بلاگ

خوشبختی چیست؟ (10 راز و ملاک خوشبخت بودن)

  • تایید شده توسط روانشناس
  • تاریخ انتشار: ۱۴۰۳/۰۵/۲۸
  • تاریخ به روز رسانی: ۱۴۰۳/۰۷/۱۳
  • نویسنده:

خوشبختی آن چیزی است که همه‌ افراد به دنبال رسیدن به آن هستند. اما، درک و برداشت از این مفهوم می تواند از هر فردی به فرد دیگر متفاوت باشد. به طور معمول، خوشبختی یک حالت عاطفی است که با احساس شادی و رضایت مشخص می شود. فیلسوفان، الهی‌دانان، روان‌شناسان و حتی اقتصاددانان مدت‌هاست که می‌خواهند دریابند خوشبختی چیست؟ و از دهه 1990، یک شاخه کامل از روانشناسی – روانشناسی مثبت – به تعیین آن اختصاص یافته است. در این مقاله، به بررسی خوشبختی از دیدگاه روانشناسی می‌پردازیم. در نهایت، راهکارهای بسیار کلیدی در مشاوره زندگی برای رسیدن به خوشبختی ارائه می‌شود.

از دید روانشناسی، خوشبختی چیست؟

از دید روانشناسی، خوشبختی چیست؟

بیشتر مردم زمانی که از خوشبختی صحبت می‌نمایند و بیان می‌کنند مقصود آن‌ها از خوشبختی واقعی چیست؛ ممکن است به احساس خود در لحظه حال بپردازند. همچنین، ممکن است به یک احساس کلی‌تر درباره زندگی اشاره کنند. با این حال، چون خوشبختی معمولاً یک اصطلاح گسترده است؛ روانشناسان و سایر دانشمندان علوم اجتماعی معمولاً وقتی در مورد این وضعیت عاطفی صحبت می،کنند، اصطلاح “بهزیستی ذهنی” را به کار می‌برند. بنابراین، به نظر می‌رسد بهزیستی ذهنی تمایل دارد بر احساسات شخصی کلی فرد در مورد زندگی خود در زمان حال تمرکز کند.

 

مؤلفه‌های خوشبختی

خوشبختی (بهزیستی ذهنی) دو مؤلفه اساسی دارد که عبارتند از:

 

  1. تعادل عاطفی: هرکسی عواطف، احساسات و حالات مثبت و منفی را تجربه می‌کند. به طور کلی، خوشبختی با تجربه بیشتر احساسات مثبت نسبت به احساسات منفی مرتبط است.
  2. رضایت از زندگی: این به میزان رضایت شما از بخش‌های مختلف زندگی‌تان از جمله روابط، کار، دستاوردها و چیزهایی که مهم می‌دانید مربوط می‌شود.

 

تعریف دیگری که بیان می‌کند خوشبختی یعنی چه از فیلسوف باستانی ارسطو گرفته شده است که معتقد است، خوشبختی تنها خواسته انسان می‌باشد و سایر خواسته‌های انسان به عنوان راهی برای به دست آوردن خوشبختی وجود دارد. او معتقد بود که چهار سطح خوشبختی وجود دارد:

 

  1. خوشبختی ناشی از رضایت فوری
  2. خوشبختی ناشی از مقایسه و موفقیت
  3. خوشبختی ناشی از مشارکت مثبت
  4. و خوشبختی ناشی از دستیابی به رضایت

 

ارسطو پیشنهاد کرد که خوشبختی را می‌توان از طریق میانگین طلایی به دست آورد، که شامل یافتن تعادل بین کمبود و افراط است.

راز خوشبختی چیست؟

راز خوشبختی چیست؟

همه‌ افراد کنجکاوند بدانند راز خوشبختی چیست؟ چرا برخی از زندگی خود رضایت بسیار بالایی دارند؟ شاد هستند و دیگران را هم به این شادی و خوشبینی دعوت می‌کنند. این موضوع برای پژوهشگران نیز بسیار جذاب است. در همین راستا، گرچن روبین یک سال از عمر خود را به نوشتن پروژه خوشبختی اختصاص داد. در این مطالعه، او ده‌ها راهبرد افزایش خوشبختی را بر روی مخاطبین خود بررسی کرد. نتایج نشان داد، چند راز مهم وجود دارد که نشان می‌دهد خوشبختی در چیست در حقیقت افراد خوشبخت،

 

  • قدردان هستند. می‌دانند ثروت واقعی چیست. به لذت‌های کوچک در زندگی خود توجه می‌کنند. همچنین، به دلیل وجود آن‌ها سپاسگزارند. بنابراین، حس خوب آن‌ها افزایش می‌یابد.
  • هدفمند و سازماندهی شده عمل می‌کنند. داگلاس مریل، یکی از مدیران سابق یک شرکت فناوری، توضیح می‌دهد: «تمام هدف سازماندهی من این است که ذهنم را خالی کنم تا در لحظه زندگی نمایم. هرچه چیزهای کمتری در مغزم بچرخند، بیشتر می‌توانم روی هر کاری که انجام می دهم تمرکز کنم».
  • با افراد شاد معاشرت می‌کنند. بر اساس یک مطالعه 20 ساله که در مجله پزشکی بریتانیا منتشر شده است، همانطور که لبخند مسری است، روحیه کلی شادی نیز مسری می‌باشد. محققان دریافته‌اند که حالات خوب به سرعت در شبکه‌های اجتماعی پخش می‌شود و همه را با نگرش مثبت‌تری درگیر می‌کند.
  • در فضای باز ورزش می‌کنند. با انجام این کار شما متوجه می‌شوید خوشبختی چیست و دوز بالایی از شادی به دست می آورید. ورزش هورمونی به نام اندورفین تولید می‌کند که احساس خوبی دارد.
  • تلاش می‌کنند. اگرچه مرز باریکی بین رضایت و استرس وجود دارد، روبین تلاش را عامل مهم دیگری برای خوشبختی دانست. او معتقد است داشتن یک هدف شخصی و تلاش برای رسیدن به آن یکی از هدف‌های مهم توسعه فردی است که حس رشد و موفقیت را برای افراد فراهم می‌کند. آیا می‌دانید توسعه فردی چیست؟

خوشبخت کیست؟

خوشبخت کیست؟

در حالی که درک خوشبختی ممکن است از فردی به فرد دیگر متفاوت باشد، برخی از نشانه‌های کلیدی وجود دارد که روانشناسان هنگام اندازه گیری و ارزیابی خوشبختی به دنبال آن هستند. به عبارت دیگر، اگر می‌خواهید بدانید خوشبختی چیست و خوشبخت کیست؟ بررسی کنید چقدر نشانه‌های زیر در شما وجود دارد.

 

  • از روابط مثبت و سالم با افراد دیگر لذت می‌برید.
  • احساس می‌کنید آنچه را در زندگی می‌خواهید، انجام داده‌اید.
  • در کل احساس رضایت بالایی از خود دارید.
  • احساسات مثبت بیشتر از منفی است.
  • با اعتماد به نفس آماده‌ پذیرفتن ایده‌ها و تجربیات جدید هستید.
  • مراقبت از خود را تمرین می‌کنید. همچنین، با مهربانی و شفقت با خود رفتار می‌نمایید.
  • حس می‌کنید که زندگی شما همراه با هدفمندی است.
  • با اتفاقات و جریانات جدید مواجه می‌شوید و خود را هموار می‌کنید.
  • مایلید خوشبختی خود را با دیگران به اشتراک بگذارید.
  • از دیگران قدردانی می‌کنید و انتظارات کمتری دارید.
  • ناراحتی‌های کوچک را ثبت نمی‌کنید و کینه به دل نمی‌گیرید.
  • و…

 

نکته بسیار مهمی که باید به خاطر داشته باشید این است که، خوشبختی حالت سرخوشی مداوم نیست. در عوض، خوشبختی یک حس کلی از تجربه احساسات مثبت بیشتر از احساسات منفی است. افراد خوشبخت هنوز هم گهگاه طیف وسیعی از احساسات انسانی – خشم، سرخوردگی، کسالت، تنهایی و حتی غم را تجربه می‌کنند. اما حتی زمانی که با ناراحتی روبرو می‌شوند، آنها یک حس اساسی خوش‌بینی دارند که اوضاع بهتر خواهد شد، می‌توانند با آنچه اتفاق می‌افتد کنار بیایند و دوباره احساس خوشبختی کنند. برای تجربه این احساس، باید بدانیم چگونه افکار منفی را از خود دور کنیم.

راه های ایجاد احساس خوشبختی واقعی چیست؟

راه های ایجاد احساس خوشبختی واقعی چیست؟

در حالی که برخی افراد به طور طبیعی تمایل دارند شادتر باشند، کارهایی وجود دارد که با انجام آن‌ها می‌توانید درک کنید احساس خوشبختی چیست و آن را پرورش دهید. بنابراین سعی کنید،

 

اهداف درونی خود را دنبال کنید

تحقیقات نشان می‌دهد، دنبال کردن این نوع از اهداف با انگیزه درونی می‌تواند خوشبختی را بیشتر از دنبال کردن اهداف بیرونی مانند به دست آوردن پول یا موقعیت افزایش دهد.

 

از لحظه لذت ببرید

مطالعات نشان داده‌اند که افراد تمایل به کسب درآمد بیش از حد دارند، آن‌ها آنقدر روی جمع‌آوری چیزها متمرکز می‌شوند که لذت واقعی از کاری که انجام می‌دهند را از دست می‌دهند. پس، بیش از آنکه بدون فکر انباشته کنید، شکر گزاری کنید و از روند زندگی خود لذت ببرید. اگر درک این نوع نگاه و عمل کردن به آن برای شما دشوار است، می‌توانید از مشاوره فردی کمک بگیرید.

 

افکار منفی را دوباره چهارچوب بندی کنید

زمانی که احساس کردید در یک نگرش بدبینانه گرفتار شده‌اید، به دنبال راهی برای اصلاح این افکار باشید. در کل، ما یک سو گیری منفی طبیعی داریم و مایلیم بیشتر به چیزهای منفی توجه کنیم. چارچوب بندی مجدد این ادراکات منفی به معنای نادیده گرفتن بدی‌ها نیست. در عوض، این به معنای تلاش برای نگاهی متعادل‌تر و واقع بینانه به رویدادها است. به شما این امکان را می‌دهد که الگوهای تفکر خود را متوجه شوید و سپس افکار منفی را به چالش بکشید.

 

از مقایسه اجتماعی دوری کنید

راه دیگری برای پرورش حس خوب و اطمینان از اینکه می‌توانید خوشبختی خود را حفظ کنید، این است که از مقایسه خود با دیگران خودداری کنید. هیچ زندگی‌ای شبیه هم نیست، و تمرکز بر آنچه دیگران دارند، راه مطمئنی برای احساس حسادت و پشیمانی است. روی چیزهای خوب زندگی خود تمرکز کنید. در این صورت، به احتمال زیاد در رابطه با آن‌ها رضایت خواهید داشت. بنابراین، احساس خوشبختی ناشی از رضایت درونی در این دنیا مانند تجربه بهشت است. می‌دانید زندگی در بهشت چگونه است؟

 

روابط قوی ایجاد کنید

حمایت اجتماعی یک بخش اساسی از سلامت روان می‌باشد. تحقیقات نشان داده است که روابط اجتماعی خوب قوی ترین پیش بینی کننده خوشبختی هستند. داشتن ارتباطات مثبت و حمایتی با افرادی که برای شما مهم هستند می‌تواند مانعی در برابر استرس باشد.

نتیجه گیری

با مطالعه این مقاله تا حدی با این مفهوم آشنا شدیم که ملاک خوشبختی چیست و چگونه می‌توان به آن دست یافت. در واقع، هر چند افراد برداشت‌های مختلفی از این موضوع دارند. اما، خوشبختی یک احساس رضایت درونی است که می‌توانیم آن را درک کنیم. همچنین، با افزایش هدفمندی، تلاش، شکرگزاری، تجربه زمان حال، پرهیز از مقایسه و… آن را بهتر تجربه نماییم. البته، در این مسیر موانعی هم جود دارد که باید برطرف شود. در واقع، گاهی تفکرات کمالگرایانه، خلق پایین و تجربه هیجانات منفی مانع از درک احساس خوشبختی می‌شود. اما، مشاوران حرفه‌ای باتابان به شما کمک می‌کنند از این موانع عبور نمایید و این احساس را تجربه کنید.

دیدگاهتان را بنویسید

نظرات کاربران