یکی از مباحث بسیار رایج درباره ازدواج، صحبت از نقش تقدیر و قسمت و یا انتخاب در تعیین شریک زندگی هر فرد است. در واقع، بسیاری از افراد مایلند بدانند آیا ازدواج قسمت است؟ اگر به این شکل است پس نقش انتخاب انسان کجاست؟ همچنین، تقدیر و قسمت چگونه میتوانند در ازدواج مؤثر باشند؟ پس، اگر تقدیر و قسمت نقش اصلی را ایفا میکنند، مشاوره ازدواج و همچنین، خدمات پیش از ازدواج چه جایگاهی دارند؟ ما در این مقاله به سؤالات ذهنی شما درباره این موضوع پاسخ میدهیم.
زمانی که یک ازدواج صورت میگیرد، معمولاً این جمله گفته میشود که «قسمت یکدیگر بودند». در واقع، این جمله به نقش عوامل غیر ارادی در تعیین همسر اشاره دارد. اینکه، این افراد از ابتدا متعلق به یکدیگر بودند و تحت هر شرایطی نصیب یکدیگر میشدند. در واقع، این تعریف نقش اختیار و انتخاب انسان را نادیده میگیرد. برای اینکه بدانید آیا ازدواج قسمت است؟ باید متوجه باشیم که استفاده از چنین جملاتی برای بسیاری از افراد مانع از تصمیم گیری صحیح میشود.
همچنین، در صورتی که مشکلی رخ دهد، مسئولیت آن را قبول نمیکنند. بنابراین، چنین حالت غیر ارادی باعث ایجاد ناامیدی و فرسودگی میشود. کما اینکه، میدانیم هیچ زوجی بدون مشکل و تعارض وجود ندارد. از طرفی، این مشکلات و تعارضات باید مدیریت و برطرف شوند. که این عامل، به پذیرفتن نقش خود و یا عملکرد اشتباه خود نیز بازمیگردد. بنابراین، افرادی که چنین نگرشی دارند و در پاسخ به این سؤال که آیا ازدواج قسمت است؟ جواب متقنی از جهت مثبت بودن ارائه میدهند، نقش سایر عوامل را نادیده میگیرند.
این سؤال که آیا ازدواج قسمت است؟ باید پاسخ داده شود. برای پاسخ به این سؤال، به بررسی نقش سایر عوامل نیاز داریم. زمانی که دو فرد یکدیگر را برای ازدواج انتخاب میکنند، ابتدا باید از جهات مختلف شرایط همدیگر را بررسی کنند. این بررسی شامل سطح تحصیلات، فرهنگ اجتماعی، حضور در اجتماع، ویژگیهای ظاهری، گروه سنی، شرایط خلقی، نوع نگرشها، اعتقادات دینی، سطح اقتصادی، تطابق فرهنگی و … میشود. بنابراین، همهی این عوامل باید در جلسات مشاوره ازدواج آنلاین، تلفنی و حضوری بررسی شوند. همچنین، میزانی تناسب میان شرایط هر دو نفر باید وجود داشته باشد.
از طرفی، زمانی که بررسیهای لازم صورت نگیرد و صرفاً جنبههای ظاهری و محدود بررسی شود، شروع زندگی با شروع چالشها همزمان میشود. پس، باید ابتدا با مشاوره پیش از ازدواج همهی جنبهها بررسی شود. در نتیجه، اگر تفاوت فاحشی وجود داشته باشد، معمولاً از این ازدواج صرفنظر میشود.
علاوه بر موارد بالا، برای پاسخ به این سؤال که ایا ازدواج قسمت است؟ باید توجه کنیم که زمانی که دو نفر با یکدیگر آشنا میشوند، این فرآیند از قبل از طریق معرفی، آشنایی در محیطهای اجتماعی، دوستانه، خانوادگی، تحصیلی و …. ممکن است رخ دهد. در حالی که، ما در تعیین بسیاری از این شرایط نقش ویژهای نداشتهایم. بلکه، قسمت ما بوده است که در آن زمان آنجا حضور داشته باشیم یا توسط فردی معرفی شویم. پس، چنین مواردی از اختیار ما خارج است، اما زمینهای برای انتخاب ما فراهم میکند.
مثلاً، خانمی که چند خواستگار دارد که به نحو مختلفی با او آشنا میشوند اما فقط یکی از آنها همسر آینده او خواهد بود. پس، این فرد با بررسی شرایط انتخاب میکند که همسر او چه کسی باشد. در نتیجه، اگر دقت لازم در انتخاب خود به خرج ندهد ممکن است دچار اشتباه شود. بنابراین، در امر ازدواج ما با جبر مطلق مواجه نیستیم. بلکه، انتخابهایی داریم که سنجش و بررسی آنها بر عهده قوه تعقل و تفکر ما گذاشته شده است.
برای پاسخ به این سؤال که آیا ازدواج قسمت است؟ باید بدانیم، در این عالم هیچ کاری بدون اراده خداوند محقق نمیشود. از طرفی، خداوند انسان را نیز با قدرت اختیار و انتخاب آفریده است. بنابراین، یک فرد میتواند برای شرایط خود از قوه تعقل و انتخاب استفاده کند. از طرفی، باید بدانیم در کنار این عوامل خواستههای افراد نیز مؤثر است. به نوعی، این خواستهها قسمت و تقدیر افراد را تعیین میکنند. مثلاً، فردی که دائماً تمنای همسر مؤمن و باحیا را از خداوند دارد، زمینه بیشتری برای مواجهه با همسری با چنین خصوصیات دارد.
از طرفی، وقتی با چنین افرادی مواجه میشود، باید تلاش کند که فردی را بیشترین همخوانی با ویژگیهای خود دارد انتخاب کند. پس، نوع زندگی و خواستههای هر فرد به نوعی در قسمت و تقدیر او نیز مؤثر است. در نتیجه، این قسمت و تقدیر به نوعی به زندگی و گزینههای انتخابی هر فرد جهات میدهد. با این حال، این خود فرد است که باید انتخاب کند و مسئولیت تصمیم خود را بپذیرد. مثالهای متعددی برای این سؤال که آیا ازدواج قسمت است؟ وجود دارد.
در نظر بگیرید، فردی را که رزق حلالی از خداوند طلب میکند، معمولاً با مشاغلی درگیر میشود که همخوانی بیشتری با خواست او دارد. از طرفی، در برخی از این مشاغل برخی تخلفات جزئی و یا امکان خطا نیز وجود دارد. پس، این خود فرد است که انتخاب میکند که کدام شغل را داشته باشد. برای انتخاب همسر و سایر امورات مانند رشته تحصیلی و … نیز به همین شکل است. انواع جلسات مشاوره نظیر مشاوره ازدواج تلفنی میتواند در این زمینه کمک کننده باشد.
اگر میخواهید بدانید که از نظر اسلام آیا ازدواج قسمت است یا عوامل دیگری نیز مؤثر است، به چند سخن از ائمه معصومین اشاره میکنیم.
امام صادق علیه السلام میفرمایند: «بنگر شخصیت خود را کجا قرار میدهی و چه کسی را در مالت شریک میکنی و از دین و رازت آگاه میسازی؟ همچنین، می فرمایند: زن مانند گردن بند است، بنگر چه گردن بندی به گردن میاندازی».
در تأیید این مطلب روایت دیگری از این بزگوار هست که میفرمایند: « اگر مرد با زنی برای جمال یا مال ازدواج کند، به همین امر واگذار میشود. ولی اگر برای دیندار بودن او ازدواج کند، خدا مال و جمال را نیز نصیبش میگرداند».
در پاسخ به این سؤال که آیا ازدواج قسمت است؟ از روایات فوق اینگونه برداشت میشود که اراده و اختیار انسان نقش بسیار پررنگی در امر ازدواج دارد. بنابراین، بر اساس آیه 38 سوره مدثر «کُلُّ نَفْسٍ بِمَا کَسَبَتْ رَهِینَةٌ» این خود انسان است که با اراده و انتخاب خویش تقدیر خود را رقم میزند.
در پاسخ به این سؤال که آیا ازدواج قسمت است؟ دانستیم که انسان موجودی صاحب اختیار و اراده است. همین عامل، بیانگر نقش بسیار مهم او در سرنوشت خود است. ازدواج نیز یکی از مسائلی است که انسان باید با استفاده از قوه تعقل و نیروی اختیار خود برای آن تصمیم گیری کند. در نتیجه، مسئولیت تصمیم خود را بپذیرد. بنابراین، این یک برداشت غلط از تقدیر است که فلان «پسر» قسمت فلان «دختر» است. شما میتوانید برای داشتن یک انتخاب صحیح و به دور از اشتباهات رایج با متخصصین مشاوره ازدواج در مرکز مشاوره باتابان در تماس باشید. همچنین، از سایر خدمات پیش از ازدواج مجموعه نیز استفاده کنید.
مشاور حقوقی، کیفری و خانواده
مشاور اختلالات فردی و روانکاوی
زوج درمانی، مشاوره فردی و خانوادگی، درمان اختلالات خلقی، اضطراب، افسردگی
مشاوره ازدواج | مشاوره تحصیلی
مشاوره ازدواج و زوح درمانی و درمان اختلالات جنسی
زوج درمانی | درمان اختلالات اضطرابی و وسواس
حتما در مجله روانشناسی مرکز مشاوره باتابان بخوانید:
برای عضویت در خبرنامه و دریافت جدیدترین مقالات به صورت هر دو هفته یکبار، لطفا ایمیل خود را وارد کنید