ما در طول زندگی خود با سختیها و مشکلات فراوانی مواجه میشویم. برخی، کم اهمیتتر و برخی دیگر به شدت زندگی ما را تحت تأثیر قرار میدهند. همچنین، عکسالعمل ما نیز در برابر آنها متفاوت است. ممکن است با انرژی بیشتری به استقبال آنها برویم. شاید هم دچار احساساتی مانند یأس، فرسودگی، غمگینی و … بشویم. در واقع، زمانی که با مشکل مواجه میشویم یکی از پرتکرارترین دغدغههای ذهنی ما این است که حکمت خدا در مشکلات چیست؟ چرا من باید چنین مشکلاتی را تجربه کنم؟ چگونه با این سختیها کنار بیایم؟ اگر این سؤالات برای شما هم ایجاد شده است و به دنبال مشاوره فردی برای رهایی از هیجانات منفی هستید؛ با خواندن این مقاله میتوانید از عینک دیگری برای مشاهده مشکلات خود استفاده کنید.
در علم پزشکی یک مفهومی به نام حدس بالینی وجود دارد. مقصود از این مفهوم این است که برخی پزشکان در مقام مصداق و معاینه وقتی با مریض مواجه میشوند و پیش از فرستادن به آزمایشهای مختلف حدس درستی میزنند. میگویند احتمالاً دچار این بیماری است. در نتیجه، با آزمایش هم همین موضوع تأیید میشود. برخی دیگر با انجام آزمایشهای متعدد در آخرین آزمایش متوجه مشکل بیمار میشوند و حدس آنها در آخر کار تأیید میشود. این موضوع، ممکن است مزایا و معایب زیادی برای بیمار داشته باشد که فعلاً مجال پرداخت به آن نیست. اما، میتوان آن را با حکمت مرتبط دانست. افرادی میتوانند به حکمت خدا در مشکلات پی ببرند که از بینش و درک درستی برخوردار باشند. بنابراین، برخی افراد از حکمت برخوردارند. این ویژگی به آنها کمک میکند تا هدف هر امتحان و سختی را بدانند. متوجه بشوند که داستان حکمت خدا در مشکلات چیست. در نتیجه، خداوند متعال با هر امتحان قصد نمایان کردن کدام ضعف ما را دارد؟
بنابراین، یکی از معانی حکمت این است که فرد بدون مقدمات علمی حدسی بزند، گمان مطابق با یقینی داشته باشد که مصادیق را مشخص کند. انسان حکیم غیر از بیان، نگاه حکیمانهای هم دارد. در روایت میفرمایند: وَ قَالَ (علیه السلام): اتَّقُوا ظُنُونَ الْمُؤْمِنِينَ، فَإِنَّ اللَّهَ تَعَالَى جَعَلَ الْحَقَّ عَلَى أَلْسِنَتِهِمْ. از گمانه زنی اهل تقوا مراقبت کنید که خدا حق را بر زبان آنها جاری میکند. در حقیقت، از نتایج حکمت این است که فرد بدون مقدمات علمی حدس درستی میزند. حال اگر کسی از حکمت برخوردار نباشد دورترین تشخیصها را میدهد. بنابراین، تعیین حکمت خدا در سرطان برای هر فردی ممکن نیست.
در نتیجه، اگر خودمان بخواهیم به این مباحث بپردازیم، چالش اصلی از اینجا آغاز میشود. وقتی ما اولین تشخیصهای اشتباه خود را مرتکب میشویم و نمیتوانیم علت درست مشکلاتمان را بفهمیم؛ سعی میکنیم از این حدس غلط خود دفاع کنیم. در چنین شرایطی، یک غده متعفن و بدبویی در روح انسان ترشح میشود که میخواهد از این حدس غلط خودش دفاع کند. به نوعی یک چرخهای از نشخوارهای فکری و توجیهات غلط برای خود ایجاد میکنیم. ممکن است دیگران را مقصر بدانیم و از اسنادهای بیرونی استفاده کنیم. در نتیجه، پرخاشگرتر میشویم. شاید هم آن را به ضعفهای درونی خود نسبت بدهیم. خود را مقصر بدانیم و از اسناد درونی استفاده کنیم. در هر صورت، راهبردهای غلطی را برای مواجه با مشکل در پیش گرفتهایم. در صورتی که، اگر به توصیههای بزرگان دین باور داشته باشیم، میتوانیم از راههای سازگارانهای برای مواجه با مشکلات استفاده کنیم.
پیش از آنکه در رابطه با نوع مواجهه با سختیها و امتحانات الهی صحبت کنیم، ابتدا با خود مرور کنید که چه مشکلاتی بیشتر شما را درگیر کرده است؟ حداقل پنج مورد آن را بنویسید. با خود بررسی کنید تا به حال از چه راهکارهایی برای مواجهه با آنها استفاده کردهاید؟ آیا اصلاً راه حلی برای آن وجود داشته است؟ توانستهاید به حکمت خدا در مرگ عزیران پی ببرید؟
با بررسی این سؤالات این بینش هم ایجاد میشود که معمولاً سختیها و مشکلاتی که در زندگی دنیا برای ما ایجاد میشوند، ضعفهای ما را هدف قرار میدهند. اگر همیشه از داشتن فرزند با مشکلات خاص بیم داشتهاید و الآن چنین دشواری برای شما پیش آمده، علت آن به ضعفهای ما باز میگردد. خدا برای افزایش وسعت روحی، ما را با ضعفهایمان امتحان میکند تا از این پله بگذریم. بنابراین، زندگی دنیا فرصتی برای تولید ارزش افزوده است. در حقیقت، سختیهایی که برای ما ایجاد میشود ما را بزرگتر میکند. اما، زمانی ما رشد میکنیم که مواجهه صحیح را انتخاب کنیم. در مواجهه صحیح 2 گام بسیار مهم وجود دارد:
مهمترین قدم پذیرش مشکل است. اگر انکار کنیم که خیانت در رابطه اتفاق افتاده است، هیچ چیز از اصل مشکل کم نمیکند. پس، باید روحیهی پذیرش را در خودمان تقویت کنیم. بدانیم که چاشنی دنیا مشکلات و سختیهاست.
همهی مشکلاتی که برای ما ایجاد میشود، قابل حل نیستند. ما باید با تقویت بعد معنویت خود به پذیرش بهتر آن کمک کنیم. این راهکارها موجب میشود در چرخهی مشکلات خلقی مانند افسردگی گرفتار نشویم. زیرا، زیر بنای این مشکلات خلقی احساس بیهدفی، یأس، ناتوانی و بیارزشی است. اگر با این نگاه به مشکلات بنگریم که هدف از خلقت ما افزایش ظرفیت به وسیلهی سختیهاست، با مشاهده کوچکترین ناملایمات از کوره در نمیرویم. در مقابل، راهکارهای سازنده مانند،
به کار میبریم که میتواند به ما کمک کند تا داستان حکمت خدا در مشکلات را بهتر درک کنیم. همچنین، بهتر با ان کنار بیاییم.
ممکن است با خود تصور کنیم حکمت خدا در مشکلات چیست که دنیا فقط با ما سر ناسازگاری دارد. چرا دیگران چنین مشکلاتی را تجربه نمیکنند. در نتیجه، نسبت به قبل استرس بیشتری را تجربه کنیم. اما، نکته مهم آن است که فلسفه دنیا امتحان پس دادن است. بنابراین، ما باید به همه مشکلات دنیا به چشم امتحان نگاه کنیم. همچنین، بدانیم ما نمیتوانیم از قید امتحانات الهی رها شویم. بخواهیم یا نخواهیم امتحان میشویم. پس، همهی افراد با این فلسفه دنیا مواجه هستند.
اما، نوع مواجهه و مشکل هر فرد متفاوت است. خدا متناسب با توانمندی هر یک از ما امتحان میگیرد. اگر من با بحران طلاق مواجه میشوم اما دوست من زندگی مطلوبی دارد؛ به این منظور نیست که او امتحان نمیشود. او از موضع دیگر شاید با بدبینی همسر خود مورد امتحان قرار گیرد. به طور کلی، اگر از بالا و با یک نگاه کلان زندگی دنیا را تحلیل کنیم دیگر به راحتی، عصبانی نمیشویم. افسوس نمیخوریم. حسادت نمیکنیم.
در این مقاله دانستیم نگاههای غلطی که نسبت به مشکلات داریم، ما را متوقع و افسرده میکند. نمیتوانیم از داشتههای دیگر نیز لذت ببریم. اما، نگاه و باور صحیح یعنی نگاه به مشکلات به عنوان امتحانات الهی که قصد نمایان و سپس رفع کردن نقصهای ما را دارد، به ما امید و معنا میدهد. البته، در زمانی که با چالش و مشکل مواجه میشویم شاید نتوانیم شرایط را به خوبی تحلیل کنیم و آن را حکمت خدا در مشکلات بدانیم. به همین منظور، روانشناسان مرکز مشاوره باتابان در کنار شما هستند تا بهترین نگاه را برای مواجه با مشکل خود انتخاب کنید. در نتیجه، در سایه آن به آرامش برسید.
مشاوره ازدواج | مشاوره تحصیلی
مشاور اختلالات فردی و روانکاوی
زوج درمانی، مشاوره فردی و خانوادگی، درمان اختلالات خلقی، اضطراب، افسردگی
مشاور حقوقی، کیفری و خانواده
مشاوره ازدواج و زوح درمانی و درمان اختلالات جنسی
زوج درمانی | درمان اختلالات اضطرابی و وسواس
حتما در مجله روانشناسی مرکز مشاوره باتابان بخوانید:
برای عضویت در خبرنامه و دریافت جدیدترین مقالات به صورت هر دو هفته یکبار، لطفا ایمیل خود را وارد کنید