حکمت خدا در مرگ عزیزان (نحوه کنار آمدن با مرگ فرزند و…)

  • تایید شده توسط روانشناس
  • تاریخ انتشار: ۱۴۰۳/۰۳/۲۵
  • تاریخ به روز رسانی: ۱۴۰۳/۰۷/۱۳
  • نویسنده:

از دست دادن عزیزان یکی از بدترین تجربه های ناخوشایند زندگی است که روح و روان افراد را آزرده و تصورات بشر را از هستی دگرگون می‌کند. درواقع مرگ و نبودِ عزیزی برای همیشه، حتی تصورش هم دردناک است؛ در این شرایط بسیاری از افراد از خداوند گله و شکایت کرده و میخواهند بدانند حکمت خدا در مرگ عزیزان چیست؟ برخی از افراد سوگوار، مدت‌های طولانی در سوگ خود می‌مانند و افسرده و ناامید می‌شوند. مشاوره افسردگی به این عزیزان کمک می‌کند ضمن تجربه سوگ و فقدان با شرایط جدید سازگار شوند و زندگی خود را از سر بگیرند. علاوه براین آشنایی با جهان هستی و مقدرات الهی در نحوه برخورد با فقدان تاثیر مهمی دارد.

حکمت خدا در مرگ عزیزان چیست؟

حکمت خدا در مرگ عزیزان چیست؟

خداوند متعال جهان را به صورت هدفمند خلق کرده و هر انسانی اجل معینی را مشخص نموده است به گونه‌ای که وقتی مرگ انسان فرا برسد کسی نمی‌تواند آن را عقب یا جلو بیندازد. بسیاری از ما هنگامی که عزیزی را از دست می‌دهیم مدام می‌پرسیم چرا او باید بمیرد؟ حکمت خدا در مرگ عزیزان چست؟ والدینی که فرزند آن‌ها وفات می یابد شکایت می کنند که چرا ما باید زنده باشیم و فرزندمان بمیرد؟ حکمت خدا در مرگ فرزند چیست؟ مگر فرزند ما گناهی مرتکب شده بود که این قسمت نصیب او شده است؟ چندتا نکته درمورد مرگ وجود دارد که در پاسخ به این سوالات به ما کمک خواهد نمود:

 

عدم اطلاع از زمان مرگ

درمورد حکمت خدا در مرگ عزیزان نکته مهم این است که زمان مرگ هر کسی را فقط خداوند متعال می‌داند. مالک و صاحب حقیقی همه موجودات خداوند رحمان است و همانگونه که یک زمانی به انسان وجود بخشید و او را به این دنیا آورد هر وقت که بخواهد می‌تواند جان او را بستاند.

 

گریزناپذیری مرگ

گریزی از مردن و ترک این دنیا نیست؛ می‌توان گفت همه ما انسان‌ها در صف مرگ قرار داریم و فقط نمی‌توانیم کجای این صف هستیم و کی نوبت به ما می‌رسد. خداوند در آیه 57 سوره مبارکه عنکبوب می‌فرماید: “كُلُّ نَفْسٍ ذَائِقَةُ الْمَوْتِ ثُمَّ إِلَيْنَا تُرْجَعُونَ” هر نفسى، چشنده‌ى مرگ است؛ سپس به سوى ما باز گردانده مى‌شويد.

 

حکمت  خدا در مرگ عزیزان و حقیقت مرگ

 

حکمت خدا در مرگ عزیزان و حقیقت مرگ

 

ابا عبدالله (سلام الله علیه) در روز عاشورا از مرگ به عنوان پل یاد کردند و فرمودند: «فَمَا الْمَوْتُ‌ إِلَّا قَنْطَرَةٌ تَعْبُرُ بِکُم»، مرگ چیزی جز پلی که از آن عبور می کنید نیست. بله، انسان با مرگ فقط از این دنیا به دنیای دیگری انتقال می‌یابد. در واقع این دنیا مسافرخانه‌ای است که هر کدام از مسافرهای آن روزی آن را ترک خواهند کرد. پس والدین عزیزی که می‌گویند حکمت خدا در مرگ فرزند چیست؟ خوب است بدانند فرزند آن‌ها فقط به دنیای دیگری منتقل شده و به نزد معبود خود بازگشته است.

 

عدالت خداوند در حکمت مرگ عزیزان

خداوند متعال که بشر را با رحمانیت خود خلق نموده ‎است خیر و صلاح او را بهتر از هر کسی می‌داند. اگر انسان به خداوند اعتماد و یقین داشته باشد می‌داند جز خیر برای او نمی‌خواهد لذا بهتر می‌تواند حکمت خدا در مرگ عزیزان را درک نماید. زیرا هرچند که ما نمی‌توانیم حکمت برخی از کارهای خداوند را بفهمیم ولی یقیق داریم که خداوند متعال به ما ظلم نمی‌کند و چیزی جز خیر و صلاح برای ما نمی‌خواهد. بنابراین حکمت خدا در مشکلات که شاید ما هیچ وقت علت وقوعشان را ندانیم، چیزی جز خیر و صلاح ما نیست.

حکمت خدا در مرگ فرزند چه می‌باشد؟

یکی از بدترین اتفاقات برای والدین، از دست دادن فرزند می‌باشد به گونه‌ای که بسیاری از والدین آرزو می‌کنند خودشان نباشند ولی فرزندشان زنده باشد. درباره حکمت خداوند در مرگ فرزند، والدین عزیز توجه نمایند که فرزند آن‌ها امانت الهی است و خداوند روزی این امانت را به شما داده و حالا خواسته امانت خود را پس بگیرد. در واقع اگر فردی مقداری پول نزد شما به امانت بگذارد بعد بخواهد آن را پس بگیرد شما ناراحت می‌شوید؟

البته قابل انکار نیست که مرگ فرزند بسیار ناراحت کننده است و والدین حق دارند گریه کنند و غمگین باشند. پیامبر عزیز ما نیز وقتی که فرزندشان، ابراهیم از دنیا رفتند گریه کرده و غمگین بودند. آنچه اهمیت دارد این است که تسلیم امر خدا باشیم و یقین داشته باشیم که حکمت خدا در کارها به ضرر ما نیست و خداوند برای ما جبران خواهد نمود.

نحوه کنار آمدن با مرگ عزیزان

نحوه کنار آمدن با مرگ عزیزان

با اینکه جای خالی فرد از دنیا رفته برای همیشه می‌ماند؛ اما واقعیت این است که زندگی جریان دارد و برای ادامه منتظر حال خوب ما نمی‌ماند؛ لذا بهتر است به جای جنگیدن با هستی و مقدرات الهی سعی کنیم حکمت خداوند در مرگ عزیزان را بپذیریم و با شرایط جدید سازگار شویم. راهکارهای زیر به شما کمک می‌کند بهتر و سریع تر با مرگ عزیزان خود کنار بیایید:

 

  • سوگواری کنید: ناراحت بودن، غمگین بودن و گریه کردن بر سر مزار فرد از دنیا رفته و حرف زدن با او، حق شما می‌باشد. به هیچ وجه نباید فرد عزادار را از مجالس ختم و رفتن بالای سر عزیز از دست رفته منع نمود.
  • خود را سرزنش نکنید: همه ما وقتی کسانی که دوستشان داریم در کنار ما هستند هیچ وقت تصور نمی‌کنیم که روزی از دستشان بدهیم و ممکن است قدرشان را ندانیم. علاوه براین دعوا و ناراحتی و دلخوری بخش‌هایی از یک رابطه است. می‌توانید به جای سرزنش جوانب مثبت رابطه خویش را برجسته نمایید.
  • به خود فرصت بدهید: کنار آمدن با مرگ عزیران یک پروسه چند هفتگی و چند ماهه نیست ممکن است بین شش ماه تا یک سال طول بکشد؛ لذا به خود فرصت بدهید تا بتوانید آرام آرام با نبود ایشان کنار بیایید.
  • قرار نیست شما عزیزِ از دست رفته خود را فراموش کنید: برخی تصور می‌کنند اگر بعد از مرگ دیگران به زندگی خود ادامه بدهند یعنی ایشان را فراموش کرده‌اند. در صورتی که یاد و خاطر عزیزان از دنیا رفته برای همیشه در ذهن و قلب ما جاری است و این مانع کار و فعالیت ما نمی‌شود.
  • رابطه خود را با خداوند قوی‌تر نمایید: چرا باید دعا بخوانیم؟ یاد خداوند باعث آرامش ما می‌شود و موجب می‌گردد که به خداوند اطمینان کنیم و افرادی که دوستشان داریم را به او بسپاریم.
  • خیرات کنید: برای شادی روح افراد از دنیا رفته خیرات کنید و فاتحه بخوانید که برخلاف گریه و زاری و سکون، آن‌ها را خوش حال می‌کند.
  • فرد از دنیا رفته حاضر و ناظر است: شما همچنان می‌توانید با او صحبت کنید و مطمین باشید که او شنونده سخنان شما است و با توجه به اینکه این افراد به محل دفن خود توجه ویژه‌تری دارند، هر وقت دلتنگ شدید و دلتان گرفت بر سر مزار او بروید و با او حرف بزنید.

نتیجه گیری

دنیا مانند مسافرخانه‌ای سرِراهی است که تمام مسافرهایش روزی آن را ترک می‌کنند و به جهان دیگری که زندگی واقعی در آنجا جریان دارد می روند. در جهان راز و رمزهای فراوانی وجود دارد که ما آن‌ها را نمی‌دانیم اما یقینا حکمت خدا در مرگ عزیزان به خیر و صلاح ما است و خداوند چیزی جز خیر برای بنده‌هایش نمی‌خواهد. برای کنار آمدن با مرگ عزیزان باید به خود فرصت بدهید تا این فرآیند طی شود. کمک گرفتن از مشاور و روان شناس به شما کمک می‌کند این پروسه را راحت‌تر و سریع‌تر پشت سر بگذارید. در مرکز مشاوره باتابان مشاوران و درمانگران مومن، متعهد و متخصص در زمینه سوگ در کنار شما خواهند بود تا این فرآیند را طی کنید. برای دریافت اطلاعات بیشتر و رزرو وقت مشاوره، با پشتیبانان مرکز در ارتباط باشید.

دیدگاهتان را بنویسید

نظرات کاربران