بلاگ

طلاق عاطفی چیست؟ (دلایل، نشانه، درمان و… + تست روانشناسی)

  • تایید شده توسط روانشناس
  • تاریخ انتشار: ۱۴۰۳/۰۵/۰۸
  • تاریخ به روز رسانی: ۱۴۰۳/۰۷/۱۳
  • نویسنده:

طلاق یکی از مهمترین دلایل تزلزل خانواده است و نرخ طلاق آشکار در جهان 51% است. با این وجود، طلاق همیشه آشکار نیست و ممکن است به صورت پنهان نیز رخ دهد. طلاق پنهان به مراتب ویران کننده‌تر از طلاق آشکار است که انواع مختلفی دارد. در واقع، طلاق پنهان شامل طلاق عاطفی، جنسی و روانی است. در این نوع طلاق، ظاهر خانواده حفظ می‌شود اما از درون به شدت آسیب دیده و تهی شده است. بنابراین، زوجین براساس الزامات اجتماعی به ناچار و به اجبار با یکدیگر زندگی می‌کنند.
در این مقاله، در رابطه با یکی از فراگیرترین انواع طلاق‌های پنهان یعنی طلاق عاطفی و راه‌کارهای درمان آن براساس دیدگاه مشاوره طلاق صحبت می‌شود.

طلاق عاطفی از نظر روانشناسی یعنی چه؟

طلاق عاطفی از نظر روانشناسی یعنی چه؟

طلاق عاطفی از نظر روانشناسی به شرایطی گفته می‌شود که در آن احساسات و عواطف زوجین نسبت به یکدیگر تغییر کرده است. در واقع، بخشی از احساسات عاطفی میان زوجین از بین رفته است. در این شرایط شاید به دوست داشتن یکدیگر تظاهر کنند؛ اما، در دراز مدت افراد را از نظر روانی از یکدیگر جدا می‌کند و نتایج ناخوشایندی مانند احساس شکست، پوچی، ناامیدی و افسردگی را در پی دارد.  نکته قابل تأمل آن است که در طلاق عاطفی زوجین به کارکردهای معمول خود ادامه می‌دهند و همین موضوع درمان مشکلات عاطفی را دشوار تر می‌کند. در حقیقت، برای مواجه با چالش‌هایی که ان‌ها را درگیر کرده است، راه انفعال را در پیش گرفته‌اند.
در نتیجه، نه تنها زوجین بلکه کل خانواده از این شرایط متأثر است و بار روانی منفی بسیار شدیدی دارد. در نظر داشته باشیم که طلاق عاطفی به یکباره رخ نمی‌دهد. بلکه، زمینه‌های آن از قبل در تعاملات و رفتارهای زوجین ایجاد شده است.

مراحل بروز طلاق عاطفی از نظر روانشناسی

مراحل بروز طلاق عاطفی از نظر روانشناسی

اگر طلاق عاطفی را تجربه کرده باشید، می‌دانید طلاق عاطفی یعنی چه. همچنین، حتماً 5 مرحله‌ی غم و اندوه، انکار، عصبانیت، چانه زنی، افسردگی و در نهایت پذیرش را طی کرده‌اید.

 

غم و اندوه

هنگام آغاز فرآیند طلاق عاطفی، معمولاً غم و اندوه بالایی را تجربه می‌کنید. ممکن است وضعیت فعلی زندگی شما با انتظاراتتان متفاوت باشد. اتفاقاتی افتاده است که نمی‌توانید به سادگی از کنار آن‌ها عبور نمایید. در نتیجه، با بررسی این شرایط هیجان غم بر شما بیشتر غلبه می‌کند.

 

انکار کردن

انکار دومین مرحله از این فرآیند است. شما به شدت متأثر از شرایط نامطلوب هستید، اما نمی‌خواهید پیش آمدها را بپذیرید. در نتیجه، آن‌ها را انکار می‌کنید. انکار یک رویداد بزرگ زندگی مانند طلاق می‌تواند شما را به روش‌های دیگری تحت تأثیر قرار دهد. مانند اینکه باعث شود، احساسات افراد مهم زندگی خود را نادیده بگیرید. اما، باید بدانید که این مرحله موقتی و گذراست.

 

احساس خشم

در نهایت، احساس انکار جای خود را به خشم می‌دهد. در این شرایط، تحمل آسیب‌ها و احساس ترس و اندوه طاقت فرساست. بنابراین، ذهن ما برای منحرف کردن این احساسات منفی از خشم کمک می‌گیرد. به نوعی خشم کمک می‌کند وابستگی خود را به شریک عاطفی‌تان قطع نمایید. در نتیجه، بیشتر جنبه‌های منفی ارتباط خود را یادآوری کنید. این شرایط خصوصاً در سال‌های اول زندگی که افراد توانایی مدیریت هیجانات خود را به دست نیاورده‌اند، بیشتر تکرار می‌شود و نشان می‌دهد چرا طلاق در سال های اول زندگی بیشتر است.

 

چانه زنی

آیا می‌دانید این مرحله از طلاق عاطفی یعنی چی؟ در این مرحله، معمولاً یکی از زوجین برای جلوگیری از طلاق پیشنهاد تغییر می‌دهد. چانه زنی واکنش عادی ذهن ما برای مدیریت شرایطی است که کنترلی روی آن نداریم. حداقل، این مرحله می‌تواند باعث برون‌ریزی صادقانه‌تر احساساتی شود که باید قبل از طلاق تخلیه شوند.

 

احساس افسردگی

اگر مرحله‌ی چانه زنی نتیجه مطلوبی نداشته باشد، معمولاً افسردگی رخ می‌دهد. در واقع، زوجین امیدی به تغییر شرایط ندارند. همچنین، انگیز‌ه‌ی لازم برای تغییر نیز وجود ندارد. اگر در چنین شرایطی قرار دارید صحبت با مشاور را باید در اولویت قرار دهید.

 

مرحله پذیرش

مرحله نهایی پذیرش است. در این شرایط، زوجین می‌پذیرند که مشکلاتی وجود دارد و زندگی آن‌ها را با بحران مواجه کرده است. بنابراین، ممکن است یکی یا هر دو نفر برای تغییر این شرایط اقدام کنند یا آن را بپذیرند و در حالت انفعال قرار گیرند. معمولاً افرادی که به این مرحله می‌رسند، می‌توانند با دریافت مشاوره و کمک حرفه‌ای بحران پیش آمده را مدیریت کنند.

مهم ترین نشانه های طلاق عاطفی

مهم ترین نشانه های طلاق عاطفی

زوجینی که با طلاق عاطفی درگیر هستند، نشانه‌هایی دارند. این افراد،

 

  • نسبت به برآورده کردن انتظارات یکدیگر بی‌توجه هستند.
  • برای تحقق اهداف زندگی مشترک هیچ تلاشی نمی‌کنند.
  • برای صحبت کردن و تخلیه‌ی هیجانی یکدیگر زمانی را اختصاص نمی‌دهند.
  • ترجیح می‌دهند بیشتر زمان خود را بیرون از خانه و بدون یکدیگر سپری کنند.
  • به برقراری رابطه جنسی به شدت بی‌توجه هستند یا صرفاً به تأمین نیازهای خود به شیوه دلخواه فکر می‌کنند.
  • به آرامش فرزندان خود توجهی ندارند.
  • کوچکترین هم صحبتی را به مشاجره بزرگ تبدیل می‌کنند.
  • گفت‌وگوهای این افراد معمولاً با انتقادات شدید، سرزنش‌گری و تخریب همراه است.
  • معمولاً زوجین پرخاشگر، عصبی و یا ناامید و بی‌حوصله هستند و شرایط زندگی خود را با دیگران مقایسه می‌کنند.

 

دانستن نشانه ‌های طلاق عاطفی برای ایجاد شناخت بیشتر از رابطه بسیار مهم است. اما، به ما این بینش را نمی‌دهد که از چه مردانی باید طلاق گرفت یا با چه زنانی نمی‌توانیم زندگی مطلوبی را تجربه کنیم. بلکه، صرفاً ما را نسبت به وضعیت رابطه و تهدیدهای آن هوشیار می‌نماید.

انجام تست طلاق عاطفی

اگر مایلید بدانید آیا نشانه های طلاق عاطفی در رابطه شما وجود دارد یا خیر؟ می‌توانید بر روی تست طلاق عاطفی کلیک کنید. در این تست به هر پاسخ بله یک امتیاز و پاسخ خیر صفر امتیاز تعلق می‌گیرد. در نتیجه، نتایج مشابه جدول زیر تفسیر می‌شود.

 

نمره

احتمال جدایی

نمره بین 0 تا 8 احتمال جدایی نزدیک است.
نمره بین 8 تا 16 احتمال جدایی متوسط است.
نمره بالاتر از 16 احتمال جدایی بالاست.

 

در صورتی که نمره‌ی بالاتر از 8 دریافت کردید، زندگی زناشویی شما در معرض خطر و جدایی قرار دارد. بنابراین، حتماً باید شرایط خود را با مشاور درمیان بگذارید.

دلایل اصلی طلاق عاطفی

دلایل اصلی طلاق عاطفی

پس از اینکه مشخص شد طلاق عاطفی چیست و چه مراحل و نشانه‌هایی دارد، باید بدانیم چه عواملی می‌تواند ما را به سمت این مشکل سوق دهد. مهمترین عوامل ایجاد کننده طلاق عاطفی شامل موارد زیر است:

 

  • خیانت
  • عدم تفاهم
  • بداخلاقی و بی‌احترامی
  • برآورده نشدن انتظارات زوجین
  • مشکلات جنسی
  • تأثیرات فناوری
  • بی‌توجهی زوجین برای حل مشکلات زندگی
  • کم حرفی و عدم معاشرت
  • خواسته‌های نامعقول

 

شاید شناخت این علت‌ها برای ما دشوار باشد. اما، تکنیک‌هایی وجود دارد که اذعان می‌کند اگر شوهرتان این جملات را گفت بدانید طلاق نزدیک است. بنابراین، به دنبال حل کردن آسیب‌های رابطه خود و یافتن راه‌هایی برای جلوگیری از طلاق عاطفی باشید.

راه های جلوگیری از طلاق عاطفی

راه های جلوگیری از طلاق عاطفی

اقدامات پیشگیری در مواجه با هر مشکلی نسبت به درمان آن کارآمدتر هستند. بنابراین، زوجین بتوانند با مدیریت زندگی مشترک خود مانع از ایجاد این مشکل شوند. به نظر شما راه‌های جلوگیری از طلاق عاطفی چیست؟ مشاوران طلاق معتقدند، راه‌های زیر برای پیشگیری از این مشکل بسیار کمک کننده است:

 

  • هر روز زمانی را برای ارتباط محبت آمیز با همسرتان اختصاص دهید. یک زن و شوهر می‌توانند شانس موفقیت زناشویی خود را با اختصاص حداقل 15 دقیقه در روز به طور انحصاری به یکدیگر افزایش دهند. به عنوان مثال، می توانید کمی زودتر از خواب بیدار شوید و زمان اضافی را در رختخواب به نوازش کردن، عشق ورزی و تأیید دوباره عشق خود به یکدیگر بگذرانید.
  • به طور مرتب از همسرتان تعریف کنید – چه در خلوت و چه در حضور دیگران. زمانی که نمی‌دانیم چگونه با مردی که سرد شده رفتار کنیم، مشاوران طلاق این راه را توصیه می‌کنند. حتی اگر شریک زندگی شما در ابتدا شرمنده به نظر می‌رسد یا از آن شانه خالی می‌کند، اما شما به این رفتار ادامه دهید.
  • همسرتان را آن گونه که دوست دارد دوست داشته باشید. خواسته‌های خود را تحمیل نکنید. در مقابل، بیشتر همسر خود را بشناسید و مطابق میل او عمل کنید.
  • مراقب ظاهر خود باشید. بهترین حالت را برای همسرتان داشته باشید. سعی کنید با ورزش کردن و داشتن رژیم غذایی سالم نشان دهید برای خودتان ارزش قائلید. متقابلاً همسرتان نیز این احساس را نسبت به شما خواهد داشت.
  • وفادار بمانید. حتی اگر مواردی در همسر شما وجود دارد که برایتان مطلوب نیست، خیانت نکنید. صحبت با مشاور به شما کمک می‌کند بتوانید از زاویه دیگری به مسائل نگاه کنید.
  • کارها را با هم انجام دهید. یکی دیگر از عوامل متداول ازدواج های طولانی مدت و شاد این است که همسران به طور مرتب کارهایی را با هم انجام می‌دهند که برای آن‌ها سرگرم کننده و هیجان انگیز است. این به سلیقه شما بستگی دارد.
  • زمانی را جدا از هم بگذرانید. شما مجبور نیستید هر چیزی را که شریک زندگی تان دوست دارد دوست داشته باشید. باید به یکدیگر آزادی لازم را نیز بدهید. رعایت همین نکته خود موجب علاقه بیشتر می‌شود.
  • شناخت خود را از دنیای همسرتان افزایش دهید. این شناخت سوء تفاهم‌ها و بهانه‌ها را کاهش می‌دهد. بنابراین، شما می‌دانید چرا مردان بعد از رابطه سرد میشوند و متناسب با آن موقعیت و حالات همسرتان رفتار می‌کنید.
  • با شریک زندگی خود دوست باشید. جان گاتمن – استاد روانشناسی که ادعا می‌کند تحقیقاتش با 91 درصد دقت پیش بینی می‌کند که آیا یک زوج با هم می‌مانند یا خیر – می‌گوید: کلید خوشبختی و موفقیت زناشویی دوستی است. برخی از مهمترین جنبه‌های این نوع دوستی، شناخت صمیمانه یکدیگر، نشان دادن محبت و احترام روزانه به یکدیگر و لذت بردن واقعی از همراهی یکدیگر می‌باشد. کتاب هفت اصل برای عملی کردن ازدواج نوشته‌ی جان گاتمن می‌تواند اطلاعات بیشتری در اختیار شما قرار دهد.

تاثیر طلاق عاطفی بر هر کدام از زوجین

تاثیر طلاق عاطفی بر هر کدام از زوجین

مهمترین تأثیری که طلاق عاطفی بر روی زوجین، کاهش انرژی آن‌ها برای انجام فعالیت‌های مهم است. در واقع، این افراد نه تنها در تعامل با همسر خود بلکه در تعامل با دیگران و حتی در محیط‌های شغلی، تحصیلی، و… عملکرد مطلوبی ندارند. زیرا، در محیط خانه آن آرامش بخشی، احترام، قدردانی و تأمین نیازها وجود ندارد. بنابراین، این افراد بعد از گذشت مدت اندکی به شدت فرسوده می‌شوند و در هیچ کاری عملکرد مطلوب خود را ندارند. تحمل این شرایط آسان نیست و باید طلاق عاطفی درمان شود.

درمان طلاق عاطفی چيست؟

این سؤال برای بسیاری از زوجین ایجاد می‌شود که درمان طلاق عاطفی چگونه است؟ آیا درمان این مشکل اثر گذار است؟ همچنین، در رابطه با زنی که طلاق عاطفی گرفته باید چگونه رفتار کنیم؟ مشاوران طلاق معتقدند درمان طلاق عاطفی برای افراد مختلف بسته به علت‌های ایجاد کننده مشکل متفاوت است. بنابراین، برای درمان طلاق افرادی که خیانت را تجربه کرده‌اند نسبت به کسانی که مهارت‌های همسرداری آن‌ها ضعیف است، از تکنیک‌های متفاوتی استفاده می‌شود. بنابراین، بهتر است مشکل خود را با ما مطرح کنید و متناسب با آن تحت درمان قرار گیرید.

نتیجه گیری

طلاق عاطفی که یکی از انواع طلاق‌های پنهان است، به دلایل مختلفی ایجاد می‌شود. این مشکل می‌تواند بر جنبه‌های مختلف زندگی زوجین اثر منفی بگذارد. با این حال، این مشکل قابل درمان است. در بسیاری از موارد شناخت ناکافی از دنیای همسر و مهارت‌های ضعیف همسرداری باعث تشدید این مشکل شده است. بنابراین در روند مشاوره، متخصصان مشاوره طلاق باتابان در رابطه با افزایش آگاهی از دنیای مردان و زنان، تفاوت‌ها، نحوه برخورد و مدیریت مشکلات زندگی  به شما آموزش‌های لازم را ارائه می‌دهند. مشکلات عاطفی پایان رابطه نیست. با تیم تخصصی مشاوره باتابان یک رابطه جدید را تجربه کنید.

دیدگاهتان را بنویسید

نظرات کاربران