سلامت روانی چیست؟ شامل بهداشت عاطفی و روانی اجتماعی ما میشود که بر نحوه تفکر و احساس و عمل ما تاثیر میگذارد. امروزه اثبات شده است که بهداشت روان تمام جنبههای زندگی فردی و اجتماعی ما را تحت تاثیر قرار میدهد. به عنوان مثال نحوه انتخاب شریک زندگی، چگونگی مدیریت استرس، روابط کاری، ارتباط با دیگران و انتخابهای سالم، تابع وضعیت سلامت روان هستند. بهداشت روانی محدود به دوره خاصی از زندگی نیست؛ بلکه در هر مرحله از زندگی، از کودکی تا بزرگسالی حائز اهمیت میباشد.
باوجود اینکه بهداشت روانی، بیشتر یک مولفه درون روانی است؛ اما از عوامل متعدد بیرونی تاثیر میپذیرد؛ بنابراین در همه دورههای زندگی ریسک فاکتورهایی برای به مخاطره انداختن آن وجود دارد. روان درمانی به افراد کمک میکند زخمهای روانی خود را درمان نمایند و سلامت روان خود را بهبود ببخشند. به طور کلی هر چه بیشتر درمورد بهداشت روانی خود بدانید، بهتر میتوانید سلامت جسم و روان خویش را التیام دهید.
سلامت روانی چیست؟ تعریف کردن دقیق سلامت روانی کار دشواری است. افرادی که در جامعه نقشهای خود را به خوبی ایفا میکنند و رفتار آنها مناسب و سازگارانه است، سالم در نظر گرفته میشوند. در صورتی که بهداشت روانی باید روی یک پیوستار از صفر تا صد تعیین شود. سازمان بهداشت جهانی، بهداشت یا سلامتی را به صورت حالت کامل خوب بودن جسمانی، روانی و اجتماعی، نه صرفا فقدان بیماری یا ضعف و ناتوانی تعریف میکند.
سلامت روانی حالتی پویا و قابل تغییر است و در اغلب موارد حالتی از خوبی هیجانی، روانشناختی و اجتماعی است که با روابط میانفردی خوشنودکننده، رفتار و کنار آمدن موثر، خودپنداره مثبت و ثبات هیجانی مشخص میشود. علاوه براین چندین عنصر دارد و عوامل زیادی بر آن تاثیر میگذارند که به صورت شخصی، میانفردی و اجتماعی/فرهنگی طبقهبندی میشوند. از منظر روانکاوی نیز سلامت روان با بینش بالا و افزایش هشیاری همراه است.
صحت روانی چیست؟ امروزه با گسترش علم روانشناسی در میان عامه مردم، شاید صحبت کردن از اهمیت صحت روانی بیمعنا باشد. برای همه ما پیش آمده است که به دلیل اضطراب و نگرانی امتحان خود را خراب کنیم، در مصاحبهای مهم رد شویم، عصبانی شویم و بسیاری از موارد دیگری که زندگی فردی و اجتماعی ما را مختل میکند.
اثبات شده است که وضعیت سلامتی روانی بر بسیاری از بیماریهای جسمانی به ویژه بیماریهای خودایمنی تاثیر گذار میباشد؛ تنش روانی شما را حتی در برابر یک سرماخوردگی ساده آسیبپذیر میکند. روان انسان بسیار پیچیده است و جنبههای گوناگونی دارد که به یکدیگر مرتبط هستند. برخی از عواملی که بهداشت روانی را به مخاطره میاندازند از کودکی با ما همراه هستند، مانند طرحوارههای نادرست و تحریفهای شناختی و یا هیجانات تجربه نشدهای که سلامت روان را در برابر بحرانها و چالشهای زندگی تهدید میکنند؛ بنابراین صحت روانی، رکن اساسی زندگی است.
براساس نظریه سازمان بهداشت جهانی، سلامت روان شامل بهزیستی ذهنی، خودمختاری، توانمندی، وابستگی بین نسلی، خودکارآمدی ادراک شده و خودشکوفایی تواناییهای فکری و عاطفی فرد و موارد دیگر نیز میباشد. درواقع در برگیرنده ابعاد مهمی از زندگی فردی و اجتماعی است. چهار بعد اصلی سلامت روان نیز شامل ابعاد ذهنی، عاطفی، اجتماعی و روانی است. هر یک از نظریههای سال جدید روان درمانی بر یکی از این ابعاد نسبت به سایر توجه بیشتری دارند و براین باور هستند تغییر در یک بعد، تغییر و تحول سایر ابعاد بهداشت روانی را به دنبال دارد.
براساس کتاب راهنمای تشخیصی و آماری اختلالات روانی یا DSM، مهمترین عامل برای سلامت روانی، عملکرد فرد است؛ اما به صورت کلی میتوان سلامت روان را روی یک پیوستار قرار داد و بر این اساس میزان سلامت روان خود را بین صفر تا صد ارزیابی کنید. ممکن است فردی تنش روانی زیادی را تجربه نمایند؛ اما همچنان عملکرد خود را حفظ نماید. زمانی که میزان فروپاشی روانی در حدی است که فرد عملکرد شخصی و اجتماعی خود را از دست میدهد، تشخیص اختلال روانی میگیرد. فروپاشی روانی چیست؟ حالتی است که فرآیندهای ذهنی با انواع مختلف ناراحتی یا عملکرد معیوب همراه هستند.
داشتن بهداشت روانی نیازمند توجه و اهمیت به “خود” به عنوان مهمترین دارایی هر فرد در زندگی است. اگر خود وجود نداشته باشد، امکان انجام هر کار دیگری از شما سلب خواهد شد؛ بنابراین داشتن بهداشت روانی نیازمند رعایت بایدها و نبایدهایی است که در ادامه به آنها اشاره میشود.
برای داشتن سلامت روان موارد زیر را در نظر داشته باشید:
برای جلوگیری از بروز مشکلات حتما به توصیههای زیر عمل کنید:
در سالهای اخیر بهداشت روان در کانون توجه قرار گرفته است و میزان مطالعات تخصصی و علمی و آگاهی عامه مردم در سلامت روانی افزایش یافته است؛ اما همچنان باورهای غلطی درباره بهداشت روان وجود دارد که در ادامه به آنها اشاره میکنیم:
امروزه انواع تستها برای ارزیابی سلامت روان وجود دارد؛ اما دقت کنید که این تستها به تنهایی معیار مناسبی برای سنجش صحت روانی نیستند، متخصصین در کنار مصاحبه از این تستها برای تکمیل اطلاعات خود استفاده میکنند. در ادامه دو نمونه از تستهای سلامت روان را معرفی میکنیم.
راهکارهای زیر به شما کمک میکند سلامت روانی خود را افزایش دهید:
تعامل چهره به چهره و حرف زدن با کسانی که برای شما اهمیت دارند، یکی از بهترین راهها برای آرام کردن سیستم عصبی و روانی میباشد. ملاقات با دوستان، حرف زدن با آنها و شرکت در فعالیتهای اجتماعی سلامت روانی شما را بهبود میبخشد.
پذیرش و تجربه احساسات و هیجانات شما را از بارهیجانی سنگینی که تحمل میکنید، نجات میدهد؛ بنابرین به جای فرار از هیجانات، آنها تجربه کنید. دقت نمایید که تجربه هیجانات با ابراز آنها متفاوت است.
شکرگذاری و مراقبه، ارتباط شما را با خودتان و خداوند تقویت میکند. علاوه براین دیدن نعمتها و داراییهای مادی و معنوی زندگی، شما برای ادامه امیدوار میسازد. به خداوند اعتماد کنید و صبور باشید.
اگر میخواهید در برابرسختیها زندگی مقاومت و صبر خود را از دست ندهید، حتما در زندگی خود به دنبال هدف و معنا باشید. معنایی که به شما قدرت گذر از سختیهای زندگی را بدهد.
در دنیای مدرن مسائل استرسزای زیادی وجود دارد که سلامت روانی را تهدید میکنند و باعث ابتلای افراد به انواع اختلالات روانی مانند افسردگی، اضطراب، وسواس و… میشوند. شیوههای مقابله با استرس را بیاموزید و با روشهای آرامسازی خود را آرام کنید.
اوقات فراغت و تفریح و ورزش در بهبود سلامت روانی نقش مهمی دارند. اوقات فراغت، زمانی برای رهاسازی افکار از درگیریهای کار و روزمره است که سرمایههای روانشناختی شما را برای شروعی مجدد تجهیز میکند.
سلامت روانی، رفاه اجتماعی و ذهنی است که نیاز به مراقبت دارد. در واقع، اگر میخواهید سلامت روانی خود را ارتقا دهید باید برای آن وقت بگذارید. در مرکز مشاوره باتابان روانشناسان و مشاوران متخصص، متعهد و متدین در التیام زخمهای روانی و افزایش صحت روانی در کنار شما هستند. در هر کجای ایران و خارج از ایران که هستید، وقت رزرو نمایید و اگر به راهنمایی نیاز داشتید با پشتیبانان مرکز در ارتباط باشید.
مشاور اختلالات فردی و روانکاوی
زوج درمانی، مشاوره فردی و خانوادگی، درمان اختلالات خلقی، اضطراب، افسردگی
مشاوره ازدواج | مشاوره تحصیلی
مشاور حقوقی، کیفری و خانواده
مشاوره ازدواج و زوح درمانی و درمان اختلالات جنسی
زوج درمانی | درمان اختلالات اضطرابی و وسواس
حتما در مجله روانشناسی مرکز مشاوره باتابان بخوانید:
برای عضویت در خبرنامه و دریافت جدیدترین مقالات به صورت هر دو هفته یکبار، لطفا ایمیل خود را وارد کنید