بهترین سن ازدواج (نظر روانشناسی، رهبری و… برای دختر و پسر)

  • تایید شده توسط روانشناس
  • تاریخ انتشار: ۱۴۰۳/۰۸/۰۲
  • تاریخ به روز رسانی: ۱۴۰۳/۰۸/۰۶
  • نویسنده:

پدیده ازدواج و تشکیل خانواده از مهم‌ترین اتفاقات زندگی بشر و مورد نیاز فوق‌العاده جوامع بشری در طول تاریخ بوده است که دارای پیامدهای شخصی، خانوادگی، اجتماعی و فرهنگی می‌باشد. این رخداد با وجود اینکه ساده به نظر می‌رسد، پیچیدگی‌ها و حساسیت بالایی دارد و نیازمند آموزش، آگاهی و کسب مهارت می‌باشد. امروزه در جوامع مختلف شاهد تغییرات قابل ملاحظه در سن ازدواج هستیم و باید به این سوال پاسخ دهیم که بهترین سن ازدواج، چیست؟ این سوال، پاسخ مشخص و یکسانی ندارد زیرا نمی‌توان یک نسخه عمومی تجویز کرد. در جامعه کنونی به رغم افزایش علم، اطلاعات و فناوری، آمادگی‌ها و بلوغ لازم برای ازدواج در بسیاری از افراد دیرتر احراز می‌شود که در سن ازدواج نقش مهمی دارد.
در مشاوره ازدواج تناسب سنجی آمادگی برای تشکیل خانواده براساس انواع بلوغ عاطفی، اجتماعی، اقتصادی، جسمی و اعتقادی سنجیده می‌شود.

فاکتورهای مهم در تعیین بهترین سن ازدواج

امروزه بهترین سن ازدواج در جامعه ایرانی به یک چالش تبدیل شده است و فاکتورهای متعددی در این زمینه وجود دارد. از جمله فاکتورهای مهم در تعیین بهترین سن ازدواج در ادامه شرح داده می‌شود. قبل از ادامه توضیحات دو نکته را مورد توجه قرار دهید: یک: همه فاکتورهای زیر در جهت آمادگی ازدواج ضروری می‌باشند. دو: کسب این صلاحیت‌ها باید در حد لازم و کافی باشد، هیچ کس نمی‌تواند قبل از ازدواج در همه این موارد به درجه اعلی برسد. کسانی که می‌پرسند برای مشاوره ازدواج کجا برم؟ که بتوانم آمادگی خویش برای ازدواج را ارزیابی کنم؟ در مرکز مشاوره باتابان، روانشناسان و مشاوران مومن، متدین و متخصص در ازدواج در کنار شما هستند.

 

احساس نیاز

 

فاکتورهای مهم در تعیین بهترین سن ازدواج

 

شما زمانی می‌توانید ازدواج کنید که احساس نیاز به آن در شما ایجاد شده باشد. بدین معنا که نوعی احساس نیاز به محبت کردن و محبت دیدن از نوع خاصی در شما پدید آمده که از طریق دوستان و خانواده تامین نمی‌شود. البته گرایش به جنس مخالف به صورت فطری در افراد وجود دارد.

 

خودشناسی

شاید بتوان گفت مهم‌ترین فاکتور برای تعیین بهترین سن ازدواج، خودشناسی است. آدمی که نسبت به خویش، جهان، خالق و… هیچ شناخت نداشته باشد؛ حتی اگر 40 سالش هم شود هنوز صلاحت ازدواج ندارد. این فرد باری به هر جهت می‌رود و نمی‌شود به او اعتماد نمود.

 

بلوغ عقلی

 بلوغ عقلی و فکری، استقلال در تصمیم‌گیری و تفکر عقلانی به نفع زندگی مشترک را به دنبال دارد. به طور میانگین و با توجه به اختلاف سنی در ازدواج، زنان در سن 23 سالگی و مردان در سن 25 سالگی به بلوغ عقلی می‌رسند. با این وجود میان افراد مختلف با توجه به شرایط خانوادگی، اجتماعی و فرهنگی در این زمینه تفاوت وجود دارد.

 

بلوغ جسمی

 

بهترین سن ازدواج دختر از نظر روانشناسی

 

آمادگی جسمی و جنسی نیز از فاکتورهای مهم تعیین بهترین سن ازدواج می‌باشد. بلوغ جسمی تنها ویژگی‌های ظاهری و توانایی باروری را در برنمی‌گیرد؛ بلکه شامل موارد همچون درک صحیح از کاربرد غریزه جنسی، کنترل آن، احکام مربوط به این زمینه و بهداشت جسمی و جنسی می‌باشد که در مشاوره ازدواج آنلاین بررسی می‌شود.

 

بلوغ اجتماعی

بلوغ اجتماعی به قبول مسئولیت در محیطی غیر از خانه و برقراری روابط اجتماعی در محیط کار و تحصیل اشاره دارد. برای بررسی بلوغ اجتماعی سوالاتی مانند نحوه ارتباط با دوستان، میزان مشارکت در فعالیت‌های اجتماعی، سازگاری و… پرسیده می‌َشود. از فواید ازدواج نیز می‌توان به افزایش مسئولیت پذیری اشاره نمود.

 

بلوغ عاطفی

از دیگر فاکتورهای مهم تعیین بهترین سن ازدواج، قابلیت و ظرفیت ابراز و دریافت محبت است. بعضی‌ها هنوز از نیازهای عاطفی خود و طرف مقابل آگاه نیستند و نسبت به عواطف و احساسات خود آشنایی ندارند. این‌ها هنوز به بلوغ عاطفی نرسیده‌اند. در مشاوره ازدواج برای دختر، بلوغ عاطفی و روانی دختر و پسر احراز می‌شود.

 

بلوغ اقتصادی

کسی که توانایی دخل و خرج خود را ندارد نمی‌تواند همسر قابل اعتمادی باشد و هنوز سن ازدواجش نرسیده است. مدیریت مالی، نگرش به پول، شیوه کسب درآمد، نحوه تنظیم درآمد مخارج و… از مصادیق بلوغ اقتصادی هستند که در تعیین بهترین سن اردواج توسط مشاوره ازدواج تلفنی احراز می‌شود.

نظر کارشناسان درمورد بهترین سن ازدواج

نظر کارشناسان درمورد بهترین سن ازدواج

کارشناسان و متخصصان براساس متون دینی و روانشناسی بهترین سن ازدواج را مشخص کرده اند؛ اما این یک نسخه همگانی نیست.

بهترین سن ازدواج از نظر رهبری

 رهبر معظم انقلاب اسلامی، آیت الله خامنه‌ای، پیوسته در سخنان خود جوانان را به دوری از تجملات و ساده زیستی تشویق می‌کند. از نظر ایشان، سبک تربیت و شرایط جامعه و زندگی باید به گونه‌ای باشد که جوانان هنگام نیاز به ازدواج بتوانند ازدواج کنند. رهبری همیشه به جوانان توصیه می‌کنند سن ازدواج هر چه به جوانی نزدیک باشد بهتر است.

 

بهترین سن ازدواج از نظر دکتر هلاکویی

آقای دکتر هلاکویی به عنوان متخصصی که افراد در روانشناسی ازدواج به ایشان مراجعه می‌کنند بهترین سن ازدواج را 25 تا 35 سال می‌داند. البته سن ازدواج در دختران و پسران و با توجه به رشد شخصیتی افراد متفاوت می‌باشد. بر اساس تجارب میدانی، با افزایش سن انتخاب سخت‌تر می‌شود.

 

بهترین سن ازدواج از نظر دکتر انوشه

دکتر انوشه، بهترین سن ازدواج برای دختران را 23 تا 27 سالگی و برای پسران را 27 تا 29 سالگی می‌داند. اما این یک تجویز کلی نیست و براساس دیدگاه شهید مطهری (ره)، دختر و پسر باید صلاحیت ازدواج را داشته باشند و تنها براساس سن و بلوغ نمی‌توان در این بار تصمیم درستی اتخاذ نمود.

سن مناسب ازدواج در اسلام

اسلام سن خاصی را به عنوان بهترین سن ازدواج معرفی نکرده است؛ اما به جوانان دستور می‌دهد که دامان خود را از گناه حفظ کنند. علاوه براین سبک‌های فرزند پروری و شیوه‌های تربیتی در اسلام به گونه‌ای است که دختران و پسران از دوران نوجوانی برای پذیرش مسئولیت‌های دوران بزرگسالی آماده می‌شوند. هدف از ازدواج کسب آرامش و تامین نیازهای یکدیگر است و والدین باید فرزندان را برای پذیرش و انجام این مسئولیت تربیت نمایند. براساس آموزه‌های اسلام و سیره اهل بیت، کسب حداقل شرایط صلاحیت کافی برای ازدواج ضروری می‌باشد و این امر هر چه زودتر اتفاق بیفتد بهتر است.

بهترین سن ازدواج در فرهنگ ایران

بهترین سن ازدواج در فرهنگ ایران

در زمان قدیم دختران و پسران ایرانی در سن پایین ازدواج می‌کردند و هیچ منع قانونی و اخلاقی در این زمینه وجود نداشت. در واقع شرایط زندگی و تربیت فرزندان به گونه‌ای بود که دختران و پسران از اوان نوجوانی و حتی قبل از آن، برای ایفای نقش‌های جنسیتی خود آماده می‌شدند و مواردی همچون تحصیل و کار، کمتر مورد توجه قرار می‌گرفت.
امروزه با توجه به نظم نوین جهانی و تحولات عظیم در عرصه علم، اقتصاد، فرهنگ و… بهترین سن ازدواج در فرهنگ ایران نیز دستخوش تغییر و تحول شده است. متاسفانه برخی از افراد در این زمینه افراط می‌کنند و می‌پرسند چرا باید ازدواج کنیم؟ و امروزه شاهد افزایش بی رویه سن ازدواج هستیم که عوامل متعدد اقتصادی، اجتماعی، فرهنگی، خانوادگی و رسانه‌ای در آن دخیل می‌باشند. نمی‌توان درمورد بهترین سن ازدواج در فرهنگ ایران یک نسخه کلی تجویز نمود؛ اما آنچه بدیهی می‌باشد این است که شیوه‌های تربیت و شرایط اجتماعی و اقتصادی و فرهنگی باید به گونه‌ای باشد که دختران و پسران در اوان جوانی خویش و هنگام احساس نیاز به ازدواج و کسب صلاحیت‌های لازم بتوانند اقدام به ازدواج نمایند.

بهترین سن ازدواج از نظر روانشناسی

براساس یک تئوری، بهترین سن ازدواج دختر از نظر روانشناسی و بهترین سن ازدواج پسر از نظر روانشناسی زمانی است که به حدی از بلوغ برسند که از روانشناسی رابطه قبل ازدواج آگاه باشند و بتوانند نقش‌های جنسیتی خویش را ایفا کنند. دختر و پسر باید بتوانند با مسائل و مشکلات زندگی روبرو شوند و خودخواهی خود را به نفع زندگی مشترک کنار بگذارند. بهترین سن ازدواج براساس توانایی سازگاری و تفاهم دختر و پسر با یکدیگر تعیین می‌شود. ازدواج به شرایط مختلفی وابسته است و اگر این شرایط فراهم باشند، می‌تواند زندگی موفقی برای دختر و پسر به همراه داشته باشد. پس مشخص کردن یک بازه سنی برای ازدواج به تنهایی نتیجه بخش نیست و معیار مناسبی برای تعیین موفقیت یا عدم موفقیت یک ازدواج نمی‌باشد. بنابراین بهترین سن ازدواج از نظر روانشناسی زمانی است که حداقل صلاحیت‌های لازم برای ازدواج احراز شود.

نتیجه‌گیری

نمی‌توان برای بهترین سن ازدواج بازه دقیقی مشخص نمود و عوامل متعدد اقتصادی، اجتماعی، فرهنگی، خانوادگی و شخصیتی در تعیین زمان ازدواج موثر می‌باشند. به طور کلی شما زمانی می‌توانید زندگی مشترک خود را آغاز کنید که صلاحت‌های لازم را کسب کرده و به بلوغ رسیده باشید. این زمان هر چه زودتر و نزدیک به جوانی باشد بهتر است. آموزش‌های قبل از ازدواج در کسب آمادگی بسیار موثر می‌باشند. در مرکز مشاوره باتابان روانشناسان و مشاوران مومن، متعهد و متخصص برای کسب آمادگی‌های لازم و انتخاب عاقلانه همسر و شروع عاشقانه زندگی زناشویی در کنار شما هستند. از هر کجای ایران بدون محدودیت وقت رزرو نمایید و اگر سوال و ابهامی دارید با پشتیبانان مرکز در ارتباط باشید.

دیدگاهتان را بنویسید

نظرات کاربران