من مشقهایم را نمینویسم، من بلدم نیازی ندارم دوباره بخوانم، خسته شدم، اصلا دیگر دوست ندارم به مدرسه برم، چرا من باید اینقدر مشق بنویسم؟ میخواهم بروم با دوستانم بازی کنم، به مدرسه نمیروم چون مشقهایم را ننوشتم و خانم معلم دعوایم میکند! اگر شما فرزند مدرسهای دارید احتمالا کم و بیش این شکایتها را از فرزند خود شنیدهاید. در واقع بسیاری از والدینی که کودک آنها به تازگی به مدرسه رفته است با این چالشها مواجه هستند و میگویند چرا فرزندم مشق نمینویسد؟ و برخی از والدین نگران و آشفته میشوند و فکر میکنند فرزند آنها مشکل جدی دارد و با خود میگویند کودک من نمیتواند پیشرفت کند و به درجات بالای تحصیلی برسد!
در صورتی که مشکل مشق ننوشتن کودکان در سالهای اول دبستان طبیعی است و تا زمانی که بتوانند با مدرسه و شرایط جدید سازگار شوند کمی زمان میبرد. البته این بدین معنا نیست که شما مسئله مشق ننوشتن فرزند خود را نادیده بگیرید و گمان کنید خودبهخود حل میشود! شما باید در این دوران کنار فرزند خود باشید و با همراهی معلم و مشاور مدرسه به او کمک کنید تا با شرایط جدید سازگار شود و مسئولیتپذیری را یاد بگیرد. اما اگر به دنبال پاسخ این سوال هستید که چرا فرزندم مشق نمینویسد؟ این سوال تنها یک پاسخ ندارد!
مادری که کودک کلاس اولی دارد این سوال را مطرح نمودند که فرزند اولم از همان ابتدا خودش مشقهایش را مینوشت، اما فرزند دومم برای نوشتن یک صفحه تکلیف مرا به ستوه در میآورد! من واقعا حیرانم که چرا فرزندم مشق نمینویسد؟ چرا اینقدر با خواهرش متفاوت است؟ مگه ما چیزی براش کم گذاشتیم؟
مشق ننوشتن کودکان دلیل مختلفی دارد که برای حل این مشکل ابتدا باید علت آن را مشخص کنید. علاوه بر این، حتما به این نکته توجه داشته باشید که فرزندان شما، شخصیت آنها و موقعیتی که در آن پرورش یافتهاند متفاوت است، لذا فرزندان خود را مقایسه نکنید. انجام تکالیف مدرسه یکی از عادتهای خوبی است که پایههای آن در هفت سال اول تولد ایجاد میشود. زمانی که شما نظم و مسئولیتپذیری را به فرزند خود آموزش میدهید. کودکی که به گونهای تربیت شده است تا برخی از فعالیتها را در خانه بر عهده بگیرد، مستقل باشد، انتخاب کند، تصمیمگیری نماید و با پیامدهای عمل خود مواجهه شود کمتر احتمال میرود در دوران مدرسه بدون دلیل منطقی از مشق نوشتن اجتناب کند. لذا اگر به دنبال این است که چرا فرزندم مشق نمینویسد ابتدا نگاهی اجمالی به شیوه تربیتی خود بیندازید.
از جمله علل مشق ننوشتن کودکان در ذیل مورد بحث قرار میگیرد:
یکی از دلایلی که ممکن است باعث شود کودکان تکالیف مدرسه خود را انجام ندهند مسائل و مشکلات جسمی حرکتی است؛ اگر فرزند شما مشکل بینایی داشته باشد و در کلاس درس تخته را خوب نبیند و خجالت بکشد از معلم خود بپرسد ممکن است نتواند تکالیف خود را انجام دهد. کودکی که نمیتواند مداد را خوب در دست بگیرد و هنگام نوشتن، دستش خیلی اذیت میشود و بعد از مدتی دیگر علاقهای به نوشتن مشقها و تکالیف مدرسه خود ندارد! و بسیاری از مشکلات جسمی و حرکتی دیگر که ممکن است پاسخ سوال چرا فرزندم مشق نمینویسد را بدهد.
محیط و شرایط نامناسب باعث عدم تمایل کودک برای مشق نوشتن میشود؛ اگر فرزند شما در شرایط ناآرام و سخت باشد مشق نوشتن برایش راحت نیست. مکانی که شلوغ است، صدای تلویزیون میآید، محل عبور و مرور است و یا میز و صندلی کودک مناسب نیست، مکان ناآرام و نامناسبی برای مشق نوشتن است.
اگر فرزند خود را بانظم و مسئولیتپذیر بارنیاورده باشیم؛ او یاد نگرفته است که برای انجام وظایف خود برنامهریزی نماید. کودکی که به مادر خود میگوید “من تکالیف ریاضیام را انجام میدهم بعد میروم یک کوچولو بازی میکنم دوباره میآیم تکالیف فارسی خود را انجام میدهم” مسئولیتپذیری و برنامهریزی را یاد گرفته است اما کودکی که تا از مدرسه میآید به بازی میرود و برای تکالیف مدرسه خود وقت نمیگذارد یاد نگرفته است مسئولیت پذیر باشد. خوشبختانه رفتارهای انسانها را با یادگیریهای جدید میتوان تغییر داد، لذا به خود استرس ندهید و از همین حالا شروع کنید!
چرا فرزندم مشق نمینویسد؟ سوالی که پاسخهای متعددی دارد؛ یکی از پاسخها این است که ممکن است فرزند شما مشکلات یادگیری و یا اختلالاتی همچون بیش فعالی داشته باشد، البته توجه نمایید که شما نمیتوانید اختلالات را تشخیص دهید لذا بیهوده روی فرزند خود برچسب نگذارید و تصمیمگیری در این باره را به مخصص بسپارید. در بسیاری از موارد با گذشت مدت زمان اندکی و با سازگاری کودک با شرایط جدید و افزایش مسئولیتپذیری، مشکل مشق نوشتن کودک حل میشود.
یکی دیگر پاسخهایی که میتوان به سوال چرا فرزندم مشق نمینویسد داد این است که شاید فرزند شما اهمالکار باشد؛ دانش آموزانی که مطالعه یا انجام تکالیف را تا لحظه آخر به تاخیر میاندازند یا مدام بهانه زیاد بودن مشقها، سخت بودن آنها، یاد نگرفتن مطالب به علت بد توضیح دادن معلم و شلوغی کلاس را دارند دانشآموز اهمالکار تلقی میشوند. از جمله علل اهمالکاری عبارت است از: کمالگرایی، بیبرنامه بودن، بیمسئولیتی، دوستیهای نامناسب و… .
مشق ننوشتن کودکان ممکن است علتهای مختلفی داشته باشد و در مواردی چندین علل ممکن است دست به دست هم دهند و تمایل کودک شما به انجام تکالیف مدرسه را از بین ببرند. برای اینکه به کودک خود کمک کنیم ابتدا باید علتیابی کنیم و اگر خود نتوانستیم علت مشق ننوشتن فرزند خود را پیدا کنیم به کمک روانشناسی کودکان به سمت حل کردن مشکل برویم. زیرا راهکارهای مقابله با مشکل مشق ننوشتن بچهها با توجه به هر یک از این علتها متفاوت است. اما به طور کلی از جمله راهکارهای مقابله با مشکل مشق ننوشتن کودکان عبارت است از:
گاهی آغاز انجام تکلیف برای کودک سخت زیرا اضطراب دارد، نمیداند تکلیف خود را چه طور انجام دهد و یا اینکه فکر میکند هر چه قدر هم که بنویسد و وقت بگذارد مشقهایش تمام نمیشود. سعی کنید ابهامات او را برطرف کنید، به او آرامش بدهید و تکلیف را به قسمتهای کوچکتر تقسیم کنید تا اضطراب او کمتر شود. اگر در ابتدا فوتوفن انجام تکالیف و برنامهریزی را به فرزند خود یاد بدهید اضطراب شروع در او کاهش مییابد.
با در نظر گرفتن محیط و اندازه خانه خود، و امکاناتی که در اختیار دارید مکان مشخصی را برای مشق نوشتن کودک معین کنید. این مکان میتواند یک اتاق شخصی، میز در آشپزخانه و یا حتی نشیمن باشد، اما باید ثابت باشد. توجه نمایید که مکان مشق نوشتن کودک نباید جایی باشد که محرکهای زیادی برای حواسپرتی او وجود دارد. مثلا تصور کنید کودک شما جلوی تلویزیونی که برنامه مورد علاقه او را پخش میکند مشق مینویسد، در این شرایط چه قدر به انجام تکلیف خود توجه دارد؟
فکر کنید امشب مهمان دارید و بچهها دارند بازی میکنند اما شما به فرزند خود میگویید برو مشقهایت را بنویس، یا اینکه همه اعضای خانواده برای شبنشینی دور هم نشستهاید اما کودک باید تنها در اتاق، مشق بنویسد! اگر میخواهید پاسخ دیگری برای این سوال که چرا فرزندم مشق نمینویسد بیابید ببینید که چه زمانهایی را برای مشق نوشتن فرزند خود در نظر گرفتهاید؟
براساس برنامه زمانی خانواده، زمان مشخصی را برای مشق نوشتن فرزند خود در نظر بگیرید؛ مثلا زمانی که خود مشغول مطالعه هستید، خواهر بزرگترش در حال مشق نوشتن است، پدر دارد روی پروژهاش کار میکند و… برای مشق نوشتن کودک در نظر بگیرید، به گونهای که با خود نگوید بقیه در حال خوشگذراندن و استراحت هستند اما من باید مشق بنویسم!
به ویژه برای برخی از بچههای کلاس اولی مشق نوشتن کار سخت و نامطلوبی است؛ شما میتوانید مشق نوشتن را با فعالیتهای جذاب همراه نمایید تا به تدریج کودک شما به مشق نوشتن علاقهمند شود. مثلا دور هم مطالعه تکالیف را انجام دادن، بازی بعد از مشق نوشتن، خنده، شوخی و توجه والدین به کودک میتواند مشق نوشتن را برای کودک جذاب کند. نکته مهمی که باید مورد توجه قرار دهید این است که این همراهی نباید مداوم و همیشگی باشد زیرا باعث وابستگی کودک میشود و ممکن است وقتی شما نباشید دیگر مشقهای خود را انجام ندهد.
اگر هر دفعه که کودک تکالیف خود را انجام میدهد تنها اشتباهات و خطاهای او را ببینید و مدام به او بگویید که درستش کند اعتماد به نفس او تضعیف میشود و دیگر علاقه ای به مشق نوشتن ندارد. سعی کنید او را تحسین کنید و اشتباهات او را غیر مستقیم و بدون سرزنش به او نشان دهید و کمک کنید تا آنها را درست کند.
به یکباره مسئولیت دادن به بچهها کار سختی است مخصوصا اگر این مسئولیت، وظیفهای باشد که عدم انجام آن پیامدهای آنی و محسوس به دنبال دارد. اما در هر صورت این تکالیف فرزند شماست و او به تدریج باید مسئولیتپذیری را یاد بگیرد. اگر شما از آن دسته والدین میباشید که نگران هستید چرا فرزندم مشق نمینویسد؟ حواستان باشد که این مسئولیت را از روی دوش فرزند خود برندارید؛ سعی کنید در کنار او باشید، شرایط مناسب را برای او فراهم کنید، او را تشویق کنید، برنامهریزی و مدیریت زمان را به او یاد بدهید تا به تدریج مسئولیتپذیری را یاد بگیرد و خود را انجام با اختیار و برنامهریزی خود مشقها و تکالیف مدرسه دهد.
چرا فرزندم مشق نمینویسد؟ سوالی است که بسیاری از والدین به دنبال پاسخ آن هستند. مشکل مشق ننوشتن بچهها از عوامل مختلفی سرچشمه میگیرد؛ برای مقابله با مشکل مشق ننوشتن بچهها ابتدا باید علتیابی کرد و سپس متناسب با آن، برای حل مشکل اقدام نمود. نامناسب بودن شرایط و موقعیت انجام تکلیف، عدم مسئولیتپذیری، اهمالکاری، اختلالات و مشکلات یادگیری، مشکلات جسمی و حرکتی نمونههایی از پاسخهایی است که میتوان به سوال چرا فرزندم مشق نمینویسد؟ داد. پس از کشف علل و موانع مشق ننوشتن کودکان میتوانید با کمک مشاوره کودک برای حل آن اقدام نمایید. نکته مهمی که باید مدنظر قرار دهید این است که حفظ رابطه شما با فرزندتان اولویت دارد لذا برای کمک به فرزند خود والدین مقتدر و مهربانی باشید که سلامتی جسم، روح و روان فرزندشان اولویت دارد.
مشاور اختلالات فردی و روانکاوی
زوج درمانی، مشاوره فردی و خانوادگی، درمان اختلالات خلقی، اضطراب، افسردگی
مشاور حقوقی، کیفری و خانواده
مشاوره ازدواج و زوح درمانی و درمان اختلالات جنسی
حتما در مجله روانشناسی مرکز مشاوره باتابان بخوانید:
برای عضویت در خبرنامه و دریافت جدیدترین مقالات به صورت هر دو هفته یکبار، لطفا ایمیل خود را وارد کنید