حتماً با افرادی مواجه شدهاید که بیاساس و منطق خاصی نسبت به دیگران بدبین هستند. اتفاقاتی که به آنها ارتباط ندارد را به خودشان نسبت میدهند. در نتیجه، میلی به اعتماد کردن به دیگران ندارند و نوعی کینهجویی پایدار در آنان شکل میگیرد. خصوصاً، نسبت به همسر و نزدیکانشان بیشتر دچار سوگیری هستند. در نتیجه، این شک و بیاعتمادی و چرخه افکار منفی خود را به شکلهای مختلفی نشان میدهد؛ که یکی از زمینههای بروز آن در تعامل با اطرافیان و نحوهی سؤال پرسیدن است. در واقع، افراد پارانوئید نگرانیهای خود را در قالب سؤال مطرح میکنند و سعی میکنند با پرسش بیشتر به جوابهای ذهنی خود برسند. البته فراموش نشود که باید تفاوت پارانویا و پارانوئید را در نظر بگیریم. اما، معمولاً سوالاتی که افراد پارانوئید میپرسند موضوعات مشترکی با افراد پارانویا دارد که قصد داریم در این مقاله به آنها بپردازیم.
افراد مبتلا به پارانوئید از ابهام بیزارند. در واقع، اگر در تعامل با این افراد نقاط ابهام زیادی ایجاد کنید باید منتظر ایجاد مشکلات بزرگتر باشید. پس، آن چیزی که میتواند به شما در تعامل با این افراد کمک کند، دانستن سوالاتی که افراد پارانوئید میپرسند و نحوهی مواجهه با آنهاست. این سؤالات صرفاً در زمینهی خاصی مطرح نمیشوند. بلکه، این افراد در رابطه با موضوعات مختلفی نیاز به اطمینان جویی دارند. پس، دامنه سؤالات آنها گسترده است و هر موضوعی را ممکن است در برگیرد. در اینجا ما به برخی از رایجترین موضوعات و سؤالات مربوط به آنها میپردازیم.
یکی از چالشهای اصلی این افراد در تعامل با دیگران است. نزدیکان فرد مبتلا، خصوصاً همسر این گفته را تأیید میکنند. در واقع، آنها میدانند که باید در رابطه با موضوعاتی که در خانه و یا حتی در یک رستوران رفتن ساده پیش میآید پاسخگو باشند. همچنین، جوابهایی بدهند که بتوانند فرد مبتلا را قانع و آرام کنند. از طرفی، موقعیتهای بسیاری پیش آمده است که با عدم پاسخگویی درست باعث ایجاد تنش و استرس در محیط خانه شده است. البته این موضوع بسته به شدت پارانوئید در افراد مختلف، متفاوت است. با این حال، اگر مایلید بدانید در تعاملات اجتماعی معمولاً سوالاتی که افراد پارانوئید میپرسند چیست، چند مورد زیر را مطالعه کنید:
این سؤالات حتی میتواند شامل نگرانیهای افراد مبتلا درباره خودشان باشد. مثلاً،
پس، این سؤالات با توجه به شرایطی که افراد در آن قرار میگیرند متفاوت هستند. اما، فراموش نکنیم زمینههای ابهام را از بین ببریم. در واقع، پیش از شروع یک موقعیت توضیح شفاف درباره آن بدهیم. همچنین، سؤالات را ساده و بدون ایجاد سؤال اضافی و یا واکنشهای هیجانی مانند خشم و غم و … پاسخ دهیم.
اگر درباره این موضوع که پارانوئید چیست؟ مطالعه کرده باشید، میدانید این افراد نسبت به خود و افراد نزدیکشان برخی خطرها را احساس میکنند. در واقع، گاهی ممکن است تصور کنند محیط ناامن است. و باید برای کنترل آن شرایط کاری انجام دهند. در نتیجه، ذهن آنها دائماً این سؤالات را مطرح میکند که،
در واقع، این افراد اگر مشکلاتشان شدیدتر باشد با افکار خود موضوعات به ظاهر بیارتباط را نیز به هم پیوند میدهند و فکر منفی خودشان را تأیید میکنند. در نتیجه، این ذهنیت برایشان ایجاد میشود که خطری در پیش است. بنابراین، گاهی در یک تصادف ساده وقتی علت درگیری طرفین بررسی میشود، به وجود سوگیری بیش از حد برخی از این افراد پی میبریم. فراموش نکنید که قرار گرفتن مداوم در معرض چنین سؤالاتی باعث ایجاد افکار منفی در ما میشود. بنابراین، باید یاد بگیریم چگونه افکار منفی را از خود دور کنیم؟ و در نهایت، به کاهش ابهامات فرد پارانوئید کمک کنیم.
همانطور که میدانید افراد پارانوئید هم دیر اعتماد میکنند و هم سخت با موقعیت کنار میآیند. بنابراین، در رابطه با پیشرفتهای روز افزونی که در دنیا خصوصاً در رابطه با ابزارهای دیجیتالی وجود دارد، نیز ابهاماتی برای این افراد ایجاد میشود. این ابهامات میتواند به خود فرد باز گردد. مثلاً،
در واقع، این افراد باید پیرامون این موضوعات بررسیهای کاملی انجام دهند تا بتوانند اعتماد کنند. البته، این افراد همچنان افکار بدبینی را با قرار گرفتن در موقعیتهای جدید و ناشناس تولید میکنند. پس، باید این مشکل از اساس درمان شود. از طرفی، دنیای دیجیتال برای نزدیکان این افراد نیز چالش ایجاد کرده است. در واقع، آنها باید برای بسیاری از کارهای خود پاسخ داشته باشند. درست است که این منطقی نیست. اما، ابهام بیشتر باعث تنش بیشتر میشود. پس، چارهای نیست جز اینکه تا حد ممکن به پرسشهای این افراد پاسخ مقبول داده شود. برخی از سوالاتی که افراد پارانوئید میپرسند و میخواهند با ابهامات ذهنی خود درباره نحوهی استفاده همسر و فرزندان از دنیای جدید مواجه شوند شامل موارد زیر است:
وقتی، بررسی میکنیم بسیاری از این سؤالات جوابهای قابل قبولی ندارند و از کنترل ما خارج هستند. بنابراین، باید نحوه برخورد با شوهر پارانوئید را یاد بگیریم تا بتوانیم زندگی همراه با چالشهای کمتری داشته باشیم.
البته، موضوعات دیگری مانند،
وجود دارد که مجال پرداختن به آنها در این مقاله وجود نداشت. بنابراین، شما میتوانید در رابطه با هر موضوعی که برایتان نگرانی ایجاد کرده یا در افراد نزدیکتان آن را مشاهده میکنید با همکاران ما در مرکز مشاوره باتابان در میان بگذارید. در واقع، افراد مبتلا به این اختلال هم خودشان و هم اطرافیانشان را تحت فشار قرار میدهند و بسیاری از این افراد نمیدانند استرس و اضطراب با بدن چه میکند؟ و یا حتی چگونه باید آن را مدیریت کنند تا علائم پارانوئید نیز کاهش یابد.
در این شرایط دریافت روان درمانی به ایجاد بینش کمک میکند. زیرا، یا روان درمانگر حرفهای موقعیتها و چالشهایی که ممکن است شما با آنها مواجه شوید را برایتان روشن میکند. همچنین، نحوه مواجهه با آن شرایط را نیز به شما آموزش میدهد. از طرفی، روان درمانی به فرد مبتلا نیز کمک میکند تا بتواند با افکار خودش مواجهه شود. همچنین، با طی کردن دوره درمان از بسیاری از افکار آزار دهنده رهایی یابد. پس، برای کمک به این افراد رجوع به متخصصان را در اولویت قرار دهید. هر چند که ممکن است در این مسیر با دشواریهای زیادی مواجه شوید.
دنیای افراد مبتلا به پارانوئید با دیگر افراد متفاوت است. آنها به دلیل ناامنیهایی که احساس میکنند، نگاه بدبینانه نسبت به دنیا دارند. همین عامل باعث ایجاد سؤالات و ابهامات بیشتر برای آنها میشود. در نتیجه، با پرسش بیشتر میخواهند از تنشهایی که تجربه میکنند رها شوند. بنابراین، برخی از مهمترین سوالاتی که افراد پارانوئید میپرسند را مطرح کردیم. این سؤالات موضوعات مختلفی را شامل میشوند که باید جواب قابل قبولی برای آن بیابیم. اما، فراموش نکنیم که در عین حال این افراد باید تحت درمان قرار گیرند. درمانگران مرکز مشاوره باتابان در این مسیر همراه شما هستند.
زوج درمانگر (اختلافات با همسر)، مشاور افسردگی و دوقطبی، وسواس و کمالگرایی، اضطراب و استرس و توسعه فردی
مشاور افسردگی و دوقطبی، وسواس و کمالگرایی، اضطراب و استرس و توسعه فردی
مشاور حقوقی، توسعه فردی، تحصیلی و شغلی
زوج درمانگر (اختلافات با همسر) و مشاور اختلالات جنسی
مشاوره کودک
مشاوره نوجوان، زوج درمانگر (اختلافات با همسر)، توسعه فردی
زوج درمانگر (اختلافات با همسر)، مشاور افسردگی و دوقطبی، وسواس و کمالگرایی، اضطراب و استرس، توسعه فردی
اضطراب و استرس و توسعه فردی
مشاوره افسردگی و دوقطبی، وسواس و کمالگرایی، اضطراب و استرس و توسعه فردی
زوج درمانگر (اختلافات با همسر) و مشاور توسعه فردی
حتما در مجله روانشناسی مرکز مشاوره باتابان بخوانید:
برای عضویت در خبرنامه و دریافت جدیدترین مقالات به صورت هر دو هفته یکبار، لطفا ایمیل خود را وارد کنید