حرف عامیانهای وجود دارد: “سن فقط یک عدد است” در صورتی که افراد در سنین و دورههای مختلف دارای باورها، انتظارات، جهانبینی، علایق، تمایلات جنسی و سرگرمیهای متفاوتی هستند. لذا دختر و پسری که در دورههای متفاوت از زندگی خود میباشند، تفاوت زیادی در نیازها، علایق، انتظارات و حتی باورهای خود دارند که میتواند منجر به عدم تفاهم و ناسازگاری شود.
اختلاف سنی زیاد در ازدواج میتواند عامل بالقوه ای برای ایجاد اختلال در عملکرد خانواده گردد و حتی در تربیت فرزندان نیز اثرات منفی بر جای بگذارد؛ زیرا اگر بین زوجین تفاهم و اشتراک وجود نداشته باشد نمیتوانند در تربیت فرزند خود به توافق برسند. البته ناگفته نماند که اختلاف سنی در ازدواج همراه با عوامل موثر دیگر باید در نظر گرفته شود که عبارتند از:
سوالی که بسیاری از دختر و پسرها و والدین مطرح میکنند این است که بهترین اختلاف سنی در ازدواج چه قدر است؟ پاسخ به این سوال کار چندان راحتی نیست؛ زیرا عوامل مختلف فردی، خانوادگی، فرهنگی و اجتماعی وجود دارد که باید مورد توجه قرار بگیرند. در واقع در جلسات مشاوره پیش از ازدواج متخصصین با انجام مصاحبههای فردی و مشترک و انجام تستهای روانشناختی در این باره اظهار نظر میکنند. در مورد میزان اختلاف سنی در ازدواج دیدگاههای متعددی وجود دارد، به طور کلی بسیاری از متخصصان و صاحبنظران بر این باور هستند که بهترین اختلاف سنی در ازدواج بین 2 تا 7 سال است یعنی آقا پسر باید بین 2 تا 7سال از دختر خانم بزرگتر باشد.
ممکن است شما بگویید ما زوجهای زیادی را میشناسیم که با یکدیگر ازدواج کردهاند و میزان اختلاف سنی آنها خارج از این بازه بوده است و در حال حاضر هم واقعا زندگی موفقی دارند. بله حرف شما صحیح میباشد، قطعا استثنائاتی در این زمینه وجود دارد و عوامل مختلفی دخیل میباشد؛ لذا نمیتوان یک فرمول کلی برای همه تجویز کرد. اما مطالعات و تجربه زیسته زوجین از اختلاف سنی در ازدواج نشان میدهد که 2 تا 7 سال بهترین اختلاف سنی در ازدواج است.
میزان اختلاف سنی زیاد در ازدواج میتواند میزان رضایت زناشویی را کاهش دهد و عملکرد خانواده را مختل نماید. مشکلاتی که در ازدواج با اختلاف سنی زیاد ممکن است زندگی مشترک زوجین و حتی خانواده اصلی را تحت تاثیر قرار دهد عبارتند از:
ازدواج، قراردادی است که زوجین با تشکیل یک واحد منسجم در قالب خانواده به نیازهای یکدیگر پاسخ میدهند. با جود اینکه نیازهای اساسی در همه افراد یکسان است، افراد در مراحل مختلف چرخه زندگی، نیازهای متفاوتی دارند و دنیا را به گونه متفاوتی درک میکنند؛ احتمالا شما هم جملاتی از این قبیل را شنیده باشید که مرا درک نمیکند، نمیتواند با من همدلی کند، نیازها و انتظارات مرا نادیده میگیرد. اگر اختلاف سنی زوجین زیاد باشد توانایی درک نیازها و دنیای درونی یکدیگر را ندارند لذا نمیتوانند به نیازهای یکدیگر پاسخ بدهند و رضایت زناشویی آنها کاهش مییابد.
سازگاری، محصول توافق است و توافق زمانی است که زمینههای مشترکی بین دختر و پسر وجود داشته باشد. گاهی میزان اختلاف سنی در ازدواج و تفاوتهای شخصیتی بین زوجین آنقدر زیاد است که در کوچکترین مسائل هم نمیتوانند به توافق برسند و حتی در دوران نامزدی و عقد دعواهای جدی با یکدیگر دارند. زوجین ناسازگار، مدام با یکدیگر جر و بحث دارند و در نهایت از رابطه خود خسته و ناامید میشوند و ممکن است به سمت جدایی سوق پیدا کنند.
افرادی که از دو نسل متفاوت هستند در انتظارات، شیوه نگرش و سبک زندگی متفاوت میباشند که بر سبکهای تربیتی آن ها اثر گذار میباشد. سبکهای متفاوت فرزند پروری والدین میتواند چالشهای زیادی را در تربیت فرزندان ایجاد نماید.
میزان میل جنسی در دختران و پسران متفاوت است و با افزایش سن تغییر میکند، لذا در زوجینی که اختلاف سنی زیادی دارند عدم توافق در فعالیتهای جنسی، میزان خوشنودی زوجین از رابطه جنسی خود را که در کنار عشق و تعهد یکی از مهمترین پایههای دوام زندگی زناشویی است کاهش میدهد.
اختلاف سنی زیاد در ازدواج با عدم ارضای نیازها و انتظارت در رابطه همراه است که میتواند منجر به انواع مشکلات روانشناختی و روانتنی در بین زوجین گردد و با اختلالاتی همچون افسردگی و اضطراب همراه شود.
نکته مهمی که باید مورد توجه قرار بگیرد این است که عامل سن به تنهایی تبیین کننده این مسائل و مشکلات نیست، در کنار سایر عوامل باید مورد توجه قرار بگیرد.
دختر و پسری که 20 سال یا یکدیگر اختلاف سنی دارند هر کدام در دنیای متفاوتی زندگی میکنند که ممکن است برای دیگری قابل درک نباشد. تصور کنید یک دختر 20 ساله با مردی ازدواج کند که 40 سال دارد، به نظر شما تا چه میزان میتوانند به نیازهای یکدیگر پاسخ بدهند؟ آیا انتظارات فردی که در دهه دوم زندگی خود میباشد با فردی که چهار دهه را پشت سر گذاشته است یکسان است؟ بنابر دیدگاه اریکسون در هر یک از این دورهها افراد با بحرانهای متفاوتی دست و پنجه نرم میکنند و نیازهای متفاوتی دارند. البته در افرادی که بالای 50 سال سن دارند، به دلیل اینکه به یک ثبات در شخصیت و رفتار رسیدهاند شاید این میزان فاصله سنی با چالشهای کمتری همراه باشد.
تصور اشتباهی بین عموم مردم به ویژه قشر جوانتر وجود دارد که برای ازدواج فقط عشق و علاقه اهمیت دارد و اگر عاشق باشیم میتوانیم همه مشکلات را حل کنیم و اختلاف سنی در ازدواج چندان اهمیت ندارد. خوب است از این عزیزان بپرسیم که عشق چیست و چگونه به جود میآید؟ آیا عشق محصول رابطه است یا رابطه محصول عشق؟ آیا تضادها عشق را به وجود میآورند یا شباهتها؟ بدون تردید عشق و علاقه رکن اصلی یک رابطه و ازدواج موفق و باکیفیت میباشد، اما عشق واقعی محصول یک انتخاب عاقلانه است.
دختر و پسر هنگام ملاقات و با توجه به شباهتهایی که با هم دارند، تمایل پیدا میکنند که با یکدیگر بیشتر آشنا شوند، زمانی که شباهتهای طرفین به یکدیگر بیشتر نمایان میشود نوعی علاقه شکل میگیرد که در نهایت به حب و دوست داشتن تبدیل میشود. این دوست داشتن با احترام متقابل، از خود گذشتگی، تلاش برای ارضای نیازها و رشد دیگری همراه است. این محبت و عشق با شیفتگی تملک جویانه و سلطهگر که بر اساس شباهت پنداشته شده و نادیده گرفتن تفاوتها شکل میگیرد متفاوت است. لذا دختر و پسری که دارای اختلاف سنی زیاد در ازدواج خود، همراه با تفاوت فاحش در اعتقادات، جهانبینی، باورها، نیازها، گرایشها و انتظارات هستند چه طور میتوانند از عشق و علاقه برای حل مشکلات خود استفاده کنند؟
در اختلاف سنی در ازدواج با مرد کوچکتر نمیتوان یک نسخه عمومی تجویز کرد زیرا به مواردی همچون سن دختر و پسر، میزان اختلاف سنی، ویژگیهای شخصیتی و عوامل دیگر وابسته است. به طور کلی ازدواج با مرد کوچکتر با مزایا و معایبی همراه است و دختر و پسر حتما قبل از تصمیمگیری نهایی، باید مشاوره تخصصی دریافت نمایند تا با چالشهایی که ممکن است در ازدواج خود با آن مواجه شوند آشنا گردند و مهارتهای لازم برای پیشگیری و حل آنها را فرا بگیرند. درمورد مزایا و معایت ازدواج با مرد کوچکتر میتوانیم بگوییم در چنین ازدواجی ممکن است نقشها جابه جا شوند.
از معایب ازدواج با مرد کوچک تر این است که زن دوست دارد همسرش تکیه گاه او باشد به گونهای که در سختیها و چالشهای زندگی به تلاش و درایت و مدیریت او اعتماد داشته باشد اما در ازدواج با مرد کوچکتر به ویژه اگر مرد رشد نایافته باشد ممکن است زن احساس سرخوردگی و بی توجهی کند. علاوه بر این در ازدواجهای با مرد کوچکتر معمولا زنها زودتر طراوت و شادابی خود را از دست میدهند و این نگرانی را دارند که آیا با وجود بالا رفتن سن و گذر از جوانی هنوز هم مورد توجه همسر خویش هستند یا نه! مرد کوچکتر از شما احتمالا تجربه و فهم محدودتر از زندگی و مسائل زناشویی دارد و شما ممکن است احساس کنید که همسر شما شرایط شما را درک نمیکند. از مزیتهای ازدواج با مرد کوچکتر این است که ممکن است زندگی شما هیجان و طراوات بیشتری داشته باشد و همسر شما انتظارات کمتری در زندگی زناشویی داشته باشد.
از نظر روانشناسی ازدواج با دختر بزرگتر منعی ندارد اما از ازدواجهای پر ریسک محسوب میشود و نمیتوان بدون در نظر گرفتن ویژگیهای شخصیتی، بلوغ و رشد یافتگی، فرهنگ، جامعه و… یک فرمول برای همه ارائه داد. معمولا مردها دوست دارند همسرشان به آنها تکیه کند در ازدواج با دختر بزرگتر ممکن است این امر محقق نشود و زن اقدام به کنترلگری نماید. در چنین خانوادهای ممکن است نقشها جابهجا شود و سلسله مراتب قدرت متزلزل گردد. این امر میتواند قدرت و اقتدار مرد را زیر سوال ببرد و زمینه ایجاد مشکل و تعارض گردد.
بنابراین ازدواج با دختر بزرگتر با چالشهای مختلفی همراه است و شما باید وقت زیادی را صرف شناخت یکدیگر نمایید و حتما از مشاورین و تخصصین حوزه خانواده و ازدواج مشورت بگیرید. اما به طور کلی میزان موفقیت این نوع ازدواج به عوامل متعدد دیگری همچون ویژگیهای شخصیتی، سن، فرهنگ و.. وابسته است.
برای اختلاف سنی در ازدواج نمیتوان یک فرمول معرفی کرد زیرا عوامل متعددی در این بین وجود دارند که میتوانند تاثیرات اختلاف سنی در ازدواج را تعدیل نمایند. به طور کلی بهترین اختلاف سنی در ازدواج بین 2 تا 7 سال است. اگر میزان اختلاف سنی شما در ازدواج خارج از بازه 2 تا 7 سال است حتما دقت بیشتری برای ارزیابی عوامل دیگر به کار ببندید و از مشاور متخصص کمک بگیرید.
ممکن است افرادی این سوال را مطرح نمایند که به هر دلیلی ما با اختلاف سنی زیاد ازدواج کردهایم و یا قصد ازدواج با فردی داریم که با ما فاصله سنی زیادی دارد، چه طور میتوانیم مشکلات خود را با کمترین آسیب به رابطه حل کنیم؟ از جمله مهارتهایی که برای پیشگیری از مشکلات و حل مسائل در ازدواجهای با اختلاف سنی بالا لازم است عبارتند از:
مرکز مشاوره باتابان، مکانی است برای افرادی که به دنبال دریافت کمک های حرفهای و تخصصی از مشاوران و روانشناسان متخصص، متدین، متعهد، دلسوز و حرفهای هستند. در این مرکز شما میتوانید بدون مراجعه حضوری، رزومه و فیلدکاری متخصصین را مطالعه نمایید و متناسب با مسئله خود از مشاوران و روانشناسان مرکز باتابان وقت رزرو نمایید. علاوه براین ما امکاناتی را فراهم کردهایم که شما بتوانید از تجربیات مراجعین قبلی مرکز استفاده کنید. چنانچه شما هنوز نمیدانید باید از کدام مشاور و روانشناس وقت بگیرید میتوانید با پشتیبانها و ارزیابهای متخصص مرکز مشاوره باتابان، تماس حاصل نمایید و ضمن طرح کلی مسئله و مشکل خود، از راهنماییهای حرفهای آنها بهرهمند شوید.
میزان اختلاف سنی در ازدواج یکی از مهمترین معیارهای یک رابطه باکیفیت است که با رضایت زناشویی همبستگی قوی دارد. اما اختلاف سنی در ازدواج به تنهایی ملاک مناسبی برای تعیین کیفیت یک رابطه نیست بلکه در کنار سایر معیارها معنا مییابد. در مورد بهترین اختلاف سنی در ازدواج نمیتوان یک فرمول کلی ارائه کرد زیرا عوامل مختلفی باید مورد توجه قرار بگیرد. اما به طور کلی متخصصان مشاوره زندگی بر این باور هستند که بهترین اختلاف سنی در ازدواج بین 2 تا 7 سال است که دختر باید از پسر کوچکتر باشد. ازدواجهای با اختلاف سنی کمتر از دو سال و بیشتر از 7 سال با چالشها و مسائل متعددی همراه میباشند که عملکرد خانواده را تحت تاثیر قرار میدهد. زوجینی که با اختلاف سنی زیاد ازدواج کردهاند باید مشاوره تخصصی دریافت نمایند و با آگاهی از چالشهایی که ممکن است رابطه زناشویی و زندگی مشترک آنها را تحت الشعاع قرار دهد، برای پیشگیری و حل مشکلات پیش رو مهارتهای لازم را فرا بگیرند.
زوج درمانگر (اختلافات با همسر)، مشاور افسردگی و دوقطبی، وسواس و کمالگرایی، اضطراب و استرس و توسعه فردی
مشاور افسردگی و دوقطبی، وسواس و کمالگرایی، اضطراب و استرس و توسعه فردی
مشاور حقوقی، توسعه فردی، تحصیلی و شغلی
زوج درمانگر (اختلافات با همسر) و مشاور اختلالات جنسی
مشاوره کودک
مشاوره نوجوان، زوج درمانگر (اختلافات با همسر)، توسعه فردی
زوج درمانگر (اختلافات با همسر)، مشاور افسردگی و دوقطبی، وسواس و کمالگرایی، اضطراب و استرس، توسعه فردی
اضطراب و استرس و توسعه فردی
مشاوره افسردگی و دوقطبی، وسواس و کمالگرایی، اضطراب و استرس و توسعه فردی
زوج درمانگر (اختلافات با همسر) و مشاور توسعه فردی
حتما در مجله روانشناسی مرکز مشاوره باتابان بخوانید:
برای عضویت در خبرنامه و دریافت جدیدترین مقالات به صورت هر دو هفته یکبار، لطفا ایمیل خود را وارد کنید